Jak nadrabiac z 11 latkiem zaległosci w domu, zeby go nie zniechecic? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Jak nadrabiac z 11 latkiem zaległosci w domu, zeby go nie zniechecic?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Jak nadrabiac z 11 latkiem zaległosci w domu, zeby go nie zniechecic?

Witam,

opiekuję się wspólnie z partnerem jego dziecmi. Dwaj synowie:11 i 17 lat. Wszyscy razem mieszkamy. Relacje miedzy mna a dziecmi sa bardzo dobre. Partner jest po rozwodzie. Dzieci przez 4 lata mieszkały z jego byłą zoną, teraz ona wyjechała za granice i dzieci mieszkaja z nami i raczej zostana z nami na długo. Młodszy chłopak ma zaległosci w nauce. Robi duzo błędów, bardzo brzydko pisze, nie zapisuje prac domowych, w skutek czego nie wiemy co ma odrobic. Chcemy z nim pracowac w domu, zeby nadrobic zaleglosci. Nie wiem jak zaczac z nim ta nauke, zeby go nie zniechecic. On i tak jak ma cos przepisac, bo nieczytelne lub odrobic to jest droga przez mękę i teksty typu, ze Pani z tego juz pytac nie bedzie, bo to bylo. Jutro ma dyktando, wiec dzis zrobimy mu w domu probne.
Chcemy mu pomoc, ale nie wiemy jak sie do tego dobrze zabrac .

Chetnie tez zapoznam sie literatura fachową, ale nie wiem jakie ksiazki poczytac, jak je wybrac. Nie jestem pedagogiem i nie mam w tym doswiadczenia.

Bede wdzieczna za jakiekolwiek wskazowki.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak nadrabiac z 11 latkiem zaległosci w domu, zeby go nie zniechecic?

No to ja się przede wszystkim zapytam z jakimi przedmiotami ma chłopak problem? Bo to dość istotne. Może coś sobie przypomnę sprzed kilku lat, gdy mieliśmy problemy z moim młodszym bratem wink

3

Witaj.Jestem macochą jak Ty,syn ma również 11lat,nie lubi się uczyć,Wasz pewnie też specjalnie "zapomina"co zadane:-) Cudownego środka nie ma,trzeba oczywiście tłumaczyć dlaczego nauka jest ważna ale raczej dzieci nie rozumieją...Trzeba po prostu zmuszać,sukcesywnie powoli,pomagać w trudniejszych zadaniach i konsekwentnie stosować kary przy złych ocenach wynikających z lenistwa,u mnie szlaban na komputer działa:-) Jeśli chodzi o dyktando to najpierw dobrze jest pisać same wyrazy które będą,nawet kilka razy,potem zrobić próbne dyktando. Synek nie ma przypadkiem dysleksji?mój ma i to się objawia niestarannym pismem,robieniem błędów itp.Takim dzieciom jest trudniej ale można ćwiczyć,pomaga.Jeśli nie będzie poprawy w pisaniu po jakimś czasie,radziłabym sprawdzić.Nasz syn był bardzo opózniony,miał problemy z czytaniem itp.a w tej chwili w miarę dobrze się uczy,no,poza jedynkami od czasu do czasu za nieodrobienie.Ale i tak jest niezle zważywszy że szkoła dużo wymaga,nie wiem jak u Ciebie ale tu po 6-9 lekcji dziennie

4

Nasz zazwyczaj nie ma zapisane co jest zadane, wiec najczesciej odpowiedzia jest, ze nic nie zadane. U nas juz ma szlaban na komputer i TV w ciagu tygodnia, ostatnio nawet w weekendy nie ma grania i TV. Ciezko jest go zmobilizowac. Ojciec był juz z nim w poradni. Pani powiedziala, ze jest przecietny i ze trzeba z dzieckiem pracowac. Jest mi troche ciezko od niego wymagac, bo nie jestem rodzicem, a po dobroci z nim nie wychodzi. Jak cos trzeba zrobic to od razu wymiguje sie, ze on zmeczony, ze to nie na jutro, ze to, ze tamto...Najwiecej problemow jest z polskim i matematyka.
Dzieci mieszkaja z nami od 2 miesiecy. Na poczatku po zmianie szkoly nauczycielki traktowaly go ulgowo, ale teraz juz ma status regularnego ucznia, a nie nowego, wiec regularnie dostaje dwoje i jescze to ukrywa....
Bedziemy probowac go motywowac do nauki, nie ma innego wyjscia. Moze to normalne, ze dzieci w tym wieku nie chce sie uczyc? Nie wiem, bo nie mam swoich dzieci. My mieszkamy w małej miejscowosci. Dzieci maja po 5-6 lekcji dziennie.

