Witam proszę o pomoc może ktoś już był w takiej sytuacji mój mąż miał wypadek samochodowy jak wracał z pracy był pasażerem to było 2.05.2011r miał złamana rękę w kilku miejscach wozili go od szpitale do szpitala w czwartym szpitalu zdecydowali że włożą rękę w gips po 3 dniach go puścili do domu.Gips nosił 5 miesięcy a następnie protezę ręka się zrasta ale bardzo długo to bedzie trwać wezwali go do zusu tam na komisji dostał zasiłek rehabilitacyjny na pół roku do 27.04.2012r potem złożył papiery do zusu o odszkodowanie na komisji lekarz stwierdził ze na tym etapie nie może nic przyznać bo leczenie jeszcze trwa. Teraz maż dostał papiery z sądu że prokuratura składa wniosek o warunkowe umorzenie postepowania karnego przeciwko podejrzanemu .... oskarżonemu o popełnienie przestępstwa z art.177&1 kk. sprawa ma się odbyć w lutym moje pytanie jest czy na tej rozprawie mąż może sie starać o zadość uczynienie za doznany ból,długotrwałe leczenie dodam że sprawca się nami nie interesował przez parę tygodni miałam czwarte dziecko w domu bo mąż nawet umyć się sam nie mógł nawet z jedzeniem był problem.Proszę o pomoc.
2 2012-02-01 20:52:48 Ostatnio edytowany przez temida1008 (2012-02-01 21:01:41)
anita2429 twojemu mężowi bezwzględnie należy się odszkodowanie + zadośćuczynienie z polisy OC sprawcy wypadku. /Informacje powinny być zawarte w aktach sprawy /. Podstawę prawną tych roszczeń stanowi art.444 k.c. / odszkodowanie / oraz art.445 k.c. / zadośćuczynienie /. Nawet nie zastanawiaj się i nie rezygnuj ubezpieczyciele tylko zacierają ręce jak nikt nie występuje do nich z roszczeniami, które są należne z tego tytułu. Jeszcze raz Ci powtórzę : twojemu mężowi należy się i jedno i drugie.
Z odszkodowaniem jest tak, że należy wskazać wartość zniszczonego mienia / ubranie, telefon,zegarek itp. zniszczone na skutek wypadku ale także wszelkie rachunki za leczenie, leki, odpłatne wizyty , konsultacje czy badania / a na przyszłóść dodam zbieraj wszystkie rachunki i zachowuj je cierpliwie.
Natomiast jeśli chodzi o zadośćuczynienie jest to jednorazowe świadczenie z tytułu doznanej krzywdy, bólu i cierpienia wywołanego skutkami wypadku.
Zgodnie z prawem ubezpieczyciel ma obowiązek wypłacić świadczenie w przeciągu 30 dni ale tego zapewne nie zrobi i będzie w nieskończoność próbował przeciągnąć sprawę ale nie poddawaj się w żadnym razie. Życzę Wam by to trwało jak najkrócej i trzymam kciuki.
3 2012-03-07 19:17:37 Ostatnio edytowany przez Olinka (2012-09-17 16:22:20)
Ja miałam kilka miesięcy temu wypadek (wina drugiego kierowcy), najpierw sama walczyłam ze wszystkimi papierami i zgłoszeniami. Niestety przekonałam się, że największy polski ubezpieczyciel nigdy nie udzieli Ci pełnej informacji, za to zawsze zaniży wartość odszkodowania. Przypadkiem moja starsza ciocia (która przewróciła się na oblodzonym chodniku) poleciła mi firmę spam. Profesjonalnie, udzielili mi wszelkich informacji jakich roszczeń mogę dochodzić, jaką dokumentację zbierać itd. Nie byli nachalni, nie namawiali mnie na siłę, że bedą prowadzić moją sprawę. Sama się miałam zdecydować. Podpisałam z nimi umowę, bo musiałam wrócić do pracy i nie miałam czasu tego sama koordynować. Otrzymałam taką kwotę, jaką podczas podpisania umowy mi oszacowali. Polecam.
na tej rozprawie nie będzie mógł się ubiegać o odszkodowanie tu ma być orzekana wina.
ale może złożyć własny wniosek w tej sprawie,
choć ciężko jest co cokolwiek wyciągnąć.
Mój facet miał kilka lat temu wypadek i od tego czasu jest niepełnosprawny ma II grupę.Dostał spore odszkodowanie ale wszystkim zajmował się agent.Kosztowało go to 20% wartości odszkodowania, ale to agent wszystkim się zajmował. Warto było, bo po wypadku nie miał głowy,żeby się tym wszystkim zająć.
Witam
w takich sprawach mogę pom?c, dotyczy wypadk?w komunikacyjnych, błęd?w lekarskich, wypadk?w przy pracy, wypadk?w w rolnictwie.
Więcej informacji na priw.
7 2012-05-11 12:57:27 Ostatnio edytowany przez apoteoza (2012-05-11 13:38:20)
Ja rowneiz mialem wypadek samochodwy wraz ze swoja zona, nie wiedzieismy jak zalatwic wszytskie formalnosci z odszkodowaniem, ale pomogla nam firma polecona przez znajomego - (...), bylismy bardzo zadowoleni, ze tak szybko wszytskim sie zajeli
Powód edycji- spam
Moja siostra też miała wypadek, leżała w szpitalu jak zobaczyliśmy co jej zaproponował ubezpieczyciel sprawcy wypadku, to o mało z łóżka nie spadła, kpina jakaś. Szukałam specjalistów od odszkodowań w Krakowie, dużo się naczytałam o votum, ale w końcu zdecydowałam się na mniejszą kancelarię/ centrum powypadkowe, Mobile Cash. Dałam im pełnomocnictwa i wszystkim się zajęli, kontakt z ubezpieczycielem, dokumentacja, wszystko co tam trzeba było. Kwota przyznana po odwołaniu była zdecydowanie wyższa..