Czy można świadomie stworzyc stabilny zwiazek bez uczucia miłości? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Czy można świadomie stworzyc stabilny zwiazek bez uczucia miłości?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 34 ]

Temat: Czy można świadomie stworzyc stabilny zwiazek bez uczucia miłości?

Chodzi o to, że od poczatku wiemy ze nie ma zakochania, milosci. Czy da sie stworzyc taki uklad, potem dzieci, rodzina itp? Jakie sa Wasze doswiadczenia? Probowalyscie kiedys zyc w takim ukladzie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy można świadomie stworzyc stabilny zwiazek bez uczucia miłości?

jeżeli jesteś zimną rybą... albo masz nóż na gardle to ... da się

ale każdy wzdycha do romantycznych uniesień, do pięknej miłości... skazywać się na coś takiego w imię układu? a czemu ten układ ma służyć? pieniądze? stabilizacja? posiadanie dzieci?

... eee ja bym nie umiała...

3 Ostatnio edytowany przez invisible (2011-12-30 14:59:32)

Tendre77 napisał/a:

jeżeli jesteś zimną rybą... albo masz nóż na gardle to ... da się

ale każdy wzdycha do romantycznych uniesień, do pięknej miłości... skazywać się na coś takiego w imię układu? a czemu ten układ ma służyć? pieniądze? stabilizacja? posiadanie dzieci?

... eee ja bym nie umiała...

Zwiazek powstaly z rozsadku (bo mezczyzna np jest zwyczajnie dobrym człowiekiem, sprawdza sie w sytuacjach dnia codziennego, czujemy stabilizacje) o to właśnie chodzi.

4

Tego typu układ jest potencjalnie niebezpieczny, gdyż:

- co z seksem? Potrafisz uprawiać go z osobą, której nie kochasz? A jeśli nie, to co, celibat całe życie? Co na to przyszły partner?

- decyzję o takim układzie podejmuje się gdy: a) ktoś mnie zranił i nie chcę nigdy więcej się zakochiwać i ryzykowac cierpienia, ale chcę mieć rodzinę, b) bo chcę mieć rodzinę, nie spotkałam nikogo, kogo bym pokochała, a lata uciekają. Co do punktu b) nie mam uwag, ale postawa opisana w a) to standardowa reakcja obronna po nieudanym związku, mająca do siebie to, że przemija. I co wtedy, gdy już ułożysz sobie życie z niekochanym partnerem i urodzisz mu dzieci, a po, powiedzmy, trzech latach poznasz kogoś, kogo pokochasz? Zerwiesz układ, odbierzesz dzieciom dobrego tatę (i dobremu ojcu dzieci!), czy będziesz się wymykać z domu na krótkie spotkania z ukochanym? Jak poradzisz sobie z tym, że oszukujesz dobrego dla Ciebie i Waszych pociech człowieka? Jak ukryjesz kochanka przed dziećmi, kiedy podrosną i zaczną pytać, dokąd ciągle wychodzisz? Jak poradzisz sobie z frustracją, że wreszcie spotkałaś miłość, a możesz poświęcić jej jedynie, na przykład, godzinę dwa razy w tygodniu, bo mąż, bo obiad, bo sprzątanie, bo szkoła i pozalekcyjne zajęcia dzieci...? Czy też może od początku dacie sobie z partnerem pozwolenie na "skoki w bok"?

5

invisible - pewnie, że się da. Ale po co? Uczucie miłości Ci przeszkadza?

6

Pewnie się da, ale myślę, że nie każdy by umiał.

7

invisible napisał/a:

Zwiazek powstaly z rozsadku (bo mezczyzna np jest zwyczajnie dobrym człowiekiem, sprawdza sie w sytuacjach dnia codziennego, czujemy stabilizacje) o to właśnie chodzi.

Znam kilka małżeństw zawartych na podobnej zasadzie. Po pewnym czasie uczucie się pojawiło, być może było od początku, tylko jedno z nich lub oboje, nie zdawali sobie z tego sprawy.

