Ile czekać na odpowiedz po rozmowie kwalifikacyjnej ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Ile czekać na odpowiedz po rozmowie kwalifikacyjnej ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

Temat: Ile czekać na odpowiedz po rozmowie kwalifikacyjnej ?

W piątek miałam rozmowę. Czuję, że wypadłam dobrze. Powiedzieli mi na koniec, że na pewno zadzwonią ( i jeśli będzie na tak i jeśli będzie na nie )ale do dwóch tygodni. Bo dopiero chcą kogoś na połowę grudnia. Martwię się bo tłumaczę sobie, że skoro im zależy to powinny już w poniedziałek zadzwonić, a tu jest środa i nic. Jak mam to rozumieć i jak nie zwariować !!:(

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ile czekać na odpowiedz po rozmowie kwalifikacyjnej ?

Skoro powiedzieli Ci,że do twóch tygodni jest czas oczekiwania na telefon od Nich to czekaj. Sama nie dzwoń,skoro powiedzieli,ze masz czekać na telefon od Nich.
Na pewno mają umówionych jeszcze innych zainteresowancyh tą pracą.

3

Nie chcę Cię oczywiście martwić, ale miałam kiedyś identyczną sytuację - powiedzieli, że w przeciągu dwóch tygodni zadzwonią niezależnie od tego, czy będą mnie chcieli, czy nie. Nigdy nie zadzwonili wink

4

Rozumiem, że raczej nie zadzwonią. Szkoda bo praca super. Idealna dla mnie.Anemonne: a czy Ty też po tej rozmowie miałaś wrażenie, że dobrze Ci poszło?Na jakie stanowisko się ubiegałaś ?

5

To była jakaś mało wymagająca pracka typu recepcjonistka w banku, ale zależało mi wtedy, bo szukałam pracy na gwałt. Też miałam właśnie wrażenie, że mnie wezmą, bo dziewczyna, z którą rozmawiałam pytała mnie o kilka rzeczy i za każdym razem przy mojej odpowiedzi dawała mi do zrozumienia, że właśnie takiej osoby szukają. A kiedy się żegnałyśmy, powiedziała "do zobaczenia". Cóż, może taką mają dziwną politykę wink

6 Ostatnio edytowany przez smutna123 (2011-11-30 18:59:39)

Anemonne napisał/a:

Nie chcę Cię oczywiście martwić, ale miałam kiedyś identyczną sytuację - powiedzieli, że w przeciągu dwóch tygodni zadzwonią niezależnie od tego, czy będą mnie chcieli, czy nie. Nigdy nie zadzwonili wink

Miałam identyczną sytuację nieraz. Obecnie pracuje w firmie, która miła się odezwać do mnie do końca tygodnia, a odezwali się po kilku miesiącach. Byłam na wielu rozmowach i różnie bywało. Zawsze mnie denerwowało to, że ktoś mi obiecuje, że na pewno zadzwoni nawet, gdy będzie na "NIE", a potem cisza. Sama zawsze powtarzam, że odezwę się tylko do wybranych osób do x czasu. Skoro wiem, że nie dam rady wszystkich powiadomić to nie chcę być gołosłowna.

7

trochę mam w tym doświadczenia. jeśli mówią takie rzeczy to raczej nie zadzwonią. zdecydowany pracodawca proponuje Ci pracę od zaraz lub od jutra . jeśli powiesz mu że dziś nie możesz bo to tamto to wtedy nie licz na to że Cie przyjmię. podczas rozmowy gra się tak jak pracodawca chcę- to on robi Ci "łaskę"... więc jeśli zależy na pracy przede wszystkim dajesz to do zrozumienia pracodawcy.
a trzeba się do tego teraz przyzwyczaić że biorą na tzw szkolenia wykozystają Cię 4 godziny powiedzą że dziś zadzwonią a nie dzwonią.

8

frytka - to rozumiem w sytuacji, w której mówią, że jeśli Cię zechcą, to się odezwą. Ale po co mówią, że zadzwonią niezależnie od tego, czy odpowiedź będzie na tak, czy na nie, skoro wiedzą że nie mają zamiaru w ogóle dzwonić? Wystarczyłoby powiedzieć "odezwiemy się"...

