Kulinarne propozycje znanych kucharzy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Kulinarne propozycje znanych kucharzy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-11-07 12:30:21)

Temat: Kulinarne propozycje znanych kucharzy

Ostatnio obserwujemy wzrost popularności programów kulinarnych czy też ogólnie tematyki związanej z gotowaniem. Czy propozycje któregoś ze znanych kucharzy stanowią dla Was źródło inspiracji i powodują rozkosz dla podniebienia?

Ja lubię oglądać program Nigelli Lawson. Nie wszystkie przepisy są zgodne z moimi upodobaniami, głównie dlatego, że bywają dość tłuste, ale na pewno wiele pomysłów można wykorzystać tworząc lżejszą wersję. Podoba mi się też to, że Nigella, pomimo niewątpliwych umiejętności, nie kreuje się na idalną i nieomylną kucharkę, tylko otwarcie przyznaje, że czegoś nie lubi robić w kuchni i zdąża na skróty lub coś jej dobrze nie wychodzi, więc nie przejmuje się wszystkim przesadnie. Wiele przepisów jest szybkich w wykonaniu, co jest pomocne, gdy mamy nagły najazd gości lub pozwala nam oczyścić lodówkę z resztek i stworzyć świetne danie zamiast wyrzucać dobre składniki do kosza.

Z rodzimych programów wręcz uwielbiam "Rewolucję na talerzu." Wiele świetnych, smacznych i przede wszystkim lekkich wersji posiłków.
No i ta kreatywność - nie znoszę nudy w kuchni i też lubię eksperymentować. Myślę, że prowadzące świetnie się uzupełniają. Olga Kwiecińska przoduje w wykonywaniu proponowanych dań, a Agata Lewandowska przybliża zdrowotne właściwości stosowanych składników i zapewnia, że oprócz tego, że potrawa będzie nam wybornie smakować, to także dostarczymy organizmowi zdrowych składników. Poza tym panie udowadniają, że jeśli ktoś pragnie się odchudzić lub po prostu dba o zdrowie i sylwetkę, nie trzeba zupełnie rezygnować ze znanych i lubianych przez nas potraw, tylko przyrzadzić je inaczej - w lżejszej wersji, a do tego jak smacznie!

Czekam na Wasze wypowiedzi w tym temacie - kogo ze znanych kucharzy cenicie i dlaczego?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kulinarne propozycje znanych kucharzy

Ja również bardzo lubię Nigellę Lawson. Lubię spędzać czas oglądając programy telewizyjne z jej udziałem, lubię na nią patrzeć, słuchać jej cudownego akcentu i jak często tłumaczy się, że jest leniwa, albo nie miała na coś czasu, więc kupiła np. pokrojone owoce na tacce ;-). Ale najbardziej lubię jej książki. Mniejsza o przepisy, ale bardzo lubię sposób, w jaki pisze o jedzeniu. Zabawnie, a przy tym faktycznie ślinka kapie ;-).
Poza Nigellą lubię pooglądać też Jamiego Olivera, wydaje się sympatyczny, ma ciekawe pomysły, zarówno czysto kulinarne, jak i na kampanie społeczne (np. zdrowe żywienie dzieci w stołówkach szkolnych).

3

Czyżby oprócz nas nikt nie oglądał programów kulinarnych lub nie korzystał z przepisów znanych kucharzy?

4

Właśnie kompletnie wsiąkłam w "Kuchenne rewolucje" z Magdą Gessler smile

5

Zaczęłam przypadkowo od, jak wspomniałam, "Kuchennych rewolucji", ale szybko zaczęły mnie drażnić. Spodobał mi się za to "MasterChef".

6

Ja myślę, że ostatnio zbyt dużo już tych kulinarnych programów i nie zapowiada się na zmiany w tym względzie, a wręcz przeciwnie - wciąż ich przybywa. Wydaje mi się, że jeśli niemal wszystkie stacje upierają się na jakiś rodzaj programów, to mogą zniechęcać do oglądania ich - tak jest przynajmniej w moim przypadku. Różnorodność jest wskazana, a naśladowanie wzajemne niekoniecznie.

Skoro już piszemy o programach kulinarnych, to z przyjemnością mogę pochwalić "Pyszne 25" Ani Szarmach - wiele fajnych propozycji, a do tego tanich i szybkich w przygotowaniu. Podoba mi się też w jaki sposób prowadzi ona swój program - lekko, interesująco, z urokiem osobistym. Polecam!

7

aniolek27 napisał/a:

"Pyszne 25" Ani Szarmach - wiele fajnych propozycji, a do tego tanich i szybkich w przygotowaniu. Podoba mi się też w jaki sposób prowadzi ona swój program - lekko, interesująco, z urokiem osobistym. Polecam!

Dziękuję, obejrzę smile

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Kulinarne propozycje znanych kucharzy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024