Buły, bułki, bułeczki :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Buły, bułki, bułeczki :)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

1 Ostatnio edytowany przez kotoko (2011-05-23 13:54:23)

Temat: Buły, bułki, bułeczki :)

Był już wątek o chlebach, wypiekanych samodzielnie w domu, niech bułeczki też mają swój własny kącik na forum smile.
Moja mama zawsze piekła, piecze i chyba będzie piec bułki drożdżowe z wiśniami z kompotu i z kruszonką na wierzchu. Nie wchodzę jej w paradę, więc piekę coś zupełnie innego wink

Standardowo: dzielcie się swoimi przepisami na cudeńka drożdżowe, paluchy, bajgle, bułki, chałki, wszystko co drożdżowe lub na zakwasie wink

Mój dzisiejszy wypiek smile:

Paluchy drożdżowe z makiem i cukrem
Przepis bardzo "na oko" wink. Wyszło mi 7 paluszków od długości ok. 30cm

500g mąki pszennej
łyżeczka soli
lyżeczka cukru
1/3 szklanki oliwy z oliwek
20g świeżych drożdży
szklanka ciepłego mleka
jajko
do dekoracji:
mak, cukier, odrobina wody

Do 1/2 szklanki mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Kiedy drożdże wyrosną, w misce wyrobić gładkie, elastyczne ciasto z wszystkich składników. Odstawić naczynie przykryte czystą ściereczką na godzinę lub do czasu, kiedy ciasto podwoi swoją objętość.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części, formujemy wałeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy lekko spłaszczamy, smarujemy wodą, posypujemy cukrem i makiem. Pieczemy przez ok 10-15 minut, aż lekko się zarumienią.

http://3.bp.blogspot.com/-9EAl3HVnbbc/TdpCg1qgISI/AAAAAAAAARE/BHBOCvovuA4/s640/IMGP1337.JPG

2

Odp: Buły, bułki, bułeczki :)

Nie umiem i nie lubie piec w ogole takich rzeczy, ale nie wiedzialam ze to takie proste... I bez zadnych chemicznych spulchniaczy jak w sklepie. Spróbuje to zrobic tongue

3

A może zna ktoś takie bułeczki nadziewane np tuńczykiem lub pieczarkami jak serwują w pizzeriach.?

4

Gorka, opowiedz coś o tych bułeczkach, ja nigdy się z takimi nie spotkałam :-)

5

Sezon jagodowy w pełni, przedstawiam więc wielokrotnie testowany przeze mnie przepis na jagodzianki wg bloga mojewypieki smile

Składniki na 16 jagodzianek:

* 500 g mąki pszennej chlebowej
    * 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
    * szczypta soli
    * 1 szklanka mleka (250 ml)
    * 1 jajko
    * 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
    * pół szklanki cukru
    * 8 g cukru waniliowego

Jagodowy farsz:
    * 300 g jagód
    * 3 łyżki cukru
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na farsz wymieszać.
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny).

Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam na wysypanej mąką) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220?C przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.
Polukrować, najlepiej wykonać dość rzadki lukier:

* 1 szklanka cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gorącej wody, by lukier był rzadki; nakładać pędzelkiem

http://1.bp.blogspot.com/-tLMwdi-oQ1Q/TiqVIC3jNSI/AAAAAAAAAYQ/bYT8oAdTtJA/s640/IMGP3856.JPG

6

Kotoko, aż ślinka cieknie. Może się skuszę, choć nigdy takich bułeczek nie piekłam. Pieczemy tylko chleb i to mąż jest w tym specjalistą. Naprawdę muszą być smaczne te bułeczki smile

7

Cudnie wyglądają te Twoje wypieki smile

8

kotoko napisał/a:

Sezon jagodowy w pełni, przedstawiam więc wielokrotnie testowany przeze mnie przepis na jagodzianki wg bloga mojewypieki smile

Składniki na 16 jagodzianek:

* 500 g mąki pszennej chlebowej
    * 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
    * szczypta soli
    * 1 szklanka mleka (250 ml)
    * 1 jajko
    * 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
    * pół szklanki cukru
    * 8 g cukru waniliowego

Jagodowy farsz:
    * 300 g jagód
    * 3 łyżki cukru
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej

http://1.bp.blogspot.com/-tLMwdi-oQ1Q/T … GP3856.JPG

Łasuch ze mnie ogromny i  z chęcią sama jutro bym upiekła te bułeczki. Uwielbiam jagodzianki, ale 16 bułeczek to chyba za dużo. Ja nie zjem, nie wiem czy mój chłopak będzie chętny na słodkości, więc się zastanawiam czy np. jakbym zrobiła z połowy składników to by się udało czy nie ma szans? rzadko mi wypieki wychodzą, a tu jeszcze te drożdże...