9

Polityka firm w temacie informacji zwrotnej jest bardzo różna i niestety z doświadczenia wiem, że bardzo często deklarują, że niezależnie od tego czy decyzja będzie pozytywna czy negatywna zadzwonią a potem tego nie robią. W sumie jeśli brak im odwagi cywilnej żeby zadzwonić to mogliby przynajmniej maila wysłać.

frytka nie zgodzę się z Tobą, że od razu na rozmowie pada deklaracja zatrudnienia - to wszystko zależy od stanowiska. Przy większości jest tak,że na rozmowę zapraszanych jest kilka osób, zatem dopiero po spotkaniu ze wszystkimi jest podejmowana decyzja. Stąd też późniejszy kontakt. Czasem rozmowy trwają przez kilka dni. Osobiście gdyby mi ktoś składał deklarację już na pierwszym spotkaniu to nie potraktowałabym takiej firmy poważnie, ponieważ świadczy to o tym, że biorą ludzi z łapanki i nie robią żadnej selekcji a co za tym idzie sama praca w takiej firmie też pewnie nie trwa zbyt długo.

10

Lena napisał/a:

Osobiście gdyby mi ktoś składał deklarację już na pierwszym spotkaniu to nie potraktowałabym takiej firmy poważnie, ponieważ świadczy to o tym, że biorą ludzi z łapanki i nie robią żadnej selekcji a co za tym idzie sama praca w takiej firmie też pewnie nie trwa zbyt długo.

masz racje... miałam kilka sytuacji takich. poszłam na rozmowę a tu padała propozycja  że jak pani chcę może zacząć od teraz. potem okazywało się że praca trwała 3 tyg.
co do tych obietnic też je nienawidzę. w ogóle ich pytania typu: czy w najbliższej przyszłości planuje ciążę lub czy mam partnera mnie dobija hmm to są nie grzeczne pytania i głupie. przecież w ciąże można zajść bez ślubu i bez stałego związku.

11

frytka na pytania o Twoje życie prywatne (typu ślub, dzieci, partner itp. oczywiście nie mam tu na myśli pytania o hobby czy sposób spędzania czasu wolnego) wcale nie musisz odpowiadać - jeśli takowe padają na rozmowie to jest to kolejny sygnał, że ten pracodawca nie jest wart uwagi.

12 Ostatnio edytowany przez smutna123 (2011-12-02 18:27:33)

Lena napisał/a:

Polityka firm w temacie informacji zwrotnej jest bardzo różna i niestety z doświadczenia wiem, że bardzo często deklarują, że niezależnie od tego czy decyzja będzie pozytywna czy negatywna zadzwonią a potem tego nie robią. W sumie jeśli brak im odwagi cywilnej żeby zadzwonić to mogliby przynajmniej maila wysłać.

frytka nie zgodzę się z Tobą, że od razu na rozmowie pada deklaracja zatrudnienia - to wszystko zależy od stanowiska. Przy większości jest tak,że na rozmowę zapraszanych jest kilka osób, zatem dopiero po spotkaniu ze wszystkimi jest podejmowana decyzja. Stąd też późniejszy kontakt. Czasem rozmowy trwają przez kilka dni. Osobiście gdyby mi ktoś składał deklarację już na pierwszym spotkaniu to nie potraktowałabym takiej firmy poważnie, ponieważ świadczy to o tym, że biorą ludzi z łapanki i nie robią żadnej selekcji a co za tym idzie sama praca w takiej firmie też pewnie nie trwa zbyt długo.

Dokładnie. Z tego, co się orientuje tylko w dużych zakładach produkcyjnych (gdzie jest duża rotacja, bo zatrudniają np. 500-1000 osób i czasem zmiany następują z dnia na dzień) takie zatrudnienie "od zaraz" ma miejsce.

frytka292 napisał/a:

masz racje... miałam kilka sytuacji takich. poszłam na rozmowę a tu padała propozycja  że jak pani chcę może zacząć od teraz. potem okazywało się że praca trwała 3 tyg.
co do tych obietnic też je nienawidzę. w ogóle ich pytania typu: czy w najbliższej przyszłości planuje ciążę lub czy mam partnera mnie dobija hmm to są nie grzeczne pytania i głupie. przecież w ciąże można zajść bez ślubu i bez stałego związku.

