Witam!
Szukalam takiego tematu , ale nie znalazlam,wiec jak cos to nie bic ![]()
Po ostatniej sytuacji z moimi znajomymi zaczelam snuc glebsze refleksje na temat szczerosci ![]()
W sumie to Ameryki nie odkrylam , ale zauwazylam jakis czas temu,ze ludzie bardzo boja sie szczerosci.Nie tylko powiedziec , ale i uslyszec.
Ja mam taki zwyczaj ,ze jesli cos mi nie odpowiada ,to nie ukrywam tego , po prostu to mowie.
Dotyczy to relacji zarowno ze znajomymi , jak i z chlopakiem. Jesli cos mi nie pasuje-mowie wprost.
W ten sposob unikam zbednych nieporozumien. Nie boje sie wyrazac wlasnego zdania , bo skoro mam do niego prawo , to dlaczego nie?
Oczywiscie sa rzeczy , ktore wole zachowac dla siebie.Wiadomo,ze nie powiem grubej kobiecie : wiesz jestes gruba, a Ty jestes brzydka , a Ty glupia itp itd ...Nie o taka szczerosc mi chodzi.
Powiedzialabym,ze jest to szczerosc w granicach rozsadku ![]()
Mam taka zasade , zeby za szczerosc nie przepraszac.
Ostatnio zauwazylam,ze niektore osoby do konca tego nie rozumieja, spotkalam sie z opinia , ze to niekulturalne wytykac pewne rzeczy( w tym przypadku czyjes glupie zachowanie),niektorzy tez sie niepotrzebnie denerwuja , jesli powiem im sie , ze zachowali sie nie fair.
Kompletnie tego nie rozumiem, ja bardzo cenie w ludziach szczerosc , wole najgorsza prawde od najpiekniejszego klamstwa!.
Inni wola udawac , ze tak sie kochaja , ze wszystko jest miedzy nimi okej , a pozniej obgadywac za plecami.Ja tak nie mam i to im sie nie podoba ![]()
Brak im odwagi ,zeby powiedziec,to co mysla , a mnie za to obwiniaja ![]()
Nie boje sie , ze strace czyjas sympatie , po prostu nie lubie falszywych ludzi i nie chce byc jedna z nich.
Powiedzcie mi jakie Wy macie podejscie do tego,czy wolicie jak Wam ktos czasem tak prosto z mostu powie : " Sluchaj lubie Cie , ale wczoraj nie zachowalas sie wobec mnie w porzadku , bo ..."
Czy nie lepiej byloby ,gdybysmy rozne rzeczy wyjasniali sobie od razu?
A moze tylko ja mam takie zdanie i powinnam szczerosc zachowac dla siebie?
Jak Wy przyjmujecie szczere opinie na Wasz temat i czy same tez "walicie prosto z mostu" ? ![]()
P.S Pozdrawiam z goraaaaaaaaaacej W-wy! ![]()