Praca, a zameldowanie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Praca, a zameldowanie?

Witam, moje pytanie brzmi czy w momencie kiedy osoba szuka pracy w jednym mieście, a zameldowana jest w innym, to czy można legalnie pracować? Dostać np. umowę o pracę i nikt się nie przyczepi o meldunek w mieście, w którym osoba podejmie pracę? I co z Urzędem Pracy? Czy wystarczy podać miejsce gdzie jest się zameldowanym + adres kontaktowy i tyle? I czy nie ma nic do rzeczy, że miasta są b.daleko od siebie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Praca, a zameldowanie?
insatiable napisał/a:

Witam, moje pytanie brzmi czy w momencie kiedy osoba szuka pracy w jednym mieście, a zameldowana jest w innym, to czy można legalnie pracować? Dostać np. umowę o pracę i nikt się nie przyczepi o meldunek w mieście, w którym osoba podejmie pracę? I co z Urzędem Pracy? Czy wystarczy podać miejsce gdzie jest się zameldowanym + adres kontaktowy i tyle? I czy nie ma nic do rzeczy, że miasta są b.daleko od siebie?

Jeżeli osoba posiada jakiekolwiek zameldowanie - musi dokonać rejestracji zgodnie z miejscem tegoż zameldowania (stałego lub tymczasowego). Osoba, która nie posiada w ogóle zameldowania może dokonać rejestracji w urzędzie pracy właściwym dla miejsca, w którym przebywa.

Zgodnie z art. 221 Kodeksu Pracy pracodawca ma prawo żądać od osoby ubiegającej się o zatrudnienie takich danych osobowych, jak:
- imię (imiona) i nazwisko
- imiona rodziców
- data urodzenia
- MIEJSCE ZAMIESZKANIA (adres do korespondencji)
- wykształcenie
- przebieg dotychczasowego zatrudnienia,
przy czym można zażądać udokumentowania tych danych (np. przez okazanie dowodu osobistego, dyplomu ukończenia szkoły).

3

Rozumiem, zatem można się zarejestrować w UP bez zameldowania. I w UP o to nie spytają tak? Gdyż miejsce zamieszkania to nie koniecznie miejsce zameldowania.

4

Osoba, która nie jest zameldowana lub posiada zameldowanie na pobyt stały w innej miejscowości niż miejsce zameldowania na pobyt czasowy, przy dokonywaniu rejestracji składa oświadczenie, że nie jest zarejestrowana w innym powiatowym urzędzie pracy.

5

dayzi napisał/a:

Osoba, która nie jest zameldowana lub posiada zameldowanie na pobyt stały w innej miejscowości niż miejsce zameldowania na pobyt czasowy, przy dokonywaniu rejestracji składa oświadczenie, że nie jest zarejestrowana w innym powiatowym urzędzie pracy.

Trochę nie rozumiem, a właśnie mam podobną sytuacje. Mogłaś bardziej wyjaśnić?
Jestem zameldowany na stałe w mieście X, ale obecnie przebywam w innym mieście Y gdzie nie mam zameldowania tymaczasowego - więc jeśli pójdę do urzędu pracy to nie będzie problemu? Zaznaczając że w swoim mieście X nie zarejestrowałem się w tym X- urzędzie pracy.

6 Ostatnio edytowany przez dayzi (2011-11-16 23:26:49)

Osoba, która nie jest zameldowana lub posiada zameldowanie na pobyt stały w innej miejscowości niż miejsce zameldowania na pobyt czasowy, przy dokonywaniu rejestracji jako bezrobotna składa oświadczenie, że nie jest zarejestrowana w innym powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotna.

Dokumenty potrzebne przy rejestracji osób bez zameldowania

1. dokument tożsamości (dowód osobisty, zaświadczenie o zagubieniu lub ubieganiu się o nowy dowód osobisty oraz dokument ze zdjęciem, paszport ,karta stałego pobytu cudzoziemca);
   2. dokument stwierdzający poziom wykształcenia lub prawo do wykonywania określonego zawodu (dyplom, świadectwo ukończenia szkoły, zaświadczenia o ukończonych kursach lub szkoleniach);
   3. świadectwa pracy ? potwierdzające ogólny staż pracy;
   4. zaświadczenie o zdolności do pracy - w razie zwolnień lekarskich których zakończenie poprzedza dzień czynności rejestracyjnej lub była to długotrwała choroba trwająca dłużej niż 30 dni;
   5. dokument stwierdzający przeciwwskazania do wykonywania określonych prac;
   6. oświadczenie bezrobotnego o zamieszkiwaniu na terenie powiatu
   7. zaświadczenie o przebywaniu na terenie działania UP  (np. z noclegowni, MOPR-u);
   8. dokument potwierdzający stopień niepełnosprawności w przypadku osób niepełnosprawnych.

Podstawa prawna

1. art.2 ust.1 pkt.2, art.9 ust.1 pkt.4, pkt.13, art.33 ust.1-3 Ustawy z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (tekst jedn. Dz.U. z 2008r. Nr 69 poz.415 z późn. zmianami);
   2. §2 , § 3, §4 Rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 26 listopada 2004r. w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy ( Dz.U. Nr262, poz.2607 z późn. zmianami).
--------------------------------
...ale jak to w życiu bywa urzędnik to tylko urzędnik opierać się może, wtedy trzeba się odwołac.

7

Jeśli szukasz pracy przez ogłoszenie i wszystkimi innymi drogami niż UP to nikogo nie będzie obchodzić jaki masz adres zameldowania, podasz go tylko do umowy. Co do UP słuchaj koleżanek powyżej, bo ja nie mam pojęcia. smile

8

Tak tak rozumiem, ale do UP trzeba jednak podać adres tymczasowego meldunku bo mam kartę do wypełnienia, z ciekawości i trzeba podać taką informację.

9

Ja Wam powiem bo sama mam taką sytuację. Stały meldunek mam w woj. mazowieckim a mieszkam na Śląsku.

Żeby zarejestrowac się UP miasta w, którym przebywacie, trzeba mieć zameldowanie tymczasowe. Nie wystarczy samo zamieszkiwanie. Tylko pamiętać żeby zabrac ze sobą zaświadczenie z Urzędu Miasta o zameldowaniu na okres czasowy.

10 Ostatnio edytowany przez dayzi (2011-11-29 16:02:38)

Zamieszczam to rozporządzenie żeby nikt nie miał watpliwości i nie dawał sie zbyć w urzędzie!  Wygoda niektórych urzędników  lub brak kompetencji powoduje zamieszanie i niepotrzebny stres.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI I PRACY 1) z dnia 25 października 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy

Na podstawie art. 33 ust. 5 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. Nr 99, poz. 1001, z późn. zm. 2) ) zarządza się, co następuje:

§ 1. W rozporządzeniu Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 26 listopada 2004 r. w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy (Dz. U. Nr 262, poz. 2607) wprowadza się następujące zmiany:

1) § 2 otrzymuje brzmienie:

?§ 2. 1. Bezrobotny zgłasza się, w celu dokonania rejestracji, do powiatowego urzędu pracy, właściwego ze względu na zameldowanie w miejscu pobytu stałego lub czasowego,a jeżeli nie jest zameldowany ? do powiatowego urzędu pracy, na którego obszarze działania przebywa.

2. Poszukujący pracy zgłasza się, w celu dokonania rejestracji, do powiatowego urzędu pracy. Poszukujący pracy może być zarejestrowany w więcej niż jednym powiatowym urzędzie pracy.

3. Osoba, która nie jest zameldowana lub posiada zameldowanie na pobyt stały w innej miejscowości niż miejsce zameldowania na pobyt czasowy, przy dokonywaniu rejestracji jako bezrobotna składa oświadczenie, że nie jest zarejestrowana w innym powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotna.

4. Powiatowy urząd pracy przesyła do urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw pracy, zwanego dalej ?urzędem?, informację, w formie elektronicznej, o zarejestrowaniu lub wyłączeniu z rejestru osoby uprawnionej do zasiłku nieposiadającej miejsca zameldowania, podając następujące dane:

1) nazwisko i imiona;

2) datę i miejsce urodzenia;

3) miejsce zamieszkania lub pobytu;

4) numer ewidencyjny PESEL;

5) numer identyfikacji podatkowej (NIP);

6) datę zarejestrowania lub wyłączenia z rejestru.?;

11

Aha, więc wynika z tego, że w ogóle nie trzeba być zameldowanym na pobyt tymczasowy, tam gdzie się obecnie przebywa. Jednak w karcie z UP jest taka ramka do wypełnienia jak miejsce tymczasowego zameldowania i trzeba podać datę od kiedy do kiedy... hmm...
Pozdrawiam!

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024