Na pewno pomyślicie, że sezon na grillowanie skończył się w raz z latem, ale niestety dla mnie nie. Każda pora roku na potrawy grillowane jest dobra. A Wy co o tym myślicie? Urządzacie spotkania zimą przy grillu? Jeśli macie sprawdzone przepisy na potrawy z grilla, to proszę zostawcie mi tutaj. A ja na pewno z nich skorzystam.:)
Może w tym temacie znajdziesz dla siebie coś interesującego:
Dzikuję i na pewno skorzysta z tych przepisów. A jest ich dosyć sporo. A możesz i powiedzieć, czy Ty grillujesz porą zimową? ![]()
Nie, latem też bardzo mało i dość nietypowo, bo owijam mięso drobiowe lub kiełbaskę w folię aluminiową i lekko ją odkrywam. A to dlatego, że jem dietetycznie - tak przyrządzone jedzenie jest tylko delikatnie "upieczone", a smakuje i pachnie jak grillowane tradycyjnie.
Także ekspertem w tej dziedzinie jak widać nie jestem, ale postaram się znaleźć jakieś ciekawe przepisy na ten temat.
Ja często z przyjaciólmi grilluje nawet zimą, oczywiście przez te ostatnie mrozne dni niestety na dworze sie nie da. Ale mam altankę, na której można chwile spędzić przy grillu. A za każdy fajny przepis będę wdzięczna..:)
W takim razie podam przepis na rybę, ponieważ piecze się ją w folii aluminiowej. Przepis wg. J.Żaby
Łosoś pieczony na grillu
60dag fileta z łososia
cytryna
przyprawa do ryb
sól i pieprz
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na 4 części. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Każdą porcję zawijamy w folię aluminiową. Układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy ok. 30minut.
Dziękuję ślicznie za przepis, na pewno będzie wykorzystany w sobotę. będzie u mnie kilku przyjaciół, którzy lubią ryby z grilla. A może i Ty dołączysz do Nas. Zapraszam..:)
8 2012-02-01 11:41:46 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-02-01 14:00:35)
Chętnie bym skosztowała, bo łososia bardzo lubię i fajnie się zapowiada. ![]()
Teraz podam coś trochę bardziej kalorycznego i dla odmiany nie pieczonego w folii. Autorką przepisu jest E. Weber
Udka w cytrynowej marynacie
12 podudzi z kurczaka
Do wykonania marynaty:
150ml oliwy z oliwek
cytryna
kilka gałązek natki pietruszki
cebula
2 duże ząbki czosnku
sól i pieprz
Do sporządzenia marynaty obieramy cebulę i kroimy w cienkie plastry. Cytrynę sparzamy, skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach, wyciskamy sok. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Natkę drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy z oliwą i doprawiamy.
Udka myjemy i osuszamy. Zalewamy marynatą, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Pieczemy na rozgrzanym grillu, co pewien czas obracając i polewając marynatą.
Dziękuje za przepis, takiego kurczaka jeszcze nie jadłam. Będzie udana imprezka. Już bym teraz zjadła. Ale poczekamy do soboty. Będzie ryba i udka. Goście powinni być zadowoleni z takiego dania. ![]()
Jeszcze do tego odrobina słońca, żeby zminimalizować siarczysty mróz i spotkanie przy grillu będzie jeszcze przyjemniejsze:)
Jeszcze do tego odrobina słońca, żeby zminimalizować siarczysty mróz i spotkanie przy grillu będzie jeszcze przyjemniejsze:)
Mam nadzieje, że słoneczko dopisze. To zapraszam serdecznie do siebie na grilla..:)
Ciekawe ile osób już zaprosiłaś, bo zamiast grilla w gronie znajomych, wyjdzie wesele;)
Ciekawe ile osób już zaprosiłaś, bo zamiast grilla w gronie znajomych, wyjdzie wesele;)
Bylo tylko 13osób w sumie. Ale na prawdę było miło i wesoło. Choć mrozik dokuczał, to spędziliśmy milo czas. A ryba i pieczarki faszerowane mięsem były po prostu wyborne. Mam nadzieje, że na następne grillowanie się załapiesz?
