Małe dzieła sztuki - cupcakes - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Małe dzieła sztuki - cupcakes

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 45 ]

1

Temat: Małe dzieła sztuki - cupcakes

Długo zabierałam się do założenia tego tematu, choć właściwie nie wiem dlaczego.
Dawno, dawno temu.... No dobra, może jednak nie tak dawno. Kiedy na dobre zaprzyjaźniłam się z moim piekarnikiem, uzależniłam się od blogów kulinarnych polskich i zagranicznych, na jednej z takich stron zobaczyłam JE. Niby muffinki, a jednak nie do końca. Uśmiechały się do mnie ze zdjęcia, w tych swoich kolorowych, papierowych ubrankach. Na wierzchu miały pastelowe czapeczki, wyciśnięte ozdobnie z kremu. A na kremie różności: cukrowe, malutkie kuleczki w różnych barwach, owoce, żelki, ciastka, figurki ulepione z lukru plastycznego.... Oczy mi zalśniły, a w głowie przewijała się jedna myśl: chcę, chcę, chcę, chcę, chcę.... smile.

Na razie nie znam nikogo, kto nie zachwyciłby się tymi cudeńkami.
Macie jakieś doświadczenia w pieczeniu cupcakes? Może podzielicie się przepisem na kremik inny niż masło ubite z cukrem pudrem, barwnikiem i arometem smile?
A może kupujecie babeczki w cukierniach?
Mieszkam w Lublinie i na razie nie spotkałam się z nimi w żadnej cukierni, nad czym bardzo ubolewam, bo nie jestem uzdolniona aż na tyle, by wyczarować takie dzieła sztuki. Na razie zwyczajnie wyciskam krem ze szprycki, posypuję jakąś gotową posypką i tyle, musi mi to wystarczyć smile. Ale mieszkańcom np. Warszawy zazdroszczę, bo w tego co wiem, jest kilka miejsc, gdzie można kupić te małe dzieła sztuki smile:)

Kilka przykładów znalezionych w internecie:

http://1.bp.blogspot.com/_Ae7e6-R2cV4/SWXqzxNORkI/AAAAAAAAAe8/V1EJYf-9-kU/s400/Green+Tea+cupcakes.JPGhttp://i.pinger.pl/pgr161/76bc9af60006c6c94da98fd4/chocolate_chip_zucchini_cupcakes.jpg
http://www.loveatfirstbite.com.au/images/home/Home_01.jpghttp://www.handmadecake.co.uk/images/product_54_113.jpg
http://www.handmadecake.co.uk/images/product_52_110.jpghttp://data.whicdn.com/images/7091689/chocolate-cupcakes-080219-xl_large.jpg?1297533185
http://cocoa-heaven.com/wp-content/uploads/2011/01/godiva-limited-edition-pink-vanilla-buttercream-cupcakes.jpghttp://1.bp.blogspot.com/_n2M31R4Iv58/TE-Fnf1OGoI/AAAAAAAABiM/zEaUsi7latI/s400/06-19-10+175.1.jpg

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Małe dzieła sztuki - cupcakes

Wyglądają na prawdę smakowicie i sama chętnie przygarnęłabym przepis na nie. smile A co najważniejsze są takie kolorowe i apetyczne, można by je przyrządzić np. na urodzinki małych dzieciaczków. Jest ktoś doświadczony w temacie? smile

3 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-05-16 16:52:36)

Kotoko, to rzeczywiście małe dzieła sztuki! Czy wszystkie tu sfotografowane są Twego autorstwa - jeśli tak to jesteś bardzo utalentowana w tym temacie smile Podaj jakieś przepisy, jak je wykonujesz? Rozumiem, że od muffinek różnią się tym, że mają te piękne wykończenia z mas i posypek? Nie piekłam takich cudenek, w ogóle temat muffinek itp. mam jeszcze przed sobą - doradź mi jakie foremki są najlepsze, czy wystarczą cienkie papierowe? Pyszny temat big_smile

4

Wyglądają zachęcająco. Sama nie robię takich cudeniek, poprzestaje na mufinkach, ale moja koleżanka tworzy takie dzieła od czasu do czasu. Wtedy to aż żal jeść, bo każdy siedzi i tylko wzdycha do nich:)