Wg starego dowcipu do szczęśliwego małżeństwa potrzeba właśnie tego, by połączyli się dobrzy ludzie, a na miłość - będą mieli całe życie.

8 Ostatnio edytowany przez staram_sie (2011-12-30 16:11:57)

Wiem tylko tyle, że mój chrzestny ożenił się ze względu na łatwość otrzymania mieszkania, teraz już jest tylko nienawiść i wyniszczanie się, kurator, separacja, odwieczne wojny, zniszczone dzieciństwo ich dzieci...-> to jest bardzo dziwny układ ludzi nie pasujących do siebie w 100%.

ale cóż - przykład przykładowi nierówny smile

9

Można...... wszystko można , jak się chce.....
Chyba nie chciałabym tak..... mimo wszystko smile

10

invisible napisał/a:

Chodzi o to, że od poczatku wiemy ze nie ma zakochania, milosci. Czy da sie stworzyc taki uklad, potem dzieci, rodzina itp? Jakie sa Wasze doswiadczenia? Probowalyscie kiedys zyc w takim ukladzie?

Prawdziwy związek można stworzyć tylko wtedy gdy jest miłość, czas wszystko weryfikuje i bywa okrutny!
Nie warto nikogo krzywdzić, bo krzywda wraca w różnych sytuacjach.

11

Wiadomo, że pytanie nie zostało tu zadane bez powodu. Ale narazie teoretycznie sie nad tym zastanawiam czy ludziom udaje sie stworzyc zwiazki bez tych wznioslych uczuc, bo uczucia (pozytywne i negatywne) sa zawsze wiadomo.
Mechanizmy psychiczne na podstawie ktorych powstają okreslone uczucia dzialaja przeciez u nas podobnie. Stad wiemy jak doradzac na forach i ogolnie w swiecie realnym.
Wielokropek w zasadzie powiedzialas to co chcialam uslyszeć (nie wiem narazie czy dobrze czy zle). Choć celowo nie mowie zbyt wiele- wyczulas od razu kontekst- bravo, kolejny raz jestem pod wrażeniem Twojej osoby na tym forum.
Baba Osiadła- skupiasz sie na przyczynach wchodzenia w zwiazek bez miłości. Etiologia jest ważna, bo można na jej podstawie wnioskować i prognozować pozniejszy rozwoj zdarzeń.
heathcliff- nic mi nie przeszkadza, ale można założyć, że rozsądek bierze góre nad uczuciami. Dostrzegamy, że potencjalny kandydat spelnia nasze oczekiwania ale (z określonych powodow) nie ma w tym wszystkim żadnych wznioslych uczuć (przeciez na sile nie wyprodukujemy milosci). I staje sie wówczas przed wyborem.. wejść w ten uklad czy nie- o taki moment chodzi.

Nie zakladajmy tu zdrad, poszukiwania kochankow, bo wlasnie po to podkreslilam słowo "stabilny" aby zaznaczyć, że chodzi o zdrowy, normalny, stały związek gdzie partnerzy są podporą, wsparciem w codziennych sprawach- wiadomo, że z kimś obok siebie jest zwyczajnie łatwiej i wiadomo, że potrzebny jest partner, gdy pragniemy założyć rodzinę (pełną).

Co do seksu bez milosci ciężko mi się wypowiedzieć- wlasnie miedzy innymi takie pytania mam w glowie myśląc o związku, ktory powstaje z rozsadku

12

Oj, ten rodzaj krytyki lubię najbardziej. wink
Dziękuję bardzo. smile

Wiele lat temu usłyszałam pytanie: "Lepiej wyjść za mąż za tego, z którym w łóżku jest mi świetnie, czy za tego, który jest dobrym człowiekiem?". Zadająca pytanie wyszła za mąż za tego drugiego. Dzisiaj są już dziadkami, a cały czas kochającym się małżeństwem.

