Boję się ludzi! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Boję się ludzi!

Witajcie!Tak jak w tytule boję się ludzi.Zawsze byłam zakompleksiona i nieśmiała.I tak jest do dzisiaj.Kiedy jestem w towarzystwie to boję się odezwać z obawy,że powiem coś głupiego i wszyscy mnie wyśmieją.W szkole było tak samo.Mimo iż byłam dobrą uczennicą to sama nigdy się nie zgłaszałam,nigdy nie zabrałam głosu w dyskusji.Byłam i jestem szarą myszką.Do tej pory(mimo iż pracuję wśród ludzi)każde spotkanie czy załatwienie jakiejś sprawy to dla mnie koszmar!Najchętniej nie wychodziłabym z domu.Czasem jak się odezwę to potem żałuję,bo wydaje mi się,że palnęłam głupstwo.Chciałabym być taka przebojowa jak moje koleżanki,umieć walczyć o swoje,bo wiem,że wiele tracę będąc takim popychadłem.Ludzie mnie wykorzystuja bo nie jestem asertywna.Boję się odmówić,aby kogoś nie urazić,aby wszyscy mnie lubili.
Wydaje mi się,że te moje problemy mają podłoże w "chorym dzieciństwie".Wychowałam się w zimnej rodzinie,gdzie nikt nikomu nie okazywał uczuć
.Mój ojciec to bardzo podły człowiek.Nienawidzę go!Zawsze się go bardzo bałam.Jako dziecko robiłam wszystko,aby zasłużyć na jego miłość,ale on mnie nie zauważał.Nigdy mnie nie pochwalił,nie powiedział dobrego słowa.Matkabyła mu posłuszna,nie miała nic do gadania(już nie żyyje).Bracia wdali się niestety w ojca:wredni egoiści!Z siostrą mam w miarę dobre kontakty,chociaż brakuje mi tej bliskości.Niestety z domu nie wyniosłam dobrych wzorców.Dorosłe życie też przyniosło rozczarowanie.Tak bardzo pragnęłam miłości a "ukochany" zgotował mi piekło!Pisałam o tym w innym wątku"Jak wyrwać się z chorego związku?"Może mi coś doradzicie?Jak żyć dalej? Jak się otworzyć na ludzi?Chcę być bardziej odważna!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Boję się ludzi!

elizabetta a może spróbowałabyś się zapisać na jakieś warsztaty asertywności. Albo zaczeła chodzic do psychologa i może on pomógł by Ci owtorzyc sie na ludzi. Spotkalo Cię w życiu wiele złego i  nie dziwie Ci się, że się boisz. Ja sama wiele przeszłam i tez kiedys byłam cicha, skryta. Ale Z biegiem czasu jak zaczełam poznawać ludzi to stałam sie własnie dusza towrzystwa. Pomogły mi wyjścia z przyjaciółką, imprezy. Potem zaczełam studia i pojawili się kolejni inni ludzie, których poznalam.

pamietaj, że nie każdy musi Cię lubić i zapewniam Cię, że nigdy tak nie będzie. Więc jeżeli coś Ci się nie podoba, nie chcesz tego robić to zwyczajnie powiedz ,,nie''. Nigdy nie rób niczego wbrew sobie.

Jak będziesz siedziała w domu i użalała się nad tym, że jesteś zakompleksiona i niesmiała to nic sie nie zmieni w tym kierunku. Zabierz przyjaciółkę, dobra kolezanką i zmykajcie sie gdzies pobawić, pośmiać. Na moim przykładzie Ci napisze, że im więcej ludzi poznasz tym szybciej sie na nich otworzysz smile

3

Witaj
Mnie sie wydaje ze bez wspacia sobie nie dasz rady .Wizyta u psychologa  nie bój sie a dziecinstwo ma wplyw na nasze zycie wiem cos o tym .powodzenia i pisz

4

Witaj!Mam w sumie podobny problem.Załatwianie spraw, wychodzenie do ludzi to koszmar poprostu;/Też jestem nieśmiała cicha i boje się ludzi.Tutaj dziewczyny mają rację psycholog może pomóc bo sama zaczelam chodzić i czuje jakąś mała poprawe więc jest nadzieja ze i Tobie pomoże.a jeśli ktoś nie potrafi odmówić to później każdy to tylko wykorzystuje bo wiedza że i tak się zgodzisz a wtedy jeśli nawet nie lubią to i tak to sie nie zmieni, ale nie kazda osoba musi Cie lubic zawsze znajdzie sie ktos kto tylko czeka az cos sie stanie.Nie zmuszaj sie do czegos czego nie chcesz robic.

5

Dzięki dziewczyny za odzew.Próbowałam nieraz się przełamać i być bardziej otwartą,ale niestety mi nie wychodziło.Czułam,że robię coś wbrew sobie.
Byłam nawet rok temu u psychologa,ale to była jedna wizyta.Wyszłam niezadowolona.Jakoś inaczej to sobie wyobrażałam.Trudno jest się otworzyć przed obcą osobą.
Muszę się jednak wybrać ponownie,bo nie daję rady.Zabijają mnie własne myśli-mało nie oszaleję.Tylko dzieci mnie jakoś motywują!Muszę zacząć walczyć z demonami przeszłości i terazniejszości!
Domciassek-czy jesteś zadowolona z terapi?Ile trzeba chodzić do psychologa,aby to dało jakiś skutek?
Pozdrawiam

6

a ja mam niska samoocene ,zawsze byłam niesmiała ,szczególnie w kontaktach damsko-meskich.pisza do mnie nieraz na mail rozni faceci ale jak zobacze zdjecie to zawsze znajde cos ,ze za ładny ,ze napewno on nie bedzie mnie chciał,nie dam rady i kończe pisanie ,nieraz nie posyłam nawet swojego zdjecia  itp.co mam robic ,jak tak bede postepowac to nie załoze a rodziny a niedługo pare lat i 40 stka.

7

Dilajla
nie spiesz się z wyborem faceta-lepiej żyć w wolnym związku.Ja teraz byłabym sto razy mądrzejsza i wiek nie ma tu znaczenia.Wyszłam za psychopatę iteraz mam za swoje!Wszystko przez to że nie wierzyłam w siebie,że cieszyłam się,iż jakikolwiek facet zwrócił na mnie uwagę,że bałam sięże zostanę sama i tak bardzo pragnęłam miłości.To wina mojego dzieciństwa i kompleksów.Sama się wkopałam w to gów...Ale wiem też,że nie posłuchałabym nikogo kto powiedziałby mi:zostaw go,nie jest ciebie wart-to dupek!Różowe okulary przysłoniły mi świat!
Najpierw ojciec a teraz on niszczy mnie psychicznie.Czuję się nikim!Najchętniej rozpłynęłabym się w nicości i chyba nikt nie odczułby mojego braku.
No...może dzieci!
Jak tu latać kiedy skrzydła opadają?

8

witaj,bylem w identycznej sytu acji jak ty,balem sie ludzi ,wychodzic do nich,jak cos powiem to zle powiem w strachu zylem cale moje dziecinstwo takie bylo.w szkole siedzialem jak mysz,tak samo jak u ciebie.ale Bog mnioe z tego wyciagnal jestem innym czlowiekiem ludzie nie poznawaja mnie,jak chcesz pogadac czy popisac masz moj nr tel 724182686,napewno bedziesz walczyc ze strachem by napisac do mnie,nie daj sie mu zlapac,bo jest szansa Bog otwiera drzwi przed toba nie zmarnuj tego,ja czekam na ciebie,twoja decyzja.BOG  Z TOBA!!!

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024