Witam bardzo serdecznie. Moj problem polega na tym,ze dzis dowiedzialam sie o odroczeniu mojej sprawy rozwodowej. Bylam przekonana ze juz w tym miesiacu bede miala wszystko za soba ale niestety musi byc pod gorke... termin rozprawy zostal przesuniety na luty 2012r. Jak myslicie czy moge starac sie o paszporty dla dzieci jeszcze przed rozprawa? Jestem pewna ze moj maz na pewno nie wyrazi zgody na paszporty dla tego myslalam o wniesieniu sprawy do sadu. Zalezy mi na paszportach poniewaz chcialam zabrac dzieci na ferie za granice. Tak na marginesie dzieci sa ze mna i to ja wnosilam pozew rozwodowy. Czy ktos ma lub mial podobny problem? Jak dlugo trwa taka rozprawa o zgode na paszporty? Prosze bardzo o pomoc. Z gory dziekuje.
Proszę złożyć wniosek o rozstrzygnięcie tej sprawy przez sąd opiekuńczy. Jeśli nie ma szans na porozumienie z mężem, jest to jedyne rozwiązanie. Czas postępowania różni się, ze względu najczęściej na ilość rozpatrywanych spraw.
Sąd rozpatrując sprawę kierował się będzie dobrem dzieci (utrzymanie kontaktów z ojcem również się do tego dobra zalicza), więc proszę przygotować rozsądną argumentację.
Nie do końca rozumiem, dlaczego uzyskanie rozwodu miałoby spowodować, że mąż nie mógłby już współdecydować o dzieciach. Rozwód nie zawsze oznacza ograniczenie władzy rodzicielskiej jednego z rodziców. Często bywa tak, że oboje rodziców zachowuje pełnię praw rodzicielskich.
Witam bardzo serdecznie. Moj problem polega na tym,ze dzis dowiedzialam sie o odroczeniu mojej sprawy rozwodowej. Bylam przekonana ze juz w tym miesiacu bede miala wszystko za soba ale niestety musi byc pod gorke... termin rozprawy zostal przesuniety na luty 2012r. Jak myslicie czy moge starac sie o paszporty dla dzieci jeszcze przed rozprawa? Jestem pewna ze moj maz na pewno nie wyrazi zgody na paszporty dla tego myslalam o wniesieniu sprawy do sadu. Zalezy mi na paszportach poniewaz chcialam zabrac dzieci na ferie za granice. Tak na marginesie dzieci sa ze mna i to ja wnosilam pozew rozwodowy. Czy ktos ma lub mial podobny problem? Jak dlugo trwa taka rozprawa o zgode na paszporty? Prosze bardzo o pomoc. Z gory dziekuje.
Witam ja mam podobną sytuacje a wiec pisze że sprawę rozwodową prowadzi inny sąd a sprawy dotyczące paszportów też inny Sąd .Jak najbardziej złoż pozew do Sądu rodzinnego o pozwolenie na paszport by sąd wyraził zgodena paszport. Na taką sprawę czeka się okolo miesiąca nawet jak teraz złożysz to w grudniu br lub początkiem stycznia bedzie sprawa. Uzasadnij że chcesz zabrać konćem stycznia dzieci na feriie .Ja też napisałam że w grudniu chcę z dziecmi do siostry na świeta lecieć tylko mój "MĄŻ" nie stawił się na sprawe wiec teraz mam 30 listopada 2 sprawe i myśle ze zgode dostane.Albo wyjscie awaryjne spróbować sie z nim jeszcze raz dogadać