9

SmakRozmarynu, spokojnie możesz zrobić z połowy porcji smile smile. Jeśli boisz się drożdży, zacznij z suchymi, są łatwiejsze w użyciu.

10

Jeśli ktoś boi się drożdży i zakwasu, to znalazłam fajny przepis na pieczywo bez tych dodatków. Wkleję, jak wypróbuję, bo nie chcę polecać w ciemno.

11

Wypróbowałam, ale mi nie wyszły sad To znaczy gdybym chciała kogoś zabić, to miałam kilkanaście ślicznych kastetów twardych jak beton big_smile

Dlatego zabrałam się za drożdże, suszone, bo świeże mnie przerażają big_smile i oto efekt:

http://i61.tinypic.com/28bs16r.jpg

-250 ml mleka
-120 ml ciepłej wody
-1 łyżeczka miodu
-55 g masła
-1 jajko
-670 g mąki pszennej (może być również pełnoziarnista lub mieszana)
-7 g drożdży suszonych
-1 łyżeczka soli

Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut. Do garnuszka wlać mleko, dodać miód i masło. Podgrzewać do momentu aż masło się rozpuści, następnie odstawić do ostygnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać zawartość garnuszka, jajko, sól oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wymieszać i i wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.
Podzielić je na kilkanaście części, formować spłaszczone kulki i układać na blasze wyłożonej pergaminem (zachować odstępy!). Odstawić na około 35 minut w ciepłe miejsce do napuszenia. Tuż przed pieczeniem bułeczki można posmarować mlekiem i posypać dowolnymi ziarnami.
Piec 10-12 minut w temperaturze 200 stopni C.

12

ja właśnie zjadłam bułeczki na parze robione wink pycha

13

Zapodaj przepis! smile

14 Ostatnio edytowany przez lena812 (2014-03-05 16:47:04)

babo ja noa oko robię no ale spróbuję
ok 0,5 kg mąki
4 zółtka
pół szkl cukru,może więcej być jak kto swoli słodkie
pół kostki drożdży
szkl.mleka
pół kostki rozpuszczonej margaryny

robie rozczyn z letniego mleka,drozdzy,2 łyżeczek cukru i łyżeczki mąki
czekam aż wyrośnie
żółtka ucieram z cukrem

potem rozczyn,żółtka,mąkę mieszam,wyrabiam ciasto,jak już trochę wyrobione jest to wlewam margarynę i wyrabiam znowu
wyrobione odstawiam do wyrośnięcia,w zależność jak rośnie tj,na godzinę nawet do 2

potem na stolnicę i formuję małe kulki

gotuję wodę w garnku na którym nałozona jest najlepiej gaza i na to kładę bułki przykrywam parują się ok 10 min

uparowane można podsmażyć na oleju,maśle jak kto woli

każdy inny przepis z neta też będzie dobry
u mnie w domu jadło się z sosem robionym z palonego cukru i smietanki ,pycha

15

Dzięki, wypróbuję smile

16

Składniki
Ciasto

4 szklanki mąki pszennej
    szklanka mleka
    1/3 szklanki cukru
    2 jajka
    4 łyżki masła
    3 dag drożdży
    szczypta soli

kruszonka

pół szklanki mąki
    po 4 łyżki cukru i masła

do posmarowania bułeczek

jajko
    2 łyżki mleka

Z mąki, cukru i stopionego masła przygotować kruszonkę i odstawić w chłodne miejsce.
    Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i z połową letniego mleka, pozostawić w cieple do wyrośniecia.
    Jajka ubić z cukrem. Do przesianej mąki dodać wyrośniety rozczyn, ubite jajka, resztę mleka, stopione masło, sól. Starannie wyrobić ciasto i dostawić do wyrośniećia. Gdy podwoi swoją objętość odrywać po kawałku i formować bułeczki. Ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować rozmąconym w mleku jajkiem i posypać startą kruszonką.
    Piec około 25 minut w temperaturze 200C.

17

ja kupuję taki pyszny ciemny chlebek w polo, tylko kurczę nie zawsze na niego trafiam! sad

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Buły, bułki, bułeczki :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024