PORZĄDEK-Co znaczy dla KOBIET? I jak to widzą Mężczyźni - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » PORZĄDEK-Co znaczy dla KOBIET? I jak to widzą Mężczyźni

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

1

Temat: PORZĄDEK-Co znaczy dla KOBIET? I jak to widzą Mężczyźni

Witam Wszystkich !

Z góry przepraszam za to, że być może w złym miejscu dodałem ten Temat.
Ale do rzeczy byłem wychowywany w domu gdzie mama jak satelita krążyła po domu sprzątała gotowała chodziła do pracy następnie prowadziła własna działalność i całą księgowość z nią związaną.Nie wiem kiedy jadła ale chyba z nami kiedy prała, sprzątała, gotowała itp. itd. W każdym bądź razie w muzeum nie mieszkałem, ale wszędzie lśniło w domu, aż chciało się wracać po lekcjach.

Kiedy podrosłem dostałem obowiązki: zakupy, śmieci, sprzątanie klatki schodowej, odkurzanie, dbanie o to, aby na moich półkach w moim pokoju, nie gromadził się kurz (czyli raz w tygodniu ścieranie kurzu).

Obecnie jestem żonaty nie wiem jak to było u mojej małżonki. Ale jak by to ubrać delikatnie do najczystszych nie należy.

Mam ogromną prośbę do wszystkich kobiet jak z fleji zrobić czyściocha?

Mam dość niedomytych naczyń, Tłustych od spodu patelni, kurzu, który gania się po pokoju meblach itp itd.

Wylewam się na forum ponieważ moja małżonka tak podejrzewam ma problem psychiczny o którym nie chce rozmawiać i w ogóle nie można nic "KRÓLEWNIE" powiedzieć ani o nic osobistego zapytać, bo od razu następuje atak. Zachowanie w stylu odpowiedź Pytaniem na Pytanie.

Nie wiem czy to brak kultury wychowania wzorców, archetypów... Błagam pomóżcie.

Kocham ją, ale syfu nie potrafię znieść.

Ja jestem BAŁAGANIARZEM, ale niestety nawet w moich najgorszych czasach kiedy się zapuszczałem, nigdy nie przyklejałem się do stołu, ani do podłogi.

Jestem leniwy, ale do czasu. Nienawidzę odwalania lipy robienia czegokolwiek po łepkach. Jak już sprzątam to tak, aby nikt nie mógł i nie miał się do czego przyczepić. No a przede wszystkim po to aby czuć zapach świeżości po umyciu chociażby podłogi. Zmycu kuchni czy naczyń w zlewie.

Uważam, że żona jest leniwa i nie chce się jej zadbać o dom o ciepło o porządek. Jak już po jakiejś kłótni weźmie się  za coś to zrobi to tak na od.. się.

A efekty są starszne. Nie moge nikogo zaprosić i nikt też z wizytą się nie zabardzo kwapi. Zastanawiam się czy wstyd który mógłbym jej zapewnić cokolwiek by dał.

Nie do chodzi do niej że w każdej chwili może być potrzebny lekarz albo sąsiad może przyjść, aby coś pożyczyć. Nie wiem jak na ną wpłynąć co zrobić co powiedzieć.

Wiem że mógłbym jej we wszystkim pomóc wiele rzeczy chciałbym ją nauczyć, ale nie chcę wyjść na pantofla (ja satelita ona kapcie i TV). Podział ról wygląd następująco do mnie nalezy kosz i odkurzacz. Do żony pranie, prasowanie, gotowanie, zakupy. Nie powiem zakupy robimy zwykle wspólnie gotować choć uwielbiam i mam dryg do tego pozostawiam żonie tym bardziej teraz kiedy "jesteśmy w ciąży"  a ja zwykle ostrzej doprawiam posiłki.

Wiem, że mam wymagania pewnie każda Kobieta mnie tu objedzie.
Ale rzygać się chce kiedy ona nawet o siebie samą nie potrafi zadbać o mnie nie wspominając.

Wygniecione spodnie, niedoprane. Przez to że żona fleja to i ja na fleje wychodzę.
Do tego komentarze znajomych rodziców "W stylu uprzejmie donoszę... jak w domu mieszkała to zawsze zadbany był" Wiadomo że mama dbała o wszystko a żona FLEJA-LENIUCH-SYFIARA ???

