Hej... Jeśli któraś z Was kupowała książkę fantasy dla swojego albo Wasz się takimi interesuje, prosze podajcie tytuły... Chcę taka sprezentowac, krótko się znamy. nie jest za bardzo w temacie.
Witaj
Moj maz ostatnio czytal Pendragona i byl zachwycony
Ja nie mam pojecia o czym to jest ale on nie mogl sie oderwac ![]()
Mój mąż czyta fantastykę.
Ostatnio czyta ostatnią cześć "Kroniki czarnej kompanii" Glen Cook. To są 4 części, oczywiście kupuj tylko pierwszą, jak mu się spodoba to wtedy będzie mógł sobie dokupić resztę.
Ja mu kiedyś zdobywałam Sagę Endera. Strasznie się cieszył, tym bardziej, że sam zdobyć nigdzie nie mógł wtedy. ![]()
Sprawdź sobie te propozycje, jak Ci się nie spodobają, to podpatrzę na półce więcej. ;]
Polecam coś Jacka Dukaja, świetne fantasy, sama czytałam i mój facet (fan fantasy) jest w trakcie czytania - wniebowzięty ![]()
Ja polecę Pilipiuka - nie jest to "klasyczna" fantastyka, ale fantastyka na pewno, i to okraszona ogromną dawką kapitalnego humoru (powiedziałabym nawet, że specyficzny humor gra w jego książkach i opowiadaniach pierwszoplanową rolę)
Czyta się lekko i przyjemnie, a jednocześnie nie jest to płytka twórczość w stylu powieści dla nastolatek - wręcz przeciwnie, to kawał dobrej prozy dla dorosłych.
Albo jeszcze np Sapkowski. Mój się do niego właśnie przymierza powoli. ![]()
Tak jak napisała niki_82 - Sapek, saga o Wiedźminie jak i trylogia Husycka.
Polecam też
Terry Pratchett - seria o Straży, bardzo miło się czyta, a przy tym duuużo dobrego angielskiego humoru.
Straż! Straż!
Zbrojni
Na glinianych nogach
Bogowie, honor, Ankh-Morpork
Straż nocna
Terry Goodkind, seria Miecz Prawdy, bardziej klasyczne fantasy:
Pierwsze prawo magii
Kamień Łez
Bractwo czystej krwi
Świątynia wichrów
Dusza ognia
jest jeszcze dalej, ale moim zdaniem cykl jest potem nudny
Jeśli mąż lubi dark fantasy, to polecam serię o Gotreku.
O, wiem, że mój to za książką pt. "Diuna" szaleje, i znowu jest to cała seria książek.
Margaret86, wybrałaś już sobie coś? ![]()
9 2012-05-14 23:21:56 Ostatnio edytowany przez mandolina (2012-05-14 23:22:52)
dodam jeszcze książkę dla trochę młodszych, ostatnio bratu kupowałam (w wieku licealnym) - Crom i uczeń czarnoksiężnika K. Stelmarczyka. Właśnie mu podczytuję ![]()
Ja oprócz wymienionych powyżej polecam "Grę o tron", pierwszy tom z cyklu "Pieśni Lodu i Ognia". Dość na topie teraz ze względu na serial HBO oparty na książkach z tej serii ![]()