Akronimy kwestia mody czy lenistwa? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Akronimy kwestia mody czy lenistwa?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Akronimy kwestia mody czy lenistwa?

W dobie dzisiejszych czasów liczy się przepływ informacji. W związku z tym zaistniały skrótowce, które powstały wraz z potrzebą nadążenia za wzrastającym nieustannie tempem życia. Obecnie językiem międzynarodowym jest angielski i w związku z tym najczęściej można spotkać akronimy pochodzące z tego języka, np.:

AFAIK (As Far As I Know) - o ile wiem
BTW (By The Way) - swoją drogą
EOD (End Of Discussion) - koniec dyskusji
FYEO (For Your Eyes Only) - tylko dla twoich oczu
EOT (End of Thread) - koniec wątku
CU (See You) - do zobaczenia
FYI (For Your Information) - tylko dla twojej wiadomości
IMHO (In My Huble Opinion) - moim skromnym zdaniem
TIA (Thanks In Advance) - z góry dziękuję
Jak widać skróty myślowe upraszczają proces komunikowania się i zaoszczędzają nam dużo czasu, ale czy rozwój techniki przypadkiem nie prowadzi do zubożenia naszego ojczystego języka?
Zapraszam do dyskusji.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Akronimy kwestia mody czy lenistwa?

Bardzo nie lubię akronimów. Zwyczajnie mnie drażnią. Po raz pierwszy spotkałam się z nimi na forum studenckim i długo nie wiedziałam co oznaczają. Wolę tekst pisany językiem polskim. Można upraszczać proces komunikacji, ale bez przesady.

3

Podobnie jak Bożena nie lubię ich w nadmiarze. Czasem jak jest, to ok, sama czasem piszę np BTW i myślę, że ten akronim zna wiele osób i jak czasem napiszę, to chyba nikomu nie przeszkadza, lecz jeśli tekst jest tym naszpikowany, to też nie przepadam za tym.

4

Ja również nie przepadam za takimi uproszczeniami, bo czasem przez akronimy możemy się nie zrozumieć. Choć język angielski jest najczęściej używanym językiem to przecież są osoby które go nie znają.

5

Nie, nie i jeszcze raz nie! Pisząc w języku polskim nie zaśmiecajmy go takimi skrótowcami, bo pomijając już fakt, że wielu osobom akronimy zwyczajnie nic nie mówią, to jeszcze pochodzące z języka obcego w polskim tekście wydają się być ogromną pomyłką. Reasumując- rozumiem znaczenie, ale nie lubię i zdecydowanie nie używam.

6

Pamiętam jak pierwszy raz spotkałam się z takim zapisem. Kompletnie nie wiedziałam o co chodzi. A teraz? Teraz akronimy są używane nie tylko w piśmie, ale i w mowie.
Ile razy się słyszy " OMG co Ty mówisz?"
Ja jestem również przeciwniczką używania "nowomowy", ponieważ okazuję się, że nie potrafimy się normalnie wysłowić.

7 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2011-08-20 13:59:32)

NIE. NIE. I JESZCZE RAZ NIE.

Nie stosuję (ups, jeden, czyli ok., sporadycznie), nie lubię, nie widzę sensu w ich stosowaniu.

Rozumiem, że komputery zdobyły świat, wkradają się do naszego życia w olbrzymim tempie, ale... jeszcze trochę i będziemy się porozumiewać, jak ludzie z epoki kamienia łupanego. Język, w dotychczasowym rozumieniu, zaginie. Spotykam "ofiary" tej plagi, którym trudno jest poprawnie wypowiedzieć kilka zdań złożonych i przeczytać ze zrozumieniem trudniejszy tekst niż krótki artykuł z popularnego pisemka.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Akronimy kwestia mody czy lenistwa?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024