Cytologia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Cytologia

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 29 ]

Temat: Cytologia

Hej szukam kogoś, kto miał podobny problem jak ja i mógłby mi nieco przybliżyć to, co mnie czeka...

Wczoraj mialam zabieg nadcięcia błony dziewiczej. Lekarz zalecił mi, abym po następnym okresie miała swoj pierwszy raz. Przy badaniu po zabiegu wyszlo na jaw, ze mam sporą nadżerkę. Jestem umowiona na styczeń na cytologię. W związku z tym mam parę, może przyziemnych, ale ważnych dla mnie pytań...

1. Czy to boli??
2. Lekarz zalecil mi, żebym się trochę 'rozruszała' do tego czasu, czy jak nie bede szaleć, to bedzie bardziej bolesne?
3. Czy jesli ktos mial leczenie nadzerki za pomocą azotu, wie, czy to tez jest bolesne?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Cytologia

Witam, ja też miałam problem z nadżerką. Zabieg jej leczenia nie jest bolesny ponieważ zamrażają to miejsce podczas zabiegu. Ja podobnie jak Ty też się bałam ale jak się okazało strach ma wielkie oczy;)

3

Uff ulżyło mi trochę, zawsze się bardziej boję, że bedzie boleć niż że coś się nie uda, bo strasznie wrażliwe sę te części ciała, dziekuje Ci za pocieszenie:)

4

Nie ma się czego bać, nie boli - uczucie co prawda nie należy do przyjemnych ale dentysta jest gorszy smile

5

A widziałyście te krótkie filmiki w tv zachęcające do przebadania się? Normalnie czuję się zdopingowana.

6

Widziałam filmik i zamierzam skorzystać z darmowej cytologii.Zdrowie jest ważniejsze niż wstyd smile

7

Kokucza: dziwny ten Twój lekarz. Nie chce go oceniać, ale pierwszy raz słysze, żeby lekarz nacinał błone i jak to powiedziałaś: "Lekarz zalecił mi, abym po następnym okresie miała swoj pierwszy raz". Nie chce mi się w to wierzyć, ale to On jest specjalistą a nie Ja. Dziwne metody. Wiem tyle, że cytologia jest bezbolesna, nic strasznego. A jeśli chodzi o nadżerkę to z tego co się orientuja to takie zabiegi wykonuje się zazwyczaj po urodzeniu pierwszego dziecka. Ja też mam i żyję. Myśle, że wszystko zależy od lekarza, niektórzy zamrażają a niektórzy nie ruszają.

8

jeśli podczas badania okaże się, że błona dziewicza jest wyjątkowo gruba, to się ją nacina by ułatwić pierwszy stosunek. a zalecenie go po kolejnej miesiączce- po większości zabiegów ginekologicznych jest takie zalecenie- współżyć można po kolejnej miesiączce.

cytologia jest bezbolesna, usuwanie nadżerki może trochę boleć, ale do wytrzymania.
młodym kobietom nadżerki usuwa się zazwyczaj za pomocą lasera. zapytaj lekarza o tą metodę.

9 Ostatnio edytowany przez nowa88 (2011-12-12 12:05:56)

Barbieri dziekuję za wyjaśnienia. Człowiek uczy się całe życie i dowiaduje się nowych rzeczy.

10

Co ile powinno się robić cytologie?? Dzisiaj byłam u Gina i powiedział, że skoro miałam rok temu i wszystko było git to będe miała dopiero za rok. Tak samo nie chciał mi zrobić USG dopochwowe, bo też miałam rok temu. Z jego strony to oszczędność czy wie co robi? Dodam, że byłam na NFZ i zbadał mnie palpacyjnie...

11 Ostatnio edytowany przez Niezapominajka81 (2012-01-24 17:40:33)

Ja chodze co roku. Tak mi zalecila Pani doktor.

Ale Ty masz 22 lata wiec w sumie co 2 jest wskazane(zaleznie oczywiscie od wyniku).

12

Cytologię należy robić  co rok, jeżeli nie ma innych wskazań. A co do lekarza, który nie chciał ci zrobić cytologii, to wygląda to tak,  że NFZ refunduje badanie raz na trzy lata, i tu pojawia się problem, bo jeżeli wychodzi pierwsza lub druga grupa to żaden lekarz nie zrobi, chyba że w danej miejscowości jest jeszcze inny sponsor np. Urząd Miasta itp. NFZ refunduje częstsze badania (jednak nie częściej niż raz na rok) gdy jest powyżej trzeciej grupy.

