Witam,
Mam problem, moje 3 letnie dziecko, w związku wrodzoną wadą UKM, a co za tym idzie leczeniem antybiotykowym, ma kiepskie zęby. Polecono nam leczenie ze znieczuleniem ogólnym. Godzinę snu i wyleczą wszystkie zepsute ząbki.
Obawiam się tego znieczulenia, bo istnieje jakieś ryzyko, ale jednocześnie wiem, że nie ma szans na wyleczenie tych ząbków bez znieczulenia. Czy któraś z forumowiczek znalazła się w podobnej sytuacji? Boję się, mimo, że moje dziecko już 3 razy poddawane było znieczuleniom, ale nie u stomatologa.
Takie znieczulenie powinno sie wykonywac tylko w szpitalu lub przychodni przyszpitalnej gdyz nigdy nie wiadomo jak dziecko zareaguje na podany lek.
Skad jestescie i gdzie chcecie ten zabieg wykonac?
Zabieg wykonywany jest w obecnosci anestezjologa. Mają odpowiednią aparaturę. Przed zabiegiem wykonywane są wszystkie potrzebne badania,
4 2011-12-15 16:58:44 Ostatnio edytowany przez SweetHarmony (2011-12-15 17:00:38)
Ja bym sie zastanowiła i dobrze sprawdziła dwa razy czy gabinet jest przystosowany i czy ma dobra opinie bo różne historie juz słyszałam.Aparatura to nie wszystko,ważne jest doswiadczenie i fachowa opieka podczas takiego zabiegu.Jak do nich trafiłas?
Dentysta mojej córki mówi że nie przeprowadza takich zabiegów bo powinno sie to robic tylko w szpitalu
5 2012-11-15 11:03:24 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2012-11-15 11:21:45)
Też jestem tego zdania, że przy zabiegach dentystycznych w wypadku dzieci poza miejscem i sprzętem ważne jest podejście lekarza ale również pielęgniarki, mój Jaś (3l) ma mega stress przed wizytą u dentysty na sam dźwięk tego słowa wpada w szał. Troszkę w tym winny jest może i mojej z racji na wybór poprzedniego dentysty i jeden zabieg bez miejscowego znieczulenia ale teraz od jakiegoś czasu po zmianie sto patologa (taki troszkę był to wybieg aby Jasia uspokoić, tamten był "niedobry" ten będzie dobry ) jest mega lepiej. Dużą rolę robi w gabinecie właśnie taka Pani na recepcji, miło wita dzieci, zawsze jakiś mini zabawkę dostaje do zabawy. Jakoś tak zapomina się choć później na fotelu troszkę wraca ale rozmowa z dentystą jakóś tam działa. spam