Witam serdecznie jestem tu nowa.
Piszę ponieważ mam pewien problem i chciałam poradzić się i uzyskać jakieś porady.
Moja bliska osoba z rodziny od ok tygodnia zażywa TIMONIL przepisany przez neurologa po zrobieniu badania eeg, do którego sam się zgłosił bo nie mógł poradzić sobie z emocjami był bardzo porywczy, nadpobudliwy i dużoooo myślący o negatywnych rzeczach, lekarz po badaniu stwierdził że no cóż taka jest młodzież wszystko porywcze ble ble ble i przepisał mu timonil, tylko po co ten cholerny przeciwpadaczkowy lek !? Zazywa Go już tydzien i mozna powiedziec że widać juz poprawe, nie denerwuję się, twierdzi że nie ma już takich mysli złych że jest ok, ale wczoraj znowu chodził jakiś poddenerwowany i się zaczynamy martwic o niego, moje pytanie:czy ktoś z Was może zarzywał ten lek, jak długo się go powinno brać, jakie przynosi rezultaty ?
2 2011-10-19 17:13:39 Ostatnio edytowany przez NiobeXXX (2011-10-19 17:27:30)
Timonil zawiera karbamazepina, lek przeciwpadaczkowy , w zpaleniu nerwu trójdzielnego i abstynecji alkoholowej, badanie EEG powinno byc zrobine na surowo, bez zadnych leków by zobaczyc jak mózg sam z siebie "funkcjonuje" a po kilku tyg lub miesiącach brania leku ponowne EEG. Timonil to lek stosowany długo, bo przebaczony dla chorych przewlekle (padaczka to ch.przewlekła),wpływa słabo uspokajająco ale by był okreslony efekt przyjmowac go trzeba naprawde długo.
Jesli nie ma zmian w zapisie EEG typowych dla padaczki to ten lek nie jest potrzebny. Człowiek początkowo przyjmujac karbamazepine jest spokojny, bo lek lekko wpływa na sennosc a potem efekt ustepuje.
Jeśli ten młody człowiek, jest nadpobudliwy i ma "złe myśli" to potrzebuje dokładniejszego zdiagnozowania neurologa i psychiatry i moim zdaniem innego leku.
A retard to lek o przedłużonym dzaiałaniu tyowy w leczeniu padaczki.