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: PORZĄDEK-Co znaczy dla KOBIET? I jak to widzą Mężczyźni

O kurde.. facet .. wpadłes po uszy w bagno.

Powiem Ci tak, przewaznie kazda kobieta dostaje szalu jak wytykasz ze cos robi żle w domu. Wiec ja jako 18 latka, ktora nie jest na swoim jeszcze ciezko mi cokolwiek powiedziec Jak mógłybys powiedziec zonie zeby sie zmienila.

A nie próbowałes prosto z mostu powiedziec ze jest taki syf ze patrzec sie nie da i wstyd kogokolwiek zaprosic? I ze Ty swoje obowiazki wykonujesz? Nie znam małzonki wiec nie mam pojecia jak zareAGUJE.

Moze wypowiedza się jeszcze kobietki z troche wiekszym starzem niz ja:)

A tak swoja drogą to nieżle sobie zaplanowałes te obowiazki domowe, Wiedz ze Facet w domu powinien również od czasu do czasu zrobić pranie, prasowanie, gotowanie czy zakupy i nie ma w tym nic złego .

3

Twoja żona MAC wyniosła to ze swojego rodzinnego domu.Niestety nikt Ją nie nauczył że należy dbać o porządek i tego całego bałaganu Ona po prostu nie zauważa.
Trudno zmienić człowieka tak od razu jeżeli jest tym przesiąknięty od najmłodszych lat.Na pewno nie wymówkami i ciagłym zwracaniem uwagi,zawsze odbierze to jako atak na własną osobę i kłótnia murowana.
Zaproponuj żonie wspólne porządki w weekend,piszesz że potrafisz to robić więc może warto spróbować,takie gruntowne posprzatanie mieszkania starczy na wiele dni.....
Jeżeli zobaczysz że twoje rzeczy są niedoprane,zapytaj w jakim proszku prała może bedzie musiała zmienić,czy używała odplamiacza...
Mam wrażenie że napisałaś to wszystko pod wpływem emocji,zapewne coś znów było nie tak i przelałeś tą swoją złość w tym poście.

4

atina napisał/a:

Twoja żona MAC wyniosła to ze swojego rodzinnego domu.Niestety nikt Ją nie nauczył że należy dbać o porządek i tego całego bałaganu Ona po prostu nie zauważa.
Trudno zmienić człowieka tak od razu jeżeli jest tym przesiąknięty od najmłodszych lat.Na pewno nie wymówkami i ciagłym zwracaniem uwagi,zawsze odbierze to jako atak na własną osobę i kłótnia murowana.
Zaproponuj żonie wspólne porządki w weekend,piszesz że potrafisz to robić więc może warto spróbować,takie gruntowne posprzatanie mieszkania starczy na wiele dni.....
Jeżeli zobaczysz że twoje rzeczy są niedoprane,zapytaj w jakim proszku prała może bedzie musiała zmienić,czy używała odplamiacza...
Mam wrażenie że napisałaś to wszystko pod wpływem emocji,zapewne coś znów było nie tak i przelałeś tą swoją złość w tym poście.

zgadzam sie z atina. To wynosi sie z domu.JEzeli jej mama nie sprzatala,badz robila to bo robila,na odczep sie,to nic dziwnego,ze Twoja zona to 'fleja'.

5

Zaskocz zone i wysprzataj dom.Pokaz jak to sie robi.Powiedz jej ze ma sobie odpoczac a Ty wszystkim sie zajmiesz:)

6 Ostatnio edytowany przez Ansja (2009-02-15 11:30:43)

asior27 napisał/a:

Zaskocz zone i wysprzataj dom.Pokaz jak to sie robi.Powiedz jej ze ma sobie odpoczac a Ty wszystkim sie zajmiesz:)

Tylko kwestia w tym, czy ona tego nie odbierze w ten sposób, że teraz będzie miała wolne a mąż będzie za nią sprzątał non stop..
Wiesz MAC , sprawa nie jest prosta do rozwiązania. atina ma rację, to wszystko wyniosła z domu, więc nie będzie łatwo zmienić jej przyzwyczajeń hmm Ale może od początku, powoli ustalcie co za co jest odpowiedzialny i jakie wymagania ma ta druga strona.. Jej widocznie nie przeszkadzają niedoprane spodnie, ale Tobie już tak, dlatego musisz o tym głośno mówić! Do znudzenia, aż w końcu porządnie się weźmie za swoją pracę.. Wiesz, wydaje mi się, że potrzebuje takiego "silnego" kopa, żeby zrozumieć, że Tobie to bardzo nie pasuje.