13

Wielokropek napisał/a:

Oj, ten rodzaj krytyki lubię najbardziej. wink
Dziękuję bardzo. smile

Wiele lat temu usłyszałam pytanie: "Lepiej wyjść za mąż za tego, z którym w łóżku jest mi świetnie, czy za tego, który jest dobrym człowiekiem?". Zadająca pytanie wyszła za mąż za tego drugiego. Dzisiaj są już dziadkami, a cały czas kochającym się małżeństwem.

To dopiero wspaniale uczucie gdy po latach zdajemy sobie sprawe, że dokonalismy slusznego wyboru.
Czlowiek wie, że ufajac sobie- odnalazl szczescie.

14

invisible - zapytałaś, czy się da. Czy człowiek może przebiec 100m poniżej 10s? Może. Ale takich ludzi jest kilku.
To, czy konkretna osoba poradzi sobie ze stworzeniem stabilnego związku, zależy od bardzo wielu rzeczy. A jeszcze piszemy o związku bez miłości. Mówię - da się, ale w moim odczuciu da sobie z tym radę niewiele osób.

15

Nie zakładam zdrad i poszukiwania kochanków, ale każdy zdrowy człowiek potrzebuje seksu, pożądania. JEŚLI nie będziesz umiała uprawiać go z osobą, której nie kochasz, a z którą się zwiążesz, prędzej czy później zaczniesz rozglądać się za kimś innym, przy którym poczujesz się kobietą. Pewnie, że najważniejsze, by mąż był dobrym człowiekiem. Ale nie uwierzę, że przy normalnym libido skażesz się dobrowolnie na bycie "tylko" żoną, matką i przyjaciółką, a nie kobietą.

Nie znam Twojej historii, invisible, zatem nie znam przyczyn, które skłaniają Cię do rozważania takiego układu. Natomiast z doświadczenia mogę powiedzieć, że nie warto.

16

szczerze?
Nie potrafiłabym być z kimś kogo nie kocham . Zdarzało się mi coś takiego jak kochałam, ale przestałam (to się nazywa pospolicie zauroczenie), ale gdy tylko poczułam ze ,,to nie jest to'' rozstawałam się z daną osoba i może nie od razu, ale faceci rozumieli to . . I również minęło wiele czasu i mężczyzn w moim życiu, gdy znalazłam narzeczonego którego kocham całą sobą smile smile
I wiesz co ci powiem?
Może chodzi ci o to ze nie chcesz być samotna itp itd ale jeśli chodzi o kasę to zacytuje ci kogoś . .
,,Ja nie muszę mieć za co żyć-muszę mieć po co..''
. Molesta (pseudonim) .

17

Właśnie dziś małżeństwo(czyt. układ) z rozsądku mojego kolegi wisi na włosku..Jak nie ma chemii to z czasem ludzie się wypalają. Osobiście nie wyobrażam sobie małżeństwa z rozsądku bez miłości. Obie rzeczy powinny być.
Tak nawiasem mówiąc mnie ten właśnie temat nurtuje...bo tak naprawdę dzisiaj pełno takich związków ale też właśnie pełno takich par się rozchodzi...Wszystkie te układy to strach przed samotnością;(

18

Odradzam związek, kiedy brak uczuć - z własnego doświadczenia. Przeżyłem i wiem co to znaczy udawać, że uczucia nie są do niczego potrzebne. Choć fakt - są ludzie, którym one faktycznie nie są niezbędne. Czy Ty Invisible do takich ludzi sama się zaliczysz?

19

Żyć bez miłości ? Wolałabym w ogole nie żyć. W zyciu wlasnie o to chodzi, zeby spotkać kogoś kto nas pokocha i kto zapewni nam szczescie i bezpieczenstwo, najwyraźniej zaden z tych dwóch nie jest tym jedynym.

