PRZEPISANIE DOMU - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: PRZEPISANIE DOMU

ODPOWIEDZCIE MI JAK TO JEST. TATA UMARŁ PARE LAT TEMU (MOJA SIOSTRA BYŁA NIEPEŁNOLETNIA). MAMA MA 5 DZIECI. CHCĘ MI PRZEPISAĆ DOM. RODZEŃSTWO CHCE SIĘ MI SPISAĆ PO ZA JEDNYM BRATEM... CO W TAKIEJ SYTUACJI. CZY NIE DA NAM SIĘ PRZEPISAĆ DOMU??? CZY REMONTY JAKIE JUŻ ZROBILIŚMY SĄ NA MARNE??? PEWNIEN NOTARIUSZ MÓWIŁ ŻE JEST MOŻLIWA PRZEPISANIE CZĘŚCI MAMY... JAK TO DOKŁADNIE JEST..??? I JAKIE PAPIERY POTRZEBUJEMY???

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: PRZEPISANIE DOMU

Witam. Skoro brat sie nie zgadza nie mozecie go splacic ? Hm. Tzw dac kase za jego czesc i spisac oczywiscie u notariusza na papierze ? Hm. Jest mozliwosc ze mama swoja czesc przepisze na Ciebie, wystaczy akt wlasnosci. Na mame i tate jest dom ?????

3 Ostatnio edytowany przez dorota.f (2012-03-09 18:30:28)

Jeśli nieruchomość była wspólna, to mama może dysponować swoją częścią.
Czy po tacie było przeprowadzone postępowanie spadkowe?

Rozumiem, że jest was pięcioro i wszyscy oprócz jednego brata są zgodni, żeby się zrzec na Twoją korzyść?

" CZY NIE DA NAM SIĘ PRZEPISAĆ DOMU??? "

Pogubiłam się... Nam czyli komu?
A może nie rozumiem sensu zdania.
Czy chodzi Ci o to, że wy wspólnie z mamą ustaliłyście, że Tobie dom powinno się przepisać?

4

Jeżeli majątek byl wspolny to polowa jest mamy,polowa taty.Mama może zadysponowac swoja cześcią np odpisać polowę domu na Ciebie lecz pozostalemu rodzeństwu należalby się zachowek(chyba że się zrzekną).Z części taty należy się wszystkim po rowno rodzeństwu i mamie(tobie również).
Moja podpowiedz....Niech mama przepisze swoją część domu na Ciebie w ramach umowy dożywocia-wtedy nikt nie ma prawa do zachowku.Z części taty przeprowadzic sprawę spadkowa i jeśli 4-rodzeństwa chce się zrzec swojej części na ciebie to juz jest super!Z części brata ktory sie nie zgadza splać go z tej częsci domu ktora by przyslugiwala jemu.I w ten sposob jesteś wlaścicielką całego domu smile

5

kasandra1234 napisał/a:

Z części taty należy się wszystkim po rowno rodzeństwu i mamie(tobie również).

Przy 5 dzieci, żona otrzymuje 1/4 a dzieci resztę w równych częściach.

6

Masz racje Dayzi smile

7

A więc tak dom stał na mame i tate. Tata umarł i nie zdązyli z mamą nic spisać czy ustalić. Mama chcę mi przepisać dom... 4 rodzeństwa chce się spisać ale jeden brat nie- ponieważ on uważa że jemu się bardziej należy żeby mieszkać w tym domu. SPŁACIĆ...hmmm??? to wtedy zawsze reszta rodzeństwa powie że też tak chce,i gdybym miała każdego spłacić to już wybudowałabym sobie swój własny dom... Interesuje mnie po jakiej stronie jest prawo - Mama jest za mną i 4 rodzeństwa.. Czy pewnego dnia brat nie przyjdzie do domu powie że on ma w nim prawo mieszkać i już....
" CZY NIE DA NAM SIĘ PRZEPISAĆ DOMU??? "- ...nam...- mam na myśli siebie i męża.

8

Amelia, dostałaś sporo rad.
Może je chociaż przemyśl.

Matka może dysponować tym co do niej należy, rodzeństwo również.
Tobie może pomóc zapis o dożywocie (uchroni Cię przed roszczeniami o zachowek).
Nielubiany brat ma prawo do swojej części tej po ojcu( możesz go spłacić jeśli się zgodzi), może nią dysponować w dowolny sposób. Może również zamieszkać.

9

Amelia prawo jest prawem i pewnych rzeczy nie da się przeskoczyc.Ciesz się ze mam chce ci odpisac dom i rodzeństwo chce się zrzec.żadko tak się zdarza.Jesli będziesz musiala splacic jednego brata z jego cześci to chyba tez warto.Nie sądzisz?nie można być az tak -przepraszam...zachlannym.Przemysl wszystko.Jesteś naprawdę w dobrej sytuacji.
Pozdrawiam smile

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024