13

Nadżerkę należy leczyć nie zależnie od tego czy ktoś był już w ciąży czy tez nie. Faktem jest że kolejna ciąża "leczy " nadżerkę, ale należy pamiętać, że nie należy czekać w nieskończoność grozi to bowiem rakiem szyjki macicy.

14

Witam.
Mam 20 lat i nie odbyłam jeszcze stosunku płciowego. W tym miejscu chciałam zadać pytanie- czy mając błonę dziewiczą, mogę poddać się badaniu cytologicznemu? Bardzo proszę o odpowiedź.

15 Ostatnio edytowany przez Margolinka (2012-02-21 20:36:27)

O ile mi wiadomo to można, raczej nie powinno być problemu.

16

Truska, mając 20 lat jak najbardziej powinnaś mieć już odbytą pierwszą wizytę u ginekologa. Myślę, że Twoje dziewictwo w niczym nie przeszkodzi, zresztą idź do lekarza i on sam zdecyduje jak i na co Cię przebada wink

17

Usuwanie nadżerki nie jest bolesne smile Ja miałam elektrokargulacją czyli wypalanie, też nie było strasznie smile

18

witam.ostatnio odebralam wynik cytologii....jestem zalamana....
nie mam napisanej grupy,pisze tylko ZE jest kilka nieprawidlowych komorek nablonka wielowarstwowego plaskiego o nieokreslonym znaczeniu w nawiasie ASC-US.i pilna kontrola.Nie wiem co mam robic,wynik byl pobierany w styczniu z poradni zawiadomienie przyszlo w ubiegly piatek,jestem za granica...bardzo sie boje,bylam dzis u lekarza niemieckiego i za tydzien mam powtorzyc cytologie!
czy ktoras z was miala cos takiego???????

19

Nikt nie wie? ? ?

20

Z tego co wyczytałam w necie to znaczy to dokładnie to co napisałaś: masz kilka nieprawidłowych komórek nieokreślonego znaczenia i dlatego badanie trzeba powtórzyć w celu wyjaśnienia tej sprawy.

21

W celu zapobiegania takim sytuacjom dobrze jest regularnie wykonywać badanie cytologiczne. Zaleca się, aby kobiety regularnie wykonywały badanie cytologii co najmniej co trzy lata, począwszy od wieku 21 lat lub od momentu rozpoczęcia aktywności seksualnej. W przypadku kobiet w starszym wieku lub z czynnikami ryzyka dla raka szyjki macicy, takimi jak infekcje wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV) lub wcześniejsza historia zmian przedrakowych, może być konieczne częstsze wykonywanie badań cytologicznych.

Daję tutaj namiar na przychodnię w Skawinie https://rcmskawina.pl/ - jest możliwość zapisania się tutaj prywatnie do ginekologa na wizytę ale i wykonania badania cytologicznego (przyjmuje tam wielu ginekologów).

22

Mialam cytologie w 2019 roku NIGDY wiecej. Wykryli, ze mam komorki rakowe,wiec zaproponowali zabieg LLETZ... 2 tygodnie po zabiegu krwotok taki, ze krew ciekla po nogach, w szpitalu pamietam w poczekalni wstalam z krzesla a pode mna kaluza krwi,  ludzie wszyscy sie gapili. W szpitalu pod kroplowkami,zatrzymali krwotok dopiero po godzinie,  ja blada bylam jak sciana doslownie anemia ostatniego stopnia,przez miesiac musialam brac zelazo plus antybiotyk. Po przeswietleniu okazalo sie,ze zle przeprowadzony zabieg. Od tego czasu kazdy list zwiazany z cytologia laduje w koszu... zaden rak mnie tak nie wykonczy co ich zabiegi jeszcze sie nie potrafie odje***c ode mnie i co 3 miesiace mi listy przesylaja, ze mam isc na cytologie. W tym miesiacu juz dwa powiadomienia dostalam ciekawe od kiedy sie tak o mnie troszcza

23

JuliaUK33 napisał/a:

