Pizza- dobry przepis na ciasto - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Pizza- dobry przepis na ciasto

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1

Temat: Pizza- dobry przepis na ciasto

Znacie jakieś dobre przepisy na ciasto pizzowe ? Żeby ten spód nie wyszedł zbytnio spłaszczony tylko był w miarę pulchny że tak to ujmę.  Mi do tej pory wychodziło tylko ciasto drożdzowe ale i tak nie zawsze najczęściej jednak był to taki mały twardy spiek może ktoś poradzi coś w tym temacie ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pizza- dobry przepis na ciasto

Mój prosty i skuteczny przepis na ciasto na pizze to:
2 szklanki mąki,
1 niepełna szklanka cieplej wody,
1 łyżeczka cukru.
łyżeczka plaska soi
2-3 dkg drożdży
1 łyżka oliwy lub oleju
Drożdże rozpuścić w cieplej prawie letniej wodzie z dodatkiem cukru.
Wlać do maki dodać resztę składników i wyrobić ciasto ręką.
Odstawić do wyrośnięcia. gdy podwoi swoja objętość rozłożyć na blasze i poukładać co kto lubi.  Zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku w 180- 200 stopniach ok. 30 min.

3

ja często robię pizzę i moje patenty to:
zamiast drożdży zwykłych używam drożdże instant dr oetkera, nie robi się z nich zaczynu tylko wsypuje je prostu do mąki,
poza tym po ułożeniu ciasta na blasze podpiekam je około 10 minut a dopiero potem układam skałdniki, dzięki temu ciasto nie nasiąka.

4

Mój przepis,to stary-włoski:
1/2 kg mąki,grudka drożdży (wielkość orzecha włoskiego),1 szklanka gorącej wody,3 łyżki oliwy,sól do smaku.Bez jajek.Przesianą mąkę łączymy z drożdżami,solą.Wlewamy wodę.Wyrabiamy.Gdy jest gładkie ciasto wlewamy oliwę,wyrabiamy.Nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia,gdyż rośnie pod ręką, od razu.Jest smaczne,pulchne.Porcja na dużą blachę.Smacznego życzę.

5

Ja mam identyczny przepis jak Pola 34.Jest sprawdzony i zawsze wychodzi.Masz na niego gwarancje:)

6

Mój przepis na ciasto do Pizzy różni się od innych, bo uwaga można je wyrabiać MIKSEREM.

Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
3 dkg drożdży,
3 łyżeczki oleju,
0,5 szklanki przegotowanej wody,
0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki cukru.

Ciasto wyrabia się mikserem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i solą, nastepnie dodać olej a póżniej stopniowo mąkę i wodę. Odstawić aby wyrosło, następnie rozwałkować i robić z czym się tylko chce smile

7

Próbowałam kilka przepisów na ciasto na pizze, ale ten okazał się najlepszy. Dostałam go od mamy, był w jakiejś gazecie przed kilkunastoma latami. Dzisiaj robiłam ją po raz drugi i wyszła jeszcze lepsza. Nazywa się "Pizza fantazyjna":
Składniki:
-ok 2 szklanki mąki,
-2dkg drożdzy,
-0,5 szklanki mleka,
-1 jajo,
-1 łyżka oleju,
-pół łyżeczki cukru
Drożdże rozpuszcza się w odrobinie mleka, dosypuje trochę mąki, cukier, a gdy "ruszy" dodaje się resztę składników i wyrabia bardzo dokładnie aż ciasto będzie odstawać od ręki. Rozwałkowuje się na grubość ok 1cm. Gdy placek trochę podrośnie, smaruje się go lekko olejem, następnie przecierem pomidorowym a później inne skłądniki według gustu. Przed wstawieniem do piekarnika pizze skrapia się lekko wodą dzięki czemu ciasto nie wysycha, jest po upieczeniu miękkie.

8

Pizza z boczkiem i pomidorami

Składniki:
20 dag pokrojonego w kosteczkę boczku, salami, 3 dag drożdży, 10 dag sera ementaler, 1 i 1/2 szklanki mąki, pomidory, 9 łyżek mleka, 3 łyżki oleju, łyżeczka suszonej szałwii, cukier, sól,

Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać pół łyżeczki soli. Zrobić wgłębienie, wsypać drożdże z cukrem. 3 łyżki podgrzanego mlekawlać do drożdży, wymieszać z odrobiną mąki, przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Zmiksować pomidory, zetrzeć ser. Przemieszać zaczyn, wlać olej i resztę oleju. Mikserem wyrabiać wszystkie składniki. Uformować jeden duży spód, ułożyć na blaszce i odstawić na 10 minut. Wierch posmarować przecierem pomidorowym, ułożyć plastry salami, posypać serem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 minut. Boczek wysmażyć, dodać posiekane listki szałwii, wyłożyć na pizzy.

9

Post przeniesiony:

Jeanne napisał/a:

Zrób ciasto na pizzę, rozwałkuj , wyłóż na formę i zostaw na ok. 20 - 30 min do wyrośnięcia.Potem włóż do piekarnika żeby się trochę podpiekło. Dopiero wtedy nakładaj resztę przygotowanych składników , ciapa się nie zrobi , bo ciasto nie zdąży namoknąć.Włóż znowu do piekarnika i piecz jeszcze , aż ser się rozpuści.
Ciasto będzie grube i puszyste , a nie jak cienka podeszwa.Smacznego smile

Ach ! Zdradzę Ci jeszcze świetny patent na udane ciasto na pizzę smile
Najlepsze wychodzi jak jestem wściekła wink Biorę taką kulę ciasta i po dokładnym wyrobieniu z całej siły rzucam nim o stolnicę.Dzięki takiej metodzie do ciasta dostaje się dużo powietrza i jest ono póżniej bardzo pulchne i smaczne smile

10

Posty przeniesione:

ufoludek napisał/a:

he he ja jak jestem wściekła robię kotlety, bo jak tak sobie pomacham tłuczkiem to mi zaraz się lepiej robi smile
jeśli chodzi o ciasto do pizzy to ja przerzuciłam się na drożdże instant czyli takie suche od dr. Oetkera i teraz zawsze mi ciasto ładnie wyrasta, bo na zwykłych drożdżach różnie bywało, czasami mi podeszwa wychodziła, poza tym zamiast samej wody lub samego mleka daję pół na pół smile no i tak jak Jeanne najpierw podpiekam trochę ciasto zanim ułożę dodatki.

czerwony_kapturek napisał/a:

Dokładnie: ja też najpierw podpiekam, i dopiero później dodaję owe dodatki i sos pomidorowy smile Chyba właśnie dzięki temu, że dodaję dużo mleka- ciasto wychodzi puszyste. Tak samo jak wy, dziewczyny, rozwałkowuję ciasto, następnie zostawiam w piekarniku na najniższej temperaturze ( u mnie to 50stopni) na co najmniej pół godziny. I- oczywiście, do ciasta dodaję jeszcze świeżą bazylię albo oregano. Zawsze wychodzi inne, ale to zależy od tego- ile oleju wsadzę do ciasta.

wczesajka napisał/a:

a ja polecam do ciasta (wedlug kazdegoprzepisu) dodac 5 łyżek piany z piwa!
nie czuc w smaku a ciasto jest idealnie miekie , pulchne i ... idealne. wyprobujcie smile

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Pizza- dobry przepis na ciasto

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024