20 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2011-12-31 02:37:12)

Pewnie i można, ale myślę że większość takich małżeństw kończy się fiaskiem. Nie chodzi o to, że muszą być wielkie motyle itp, ale jeżeli powiedzmy nie ma w ludziach żadnej chęci bycia razem i np nawet się nie lubią, to ja czarno to widza. Jeżeli lubią się i dobrze dogadują, to przypadek wydaje się bardziej możliwy do zrealizowania, ale też fakt
-co z seksem? Ja np bez miłości bym nie mogła. Niektórzy by mogli, to fakt. Ale czy wtedy byłby dla nich w pełni satysfakcjonujący?
- po drugie mogą na swojej drodze spotkać kogoś, kogo pokochają i wtedy idea związku z rozsądku bierze łeb.

Poza tym, wróćmy do tego seksu. Nawet jeżeli nie jest dla kogoś problemem uprawiać seks bez miłości, bo partner jest atrakcyjny i tyle. To co za ileś lat? Wydaję mi się, że skoro nie kocha tej osoby, to seks się znudzi. A myślę, że jak kogoś się kocha, to to uczucie w dużym stopniu napędza namiętność i ta druga osoba może wyglądać już staro, nieładnie, a my nadal patrzymy z pożądaniem.
Jeżeli ktoś jest starszy i potrzebuje kogoś, by tylko był, to może się uda. Choć i jako starzec można się zakochać z wzajemnością wink. Jeżeli jednak ktoś ma całe życie przed sobą i pakuje się w taki związek, to wątpię.

21 Ostatnio edytowany przez Iskra1221 (2011-12-31 11:36:39)

To ja sie moze troche wylamie i napisze, ze interesuje se historia, miedzy innymi zyciem codziennym w sredniowieczu. W tamtych czasach malzenstwa, czy to na dworach, czy na wsiach, zawierane byly w zasadzie tylko i wylacznie z rozsadku. Na dworach, bo wydanie syna ksiecia za ksiezniczke innego wladcy moglo stworzyc korzystny uklad. Na wsiach, bo wydanie najpiekniejszej malej chlopki we wsi synowi najbogatszego chlopa rowniez wrozylo utrzymanie. Owszem, bywaly sytuacje, w ktorej ksiaze akurat zakochal sie w przeznaczonej mu ksiezniczce, a corka chlopa w wybranym dla niej chlopcu, ale to nie zdarzalo sie czesto. Zazwyczaj ludzie ci musieli uczyc sie obok siebie zyc i w miare dogadywac, szczegolnie na dworach, na ktorych wladcy nie mogli pozwalac sobie na skandale. I bywalo tak, ze ludzie zwiazani ze soba "z rozsadku" stawali sie dla siebie prawdziwymi towarzyszami zycia, najblizszymi i najukochanszymi, czasami wspolnie dzialajacymi w slusznej sprawie (tak, zdarzalo sie, ze zony wladcow pomagaly im w sprawowaniu urzedow). Wniosek: tak, mozna stworzyc z malzenstwa z rozsadku szczesliwy zwiazek, ale nalezy liczyc sie z tym, ze moze sie nie udac. Poza tym zgadzam sie z opinia jednej z poprzedniczek, ktora zauwazyla, ze mozesz zwiazac sie z rozsadku i miec dzieci, a dopiero pozniej spotkac swoja wielka milosc i miec problemy. Dlatego musisz zadac sobie pytanie, czy gra jest warta swieczki.

22 Ostatnio edytowany przez Koliber (2011-12-31 14:36:53)

invisible napisał/a:

jak sie jest w takim związku bo się lubi i to odpowiada to wszystko jest moim zdaniem dobrze, ale jak sie już zaczyna myśleć że cechy danego człowieka się sprawdzą i nam będzie z nimi wygodnie to to już chyba jesteśmy kalkulatorkiem...

invisible napisał/a:

heathcliff- nic mi nie przeszkadza, ale można założyć, że rozsądek bierze góre nad uczuciami. Dostrzegamy, że potencjalny kandydat spelnia nasze oczekiwania ale (z określonych powodow) nie ma w tym wszystkim żadnych wznioslych uczuć (przeciez na sile nie wyprodukujemy milosci). I staje sie wówczas przed wyborem.. wejść w ten uklad czy nie- o taki moment chodzi.

