Co zrobić, aby dziecko byłej żony mojego męża nie miało jego nazwiska? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Co zrobić, aby dziecko byłej żony mojego męża nie miało jego nazwiska?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1 Ostatnio edytowany przez Delicious (2011-07-15 13:48:08)

Temat: Co zrobić, aby dziecko byłej żony mojego męża nie miało jego nazwiska?

WITAM SERDECZNIE MAM PYTANIE BYŁA ŻONA MOJEGO MEZA JEST W CIAŻY  NOSI NAZWISKO NADAL MEGO MEZA. BIOLOGICZNY OJCIEC NIE NARODZONEGO DZIECKA PRZEBYWA W ARESZCIE ŚLEDCZYM CZYLI NIE BEDZIE W STANIE NADAC SWEGO NAZWISKA CZY W TAKIM RAZIE DZIECKO BEDZIE NOSIC NAZWISKO MEGO MEZA POMIMO ZE NIE JEST JEGO OJCEM? CO MOZEMY W TEJ SPRAWIE ZROBIC MAZ NIE CHCE BY OBCE DZIECKO NOSIŁO JEGO NAZWISKO?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Co zrobić, aby dziecko byłej żony mojego męża nie miało jego nazwiska?

Wystąpić do Sądu o zaprzeczenie ojcostwa

3

dziekuje slicznie !

4

Zaraz, zaraz. Jeśli była żona Twojego męża nie zmieniła nazwiska po rozwodzie to było to jej święte prawo-mogła pozostać przy nazwisku z czasów małżeństwa. Dalej-kiedy urodzi dziecko, a do uznania ojcostwa nie dojdzie z takich czy innych przyczyn, ona będzie mogła, a nawet musiała nadać dziecku swoje (a więc to samo, co Twojego męża) nazwisko. I Wam nic do tego. To również jej nazwisko i może nim rozporządzać jak chce w granicach prawa.
Uważam, że trochę przesadzacie. Podejrzewam, że nie jedno dziecko w tym kraju nosi nazwisko takie jak Wy choćby dlatego, że nazwiska się powtarzają mimo braku pokrewieństwa. Skoro Twój mąż jest dajmy na to Kowalski, to już żadne dziecko, które nie jest jego nie może się nazywać Kowalski? smile
W tej sytuacji, rozumiem, nie chodzi o ojcostwo i władzę rodzicielską. To tylko nazwisko.
Rada Anhedonii będzie słuszna tylko w jednym przypadku-jeśli Twój mąż byłby domniemanym ojcem dziecka byłej żony. Domniemanie ojcostwa męża matki zachodzi, gdy dziecko urodzi się w trakcie trwania małżeństwa, lub do 300 dni po jego ustaniu. Wówczas bez względu na to, kto jest biologicznym ojcem dziecka byłej żony Twojego męża, to Twój mąż widniałby w akcie urodzenia dziecka jako ojciec. I wtedy powództwo o zaprzeczenie ojcostwa jest zasadne. Ale jeśli to domniemanie go nie dotyczy-to czemu tu zaprzeczać? smile
Tak więc, jest decyzją matki dziecka, oraz ojca (po uznaniu ojcostwa), jakie nazwisko będzie nosiło ich dziecko. Wy na to wpływu nie macie.

5

DZIEKUJE ZA TAK SZEROKE WYJASNIENIE TEJ SPRAWY:) CÓZ TAKIE MA PRAWO A ZE TO KOMUS SIE NIE PODOBA TAK JUZ JEST :)PRZESADY W TYM NIE WIDZE CHCIELISMY TYLKO WIEDZIEC CZY TO ZGODNE Z PRAWEM :)ALE MIMO WSZYSTKO DZIEKUJE smile

6

madziara15 napisał/a:

DZIEKUJE ZA TAK SZEROKE WYJASNIENIE TEJ SPRAWY:) CÓZ TAKIE MA PRAWO A ZE TO KOMUS SIE NIE PODOBA TAK JUZ JEST :)PRZESADY W TYM NIE WIDZE CHCIELISMY TYLKO WIEDZIEC CZY TO ZGODNE Z PRAWEM :)ALE MIMO WSZYSTKO DZIEKUJE smile