Oczywiście, jak zostało napisane, odp. nie musisz. Chociaż wiem, jak to się kończy. Gdy nie odp. to mi dziękowali, ale pewnie i tak nie mogłabym pracować z takimi ludźmi i sama bym wyszła.

13

Tak macie racje, zazwyczaj jest tak, że na koniec spotkania pada formułka oddzwonimy niezależnie od decyzji. Zazwyczaj jest tak, że jak decyzja jest negatywna to nie oddzwaniają, bo naprawde mało kto potrafi przkazać zła nowine. Zazwyczaj, wysyła się e-mail z negatywną odpowiedzią.
Obserwując np. agencje pracy to dochodze do wniosku, że oni maja tam zwykły bałagan w paperach itp. i może dlatego nie oddzwaniają.

14 Ostatnio edytowany przez smutna123 (2011-12-06 00:25:31)

monyc napisał/a:

Tak macie racje, zazwyczaj jest tak, że na koniec spotkania pada formułka oddzwonimy niezależnie od decyzji. Zazwyczaj jest tak, że jak decyzja jest negatywna to nie oddzwaniają, bo naprawde mało kto potrafi przkazać zła nowine. Zazwyczaj, wysyła się e-mail z negatywną odpowiedzią.
Obserwując np. agencje pracy to dochodze do wniosku, że oni maja tam zwykły bałagan w paperach itp. i może dlatego nie oddzwaniają.

Owszem, mają (nie mówię, że wszystkie). Moja koleżanka pracuje w takowej agenci i u nich np. jest mało ludzi. Wszyscy się zajmują wszystkim:)- ja to tak określam. Przez takową agencję aplikowała moja znajoma i pomimo świetnych kwalifikacji nikt nie odpowiadał. Obie byłyśmy zdziwione. W końcu wzięłam tę jej aplikację, zaniosłam i nagle "wow" na zasadzie "pierwszy raz to widzę". Proponuje wysyłać kilkakrotnie. Sama tak robiłam, gdy szukałam pracy, aż pewnego dnia pewna Pani do mnie zadzwoniła i oznajmiła, że zapoznali się z moją aplikacją i według nich nie jestem dobrą kandydatką na to stanowisko, a co więcej prosiła o nie wysyłanie ponowne aplikacji. Pomyślałam w końcu jakiś odzew, po 20 e-mailach;) Mieli mnie dość. Jedyna agencja, która mi się kojarzy w pełnym profesjonalizmem, przesympatyczną atmosferą i stałym kontakcie to otto.

W moim przypadku, zwyczajnie nie dałabym rady oddzwonić do wszystkich i dlatego nie obiecuje.

15

Ja na odpowiedz z dwoch prac czekalam zaledwie kilka dni, i byly to pozytywne odpowiedzi. Bylam na kilku rozmowach kwalifikacyjnych i nigdy nie obiecali mi pracy, tylko mowili, ze w ciagu kilku dni sie odezwa, oddzwaniali rowniez wtedy kiedy nie dostalam pracy. Uwazam, ze milo ze strony pracodawcow jesli wysla meila lub zadzwonia powiadomic nawet jesli sie nie dostaje pracy.

16

mam podobny problem.Rozmowa w spraiw pracy odbyla sie we wtorek przed swietami,w piatek zamykaja firme i otwieraja ponownie 2 stycznia(!)powiedziano mi wyraznie;"prosze sie nie zrazac jezeli nie zadzwonimy do konca roku gdyz zamykamy firme"-to rozumiem ale pozniej padly slowa"jezeli do 4 tego stycznia nie zadzwonimy to prosze zadzwonic do nas samemu"!!!
czy to jest normalne?jak sie mam zachowac i o co sie pytac?zy to jest jakas forma przypomnienia sie??

17

To jest bezczelne ignorowanie czlowieka, i uwazam ze nie ma co czasu tracic na dzownienie do tej firmy, bo to nie ma sensu. Zadaniem pracodawcy czy osoby rekrutujacej powinno byc kontaktowanie sie ze swoimi przyszlymi pracownikami, a nie na odwrot.