Nie zakladajmy tu zdrad, poszukiwania kochankow, bo wlasnie po to podkreslilam słowo "stabilny" aby zaznaczyć, że chodzi o zdrowy, normalny, stały związek gdzie partnerzy są podporą, wsparciem w codziennych sprawach- wiadomo, że z kimś obok siebie jest zwyczajnie łatwiej i wiadomo, że potrzebny jest partner, gdy pragniemy założyć rodzinę (pełną).

Co do seksu bez milosci ciężko mi się wypowiedzieć- wlasnie miedzy innymi takie pytania mam w glowie myśląc o związku, ktory powstaje z rozsadku

to jaki ty masz problem, seks może być dobry i bez zakochania...
wejść, nie wejść, bez sensu pytania sobie zadajesz....a wejdź i sie przekonaj

czytając to co piszesz ze stabilny, zdrowy, normalny, wspierający sie to dla ciebie głos rozsądku...to czym jest dla ciebie miłość?

a może ty za dużo rozkminiasz i z góry coś zakładasz, bo boisz sie że jak bedzie bez zakochania to w końcu ci sie znudzi a jak będzie z zakochaniem to nie będzie stabilny...cholera cie wie

23

Tendre77 napisał/a:

jeżeli jesteś zimną rybą...

a co kryje sie pod pojęciem cold fish?? możesz to rozwinąć ?? ;P

24

Wiem z własnego doświadczenia,że można doskonale mieszkać,opłacać rachunki,gotować,prać i sprzątać,mieć dzieci i wiele rzeczy materialnych z kimś,kogo nigdy się nie kochało.Można nawet uprawiać seks.Ale nigdy kochać się.I zawsze tęsknić do tego,czego nie ma.I tego szukać na serca dnie,albo...w realu...
Życzę Wam kochani Do Siego Roku!

25

Z własnego doświadczenia -można być.Ale jak to mówią w życiu powinno sie żyć a nie je tylko przeżyc więc nie polecam.Flustracja,tęsknoty za nie wiadomo czym są ogromne.A i seks,po 3 latach to czynnośc której sie unika.Więc lepiej aby zepsół się związek który zaczął sie miłoscia niż zszarzał związek który zawsze był nijaki.

26

Nie da się, bo "fortuna kołem się toczy". big_smile

27

invisible napisał/a:

Pewnie się da, ale oboje po niedługim czasie znajdą sobie kochanków

28

nie umiałabym ,męczyłabym się

29

Co to jest miłość? To trzeba zrozumieć a wtedy odpowiedź jest prosta. Ja mając 23 lata doświadczenia życzę z serca powodzenia. Nawet małżeństwo z miłości może się okazać wielką pomyłką:)

30

bukowina napisał/a:

Co to jest miłość? To trzeba zrozumieć a wtedy odpowiedź jest prosta. Ja mając 23 lata doświadczenia życzę z serca powodzenia. Nawet małżeństwo z miłości może się okazać wielką pomyłką:)

Otóż to..

31

Witam,
Ja zyje w ukladzie bez uczuc.Moj maz jest poukladanym czlowiekiem.Mieszka nam sie dobrze-jest spokoj,nie ma klotni,mamy corke.W pewnym momencie nie wytrzymalam tej poprawnosci i znalazlam sobie kochanka-ale przy nim cierpialam i zrezygnowalam z kochanka.Moj maz mi wybaczyl zdrade.Ja czasem placze do poduszki bo zycie bez okazywania sobie uczuc w slowach,gestach i uczynkach to wegetacja-jest poprawnie ale zawsze czegos brak....

