mam dziwna fobie jeżeli ktoś kaszla lub wciąga nosem drapie się beka lub je i słyszę jak mlaska lub przegryza jedzenie strasznie mnie to drażni i nie daje mi to żyć wiecie jak się nazywa taka fobia?lub jakaś rada jak sobie pomóc?
To się nazywa MIZOFONIA
Mizofonia (z gr. misos - nienawiść, phone - dźwięk), znana także jako SSSS (Selective Sound Sensitivity Syndrome) to syndrom, który daje o sobie znać w okresie dojrzewania i pogarsza się z wiekiem. Jest jak na razie nieuleczalny i wciąż badany przez naukowców. Chorzy na mizofonię są wyjątkowo uwrażliwieni na dźwięki, głównie odgłosy wydawane przez innych przy jedzeniu, oddychaniu, czy chodzeniu, ale nie tylko. Termin wymyśliła para neurologów - Pawel i Margaret Jastreboff:
?Mizofonia to nie strach przed dźwiękiem, ale reakcja na dźwięk. Chory utożsamia dźwięk z czymś nieprzyjemnym i negatywnym?
Najczęściej wymieniane wśród chorujących irytujące dźwięki to: chrupanie, cmokanie, siorbanie, mlaskanie, wzdychanie, pociąganie nosem, zduszony dźwięk telewizora lub radia, szelest foliowej torebki, dzwonienie naczyń czy sztućców, odgłosy kroków.
Dziękuje za pomoc;)pozdrawiam
Nie ma za co
Służę pomocą ![]()