18

no wlasnie!czy ktos tez tak mial?i jak sie takie czekanie skonczylo?

19

Ja z doświadczenia wiem, że jeśli chcą zatrudnić to dzwonią szybko. Odrzuconych najczęściej wcale sie nie informuje. Mnie zdarzyło się tylko raz żeby ktoś zadzwonił ze złą nowiną, a mailowo bodajże raz czy dwa. Przyklad - moja ostatnia rozmowa. Mówili, ze do 2 tygodni dadzą znać, a oddzwonili na trzeci dzień, że przechodzę do drugiego etapu. Znajomej która tez była na pirwszej rozmowie dopiero po 1,5 tygodnia wysłali maila, że nie przechodzi dalej.

20

Ja mieszkam obecnie w Norwegii, więc mam porównanie. I muszę przyznać, że Norwegowie praktycznie zawsze dają odpowiedź mailem, jeśli się im mailem CV wyśle. Bo wysyłają wtedy zbiorczego maila do wszystkich i po sprawie. A tak jakby mieli po wszystkich dzwonić to by im to trochę czasu zajęło i rozumiem, że tego nie robią. W Polsce z kolei praktycznie w ogóle nie informują, że nie są zainteresowani. Niemniej jednak jak szłam na rozmowę o pracę w Polsce do sklepu z ciuchami to miałam normalną, sympatyczną rozmowę, powiedzieli, że oddzwonią i oddzwonili po kilku dniach o ile dobrze pamiętam. Tu w Norwegii z kolei dostałam telefon na rozmowę kwalifikacyjną, obiecali odezwać się tego samego dnia i się odezwali: pracę dostałam. A później jak znowu szukałam pracy to babka mnie do restauracji z marszu przyjęła, bo stwierdziła, że się jej podobam, to nie ma sensu z innymi rozmów przeprowadzać. I do tej pory tam właśnie pracuję i jestem zadowolona. WIęc różnie to bywa z tymi pracodawcami wink

21

Witaj anulka87!
Przyjmij radę koleżanki po fachu (jestem rekruterem) i zadzwoń do firmy, w której byłaś na rozmowie z pytaniem czy zakończyli rekrutacje czy jeszcze decyzje nie zapadły. Zawsze "mówimy" że zadzwonimy, a czasami proces rekrutacji sie przeciąga i nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć kandydatom w terminie.
Dla twojego spokoju - zadzwoń i będziesz cokolwiek wiedzieć: czy jeszcze czekać na decyzje czy taka już zapadła i wybrali innego kandydata.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

anulka87 napisał/a:

W piątek miałam rozmowę. Czuję, że wypadłam dobrze. Powiedzieli mi na koniec, że na pewno zadzwonią ( i jeśli będzie na tak i jeśli będzie na nie )ale do dwóch tygodni. Bo dopiero chcą kogoś na połowę grudnia. Martwię się bo tłumaczę sobie, że skoro im zależy to powinny już w poniedziałek zadzwonić, a tu jest środa i nic. Jak mam to rozumieć i jak nie zwariować !!:(

22

Kiedy szukałam pracy najbardziej doprowadzało mnie szału to, że pracodawcy/rekruterzy nie wywiązywali się z terminu lub co gorsza całkowicie "olewali". Człowiek żyje kilka tygodni w niepewności, nadziei - na dłuższą metę można dostać depresji.

Waszym zdaniem powinno się zadzwonić do osoby, która deklarowała telefon z informacją zwrotną ? czy biernie akceptować fakt, że najprawdopodobniej milczenie oznacza brak pracy ?

Chciałabym przy tej okazji poruszyć temat informacji zwrotnej, jeśli już otrzymujecie telefon z informacją "bardzo dziękujemy, ale wybraliśmy kogoś z większym doświadczeniem", czy dopytujecie co dokładnie zadecydowało ?" co to znaczy większe doświadczenie ( doświadczenie  w branży ? doświadczenie ogólnie ? ) ? czy to jedyny aspekt dla którego została odrzucona kandydatura ?"

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Ile czekać na odpowiedz po rozmowie kwalifikacyjnej ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024