32

Jestem w związku z mężczyzną ,kocham go ,kiedyś też mi to wyznał,była sielanka itp,nie na długo,kłótnie częste,kryzys ,jego ochłodzenie uczuć,pózniej chyba ich brak ,rozstanie,w czasie tego okresu gdy nie byliśmy razem( 3 miesiące i pół ) szukał kontaktu ze mną,powiedział w końcu że tęskni,myśli ciągle o mnie ,snie mu się itp że chciałby wrócić.Jednak to nie był najlepszy moment,nie porozumieliśmy się ,po pewnym czasie można powiedzieć los sam nas złączył,z jego inicjatywy.no i jesteśmy razem ponownie od 5 miesięcy .Był moment na początku że wyznał mi że mnie kocha,ale tylko raz pózniej cisza...jak nie wytrzymałam i spytałam czemu właściwie ze mną jest powiedział że COŚ do mnie czuje ,ciągne ciągle jego do siebie ,tyle przeszliśmy i dalej razem...zdenerwowałam się że tylko tyle ,powiedziałam jemu co myślę a on że ja naciskam a pozniej w końcu powiedział że on nie wie co to kochać...nie wierzę w to ,jestem jego pierwszą kobietą na poważnie ,po raz pierwszy mi wyznał miłość wtedy,jego gesty ,czyny wyglądają jakby kochał.stara się ,zależy mu na mnie ,jest zazdrosny kiedy trzeba ,liczy się z moim zdaniem,zmienił się również tak jak i ja na lepsze,nie mamy już kłótni a jak się zdarzają to zaraz je żegnamy.zawsze on pierwszy jest czuły ,inicjuje itp ja postanowiłam że to on będzie "zabiegał" o mnie a nie ja ,i robi to .Chcę ze mną być coś czuje hm...ja myślę że on kocha ,ale sam nie umię tego uczucia zrozumieć,kiedyś mówił że ma z tym problem bo w rodzinie nie okazywali itp ,jestem z nim szczęśliwa ale też właśnie to mnie trapi ,brak tego słowa mimo wszystko...może usłyszę je któregoś dnia,szczere słowa ,wiem że on nie chcę rzucać ich na wiatr i czeka aż będzie pewien

33

ja bym tak nie potrafiła. Miałam taką możliwość...chyba nawet w pewnym momencie zaczęłam się starać, żeby go pokochać, bo to mój najlepszy przyjaciel(myślę, ze zawsze chciał ode mnie czegos więcej), odpowiedzialny, dobry, wrażliwy, do tego wszystko potrafi załatwić, stanowczy, moja podpora w kazdej sytuacji. Nigdy by nie zawiódł. Mimo moich starań - nie potrafiłam. Każda próba chociaż przytulenia z jego strony, nie spotkała się ani razu z jakims przyspieszonym biciem mojego serca, motylkami, czy cokolwiek, myślałam tylko o tym, że nie chcę, że wolę z nim pobyć, pogadac, pośmiać się, popłakać. Ale po prostu się nie da. Myślę też, że to na pewno zależy od charakteru, jeden potrafi sobie wmowic miłość i zachowywac sie tak, jakby kochał, choc nie kocha, a inny(jak np ja) po prostu nie potrafi. Dla mnie nie ma nic gorszego niz zwiazek bez milosci, nic bardziej pustego chyba nie istnieje...i ciągłe oszukiwanie samych siebie, az w koncu, moze i po latach jednak potrzeba prawdziwej miłości, uniesienia, pożądania, motylków itd itd...wszyscy jestesmy ludzmi i chyba kazdy normalny czlowiek prędzej czy pozniej odczuwa taką potrzebę, zeby się poczuc po prostu kochanym, ukochanym i tak samo w drugą stronę. Więc uwazam, że kompletnie nie ma sensu się wiązać z rozsądku tylko i wyłącznie, bo to chyba nieuniknione, że prędzej czy później to sie po prostu rozleci

Posty [ 34 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Czy można świadomie stworzyc stabilny zwiazek bez uczucia miłości?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024