Mialam cytologie w 2019 roku NIGDY wiecej. Wykryli, ze mam komorki rakowe,wiec zaproponowali zabieg LLETZ... 2 tygodnie po zabiegu krwotok taki, ze krew ciekla po nogach, w szpitalu pamietam w poczekalni wstalam z krzesla a pode mna kaluza krwi,  ludzie wszyscy sie gapili. W szpitalu pod kroplowkami,zatrzymali krwotok dopiero po godzinie,  ja blada bylam jak sciana doslownie anemia ostatniego stopnia,przez miesiac musialam brac zelazo plus antybiotyk. Po przeswietleniu okazalo sie,ze zle przeprowadzony zabieg. Od tego czasu kazdy list zwiazany z cytologia laduje w koszu... zaden rak mnie tak nie wykonczy co ich zabiegi jeszcze sie nie potrafie odje***c ode mnie i co 3 miesiace mi listy przesylaja, ze mam isc na cytologie. W tym miesiacu juz dwa powiadomienia dostalam ciekawe od kiedy sie tak o mnie troszcza

Przecież to kwestia zabiegu, a nie cytologii...

24

JuliaUK33 napisał/a:

To z cytologią nie miało nic wspólnego.
Zabieg nieudany, ale chyba zbyt szybko na niego się zdecydowałaś, zalecenia lekarzy też często trzeba podzielić na pół.

A wiesz co było przyczyną tych patologicznych komórek? Często takie zmiany same się cofają. Miałaś badania w kierunku hpv?
W każdym razie, tym bardziej w tej sytuacji, powinnaś mieć kontrolne cytologie.

25

wieka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Zabieg nieudany, ale chyba zbyt szybko na niego się zdecydowałaś, zalecenia lekarzy też często trzeba podzielić na pół.

A wiesz co było przyczyną tych patologicznych komórek? Często takie zmiany same się cofają. Miałaś badania w kierunku hpv?

Jakas mutacja byla,ale po zabiegu wyniki przyszly na czysto. Kazali tylko za pol roku badania zrobic.  A ja sie boje,ze na cytologii snow wyjda nieprawidlowosci I mnie wysla na zabieg, a ja sie po ostatniej przygodzie tak boje tego zabiegu,ze w zasadzie wole wogole nie isc na cytologie, bo i tak bym nie poszla na zabieg,wiec po co mi cytologia? Tak zyje bez stresu bez swiadomosci, czy dzieje sie cos zlego. A gdybym poszla I wykryli cos zlego to bym miala podwojny stres, raz bym sie bala zabiegu, a dwa ,ze komorki rakowe moga powodowac raka inwazyjnego. Wole zyc bez stresu

26

JuliaUK33 napisał/a:
wieka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Jakas mutacja byla,ale po zabiegu wyniki przyszly na czysto. Kazali tylko za pol roku badania zrobic.  A ja sie boje,ze na cytologii snow wyjda nieprawidlowosci I mnie wysla na zabieg, a ja sie po ostatniej przygodzie tak boje tego zabiegu,ze w zasadzie wole wogole nie isc na cytologie, bo i tak bym nie poszla na zabieg,wiec po co mi cytologia? Tak zyje bez stresu bez swiadomosci, czy dzieje sie cos zlego. A gdybym poszla I wykryli cos zlego to bym miala podwojny stres, raz bym sie bala zabiegu, a dwa ,ze komorki rakowe moga powodowac raka inwazyjnego. Wole zyc bez stresu

Ale bez sensu. Jak cos złego wykryją, to będzie szansa na wyleczenie. A jak nie będziesz wiedziała, to się może okazać, że na leczenie jest za późno i wtedy to się zestresujesz.

27

JuliaUK33 napisał/a:
wieka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Lepiej jak pewnego dnia okaże się, że rak tak się rozwinie, że już nie będzie ratunku sad

A robiąc badania byś była spokojniejsza, że jest czysto.

Nie rozumiem Twojej logiki...

Tak jak niektórzy, coś im dolega, nie idą się przebadać, bo boją się raka... Jakby to w czymś pomogło.

Każdy ma wybór...

28

Zgadzam się z tym co piszą tutaj dziewczyny. Badanie cytologiczne jest badaniem zupełnie bezpiecznym, szybkim i bezbolesnym. Wykonywane jest podczas standardowego badania ginekologicznego przez lekarza. Może być pobrane również przez położną (coraz więcej kobiet decyduje się na takie pobranie).

Do badania wykorzystuje się taki wziernik https://medycznie.com.pl/kategoria/gine … wzierniki/

I pobiera materiał szczoteczką.

29 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-03-28 14:30:36)

Co to za lekarz co kaze Ci miec pierwszy raz po okresie? A masz wogole chlopaka czy bedziesz sobie na sile szukala kandydata do lozka, bo nie rozumiem tego glupiego zalecenia?

Posty [ 29 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Cytologia

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024