5 Ostatnio edytowany przez agau (2012-03-23 00:24:42)

Enya37 napisał/a:

Witam,

opiekuję się wspólnie z partnerem jego dziecmi. Dwaj synowie:11 i 17 lat. Wszyscy razem mieszkamy. Relacje miedzy mna a dziecmi sa bardzo dobre. Partner jest po rozwodzie. Dzieci przez 4 lata mieszkały z jego byłą zoną, teraz ona wyjechała za granice i dzieci mieszkaja z nami i raczej zostana z nami na długo. Młodszy chłopak ma zaległosci w nauce. Robi duzo błędów, bardzo brzydko pisze, nie zapisuje prac domowych, w skutek czego nie wiemy co ma odrobic. Chcemy z nim pracowac w domu, zeby nadrobic zaleglosci. Nie wiem jak zaczac z nim ta nauke, zeby go nie zniechecic. On i tak jak ma cos przepisac, bo nieczytelne lub odrobic to jest droga przez mękę i teksty typu, ze Pani z tego juz pytac nie bedzie, bo to bylo. Jutro ma dyktando, wiec dzis zrobimy mu w domu probne.
Chcemy mu pomoc, ale nie wiemy jak sie do tego dobrze zabrac .

Chetnie tez zapoznam sie literatura fachową, ale nie wiem jakie ksiazki poczytac, jak je wybrac. Nie jestem pedagogiem i nie mam w tym doswiadczenia.

Bede wdzieczna za jakiekolwiek wskazowki.

Witaj, może warto by było wybrać się do rejonowej poradni psychologiczno-pedagogicznej, tam fachowcy po uprzedniej diagnozie, mogą udzielić odpowiednich wskazówek do pracy z dzieckiem. Czy zastanawialiście się, jakie są przyczyny osiągania przez dziecko niskich wyników w nauce? Myślę, że może to być efekt może nie zaburzeń, ale na tle emocjonalnym. Chłopcy muszą przywyknąć do nowej sytuacji, do tego matka jest bardzo daleko, a ty przejęłaś jej rolę. Bardzo dobrze świadczy o Tobie fakt, iż chcesz pomóc dzieciom partnera, to godne podziwu. Proponuję na początek wyznaczenie reguł, zasad, ustalonych uprzednio z dzieckiem. Jedna pora na lekcje, spokój i cisza w tym czasie, dostrzeganie wysiłku wkładanego w naukę, a nie efektów, jak na razie, częste pochwały, to jest mobilizujące do pracy. Ukrywa dwóję, bo albo nie ma zaufania jeszcze do ojca, jeśli chodzi o reakcje ojca, albo się wstydzi. Jeśli jest w normie intelektualnej i wszystkie pozostałe funkcje percepcyjno-motoryczne rozwijają się prawidło, to należy poszukać źródła w emocjach. Pozdrawiam smile

6

NIe lubię jak takie określenie jak "przeciętny" się pojawia ... dla jednego taki, dla innego inny. Po prostu potrzeba mobilizacji, żeby to ruszyło. Próbowaliście jakoś łączyć przyjemne z pożytecznym? Może jakiś "system motywacyjny"?

7

Bardzo wszystkim dziękuję na pomoc i wsparcie.

Pracowaliśmy z dzieckiem i trochę coś drgnęło, z czego bardzo się wszyscy cieszyliśmy. Jednak kilka dni temu okazało się, ze dzieci już z nami mieszkać nie będą i nie wiemy gdzie je zabierze ich matka, więc cały nasz wysiłek poszedł trochę na marne. Ciągłe kontrolowanie dziecka, konsekwencja i regularna praca z nim zaczęły dawać efekty. Może nie spektakularne, ale zawsze coś. Matka nie będzie z nim pracować, tak jak nie robiła tego do tej pory. Szkoda mi tego dziecka, ale cóż - nic nie możemy poradzić.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

8

W pierwszej kolejności zapytałabym go czym się interesuje, co lubi czytać, jakie programy,filmy oglądać, i sukcesywnie brnąc z tematem do przodu.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Jak nadrabiac z 11 latkiem zaległosci w domu, zeby go nie zniechecic?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024