7

Jeny........ ale masz facet przegibane!!!!!! Ja z moim mężem- gdy oboje pracowaliśmy- dzieliliśmy dom na rewiry.Dawałam fory- bo pozwalałam wybierać - te części domu,które lubił.Przecież w małżeństwie nie moze być tak,że jeden pada na ryj.......a drugi się przygląda.Jak praca...... to razem - jak odpoczynek - to też.

8

Właśnie, Danusia ma rację, bo małżeństwo to partnerstwo, a nie wykorzystywanie drugiej osoby !!

9

Tak sobie czytam co napisałeś i miałabym generalnie kilka pytań.
Jak komunikujesz żonie o swoich potrzebach?
Od kiedy jesteście w ciąży?
Co żona sądzi o podziale obowiązków?
Co robił u Ciebie w domu Ojciec (z obowiązków domowych)?z jakiej rodziny jest Twoja żona?Jak u niej wyglądają kwestia prac domowych?
Jakie wg Ciebie obowiązki ma żona?
Co żona robi na codzień zawodowo?
Zadaje te pytania, bo próbuje dociec czemu powstaje konflikt.
wychowywałeś się w domu, gdzie jak sam mówisz, mama robiła wszystko. Masz pewne wzorce, ale nie oznacza to, że żona ma takie same. Nie w każdej rodzinie funkcjonuje wzorzec, ze żona sprząta gotuje,a mąż zarabia, Niektórzy po prostu twierdzą, że tak samo jak kobieta może prać tak też mężczyzna może. Rozumiem, że Ty masz inne poglądy, ale należy szukać kompromisu.

Zgadzam sie z innymi. Jednak moim skromnym zdaniem sa 2 wyjscia:

a). Szczerze porozmawiaj z zona, zrobcie liste i podzielcie obowiazki.

b). Przestan sprzatac calkowicie, (najlepije tak przez tydzien) niech sie przelewa i kurzy az zona zacznie sama sprzatac bo nie bedzie jak sie przemieszczac w domu.

Mialam podobna sytuacje tylko bardziej skomplikwoana, gdzy nie meiszkalam sama z partnerem tylko jeszcze z 2 Filipinczykami. Nic kompletnie nie chcieli sprzatac ich pokoje brudem zarastaly. Wszystko spadalo na mnie, spraztalam living room, kuchnie, lazienke, schody odkurzalam. Bylo to cos nei do wytrzymania. Moj partner niewiele mi pomagal. Oprocz tego zawsze gotowalam obiady, robilam lunche do pracy, zakupy. Jedyne co robil to podwozil mnei czasem do pracy i do sklepu. Nic poza tym. Zrobilismy rote z podzialem obowiazkow nie pomoglo. Jeden z Filipinczykow postanowil ze sie wyprowadzi i ze to moja wina bo ja stwarzam taka atmosfere (bo chce i wymagam zeby pomagal sprzatac) Pakowal sie 3 tygodnie az sie wyprowadzil jednak jak uslyszal, ze ja sie wynioslam to znow sie wprowadzil. Nie ma rady czasem.

11

A teraz wyobraź sobie, że większość facetów jest jak Twoja fleja-małżonka. I co te biedne Panie maja na to powiedzieć??? NIC NIE MÓWIĄ tylko zakasają rękawy i sprzątają, gotują, zmywają, piorą, usługują...

Zamieńcie się rolami jak to jest u większości par. Ty usługuj, ona niech zarabia na dom.

