Witam!
Pierwszego stycznia wykorzystałam pełen okres,na jaki przypadał mi zasiłek chorobowy z tytułu niezdolności do pracy po ustaniu zatrudnienia.Nie mogę podjąć pracy z powodu dalszego leczenia.Złożyłam 10 grudnia wniosek na świadczenie rehabilitacyjne,ale jeszcze nie dostałam wezwania na komisję lekarską.Zwolnienie mam do 5 stycznia.Czy nadal powinnam brać l4 i czekać na komisję lekarską i czy będzie w takim przypadku zachowana ciągłość.Od którego momentu jest wypłacane świadczenie rehabilitacyjne?
Na dodatek zaszłam w ciążę.
Proszę o pomoc w tej kwestii.
Pozdrawiam!
2 2012-01-03 21:29:36 Ostatnio edytowany przez żyworódka (2012-01-03 21:33:18)
Witaj.
Nie mam już na bieżąco do czynienia z przepisami, ale wypowiem się, bo w Twojej informacji widzę pewne nieścisłości i myślę, że zmienił się jedynie okres zasiłku chorobowego, a obieg dokumentów pozostał taki sam.
Skoro na dzień 01 stycznia 2012 roku wykorzystałaś pełen okres, na jaki przypadał Ci zasiłek chorobowy z tytułu niezdolności do pracy,(a jest on taki sam, niezależnie od tego czy chorowałaś będąc w zatrudnieniu, czy też po ustaniu zatrudnienia), to dlaczego piszesz, że zwolnienie lekarskie masz do 05 stycznia 2012 roku?
To by znaczyło, że lekarz źle wyliczył okres zwolnienia...
Na pewno będziesz wezwana na komisję już po ustaniu uprawnień do zasiłku chorobowego. Najlepiej byłoby skontaktować się z odpowiednim działem w ZUS-ie i spytać, na kiedy masz wyznaczony termin komisji.
Jeśli przyznane zostanie Ci świadczenie rehabilitacyjne, to będzie wypłacane miesięcznie w określonym dniu, wyznaczonym w decyzji ZUS. Za datę przyznania świadczenia przyjmuje się następny dzień po ustaniu uprawnień do korzystania z zasiłku chorobowego.
Pozdrawiam.