Witam!
W moim bloku mieszkała Pani, która po rozwodzie z mężem, urodziła bliźnięta.
Dzieciom nadano nazwisko matki, czyli to po mężu.
Mąż nie wyraził zgody, aby dzieci nosiły jego nazwisko.
W szpitalu wpisano imię jej męża jako ojca dzieci, gdyż sąsiadce było głupio, że ojciec dzieci jest nieznany.
Pani miała dość rozrywkowy charakter / dlatego się rozwiedli/
Mąż musiał zakładać w sądzie sprawę o zaprzeczenie ojcostwa, pomimo, że mieli rozwód od trzech lat.
Po rozprawie, nadano dzieciom nazwisko panieńskie matki.
Dzisiaj ta pani ma męża, z którym wzięła ślub, gdyż była z nim w ciąży, a mężczyzna ów adoptował jej dzieci i teraz
cała trójka nosi jego nazwisko.
Pozytywny aspekt tej sprawy to pani, która wreszcie dorosła do roli matki i żony.

7

Przyznam, że nie bardzo rozumiem powództwo o zaprzeczenie ojcostwa po 3 latach od rozwodu. Domniemanie ojcostwa męża matki zachodzi tylko do 300 dni od ustania małżeństwa i nie ma od tego żadnych wyjątków. To, że ta pani "podała" w szpitalu byłego męża jako ojca nie mogło mieć znaczenia, gdyż sprawa ojcostwa rozstrzyga się w USC lub sądzie, nie w szpitalu.

8

kjersti napisał/a:

Przyznam, że nie bardzo rozumiem powództwo o zaprzeczenie ojcostwa po 3 latach od rozwodu. Domniemanie ojcostwa męża matki zachodzi tylko do 300 dni od ustania małżeństwa i nie ma od tego żadnych wyjątków. To, że ta pani "podała" w szpitalu byłego męża jako ojca nie mogło mieć znaczenia, gdyż sprawa ojcostwa rozstrzyga się w USC lub sądzie, nie w szpitalu.

Byli małżonkowie mieszkali w tym czasie w jednym mieszkaniu, Pan mieszkał jeszcze ok. 2 lat z byłą żoną, która podała w szpitalu byłego męża , jako ojca dzieci.
Początkowo wszyscy sądzili, że to jego dzieci, a mężczyzna nie zaprzeczał, bo nikt go otwarcie nie pytał, czy spłodził dzieci byłej żonie.
Początkowo nawet nie wiedział, że został wrobiony w ojcostwo.
Nie wiem, jak ta pani załatwiała zapis dzieci w USC, może ktoś nie był dociekliwy, gdy wszystkie dane miał podane i nie pytał, dlaczego
zafundowała sobie dzieci z byłym mężem.
W USC wszystko było możliwe. Moja mama w jednym urzędzie figurowała w dwóch wersjach nazwiska panieńskiego:Czarnecka i Czerniecka. gdy chciałam sprostować poprawną wersję, kazano mi założyć sprawę sądową. Moja mama nie żyje ponad 40 lat, więc dałam sobie spokój, ale jeżeli gdzieś mam podawać nazwisko rodowe mamy to podaję obydwie wersje, do wyboru, gdyż nie wiem, jaka wpisana jest w danej instytucji, ostatnio poszukiwałam dokumentów mamy dotyczących pobytu w obozie sowieckim i trafiłam na jeszcze inną pisownię, Wygląda na to, że moja mama nie znała swojego nazwiska.
Może teraz taki numer by nie przeszedł w dobie komputeryzacji, ale dzisiaj chłopaki mają już ponad dwadzieścia lat, a wtedy zdarzały się nie takie cuda.

9

Rozumiem, ale co innego literówka w nazwisku (co oczywiście też nie miało prawa mieć miejsca, ale jak Pani mówi, różnie bywa), a co innego status prawny rodzic-dziecko. "Wrobić" w ojcostwo go nie mogła, gdyż uznanie ojcostwa jest i było wtedy czynnością osobistą - musiałby on sam stawić się w USC i uznać dzieci przed kierownikiem. Nikt, nawet matka dzieci, za niego tego zrobić nie mógł.
Widzę tylko jedno wytłumaczenie - urzędnik nie dopatrzył wówczas, ile czasu naprawdę minęło od rozwodu i posłużył się domniemaniem ojcostwa męża matki. Jeśli tak właśnie się stało - jest to karygodne.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Co zrobić, aby dziecko byłej żony mojego męża nie miało jego nazwiska?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024