dziwna fobia pomocy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » dziwna fobia pomocy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: dziwna fobia pomocy

mam dziwna fobie jeżeli ktoś kaszla lub wciąga nosem drapie się beka lub je i słyszę jak mlaska lub przegryza jedzenie strasznie mnie to drażni i nie daje mi to żyć wiecie jak się nazywa taka fobia?lub jakaś rada jak sobie pomóc?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: dziwna fobia pomocy

To się nazywa MIZOFONIA

Mizofonia (z gr. misos - nienawiść, phone - dźwięk), znana także jako SSSS (Selective Sound Sensitivity Syndrome) to syndrom, który daje o sobie znać w okresie dojrzewania i pogarsza się z wiekiem. Jest jak na razie nieuleczalny i wciąż badany przez naukowców. Chorzy na mizofonię są wyjątkowo uwrażliwieni na dźwięki, głównie odgłosy wydawane przez innych przy jedzeniu, oddychaniu, czy chodzeniu, ale nie tylko. Termin wymyśliła para neurologów - Pawel i Margaret Jastreboff:

?Mizofonia to nie strach przed dźwiękiem, ale reakcja na dźwięk. Chory utożsamia dźwięk z czymś nieprzyjemnym i negatywnym?
Najczęściej wymieniane wśród chorujących irytujące dźwięki to: chrupanie, cmokanie, siorbanie, mlaskanie, wzdychanie, pociąganie nosem, zduszony dźwięk telewizora lub radia, szelest foliowej torebki, dzwonienie naczyń czy sztućców, odgłosy kroków.

3

Dziękuje za pomoc;)pozdrawiam

4

Nie ma za co smile Służę pomocą smile

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » dziwna fobia pomocy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności