Ostatnio ja i mój chłopak uprawialiśmy po raz pierwszy seks. Zaczęło się bardzo fajnie, gra wstępna, wszystko jak trzeba, było miło i przyjemnie, ale problem pojawił się wtedy gdy próbował we mnie wejść. Za cholerę się nie udało. Próbowaliśmy dość długo i nic. Aż w końcu odeszła mu ochota, mnie również. Jak już doszliśmy do wniosku, że kończymy widziałam po nim, że był na siebie wściekły, okropnie się czuł, miał do siebie pretensje, że zawalił, a ja się podczas stosunku głupio śmiałam. Teraz on żle się z tym czuję, boję się, że już straci ochotę na seks ze mną. Co teraz robić??
Alessandra1666,
podczas inicjacji seksualnej czy pierwszego zbliżenia z nowym partnerem często pojawia się stres i liczne, związane własnie ze stresem, trudności. Warto abyście oboje zdawali sobie sprawę, że pewna nieporadność podczas pierwszej próby zbliżenia wynika jedynie z faktu, że jesteście parą od niedawna i dopiero się poznajecie. Stąd trudności z odgadnięciem potrzeb, preferencji partnerów, wypracowaniem najkorzystniejszych pozycji. U mężczyzn z obawy przed oceną, pojawiają się problemy z uzyskaniem i utrzymaniem erekcji bądź przedwczesnym wytryskiem.
W przyszłości spokój, wzajemne zaufanie i dystans do ewentualnych trudności na pewno pozwolą Wam cieszyć się seksem i związkiem.
Tak jak napisała już Justyna pierwszy raz wiąże się z ogromnymi emocjami dla obojga partnerów. Często trudności z wprowadzeniem członka do pochwy przy pierwszej inicjacji seksualnej są wynikiem silnego zaciśnięcia mięśni pochwy wywołanych stresem.
Poniżej przedstawiam Ci kilka sposobów, które mogą ułatwić pierwsze zbliżenie:
- zadbajcie o przyjemną atmosferę
- na pierwszy raz najlepsza będzie pozycja klasyczna (Ty na dole, partner na górze)
- warto podłożyć poduszkę pod pupę (tym samym mięśnie pochwy nieco się rozluźnią, a partner będzie miał łatwiejszy "dostęp" do Ciebie)
- zaopatrzcie się w lubrykant (nawilżacz na bazie wody (!), który ułatwi poruszanie się partnerowi w Tobie, gdyż podczas pierwszego razu nie będziesz prawdopodobnie dostatecznie nawilżona i seks może skończyć się otarciami pochwy)
- nie zmuszajcie się do niczego
Ponadto polecam wizytę u ginekologa przed pierwszym stosunkiem.
Niektóre kobiety cierpią na pochwicę. Jest to choroba (o podłożu psychicznym), która uniemożliwia współżycie, gdyż zaciskanie mięśni pochwy jest tak nasilone, że niektóre kobiety cierpiące na tę chorobę potrafią zgnieść orzecha włoskiego w skorupce za pomocą mięśni pochwy właśnie.