bardzo polecam ksiazke Dziewczyny wojenne Lukasza Modelskiego. To kilka historii kobiet, ktore swoja mlodosc przezywaly w czasie wojny. Ksiazka bardzo wzruszajaca. Najbardziej wzruszyla mnie historia kiedy jedna z dziewzyn dostala kare smierci a byla w ciazy. Urodzila synka i jej zabrali go. Znalazla go w takiej swietlicy dla dzieci wychudzonego chorego i udalo jej sie go wykrasc, ale jak go niosla do bramy nie byla pewna czy jeszcze zyje. Bardzo mnie wcigagnela, pomyslec ze te dziewczyny miali 18-22 lata. Jesli znacie ksiazki w podobnym klimacie albo jakies wojenne biografie warte polecenia - czekam z niecierpliwoscia
Kiedy byłam nastolatką czytałam wszystko, co dotyczyło obozów koncentracyjnych. Książek o tej tematyce jest mnóstwo. Często są to wspomnienia byłych więźniów, wiec w takich książkach znajdziesz wiele poruszających historii. Poniżej tylko kilka przykładów:
J.Michalak "Nr 3273 miał szesnaście lat"
"Wspomnienia więźniów Pawiaka"
L.Wanat "Za murami Pawiaka"
R.Domańska "A droga ich wiodła przez Pawiak"
R.Clazar "Stacja Treblinka"
S.Szmaglewska "Dymy nad Birkenau"
"Numery mówią. Wspomnienia więźniów KL Auschwitz"
dymy nad birkenu czytalam numery mowia tez, jeszcze mam taka ksiazke do ktorej musze sie zabrac "dzieciobójca" o lekarzu SS który przeprowadzał doswiadczenia na dzieciach i "a my zyjemy dalej" tez ponoc ciekawe, jak przeczytam to opowiem, dzieki za ta liste na pewno zajrze do tych pozycji!
Widziałam tę książkę na targach ksiązki w Krakowie i wydala mi się całkiem interesująca, chociaż trzeba przyznać, że ostatnio pojawia się wiele ksiązek o kobietach w czasach wojny, więc nie jest to objawienie.