W końcu udało mi się dorwać świeżą żurawinę, nie wiem dlaczego, ale w tym roku nigdzie nie mogłam jej kupić... Z tej radości zaszalałam i kupiłam w rozmachu dwa kilogramy
:D. Dwie szklanki owoców zamroziłam, dodam do jakiegoś ciasta, z reszty zrobiłam konfiturę. Tylko teraz nie wiem do czego ją dodawać...
. Normalnie dodawałam prawie cały słoiczek do sosu mięsnego, wtedy był bardziej aromatyczny, a przy tym fajnie słodko-cierpki. Konfiturę podawałam też z grillowanym kurczakiem/indykiem.
I na tym kończą się moje pomysły
. Z czym Wy jadacie żurawinę, jeśli w ogóle ją lubicie? ![]()
Ja nie lubię
Ale mój mąż uwielbia panierowany ser camembert z żurawiną właśnie.
3 2011-12-03 19:33:15 Ostatnio edytowany przez sisley (2011-12-03 19:33:45)
ja lubie ser gorski, wedzony, polany zurawina, zurawine mozesz dodac do deseru-np. lody ![]()
twarog tez fajna z nia smakuje, nalesniki tez:)
Moja mama robi przepyszną nalewkę z żurawiny ![]()
Ja zastosowałam suszoną żurawinę w sałatce owocowej.
Sałatka owocowa z żurawiną
dwa banany
250g ciemnych winogron
kilka migdałów, orzechów
kilka plasterków suszonych bananów
kilka draży w białej czekoladzie
suszona żurawina
Winogrona umyłam, przekroiłam na połówki, obrałam ze skórki i wyjęłam pestki. Banany po umyciu pokroiłam w ukośne plastry i dodałam do winogron. Dorzuciłam kilka plasterków suszonych bananów i trochę migdałów oraz orzechów. Następnie dodałam kilka draży w białej czekoladzie, a potem suszoną żurawinę. Pychotka ![]()
Żurawina swietnie pasuje tez do grillowanego oscypka (lub zapiekanego na suchej patelni, ale króciutko, bo stanie się gumowaty), a najlepsza kombinacja to żurawina z brzoskwinią (z puszki) podana do pieczonego drobiu: kaczka,iindyk,gęś lub kurczę. Polecam, atrakcyjne danie. I jeszcze mi sie przypomniał kisiel z żurawiny, bogactwo smaku i aromatu, polecany szczególnie przy kłopotach gastrycznych (może rodzice albo dziadkowie), zadziałasz, jak medyk.
Ja dodaję do owsianych ciasteczek
Dobrze się komponuje.
Obiło mi się o uszy, że ludzie schab żurawiną nadziewają (tak jak śliwką) choć osobiście takiego jeszcze nie jadłam ![]()
ja używałam tylko suszonej. dawałam do kutii na Wigilię, samą uwielbiam, do deserów, ciastek owsianych ![]()
gdzie tylko chcesz tak ja pakuj ;D
Żurawina w formie konfitury do wszelakiej dziczyzny ...miodzio.
Oraz do sera camembert plus grzanki z masłem ziołowym ...palce lizać ![]()
a ja jadlam pyszny pasztet wlasnie z zurawina:)
a ja jadlam pyszny pasztet wlasnie z zurawina:)
Też mi smakuje.
Jednakże sama nie robię żadnych wiktuałów z dodatkiem żurawiny.
Kupuję konfitury i używam do kanapek z białym serem, żółtym serem i z wędliną oraz mięsem - zamiast ketchupu czy musztardy.
Pozdrawiam. ![]()
karolajjjna_? napisał/a:a ja jadlam pyszny pasztet wlasnie z zurawina:)
Też mi smakuje.
![]()
Jednakże sama nie robię żadnych wiktuałów z dodatkiem żurawiny.
Kupuję konfitury i używam do kanapek z białym serem, żółtym serem i z wędliną oraz mięsem - zamiast ketchupu czy musztardy.Pozdrawiam.
narobiłaś mi ochoty ,muszę spróbować połączenia z kanapką
pozdrawiam:)
Ja bardzo często dodaję żurawinę na kanapki z białym serem, taka kompozycja,nie dość że pięknie wygląda,to jeszcze wyśmienicie smakuje:)
Potrawka z kurczaka z żurawiną amerykańską i imbirem wg Roberta Sowy
50 g suszonej żurawiny
kawałek świeżego imbiru
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
1 pęczek dymki
500 g piersi z kurczaka
2-3 łyżki oleju arachidowego
1 łyżeczka sezamowego
sos sojowy, sos z czerwonej papryki, sherry fino
100 g świeżej lub mrożonej żurawiny amerykańskiej
200 g kiełków soi
Suszoną żurawinę amerykańską grubo posiekać. Imbir obrać i pokroić na małe kawałki. Szalotki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Papryczkę chili umyć, oczyścić i pokroić w bardzo cienkie krążki. Szczypiorek umyć, oczyścić i pokroić skośnie na krążki o szerkości 1 cm.
Pierś z kurczaka pokroić na cienkie paski.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim szalotki. Dodać imbir i czosnek - smażyć przez chwilę.
Dodać piersi z kurczaka, obsmażać przez 3-4 minuty z każdej strony, co jakiś czas mieszając. Przyprawić olejem sezamowym, sosem sojowym, sosem z czerwonej papryki i sherry. Dodać żurawinę amerykańską i smażyć przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać chli, kiełki soi i krążki dymki. Smazyć przez 3-4 minuty.
Przed podaniem posypać bazylią. Podawać z ryżem.
Kisiel z żurawin - źródło TeleTydzień
30 dag świeżej żurawiny
1/4 szkl miodu
1/2łyżeczki zmielonych goździków
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w szklance przegotowanej wody.
Umyte żurawiny przetrzyj przez sitko i wymieszaj z miodem. Następnie przypraw do smaku goździkami.
Pozostałe na sicie skórki przetartych żurawin zalej trzema szklankami wrzącej wody. Ugotuj, przecedź, dodaj do wcześniej przygotowanego przecieru żurawinowego. Wymieszaj i zagotuj. Ciągle mieszając powoli wlewaj mąkę rozprowadzoną w wodzie.
Kisiel gotuj przez chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. Następnie przelej do pucharków opłukanych zimną wodą, przestudź. Można udekorować gęstą kwaśną śmietaną.
Ja uwielbiam dip na bazie majonezu i keczupu z dodatkiem żurawiny ![]()
Dla mnie hitem jest oscypek z żurawiną
Polecam też zrobić syrop z żurawiny i dodawać do herbaty. Oj, jak mi się marzy dorwać gdzieś świeżą żurawinkę! Jest super na nerki, z którymi mam wieczne problemy...
Ja uwielbiam dip na bazie majonezu i keczupu z dodatkiem żurawiny
A to ciekawe, jak robisz ten dip?
Ja żurawinę uwielbiam z oscypkiem z grilla, zwłaszcza po zjeździe ze stoku. Oprócz tego pieczeń schabowa z konfiturą z żurawiny i żurawina suszona jako przekąska.