Formalności po ślubie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Formalności po ślubie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Formalności po ślubie

Niestety formalności nie kończą się w dniu ślubu, wiele spraw trzeba załatwić również po zawarciu związku małżeńskiego. Szczególnie ''zabiegane'' w tej kwestii są panie, które często zmieniają nazwisko. Przygotowałam dla Was listę najczęściej wymienianych dokumentów.

Dowód osobisty
Często można upiec 2 pieczenie na 1 ogniu. Dowód osobisty zawiera dwie dane, które mogą ulec zmianie przy zmianie stanu cywilnego:
Nazwisko
Panna młoda, która zmienia nazwisko musi wymienić dowód osobisty. Dzieje się tak w dwóch przypadkach: żona przyjmuje nazwisko męża lub dopisuje je do rodowego.
Miejsce zameldowania
Zmiana miejsca zamieszkania obliguje młodych do wymiany dowodów osobistych. Aby zmienić dowód osobisty udajcie się do Urzędu Miasta (lub Dzielnicy/Gminy - w zależności od tego gdzie znajduje się wydział obsługi mieszkańców) z kompletem dokumentów:
wypełniony wniosek o wydanie dowodu
2 aktualne zdjęcia czarno-białe lub kolorowe
posiadany dowód
dokumenty dotyczące zmiany stanu cywilnego, zmiany imienia i/lub nazwiska (akt małżeństwa)
Uwaga! dokumenty składa się osobiście, odbiór dowodu również osobiście
Urząd Skarbowy
Po otrzymaniu nowego dowodu osobistego powinniśmy w urzędzie wypełnić formularz NIP 3 służący do aktualizacji naszych danych osobowych.

Prawo jazdy
Należy je wymienić przede wszystkim przy zmianie adresu, ale również przy zmianie nazwiska wypada wymienić ten dokument.

Bank
Przy zmianie nazwiska należy uaktualnić dane posiadacza konta bankowego i złożyć w banku nowy wzór podpisu.

Fundusz Emerytalny
Prawo nakazuje zaktualizowanie danych w OFE. Najczęściej można je zmienić online.

Inne dokumenty jakie warto wymienić:
dowód rejestracyjny pojazdu;
paszport

Instytucje które należy zawiadomić o zmianie stanu cywilnego lub danych osobowych:
pracodawca
lekarz rodzinny
spółdzielnia mieszkaniowa
uczelnia
sieć komórkowa
W razie jakiś pytań śmiało pytajcie odpowiem na Wasze pytania w kwestii formalności poślubnych.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Formalności po ślubie

Ja bym tu jeszcze dodała, że ważną kwestią jest, zwłaszcza dla małżeństw myślących o kredycie hipotecznym, ubezpieczenie na życie. Oczywiście nie trzeba być małżeństwem, żeby mieć ubezpieczenie, ale w momencie kiedy decydujemy się na wspólne życie, powinniśmy zabezpieczyć i siebie i bliskich.

3 Ostatnio edytowany przez girl90 (2013-02-05 14:00:21)

A jak mam pytanie. Pierwsze nalezy zlozyc wniosek o dowod, a pozniej dopiero z nowym dowodem isc po nowy paszport? bo ja mam troche zakręconą sytuacje. Slub planowany jest na 10 kwietnia (date bedziemy ustalac w usc po 17tym lutego), a ja gdzies 12 maja mam jechac do stanow. Na dowod czeka sie podobno 2 tyg. a paszport trzeba wymienic do miesiaca. Takze nie zdarza wymienic mi paszportu najprawdopodobniej. Wiem że bede musiala podrozowac z dwoma pozniej plus akt malzenstwa. Jednak czy pierwsze trzeba wymienic dowod, a dopiero pozniej paszport?

No i ile obecnie czeka sie na nowy dowod? czy miesiac czy faktycznie dwa tyg?

4

girl90 napisał/a:

No i ile obecnie czeka sie na nowy dowod? czy miesiac czy faktycznie dwa tyg?

Czas oczekiwania na dowód osobisty wynosi do 30 dni, zdarza się jednak że dowód jest do odbioru po 2 tygodniach, ale przy zmianie nazwiska odbywa się to tak:
Jeśli zaraz po ślubie (np. po dwóch dniach) zgłosisz się do urzędu z wypełnionych wnioskiem i aktem małżeństwa, Pani pewnie cię poinformuje że Twój wniosek może zostać wysłany do produkcji po kilku dniach (zdarza się że nawet po dwóch tygodniach). Dzieje się tak dlatego, że Centrum Personalizacji w Warszawie musi najpierw odnotować zmianę Twoich danych które przesyła im Twój urząd Miasta, i dopiero potem twój wniosek zostanie wysłany do produkcji.
Natomiast co do wymiany paszportu, to składając wniosek  na dowód dostajesz potwierdzenie i z tą kartką udajesz się do paszportoweg z aktem małżeństwa i na tej podstawie przyjmują ci wniosek na nowy paszport.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Formalności po ślubie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024