urzędu gminy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: urzędu gminy

Witam jakiś czas temu zmarł mi mąż starałam sie o rodzinne dla dzieci po jego śmierci ale okazało sie że mi sie nie należy.Nawet dodatek jako samotnie wychowująca 3 dzieci czy to możliwe?Mąż przed śmiercią pracował i zawsze braliśmy rodzinne,ja też pracowałam i nadal pracuje tyle że pensji biore 500 zł,ponieważ komornik mi zabiera za długi męża.Nie wiem co robić 500zł mi nie starcza na opłaty i jedzienia dla trójki dzieci a dla gminy nie liczy sie że mam komornika a dzieci dostają rente po ojcu 400ł.Bardzo prosiła bym o pomoc

Madzia

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: urzędu gminy
madzia12 napisał/a:

Witam jakiś czas temu zmarł mi mąż starałam sie o rodzinne dla dzieci po jego śmierci ale okazało sie że mi sie nie należy.Nawet dodatek jako samotnie wychowująca 3 dzieci czy to możliwe?Mąż przed śmiercią pracował i zawsze braliśmy rodzinne,ja też pracowałam i nadal pracuje tyle że pensji biore 500 zł,ponieważ komornik mi zabiera za długi męża.Nie wiem co robić 500zł mi nie starcza na opłaty i jedzienia dla trójki dzieci a dla gminy nie liczy sie że mam komornika a dzieci dostają rente po ojcu 400ł.Bardzo prosiła bym o pomoc

Madzia

Witaj Madziu, bardzo Ci współczuje! Piszesz o gminie, a moim zdaniem powinnaś się udać do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej (chyba, że u Ciebie inaczej to wygląda organizacyjnie). Nie wiem, jak to dokładnie wygląda. Mam nadzieje, że chociaż tam nie uwzględnią Ci kwot brutto, gdyż często tak jest i jest to nie sprawiedliwe, gdyż są ludzie którzy pracują "na czarno" i pobierają pieniądze, a inni mają komorników etc. i ich kwoty są brane pod uwagę w wymiarze brutto, przed potrąceniem. Głupota i niesprawiedliwość!- z mojego punktu widzenia. Pozdrawiam i trzymam kciuki!

3

Tak ja powiedzieli poprzednicy - Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej.
Niestety to fakt, że cały ten system pomocy u nas jest postawiony na głowie. "Żule" bez problemu otrzymują zasiłek stały, na zimę pieniądze na węgiel. Następnie zasiłek przepijają, a węgiel odsprzedają i dalej piją. NIe ma nad tym jakiejkolwiek kontroli, przy czym takie osoby jak Ty - zatrudnione. Im "się nie należy".
Sądzę jednak, że nie przekraczasz dochodu na osobę w rodzinie uniemożliwiającego Ci starania o pomoc. Są też zasiłki celowe: na książki do szkoły, ubrania, itp. Dowiedz się też w szkole dzieci, jest możłiwość uzyskania zwrotu za buty, ubrania, pomoce naukowa (kredki, ołówki, zeszyty, komputer, itp.)

4

madzia12 napisał/a:

Madzia

Żeby otrzymać pomoc z gminy musisz spełnić określone kryteria -w tym dochodowe.
To, że komornik potrąca Wam długi nie umniejsza Waszego dochodu liczonego do uprawnień.
Spróbuj starać się o stypendia i dożywianie dla dzieci, o ile się uczą, zasiłki celowe.
Skoro nie przyznali Wam zasiłku rodzinnego+dodatków tzn. że dochód w rodzinie na os. przekroczył 504zł. Caritas, Banki Żywności i inne organizacje tego typu również pomagają przetrwać.

Ps. Gdyby odliczano długi od dochodu...wielu by je zaciągało.

5

dayzi napisał/a:

Ps. Gdyby odliczano długi od dochodu...wielu by je zaciągało.

Zdaje sobie z tego sprawę. Natomiast nie umniejsza to moich odczuć, patrząc na niektóre sytuacje. Pozdrawiam

6

Mimo wszystko staraj się o pomoc, należy Ci się!

