Witam, mam taki problem, otóż tydzień temu urodziła się moja córka. ojciec dziecka waha sie czy uznać jej ojcostwo a wiąże sie ze zgloszeniem w usc w celu sporzadzenia aktu urodzenia dziecka. jesli obydwoje sie nie zglosimy wowczas dziecko nie bedzie mialo wpisanego ojca tylko nazwisko po matce i ewentualnie imie ojca. tego bym nie chciala, jednak jesli nie bedzie innego wyjscia tak niestety zostanie. co wowczas z alimentami?
Zakładajac sprawe o alimenty musisz założyc też sprawe o ustalenie ojcostwa ale obie sprawy mozna przeprowadzić na jednej rozprawie.Jak sedzina zapyta sie czy przyznaje sie do dziecka i twój chlopak zaprzeczy sad wyda nakaz wykonania badania DNA a jego kosztami obciązy tatusia i dopiero po tych badaniach wyda orzeczenie o alimentach.
Czy razem z pozwem o ustalenie ojscostwa i alimenty można wnieść o pozbawienie ojca praw do dziecka? Ojciec dziecka nie chciał jej mieć nawet jeszcze jak się nie urodziła. Jak okazało się że jestem w ciąży, kazał mi ciąże usunąć, mam na to dowody w postaci smsów, kilkakrotnie dochodziło do awantur właśnie o to że on tego dziecka nie chce. Może ktoś posiada jakichś wzór pozwu właśnie w tych sprawach? Z góry dziękuję.