A to pasztet! ;) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-02-07 13:42:09)

Temat: A to pasztet! ;)

W tym wątku chciałabym podzielić się przepisami na pieczenie pasztetu.
Zacznę od dość nietypowej propozycji z gazetowych wycinków:

Makaronowy pasztet

1 porcja ciasta kruchego (wykonanego samodzielnie lub półgotowego)
15-20dag makaronu (może być penne)
1-2marchewki
pół puszki zielonego groszku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 jajka
1 białko
tarty ser zółty
zioła prowansalskie

Przepis na kruche ciasto - przyznam że czasem korzystam z półgotowego w płatach (dostępne jak francuskie):

Na stolnicę przesiać 40dag mąki, zrobić wgłębienie i wbić 1 duże jajko, wlać 3 łyżki śmietany, wsypać łyżeczkę cukru i odrobinę soli. Posiekać 25dag schłodzonej margaryny lub masła, dodać do mąki, całość posiekać nożem, palcami rozetrzeć grudki, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki. Przed użyciem wyjąć z folii, rozwałkować.

Kruche ciasto rozwałkować (jeśli używamy półgotowego, należy wyjąć z lodówki na kwadrans przed użyciem i pokroić na płaty odpowiedniej wielkości). Pozostawić płat do przykrycia pasztetu, a resztą wyłożyć formę do pieczenia. Nakłuć widelcem. Można najpierw wstawić na 10m. do rozgrzanego piekarnika.

Makaron ugotować al dente, marchewki pokroić w kostkę, dwa jajka ugotować na twardo. Z jednego jajka oddzielić białko od żółtka i odłożyć na później. Marchewkę udusić na maśle i dodać pokrojone w kostkę dwa jajka, a następnie pozostawione żółtko i dwie garści tartego sera. Na koniec połączyć z makaronem.
Tak otrzymany farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Przykryć płatem ciasta (można uprzednio położyć na wierzchu trochę masła), posmarować białkiem i upiec. Ja piekłam w temp. 180st przez 30m. Wyszło smaczne, polecam.

http://img804.imageshack.us/img804/8618/makarpasztet.jpg

http://img526.imageshack.us/img526/2046/makaronowypasztet.jpg

Zobacz podobne tematy :
Odp: A to pasztet! ;)

Nie wygląda zbyt apetycznie, ale mimo wszystko ciekawa jestem jego smaku...

3 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-02-07 17:50:56)

Chyba mamy różne gusta, bo dla mnie wygląda właśnie apetycznie. No, ale przecież o gustach się nie dyskutuje. Być może nie umiałam zrobić dobrze zdjęcia. Możesz mi jednak uwierzyć na słowo, że również zapach i smak były wyborne, przynajmniej dla mnie wink

4

Nieapetycznie? Jak dla mnie apetycznie smile i... oryginalnie. Myślę, że jak w wielu, tak i w tym przepisie spokojnie można wprowadzać pewne modyfikacje i dorzucić własne ulubione składniki - może pieczarki, a nawet mięso mielone? Myślę, że w najbliższym czasie wypróbuję! smile

5

Olinko właśnie z tych samych powodów zainteresował mnie ten przepis. Cieszę się, że chcesz go wypróbować. smile

6

A ja mam przepis na pasztet z pieczarek.Dostałam go od koleżanki z pracy,sprawdziłam,i mi smakował,coś innego.

Pasztet z pieczarek

1 kg pieczarek
4 cebule
4 jajka
3 bułki czerstwe kajzerki
mleko do namoczenia
olej,sól, pieprz
masło,bułka tarta

Pieczarki trzemy na tarce, przekładamy na suchą patelnie i smażymy aż cała woda z pieczarek odparuje. Wlewamy 4 łyżki oliwy i podsmażamy pieczarki chwile.Przekładamy do wysokiego naczynia. Cebulę smażymy na złoty kolor.Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka i przekładamy z cebulą do pieczarek dodając 4 żółtka,sól pieprz do smaku (wszystko miksujemy) na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Wysmarowane foremki napełniamy do połowy,na wierzch kładziemy wiórki z masła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 godz. w temperaturze 180 C.
Smacznego:)

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024