Mój jeszcze mąż od 1,5 roku nie płaci alimentów na dzieci-nie wiemy gdzie on jest i nie kontaktuje sie z nami.
Alimenty wypłaca FA
Gdzie moge sie dowiedziec jakie działania wobec niego sa postepowane??Bo jak narazie Komornik nie znalazl żadnego jego zatrudnienia bo prawdopodobnie pracuje na czarno-nie odbiera również żadnej korespodencjii od Komornika.
Masz płacone alimenty z FA i tam dowiesz się kto prowadzi postępowanie wobec dłuznika, bo to zależy od miejsca jego zamieszkania. Albo prowadzi to ośrodek który wypłaca Ci A, albo inny, który jest właściwy ze względu na miejsce zamieszkania męża.
Dziekii
Dowiadywałam sie właśnie dzisiaj w Mopsie i mi powiedzieli,że musze sie dowiedziec tam gdzie dłuznik jest zameldowany-tylko wlasnie nie wiem czy w gminie czy w tym Mopsie który jest właściwy do jego miejsca zamieszkania?
Kurcze, przecież to mops skierował wniosek do innego ops-u o podjecie działań wobec dłużnika. Najważniejszy jest adres zamieszkiwania, a nie zameldowania w przypadku dłużników alimentacyjnych.
Tylko właśnie nie wiadomo gdzie on jest-w miejscu zameldowania go nie ma od jakis 4 lat-wynajmowal ostatnio mieszkanie ale tez stamtad zniknął.Dlatego chcialam sie dowiedziec czy go juz jakos ścigają?
Na sprawy rozwodowe tez sie nie stawia bo ma wszystko w nosie:(
na pewno ustalają adres zeby wiedziec kto powinien prowadzic postepowanie, muszą napisać mu zawiadomienie o przyznaniu fa i wezwanie na wywiad. Mops wysyła to na adres wskazany przez wierzyciela we wniosku lub przez komornika na zaświadczeniu o bezskutecznosci, a jak dłużnik tam nie odbiera poczty i ta wraca z adnotacja "wyprowadził sie" to piszą wniosek do komornika o ustalenie adresu.
Iwonka ale sama wiesz , że czasami ani komornik ani policja nie jest w stanie ustalić miejsca pobytu.
Mój dłużnik się rozpłynął, to go namierzyłam przez telefonię komórkowa (oczywiście nielegalnie
), jednak na nic mi ta wiedza.
Jak nie chce być znaleziony to go nie znajdą a jak znajda to zmieni adres, pracę.
Tak wiem, ale tego nie zmienimy:) nie na wszystko mamy wpływ, a oni są sprytni i czasami lepiej znają przepisy niz prawnicy hehe. Pozdrawiam i życzę wytrwałosci, szczegówlnie od kwietnia gdy wejdą kolejne zmiany w SR
szczegówlnie od kwietnia gdy wejdą kolejne zmiany w SR
Czego będą dotyczyły?
Zmieni się świadczenie pielęgnacyjne. Od 1.04.2012 będzie podzielone, świadczenie na dzieci 620 zł bez kryt dochodowego i zasiłek opiekuńczy na osoby dorosłe 520 zł z kryt dochodowym 583 zł/osobę. Bedzie okres przejsciowy6miesiecy dla decyzji wydanych juz, więc trzeba bedzie wszcząć postępowanie i je zmienic, przeliczyc dochody, ewentualnie uchylic. Składka zdrowotna bedzie puszczana od 2 różnych kwot. Co 6 miesięcy do zasiłków opiekuńczych obowiązkowy będzie wywiad srodowiskowy więc zabawy będzie duuuuuużo!! Becikowe będzie uzależnione od dochodu (ale tu wchodzi w gre I próg dochodowy 85tyś) A ci którzy kwalifikują się do rodzinnego z marszu na dziecko dostaną 2 tys bez wniosku o becik. Sporo tego, przeleciałam oczami pojekt i nie wiem jak to ogarniemy:)
11 2012-02-01 23:21:49 Ostatnio edytowany przez dayzi (2012-02-01 23:23:14)
Jesteście dzielne Zuchy , dacie radę...tylko szkoda, że same tak niewiele dostajecie.
A myślisz, że kryteria od nowego okresu podniosą?
Rok bez wyborów, to chyba kiepsko będzie?
Wątpię by podnieśli, nie ma kasy na to, rozdawnictwo kwitnie, a zwykli ludzie nie mają rodzinnego, a papiery rosną tonami dziennie.
A kwota to swiadczenia pielegnacyjnego na dziecko-te 620 zl to juz zostanie??
Bo jak narazie mam przyznane tylko o 100 zl do marca 2012
tak jest planowane ![]()
Dziekuje za odpowiedz:)
świadczenie na dzieci 620 zł bez kryt dochodowego
"Dzieci"- ma ograniczenie wiekowe?
... zasiłek opiekuńczy na osoby dorosłe 520 zł z kryt dochodowym 583 zł/osobę. )
Dochód "obu" rodzin nie może przekroczyć kryterium?
Czy zostanie możliwość przyznania zasiłku opiekuńczego na zamężną/żonatego jeśli oczywiście spełnia kryteria o niepełnosprawności?
Nie mogę się doszukać gotowej nowelizacji, wszędzie tylko projekty.
Jak możesz podać jakieś namiary, dz u. nie musi być link. (bo z moderują)
Na zamężną i żonatego zostanie tak jak jest, jeśli oboje małżonkowie mają znaczny stopień. Jutro z pracy podam namiary, ale to narazie projekt, choć po rozmowie z kimś kto nad tym pracuje wiem, ze wejdzie w życie. Toczy sie walka o okres przejściowy, jest planowany 6 miesieczny, chcą by był aż rok, ale nie wiem jak zostanie. A dochód obu rodzin (oczywiscie wg ustawy o zasiłku rodzinnym)