wada wzroku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » wada wzroku

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: wada wzroku

Mam pytanko!!!
Ostatnio byłam u okulisty i przepisał mi okulary.Nie znam sie na tych cyferkach wiec prosze o pomoc.Lekarz zapisał mi na recepcie tak:
oko prawe: sfera pl cylinder -0,75 oś 2 stopnie
oko lewe: sfera -0,25
Co to znaczy? Ja sie kompletnie nie znam. Proszę o pomoc.

Zobacz podobne tematy :
Odp: wada wzroku

no, że jesteś krótkowidzem i że masz dośc małą wadę wzroku smile

3

nie masz się czym przejmować, to niewielka wada. i jeśli będziesz regularnie nosiła okulary, to jest duża szansa, że wada ta skoryguje się. ja miałam duża większą wadę od Ciebie, a teraz nosze takie szkła, jak teraz Tobie przepisał okulista. smile

4

prawe oko - astygmatyzm + krótkowzroczność, a lewe tylko krótkowzroczność. Niewielka wada, szybko wyleczysz :)nie ma się czym przejmować

5

Dzięki smile A na czym polega astygmatyzm? Bo ja czytałam na necie o nim i wyczytałam, że przez okulary nie da się wyleczyć astygmatyzmu tylko przez okulary chronimy oko aby wada się nie powiększała.Prawda to?  Czy astygamtyzm jest groźny? Prosze o kilka inforamcji. Dziekuje smile

6 Ostatnio edytowany przez sueno6 (2009-02-05 18:03:01)

Astygmatyzm nie jest groźny...też "go" mam, tylko że ja mam wadę wzroku -7 i noszę soczewki:D
Moja okulista tłumaczyła mi, że astygmatyzm nie jest chorobą oczu, tylko wadą optyczną wzroku. Najczęściej wrodzoną, cechuje się zaburzoną sferycznością (kulistością) oka...u nas zamiast kuli jest kształt "piłki do rugby"...to tak w skrócie...
pacjent z astygmatyzmem może widzieć obraz nieostro w pewnych obszarach pola widzenia.
Ale to tylko przy dużym astygamtyźmie:)
Najlepiej jak przy następnej wizycie u okulisty szczegółowo popytasz...
ja zawsze zadaje mnóstwo pytań, bo u mnie wada wzroku pojawiła się nagle w wieku 12lat i w zastraszającym tempie rosła, nikt nie znał przyczyny dlaczego i jak to powstrzymać ( nikt z mojej rodziny nie nosi okularów, nawet babcie )
Na szczęście teraz moja wada stanęła...:) ufff

7

Mi sie ta wada tez ujawniła nagle bo mam 22 lata i wcześniej nie miałam problemu ze wzrokiem. I nie wiem czemu teraz sie ujawniła. W mojej rodzinie tez nikt nie miał problemów ze wzrokiem i nikt nie nosił okularów, dlatego nie rozumiem dlaczego mam ja problem.Myślisz, że ta wada może u mnie się pogłębiać?

8

Moim zdaniem możesz być spokojna...
Ja miałam bardzo ciężki okres dojrzewania, miałam tyle chorób, że trudno wszystkie wyliczyć...
i oczywiście pochłaniałam ksiązki do późna w nocy:]

pewnie taka mała wada pojawiła się u Ciebie z powodu zbytniego nadwyrężenia wzroku, może zbyt często przebywałaś przy komputerze, telewizorze, może zbyt częsta i długa nauka, wpatrywanie się w książki, notatki...nasze oczy potrzebują chwil odpoczynku...po kilku godzinach zawsze powinno się dać oczom "odpocząć"...
Nie wiem czy znasz - ale są nawet specjalne ćwiczenia, taki trening dla oczu, przy których nasze oczy odpoczywają, ale także ćwiczą i dzięki temu poprawia się troche nasz wzrok...
miałam nawet taką książkę i powiem, że naprawdę pomagały...a przy Twojej niewielkiej wadze wzroku to nawet bardzo polecam:)
Jak będę w domu u rodziców to mogę podać Ci autora, bo teraz nie mam jej przy sobie:)

9

Bardzo bym prosiła o autora tej książki.Dziękuję za pomoc. Tylko jednej kwestii nie wiem.Czy muszę nosić okulary cały czas? Bo przy takiej małej wadzie wzroku myslę, że nie muszę ale mi jest lepiej w okularach. I jak zdejmie je na chwilkę to męczą mi sie oczy.Nie będzie źle jak będę je nosiła cały czas?

10 Ostatnio edytowany przez sueno6 (2009-02-06 17:11:53)

Hmmm...lepiej skonsultuj to ze swoim okulistą...
Ale według mnie nie ma przeciwskazań, zwłaszcza jeśli masz antyrefleksy:)

A to jest ta książka - tania i konkretna:)
http://ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ks … l?kw=38125

11

Ja polecam serdecznie skontaktować się ze specjalistą np. w Eyemed smile

12

Krótkowzroczność z cylindrami oczu, znana również jako astygmatyzm, jest wadą wzroku, która powoduje nieprawidłowe załamywanie światła, co prowadzi do rozmycia widzenia zarówno na bliskie, jak i dalekie odległości. Ta kombinacja krótkowzroczności i astygmatyzmu może powodować problemy z ostrością widzenia na różne odległości oraz trudności w skupianiu się na detalach. Wymaga to korekcji okularowej lub soczewek kontaktowych, aby poprawić jakość widzenia i zapewnić wyraźny obraz. Jednak dopowiem, że -0,25 i -0,75 to na szczęście bardzo mała wada.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » wada wzroku

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024