Ustawa o pomocy społecznej mówi jasno:

art. 7
Pomocy społecznej udziela się osobom i rodzinom w szczególności z powodu:

1) ubóstwa;

2) sieroctwa;

3) bezdomności;

4) bezrobocia;

5) niepełnosprawności;

6) długotrwałej lub ciężkiej choroby;

7) przemocy w rodzinie;

7a) potrzeby ochrony ofiar handlu ludźmi;

8) potrzeby ochrony macierzyństwa lub wielodzietności;

9) bezradności w sprawach opiekuńczo-wychowawczych i prowadzenia gospodarstwa domowego, zwłaszcza w rodzinach niepełnych lub wielodzietnych;

10) braku umiejętności w przystosowaniu do życia młodzieży opuszczającej całodobowe placówki opiekuńczo-wychowawcze;

11) trudności w integracji cudzoziemców, którzy uzyskali w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy lub ochronę uzupełniającą;

12) trudności w przystosowaniu do życia po zwolnieniu z zakładu karnego;

13) alkoholizmu lub narkomanii;

14) zdarzenia losowego i sytuacji kryzysowej;

15) klęski żywiołowej lub ekologicznej.
art. 7a
1. Pomocy społecznej udziela się osobom i rodzinom także poprzez udzielenie dotacji przedmiotowej do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.

2. Dotacje przedmiotowe do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych mogą być udzielane na wniosek przedsiębiorcy, w zakresie określonym w ustawie budżetowej na dany rok.

art. 15
Pomoc społeczna polega w szczególności na:

1) przyznawaniu i wypłacaniu przewidzianych ustawą świadczeń;

2) pracy socjalnej;

3) prowadzeniu i rozwoju niezbędnej infrastruktury socjalnej;

4) analizie i ocenie zjawisk rodzących zapotrzebowanie na świadczenia z pomocy społecznej;

5) realizacji zadań wynikających z rozeznanych potrzeb społecznych;

6) rozwijaniu nowych form pomocy społecznej i samopomocy w ramach zidentyfikowanych potrzeb.
art. 16
1. Obowiązek zapewnienia realizacji zadań pomocy społecznej spoczywa na jednostkach samorządu terytorialnego oraz na organach administracji rządowej w zakresie ustalonym ustawą.

2. Gmina i powiat, obowiązane zgodnie z przepisami ustawy do wykonywania zadań pomocy społecznej, nie mogą odmówić pomocy osobie potrzebującej, mimo istniejącego obowiązku osób fizycznych lub osób prawnych do zaspokajania jej niezbędnych potrzeb życiowych.

3. Pomocy nie mogą również odmówić podmioty, którym jednostki samorządu terytorialnego zleciły realizację zadań, na zasadach określonych w art. 25.

art. 36
Świadczeniami z pomocy społecznej są:

1) świadczenia pieniężne:

a) zasiłek stały,

b) zasiłek okresowy,

c) zasiłek celowy i specjalny zasiłek celowy,

d) zasiłek i pożyczka na ekonomiczne usamodzielnienie,

e) pomoc dla rodzin zastępczych,

f) pomoc na usamodzielnienie oraz na kontynuowanie nauki,

g) świadczenie pieniężne na utrzymanie i pokrycie wydatków związanych z nauką języka polskiego dla cudzoziemców, którzy uzyskali w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy lub ochronę uzupełniającą,

h) wynagrodzenie należne opiekunowi z tytułu sprawowania opieki przyznane przez sąd;

2) świadczenia niepieniężne:

a) praca socjalna,

b) bilet kredytowany,

c) składki na ubezpieczenie zdrowotne,

d) składki na ubezpieczenia społeczne,

e) pomoc rzeczowa, w tym na ekonomiczne usamodzielnienie,

f) sprawienie pogrzebu,

g) poradnictwo specjalistyczne,

h) interwencja kryzysowa,

i) schronienie,

j) posiłek,

k) niezbędne ubranie,

l) usługi opiekuńcze w miejscu zamieszkania, w ośrodkach wsparcia oraz w rodzinnych domach pomocy,

m) specjalistyczne usługi opiekuńcze w miejscu zamieszkania oraz w ośrodkach wsparcia,

n) mieszkanie chronione,

o) pobyt i usługi w domu pomocy społecznej,

p) opieka i wychowanie w rodzinie zastępczej i w placówce opiekuńczo-wychowawczej,

q) pomoc w uzyskaniu odpowiednich warunków mieszkaniowych, w tym w mieszkaniu chronionym, pomoc w uzyskaniu zatrudnienia, pomoc na zagospodarowanie - w formie rzeczowej dla osób usamodzielnianych,

r) szkolenia, poradnictwo rodzinne i terapia rodzinna prowadzone przez ośrodki adopcyjno-opiekuńcze.
art. 37
1. Zasiłek stały przysługuje:

1) pełnoletniej osobie samotnie gospodarującej, niezdolnej do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy, jeżeli jej dochód jest niższy od kryterium dochodowego osoby samotnie gospo­darującej;

2) pełnoletniej osobie pozostającej w rodzinie, niezdolnej do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy, jeżeli jej dochód, jak również dochód na osobę w rodzinie są niższe od kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.

