zastraszanie i nękanie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1 Ostatnio edytowany przez baja73 (2011-08-31 18:06:17)

Temat: zastraszanie i nękanie

Moja siostra związała się z facetem,który okazał się kryminalistą, dowiedziała się o tym dopiero po pół roku znajomości jak poszedł po raz kolejny do wiezienia za wyłudzenie, oszustwa i jeszcze za inne wykroczenia.
To bardzo skomplikowana i zawiła historia, ale nie będę tu opisywała szczegółów.
Problem prawny polega na tym, iż teraz po wyjściu z więzienia nęka i zastrasza siostrę, a od niedawna mamę i mnie.
Już będąc w zakładzie karnym wydzwaniał i pisał listy z pogróżkami i wyzwiskami, teraz to się nasiliło.

Siostra z nim zerwała i on teraz straszy, że złamie jej kręgosłup, zostawi ja na wózku inwalidzkim itp. dodatkowo ubliża jej i nam teraz w sposób odrażający wyzywa i poniża n przez smsy i listy, był tez raz osobiście i groził podpaleniem domu i samochodu.

Złożyłyśmy doniesienie o groźbach i wyzwiskach, ale policja stwierdziła, że nie ma podstaw do wszczęcia dochodzenia, przesłuchano tego gnoja i jemu uwierzyli, a z mojej siostry zrobili dziwkę i mieli ubaw z tego jak w jej obecności czytali zeznania tego człowieka co on z nią robił, a mojej mamie powiedzieli żeby nie odbierała telefonu................
Nie rozumiem tego.
Czy dopiero jak podpali dom czy zabije siostrę policja będzie miała odpowiednie dowody?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: zastraszanie i nękanie

Poszukaj adwokata i niech pomoże napisać pismo do Prokuratury nękanie i zastraszanie a tym bardziej grożby , bo na policje w tym kraju to liczyć nie można.A mając dowody prokuratura pomoże.

3

stokrotka 1 napisał/a:

Poszukaj adwokata i niech pomoże napisać pismo do Prokuratury nękanie i zastraszanie a tym bardziej grożby , bo na policje w tym kraju to liczyć nie można.A mając dowody prokuratura pomoże.

moja siostra jest w podobnej sytuacji..
nękana i zastraszana..
złożyła zawiadomienie na policję ..i automatycznie została poinformowana prokuratura..
teraz czeka na wezwanie na sprawę.

4

Znając nasz wymiar ?sprawiedliwości? to wątpię żeby policja i prokuratura wzięła się za sprawę do momentu aż on faktycznie nie spełni którejś ze swoich gróźb.
Wiem, że to przykre dla ofiar, ale takich przykładów jest aż nadto, a przykłady można mnożyć niestety.
W Polsce przestępcy i bandyci w dalszym ciągu mają większe prawa niż pokrzywdzeni.
Policja (w większości), prawnicy, prokuratorzy, sądy to jedna wielka mafia i na to przykładów chyba też nie trzeba podawać.
Podstawowe pytanie to czy w tej jego kryminalnej przeszłości było coś, co mogłoby sugerować, że jest do tego zdolny.
Jeśli tak to niema czasu i należałoby się samemu jakoś bronić.
Niestety zbyt wielkiego wyboru polski obywatel niema, jeśli chodzi o środki obrony, ale zawsze jakiś paralizator czy gaz można sobie kupić i mieć go zawsze pod ręką.
Pewnie, że może i na niewiele się zda, ale to zawsze daje większe szanse w konfrontacji z bandytą.
Podpalenie samochodu to też problem i pozostaje monitoring wizyjny, który dodatkowo może być później użyty, jako ewentualny dowód w sprawie. W celu zabezpieczenia domu przed ewentualnym podpaleniem pozostaje zakup gaśnic i czujników dymu i temperatury (podczerwieni) koszt nie jest wysoki a może uratować życie.
Kamerki też można zastosować najlepiej z detekcją ruchu i zapisem. Oprócz wygody takiego rozwiązania (wiemy zawsze, kto stoi za drzwiami) jest to kolejny dowód na działania sprawcy.
Oczywiście kamery mogą pracować w całkowitej ciemności, jeśli wyposażymy je dodatkowo w promienniki podczerwieni. Jest jedna metoda, która skutkuje, (jeśli chodzi o szybkość), ale jest o tyle niewygodna, że dowiaduje się o całej sprawie masa postronnych osób, za to jest skuteczna.
Tą metodą to media, a głównie telewizja. Gdy coś dzieje się pod ich ?kontrolą? żaden z organów powołanych do przestrzegania prawa nie może się wykpić. Jest to niewygodne to fakt, ale znam osoby, które dzięki tylko tej drodze doprowadziły wiele spraw do końca, które ciągnęły się przy ?pomocy? prawników latami i które z góry miały być przegranymi.
Po latach procesów i niepowodzeń w postępowaniach nagle te osoby doczekały się sprawiedliwych wyroków.
Niestety w Polsce panuje zasada nie znasz prawa to jesteś sama sobie winna znasz prawo a przynajmniej w jakimś stopniu to możesz bronić się sama.
Szkoda tylko, że to prawo jest różnie postrzegane przez tych, co powinni dopilnować jego przestrzegania.
Znasz na pewno sprawy gdzie za to samo przewinienie ludzie otrzymują różne wyroki i jak w takiej sytuacji wierzyć w sprawiedliwość Temidy?
Na działania policji lub raczej na zaniechane działania policji też są sposoby, ale nie każdy policjant czy policjantka to Ci źli. Tam też zdarzają się ludzie z powołania pracujący uczciwe mimo rzucanych i ciągle kłód pod nogi przez przełożonych, a nie rzadko i ?kupli?. Ale to jest całkiem inny temat.

