zaległe alimenty - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: zaległe alimenty

Witam...
Mam dwójkę dzieci na które dostaje alimenty w wysokości 600 zł miesięcznie, są wypłacane przez fundusz alimentacyjny.
Od września 2010 roku ojciec dzieci podjął się pracy, komornik od listopada pobiera mu 649 zł miesięcznie.
Ojciec dzieci jest mi dłużny zaległych alimentów 3 350 zł, chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób mogę odzyskać zaległe alimenty???
U komornika powiedzieli mi , że musiałabym zrezygnować z wypłacania alimentów przez FA, żeby ojciec dzieci wypłacał mi je miesięcznie do ręki i przy okazji spłacał dług...
Ale po rozmowie z nim dowiedziałam się , że nie będzie mi płacił alimentów do ręki a tym bardziej nie odda mi zaległych...
Co mogę zrobić???

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: zaległe alimenty

sadowac sie, ale mysle ze jest lepiej jak jest teraz, masz pewna kase.

3

Dominika, rezygnując z FA zrobisz duży błąd.
Gdyby dłużnik był ugodowy to i owszem można negocjować.
Ale skoro sprawę  stawia jasno, nawet się nad tym nie zastanawiaj. Przy najbliższej okazji wystąp o podniesienie alimentów.
Pobierając FA niestety nie dostaniesz "zaległych".
Oczywiście wybór należy do Ciebie.

4

Wiem , że jest dobrze bo mam bynajmniej jakieś pieniądze na utrzymanie dzieci tym bardziej że nie pracuje bo nie miałabym z kim zostawić młodszego dziecka, tak samo nie będę rezygnowała z wypłacanych alimentów z FA bo wiem że ojciec dzieci wypłacać mi do ręki nie będzie. Ale tak samo mam prawo do zaległych alimentów , powinnien mi je oddać .

5

Miałam dzisiaj rozprawę w sądzie i alimenty zostały podwyższone na syna (2,5 roku) z 250 zł na 280 zł a na córkę (5 lat) z 350 zł na 400 zł . Nie będę rezygnowała z funduszu ale musi być jakiś sposób żeby mi te zaległe alimenty jakoś spłacał, może nie wszystko na raz ale po trochę .

6

Jeśli pobierasz Fa nie wolno Ci przyjmować od niego pieniędzy. Każda otrzymana od dłużnika złotówka automatycznie uszczupli kwotę z FA. Zrobi się galimatias i jeszcze będziesz miała "nienależnie pobrane" do zwrotu.

7

Dobrze wiedzieć smile a jeżeli komornik już mu pobiera z wypłaty to nie powinien jakiejś części dawać na spłacenie zaległych alimentów, raz na jakimś forum czytałam że komornik powinien zadbać o spłatę zaległych alimentów . ? Nie wiem czy to prawda czy nie dlatego pytam.

8

Kotku, jeśli podpisujesz "umowę" z FA  to zgadzasz się na warunki. Komornik zabiera dłużnikowi wypłatę na pokrycie FA a jak tego będzie tak dużo, że jeszcze starczy na zaległe, to Tobie da. ale Ty stracisz bierzące pieniądze z funduszu. Na złożenie nowego wniosku będziesz musiała czekać 2 miesiące co najmniej. A alimenty(zaległe)zostaną zaliczone jako dochód i może się okazać ze jest przekroczenie.
A więc uważaj, żebyś sobie nie namieszała.

9

Dziękuje za pomoc.
Mam jeszcze jedno pytanie.
Za pół roku biorę ślub i czy mogłabym zmienić nazwisko dzieciom na nazwisko swojego przyszłego męża? Dzieci noszą moje nazwisko. Czy musiałabym ograniczyć/pozbawić praw rodzicielskich ojca dzieci? I czy w takim wypadku nie odebrali by mi alimentów?

10

http://www.netkobiety.pl/t27559.html

11

bez żadnego problemu możesz zmienic smile
znam panią ode mnie pewną która rozwiodła się z mężem FA płaci na 4 jej dzieci, ich dzieci i w tym momencie zmieniła dzieciom nazwiska, na swoje panieńskie.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024