Ostatnio obserwujemy wzrost popularności programów kulinarnych czy też ogólnie tematyki związanej z gotowaniem. Czy propozycje któregoś ze znanych kucharzy stanowią dla Was źródło inspiracji i powodują rozkosz dla podniebienia?
Ja lubię oglądać program Nigelli Lawson. Nie wszystkie przepisy są zgodne z moimi upodobaniami, głównie dlatego, że bywają dość tłuste, ale na pewno wiele pomysłów można wykorzystać tworząc lżejszą wersję. Podoba mi się też to, że Nigella, pomimo niewątpliwych umiejętności, nie kreuje się na idalną i nieomylną kucharkę, tylko otwarcie przyznaje, że czegoś nie lubi robić w kuchni i zdąża na skróty lub coś jej dobrze nie wychodzi, więc nie przejmuje się wszystkim przesadnie. Wiele przepisów jest szybkich w wykonaniu, co jest pomocne, gdy mamy nagły najazd gości lub pozwala nam oczyścić lodówkę z resztek i stworzyć świetne danie zamiast wyrzucać dobre składniki do kosza.
Z rodzimych programów wręcz uwielbiam "Rewolucję na talerzu." Wiele świetnych, smacznych i przede wszystkim lekkich wersji posiłków.
No i ta kreatywność - nie znoszę nudy w kuchni i też lubię eksperymentować. Myślę, że prowadzące świetnie się uzupełniają. Olga Kwiecińska przoduje w wykonywaniu proponowanych dań, a Agata Lewandowska przybliża zdrowotne właściwości stosowanych składników i zapewnia, że oprócz tego, że potrawa będzie nam wybornie smakować, to także dostarczymy organizmowi zdrowych składników. Poza tym panie udowadniają, że jeśli ktoś pragnie się odchudzić lub po prostu dba o zdrowie i sylwetkę, nie trzeba zupełnie rezygnować ze znanych i lubianych przez nas potraw, tylko przyrzadzić je inaczej - w lżejszej wersji, a do tego jak smacznie!
Czekam na Wasze wypowiedzi w tym temacie - kogo ze znanych kucharzy cenicie i dlaczego?