5 Ostatnio edytowany przez baja73 (2011-09-01 18:35:48)

madzia0311 napisał/a:
stokrotka 1 napisał/a:

moja siostra jest w podobnej sytuacji..
nękana i zastraszana..
złożyła zawiadomienie na policję ..i automatycznie została poinformowana prokuratura..
teraz czeka na wezwanie na sprawę.

Policja poinformowała moja siostrę, że to oni zawiadamiają prokuraturę, ale dopiero wtedy, jak uznają, że jest podstawa do wszczęcia śledztwa.

Czy możemy sami zwrócić się bezpośrednio do prokuratora?

Po przesłuchaniu mojej siostry i mamy, po przesłuchaniu pracowników z miejsca pracy siostry oraz  po zeznaniach tego psychola policja uznała, że nie ma podstaw.
Ten facet dzwonił do pracy siostry i ją nękał jak nie odbierała komórki, dzwonił do szefa i oczerniał ją, musiała zmienić pracę, zmieniła numer telefonu wszystko to było w zeznaniach. Przedstawił miłosne intymne listy siostry z okresu kiedy jeszcze nie zerwali jako wyslane do niego później i zrobił z niej kłamczuchę.
Najpierw chcieli numery telefonów na które dzwonił, żeby od operatorów uzyskać wykazy tych rozmów, a potem nagle uznali że nie ma podstaw.
NIe wiem co o tym myśleć.

enco   dziękuję za rady, ale na monitoring i kamery nas po prostu nie stać...................

6

baja73 napisał/a:

enco   dziękuję za rady, ale na monitoring i kamery nas po prostu nie stać...................

Ale ja nie mówię o profesjonalnym monitoringu za kilka tysięcy złotych.
Wystarczy komputer dobra kamerka czy też kamerki za kilkadziesiąt złotych i darmowe oprogramowanie z Internetu.
To jest naprawdę niewielka cena a może to uratować Wasze zdrowie, a być może i życie.
Z tego, co piszesz to jest jakiś powalony psychopata, ale skoro odpowiednie organa powołane do tego nie chcą Wam pomóc to musicie coś zrobić by, choć w jakimś stopniu zminimalizować swoje potencjalne zagrożenie.

baja73 napisał/a:

Po przesłuchaniu mojej siostry i mamy, po przesłuchaniu pracowników z miejsca pracy siostry oraz  po zeznaniach tego psychola policja uznała, że nie ma podstaw.

