Samotność co to wogóle znaczy ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Samotność co to wogóle znaczy ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Samotność co to wogóle znaczy ?

Czy człowiek któremu dobrze samemu jest samotny ?
Czy ktoś w towarzystwie czyje się samotny jest samotny ?
Jaka jest wartość samotności ?

Może jesteście samotni na swój sposób a inny człowiek chciał by być tak samotni jak jesteście, może nie doceniamy tego co mamy ? Co sądzicie o tym, samotność ma wiele odsłon co sprawia że jesteście samotni jaka jest geneza tego słowa ???

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Samotność co to wogóle znaczy ?

Człowiek któremu dobrze jest być samemu nie jest samotny, tylko jest indywidualistą.
Człowiek w towarzystwie czujący się samotny, jest samotny.
Samotność nie ma pozytywów, co innego indywidualizm, ale indywidualizm to nie samotność. Jeżeli ktoś z wyboru prowadzi indywidualny tryb życia i dzięki temu ma mniej zobowiązań wobec innych ludzi, to można w tym wskazać pozytywne wartości, co innego jeżeli życie narzuca mu samotność, wtedy to mniejsza liczba zobowiązań nie jest już pozytywem.

Ja ewidentnie czuję się samotny. Mimo tego, że mam dobrych kumpli z którymi mogę pogadać praktycznie o wszystkim i ze wszystkiego się zwierzyć. To co powoduje, że czuję się samotny to brak partnerki i możliwości spędzania z nią wolnego czasu... W mniejszym stopniu ma na to wpływ także, spędzanie większości czasu w domu i nie wychodzenie nigdzie ze znajomymi... (Tutaj jednak muszę nadmienić, że czasami spotykamy się z kumplami, ale mi to zdecydowanie nie wystarcza. Z jednej strony potrzebował bym kontaktu z innymi ludźmi, z drugiej zawsze odmawiam kumplowi który wyciąga mnie na imprezy do ludzi których nie znam.)

3

Samotność powstaje gdyż nie możesz poznać kogoś podobnego do siebie. Czuje się wtedy pustkę, ludzie nie tacy jak sobie myślimy, nie tak mówią, nie tak myślą. Czasem to zamknięte koło, bo zamykamy się na świat, a wtedy i świat na nas. Ale tego nie rozumiemy i czujemy złość i pogrążamy w samotnych myślach. Ale ja wierzę, że są ludzie podobni, gdy uda się poznać takiego kogoś, nigdy już się samotny nie będzie.

4

zicos napisał/a:

Samotność powstaje gdyż nie możesz poznać kogoś podobnego do siebie. Czuje się wtedy pustkę, ludzie nie tacy jak sobie myślimy, nie tak mówią, nie tak myślą. Czasem to zamknięte koło, bo zamykamy się na świat, a wtedy i świat na nas. Ale tego nie rozumiemy i czujemy złość i pogrążamy w samotnych myślach. Ale ja wierzę, że są ludzie podobni, gdy uda się poznać takiego kogoś, nigdy już się samotny nie będzie.

A ja się z tym zupełnie nie zgodzę. Czuję się samotna, ale nie chcę poznać ludzi podobnych do siebie. Chciałabym otaczać się ludźmi, którzy mają dystans do siebie i do świata, którzy potrafią dyskutować na różne tematy i przedstawić swoje zdanie. I ciekawie jest właśnie wtedy kiedy mają inne zdanie, kiedy są różni, kiedy potrafią wprowadzić mnie w swój świat i ich rozumiem, ale niekoniecznie się zgadzam.

Czuję się samotna, bo nie mam wokół siebie takich ludzi. Mam wielu znajomych, ale dla mnie te relacje są zbyt płytkie i powierzchowne. Takie relacje mnie nie satysfakcjonują, ale są i je szanuję.

5

Podobieństwo ludzi nie polega na tym, że myślą dokładnie to samo. Podobieństwo polega na tym, że dobrze się czujesz w obecności tej osoby, masz łatwość rozmawiania. Podobieństwo opiera się w dużej części na cechach charakteru. Co wcale nie musi oznaczać identycznego myślenia. Jeśli lubisz dyskutować to spotykając podobno do ciebie osobę - co? Ona też lubi dyskutować, może mieć inny punkt widzenia, wyrosła w innym środowisku, ale dyskutować jak i ty - lubi smile
Veroniqa - jeśli szukasz ludzi z dystansem, to oznacza, że sama masz taki dystans. Rozważasz wiele spraw, które ludzie działający szybko i bez większego myślenia nie mają. Są więc niepodobni.
Niełatwo w dzisiejszym zagonionym, marketingowym świecie znaleźć osoby jak ty, ale są na pewno.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Samotność co to wogóle znaczy ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024