12

Twoja pani jest po prostu wygodna - ja bym zrobiła ostrą terapię szokową , chyba że dalej chcesz mieszkać w śmietniku ... nie zwracać uwagi na słodkie minki , maślane oczka tylko zakasać jej rękawy i do roboty !!! .... daj ją na tydzień do mnie a wróci do Ciebie naumiana :]

13

Wielkie dzięki za wszelkie rady. Co prawda sam wpadłem na wspólne sprzątanie. Było super ja odkurzyłem poukładałem swoje dokumenty i inne graty wszystko na półeczki. Żona starła wszystkie kurze w domu poczułem się jak w wersalu było po prostu wspaniale przytunie czyściutko wszędzie pachniało i wszystko się błyszczało. Jak dla mnie SUPER.

Niestety żona się przytym bardzo zmęczyła ja to skwitowałem że super jest tak się na tyrać aby móc podziwiać efekty w sobotę sprzątneliśmy w niedzielę było super nawet przez tydzień było dośc fajnie. Niestety w następny weekend kiedy to zaproponowałem sprztanie usłyszałem sam sprzątaj jak Ci się chce. Po prostu ręce mi opadły. MASAKRA

Odnośnie pytań Marta Gago od :
Jak komunikujesz żonie o swoich potrzebach? Normalnie mówię że mi się to nie podoba
Od kiedy jesteście w ciąży? Już nie jesteśmy żona urodziła 3 miesiące przed czasem córcia ma się dobrze ale przebywa na intensywnej noworodków już ponad miesiąc i jeszcze tam pobędzie przynajmniej do lipca.
Co żona sądzi o podziale obowiązków? Nie za bardzo jej się to uśmiecha woli skręcać meble lub naprawiac cokolwiek niż zrobić obiad czy posprzątać odnoszę wrażenie że czuje się facetem a nie kobietą i wszystko jak już zrobi od niechcenia to na odwal się nie czerpie z tego ani radości ani satysfakcji że zrobiła coś super no bo w sumie jak skoro robi to na odwal. A przecież to takie proste powiedzieć "Kochanie posprzątałam zobacz jak wszystko lśni" Albo tak wyszorowałam zlew że się przejrzeć jak w lustrze można.
Co robił u Ciebie w domu Ojciec (z obowiązków domowych)? Strugał ziemniaki niekiedy zmywał naczynia zwykle po jakiejś większejj imprezie
Z jakiej rodziny jest Twoja żona? Nieudacznicy życiowi ojciec Alkoholik wychowywana głównie praz abcię która nie nauczyła niczego swojej córki za to wszystko za nią robiła sprzątała wychowywała wnuki prowadzała do przedszkola odbierała przewijała i takie tam Generalnie PATOLOGIA
Jak u niej wyglądają kwestia prac domowych? Zrobi coś jak jej już truję ale od niechcenia
Jakie wg Ciebie obowiązki ma żona? Dbać o czystość i sprzątać gotować prasować prać normalne kobiece obowiązki
Co żona robi na codzień zawodowo? Zawodowo jest technologiem produkcji praca za biurkiem nad papierami. Obecnie po za domem dostarcza pokarm dziecku w mieszkanku bywa gościem więc jestem sam i sobie dbam o domek i porządek.

14

dla mnie bto nie znaczy nic, bo ja do tego w ogole nie przywiazuje wagi ;p

15

oazuu - do czego nie przywiązujesz wagi? ;p do porzadku?

hmm... ja też jestem balaganiara, ale jak sie wezme juz za sprzatanie to musi byc porzadnie... wink

16

Jak Wy możecie być razem, skoro mówisz z ironią na nią "królewna" i macie jakieś problemy w komunikacji.. Sam przyznajesz, że jesteś bałaganiarzem, a skoro Ty jesteś to czego wymagasz od kobiety? Żeby wszytko robiła za ciebie, żebyś mógł raz na tydzień kwiatki podlać i mieć z głowy - przeszkadza Ci bałagan?
To musisz powiedzieć wprost "są do zrobienia dwie rzeczy - pranie i umycie naczyń - daję ci do wyboru, ty robisz jedno, ja drugie". I tak dzielcie się obowiązkami.. I nie wytykaj jej, że jest fleją jeżeli sam nie jesteś największym pedantem.. A kto wie, może z jej strony Ty wypadasz identycznie? big_smile

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » PORZĄDEK-Co znaczy dla KOBIET? I jak to widzą Mężczyźni

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024