Niby świat jest mały, więc kto wie, czy kiedyś nie załapię się na imprezkę w Twoich stronach
Niby świat jest mały, więc kto wie, czy kiedyś nie załapię się na imprezkę w Twoich stronach
Byłoby mi bardzo miło. Niektórym osobom, bardzo podobają się moje tereny..
16 2012-02-08 10:41:15 Ostatnio edytowany przez Zenobi11 (2012-02-08 11:22:22)
Ja uwielbiam. Oczywiście najlepiej na wiosnę
Bardzo lubię zamarynować drobno pokrojone piersi kurczaka w różnych przygotowanych marynatach. Znakomite są takie kawałki w sosie z czosnkiem i miodem albo w sosie wuster (często tego używa Nigella) ja skrajam do tego cebulkę i dodaje duuużoooo tymianku. No i jeszcze muszę wspomnieć o sosie teriyaki i raz moi znajomi poczęstowali mnie (też lubią tak przygotowane piersi:) piersią kurczaka z sosem z czerwonej cebulki i papryczki jalapeno. Jak ktoś lubi pikantnie to jak znalazł!
Ja uwielbiam. Oczywiście najlepiej na wiosnę
Bardzo lubię zamarynować drobno pokrojone piersi kurczaka w różnych przygotowanych marynatach. Znakomite są takie kawałki w sosie z czosnkiem i miodem albo w sosie wuster (często tego używa Nigella) ja skrajam do tego cebulkę i dodaje duuużoooo tymianku. No i jeszcze muszę wspomnieć o sosie teriyaki i raz moi znajomi poczęstowali mnie (też lubią tak przygotowane piersi:) piersią kurczaka z sosem z czerwonej cebulki i papryczki jalapeno. Jak ktoś lubi pikantnie to jak znalazł!
Przyznam się szczerze, że nie jadłam tego jeszcze. Dzięki za przepis. Mam nadzieje, że potrafie tą potrawe zrobić..)
Przyznam się szczerze, że nie jadłam tego jeszcze. Dzięki za przepis. Mam nadzieje, że potrafie tą potrawe zrobić..)
To jest banalnie proste. Na pewno Ci się uda. Jak już będziesz po uczcie to proszę o opinię ![]()
tara napisał/a:Przyznam się szczerze, że nie jadłam tego jeszcze. Dzięki za przepis. Mam nadzieje, że potrafie tą potrawe zrobić..)
To jest banalnie proste. Na pewno Ci się uda. Jak już będziesz po uczcie to proszę o opinię
Na pewno wystawie opinię..)
Muszę sie przyznać szczerze, że danie z piersi kurczaka wyszło mi znakomicie. Goście byli zadowoleni i czekają na następne spotkanie przy grillu. Czekam na następne przepisy od Was..
W takim razie może taka propozycja Cię zainteresuje
Złociste skrzydełka wg P.Gac (3-4porcje)
10 skrzydełek z kurczaka
główka czosnku
3-4 cebule
2 łyżki płynnego miodu
Marynata:
sól i pieprz
100ml oleju
Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
Marynata:
Olej mieszamy z solą i pieprzem. Skrzydełka starannie nacieramy marynatą i układamy ściśle jedno obok drugiego w brytfannie. Posypujemy cebulą i czosnkiem, a następnie polewamy miodem. Wkładamy na ok. 3godziny do lodówki.
Skrzydełka przekładamy na aluminiową tackę i pieczemy na grillu do zrumienienia od czasu do czasu obracając.
Ciekawy przepis, możliwe, że spróbuję zrobić w najbliższym czasie ![]()
Ja zimą nie bo ostatnio za bardzo przymroziło, a jak sie zrobiło ciepłej to wieje strasznie i nie da się posiedzieć ale już nie mogę się doczekać wiosny i rozpoczęcia sezonu grilowania na działeczce ![]()
Aniolku Twoje przepisy sa na prawde wspaniale, czekam na nastepne..:)