Jak zawsze zresztą, niestety to żadna nowość nie jest. Podać im wszystko na tacy a oni tylko spiją śmietankę.
Jeżeli on w dalszym ciągu Wam grozi nagrywajcie każde jego słowo przecież jest tyle różnych możliwości.

baja73 napisał/a:

Przedstawił miłosne intymne listy siostry z okresu kiedy jeszcze nie zerwali jako wyslane do niego później i zrobił z niej kłamczuchę.

A na jakiej podstawie mu uwierzyli? Czy siostra niema świadków, którzy by mogli tą jego bajeczkę obalić?
Przecież na listach muszą być stemple pocztowe w listach też zwykle pisze się datę, więc w czym jest problem?

7

Niestety na listach siostra nie pisała dat i on to wykorzystał, ponieważ włożył list do koperty ze stemplem pocztowym z datą ostatniego listu.

Teraz nagrywamy rozmowy i mamy smsy i więcej świadków, zbieramy dowody.

Gdy przyjechał pod nasz dom wezwaliśmy policję, ponieważ groził że nas podpali, jeden z policjantów powiedział, że sprawy rodzinne trzeba rozwiązywać samemu i, że  to tylko słowa i nie ma podstaw do interwencji, że możemy założyć sprawę cywilną o nękanie i groźby, a jak zgłosiliśmy to umorzyli................................... a on chodzi i śmieje się z nas i z durnego prawa

8

baja73 napisał/a:

Niestety na listach siostra nie pisała dat i on to wykorzystał, ponieważ włożył list do koperty ze stemplem pocztowym z datą ostatniego listu.

Teraz nagrywamy rozmowy i mamy smsy i więcej świadków, zbieramy dowody.

Gdy przyjechał pod nasz dom wezwaliśmy policję, ponieważ groził że nas podpali, jeden z policjantów powiedział, że sprawy rodzinne trzeba rozwiązywać samemu i, że  to tylko słowa i nie ma podstaw do interwencji, że możemy założyć sprawę cywilną o nękanie i groźby, a jak zgłosiliśmy to umorzyli. a on chodzi i śmieje się z nas i z durnego prawa

W jakim mieście są tacy fantastyczni stróże prawa. Zgłoś to do komendanta . Ich też możesz podać za lekceważenie.
Nie zastanawiaj się tylko siadaj do kompa i opisz wszystko najlepiej jak potrafisz i wyślij od razu do prokuratury ,a najlepiej złóż osobiście aby podstęplowali Tobie na kopii ,że złozyłaś.

Współczuję

9

moja kol ma podobną sytuacje jej facet ja bije ostatnio powiedział że będzie ja bił kością dla psa to nie będzie widać jego śladów bicia... a on nie daje jej odejść musi uciec

10

Witam,ja tez mam klopot i nie wiem jak go rozwiazac.Moj maz swego czasu mial romans z kobieta spotykali sie jak wyjerzdzal w delegacje,nawet wykonywal u niej w nowym mieszkaniu prace,w tym samym czasie pozyczyla jemu jakies pieniadze,myslala ze zostawi mnir i dzieci i bedzie z nia ale on tak nie zrobil skonczyl prace zwinal sie i dowidzenia,wtedy ona zarzadala calkowitego zwrotu dlugu,to dosc durza suma i nie jest w stanie oddac calosci odrazu,ale nie to mnie meczy.Ta kobieta dotarla do mnie i mnie neka wyzywa od oszustow zlodziei twierdzi ze bylam z nim w zmowie zeby ja okrasc,to chora kobieta i dziwie sie tylko temu ze nie pisze do niego a do mnie i to mnie wyzywa,ublirza i rzada oddania dlugu,musze dodac ze w tamtym czasie nie bylismy jeszcze po slubie,ale ja nie bylam nicvzego swiadoma nie wiedzialam o niej i o tym co sie dzieje,ta kobieta miala swiadomosc ze jestem i spodziewam sie dziecka obecnego meza. Nie wiem jak sobie z nia radzic,nawet do tego stopnia jest podla ze wypisuje mi co robili w lozku itd.

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024