2. Zasiłek stały ustala się w wysokości:

1) w przypadku osoby samotnie gospodarującej - różnicy między kryterium dochodowym osoby samotnie gospodarującej a dochodem tej osoby, z tym że kwota zasiłku nie może być wyższa niż 418 zł miesięcznie;

2) w przypadku osoby w rodzinie - różnicy między kryterium dochodowym na osobę w rodzinie a dochodem na osobę w rodzinie.

3. Kwota zasiłku stałego nie może być niższa niż 30 zł miesięcznie.

4. W przypadku zbiegu uprawnień do zasiłku stałego i renty socjalnej, świadczenia pielęgnacyjnego lub dodatku z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania, zasiłek stały nie przysługuje.

5. Osobę przebywającą w domu pomocy społecznej lub ubiegającą się o przyjęcie do niego uznaje się za osobę samotnie gospodarującą, jeżeli przed przyjęciem do domu pomocy społecznej lub rozpoczęciem oczekiwania na miejsce w takim domu była uprawniona do zasiłku stałego.
art. 38
1. Zasiłek okresowy przysługuje w szczególności ze względu na długotrwałą chorobę, niepełnosprawność, bezrobocie, możliwość utrzymania lub nabycia uprawnień do świadczeń z innych systemów zabezpieczenia społecznego:

1) osobie samotnie gospodarującej, której dochód jest niższy od kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej;

2) rodzinie, której dochód jest niższy od kryterium dochodowego rodziny.

2. Zasiłek okresowy ustala się:

1) w przypadku osoby samotnie gospodarującej - do wysokości różnicy między kryterium dochodowym osoby samotnie gospodarującej a dochodem tej osoby, z tym że kwota zasiłku nie może być wyższa niż 418 zł miesięcznie;

2) w przypadku rodziny - do wysokości różnicy między kryterium dochodowym rodziny a dochodem tej rodziny.

3. Kwota zasiłku okresowego ustalona zgodnie z ust. 2 nie może być niższa niż 50 % różnicy między:

1) kryterium dochodowym osoby samotnie gospodarującej a dochodem tej osoby;

2) kryterium dochodowym rodziny a dochodem tej rodziny.

4. Kwota zasiłku okresowego nie może być niższa niż 20 zł miesięcznie.

4a. W przypadku podjęcia zatrudnienia przez osobę objętą kontraktem socjalnym pobierającą zasiłek okresowy, może być on wypłacany nadal niezależnie od dochodu, do dnia wynikającego z decyzji przyznającej zasiłek okresowy, nie dłużej jednak niż do 2 miesięcy od dnia, w którym osoba została zatrudniona.

4b. Zasiłek okresowy jest wypłacany niezależnie od dochodu w sytuacji określonej w ust. 4a nie częściej niż raz na 2 lata.

5. Okres, na jaki jest przyznawany zasiłek okresowy, ustala ośrodek pomocy społecznej na podstawie okoliczności sprawy.

6. Rada gminy, w drodze uchwały, może podwyższyć minimalne kwoty zasiłku okresowego, o których mowa w ust. 2 i 3.
art. 39
1. W celu zaspokojenia niezbędnej potrzeby bytowej może być przyznany zasiłek celowy.

2. Zasiłek celowy może być przyznany w szczególności na pokrycie części lub całości kosztów zakupu żywności, leków i leczenia, opału, odzieży, niezbędnych przedmiotów użytku domowego, drobnych remontów i napraw w mieszkaniu, a także kosztów pogrzebu.

3. Osobom bezdomnym i innym osobom niemającym dochodu oraz możliwości uzyskania świadczeń na podstawie przepisów o powszechnym ubezpieczeniu w Narodowym Funduszu Zdrowia może być przyznany zasiłek celowy na pokrycie części lub całości wydatków na świadczenia zdrowotne.

4. Zasiłek celowy może być przyznany w formie biletu kredytowanego.

7

podoba mi się, ze na tak społecznościowym wątku ktoś posługuje się ustawą o pomocy społecznej :-)). Osobom zainteresowanym polecam forum ops.pl - tam jest trochę więcej o pomocy społecznej. A Konkretne informacje najlepiej uzyskać w swojej gminie - przy każdej jest ops (ośrodek pomocy społecznej) Pozdrawiam
Ps. Zła wiadomość jest taka, ze warunkiem korzystania z pomocy społecznej jest dochod, który u osoby samotnej ni3e moze przekroczyć 477 zł a u osoby w rodzinie 351 zł- masa ludzi żyje poniżej tej kwoty :-((

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024