Problemy z egzaminem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: Problemy z egzaminem

Witam,

niedługo przede mną ważny egzamin (obrona doktoratu wink. Wiążą się z nim dwa problemy, o których rozwiązanie chciałam poprosić osoby pasjonujące się psychologią (mój obszar zainteresowań naukowych jest zdecydowanie odmienny).

1) Otrzymałam recenzję, w której recenzent zarzuca mi, że błędnie wyznaczyłam cel pracy, cyt. ?doktorantka błędnie wyznaczyła cel pracy w postaci?.? i tu pada sformułowany cel pracy ALE jest on inny niż ten, który znajduje się faktycznie w mojej pracy sad Będę musiała odpowiedzieć na recenzję na obronie. I teraz właśnie problem ? jak mam na to odpowiedzieć? Recenzent zarzuca mi błąd w czymś, czego nie ma w pracy! Jak odpowiedzieć na coś takiego? Jak wiadomo muszę być potulna i ułożona, nie mogę odpowiedzieć: recenzent źle zacytował sformułowany przeze mnie cel pracy. Jak sobie z tym poradzić?

2) Drugi problem to sam egzamin. Jak wiadomo, podczas obrony padają różne pytania, a ja muszę na nie odpowiadać. I tu problem-pytanie? Jak powinnam odpowiadać na pytania, na które nie znam odpowiedzi? Może jest jakiś sposób ?psychologiczny? aby poradzić sobie z taką sytuacją?

Bardzo proszę o podpowiedzi ? będę bardzo wdzięczna!

Kasia

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Problemy z egzaminem
kkasia1970 napisał/a:

Witam,

niedługo przede mną ważny egzamin (obrona doktoratu wink. Wiążą się z nim dwa problemy, o których rozwiązanie chciałam poprosić osoby pasjonujące się psychologią (mój obszar zainteresowań naukowych jest zdecydowanie odmienny).

1) Otrzymałam recenzję, w której recenzent zarzuca mi, że błędnie wyznaczyłam cel pracy, cyt. ?doktorantka błędnie wyznaczyła cel pracy w postaci?.? i tu pada sformułowany cel pracy ALE jest on inny niż ten, który znajduje się faktycznie w mojej pracy sad Będę musiała odpowiedzieć na recenzję na obronie. I teraz właśnie problem ? jak mam na to odpowiedzieć? Recenzent zarzuca mi błąd w czymś, czego nie ma w pracy! Jak odpowiedzieć na coś takiego? Jak wiadomo muszę być potulna i ułożona, nie mogę odpowiedzieć: recenzent źle zacytował sformułowany przeze mnie cel pracy. Jak sobie z tym poradzić?

2) Drugi problem to sam egzamin. Jak wiadomo, podczas obrony padają różne pytania, a ja muszę na nie odpowiadać. I tu problem-pytanie? Jak powinnam odpowiadać na pytania, na które nie znam odpowiedzi? Może jest jakiś sposób ?psychologiczny? aby poradzić sobie z taką sytuacją?

Bardzo proszę o podpowiedzi ? będę bardzo wdzięczna!

Kasia

1) Być może nie ma, a być powinno- czy bierzesz to pod uwagę?
2) Myślę, że doktorat robisz z określonej dziedziny i specjalizacji, a więc spodziewałabym się pytań odnośnie tego. Ileś tam czasu się przygotowujesz. Wykładałaś przez ten czas?

Sama chciałam zostać na doktorat kiedyś, ale mi się odwidziało. Kto wie może kiedyś.
Raczej chyba Ci nie pomogłam. Pamiętam swoją obronę mgr. Byłam tam naprawdę długo i padały różne pytania. Jedno nawet odbiegające bardzo od tego czym się zajmowałam, a mimo to potrafiłam dopowiedzieć. Być może nie masz się czym stresować! Pozdrawiam!

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024