5

Nie nie, aniołku, napisałam nad zdjęciami, że to przykłady znalezione w internecie smile.
Ja się wciąż uczę, ale mam kilka przepisów, które testuję. Ogarnę je jakoś na język polski i wrzucę, skoro jesteście zainteresowane, bo na polskich stronach przepisów niestety znalazłam mało, więcej jest w języku angielskim smile. Muffinki i cupcakes sprawiają mi najwięcej frajdy w kuchni i praktycznie co tydzień jakieś piekę smile

Co do foremek muffinowych. Cienkie papierowe, o których piszesz to papilotki. Niestety one nie wystarczą. Musisz kupić blaszkę, czy to metalową, czy silikonową, i do wgłębień w blaszce wkładasz papilotki. Papilotki jednak nie są obowiązkowe, można blaszkę natłuścić i wysypać np. bułką tartą/kaszą manną, tylko wtedy nie będzie wyglądało to tak uroczo smile.
Dostępne są także papilotki, w których można piec muffiny bez blaszki, są wystarczająco sztywne. Nie wiem czy mogę wrzucać tutaj linki do przykładowych ofert w sklepach internetowych, żeby to jakoś zobrazować wink

Cupcakes to takie muffiny z topem z kremu i tym właściwie się charakteryzują, choć zauważyłam, że w większości przepisów na cupcakes, najpierw ubijamy masło z cukrem i dodajemy do tego resztę składników. Muffiny z reguły przygotowujemy tak, że mieszamy suche składniki osobno, mokre osobno i dopiero je łączymy. Jak domyślasz się, z cupcakes jest trochę więcej roboty smile.

Jeśli macie jakieś pytania, w miarę możliwości postaram się pomóc i doradzić smile

6

ja mam świetny przepis na muffinki z colą

200g mąki krupczatki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
4 płaskie łyżki kakao (nie miałam więc dodałam czekoladę na gorąco i  chyba już tak będę robić),
160g brązowego cukru,
150ml coli,
100ml oleju słonecznikowego,
2 jajka,
tabliczka białej czekolady,
garść maku,
1 łyżka cherry.

w jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim mokre, następnie łączymy zawartość obu naczyń, na końcu dodajemy pokryszoną biała czekoladę.
foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, które wypełniamy masą do 3/4 wysokości.
pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180stopni.
a jeśli chodzi o krem myślę że ten mógłby być dobry

1 kostka masła
2 żółtka,
20 dkg cukru + cukier waniliowy
1 szkl mleka,
budyń waniliowy
1 kieliszek spirytusu
sok z cytryny
odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim budyń
resztę mleka gotujemy
żółtka ucieramy z cukrem i wanilią,  dolewamy gorące mleko i rozpuszczony budyń
gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do chwili aż krem zgęstnieje
odstawiamy do wystygnięcia
masło ucieramy na puch,dodajemy budyń, pod koniec ucierania dodajemy spirytus i sok z cytryny
a potem za pomocą rękawa cukierniczego wykładamy na muffinki

co wy na to??

7

crazy cat mniam big_smile przepis jest ciekawy, mi aż ślinka cieknie. Muszę spróbować zrobić:)

8

Crazy cat, ten krem na pewno się nada smile. Wszelkie kremy maślane, maślano-budyniowe trzymają formę i nie rozpływają się, więc to dobry pomysł.
Ja zwykle masło (pół kostki), mleko (3 łyżki), cukier puder (2 szklanki), szczyptę soli, wanilię (kilka kropli) miksuję na jednolitą, puszystą masę (przez minimum 10 min). Dzielę ją sobie na tyle części, ile kolorów potrzebuję. Do każdej dodaję trochę barwnika w proszku i jeszcze raz miskuję. Taka masa wygląda super, tylko jest baaaardzo słodka.

9

kotoko napisał/a:

Crazy cat, ten krem na pewno się nada smile. Wszelkie kremy maślane, maślano-budyniowe trzymają formę i nie rozpływają się, więc to dobry pomysł.
Ja zwykle masło (pół kostki), mleko (3 łyżki), cukier puder (2 szklanki), szczyptę soli, wanilię (kilka kropli) miksuję na jednolitą, puszystą masę (przez minimum 10 min). Dzielę ją sobie na tyle części, ile kolorów potrzebuję. Do każdej dodaję trochę barwnika w proszku i jeszcze raz miskuję. Taka masa wygląda super, tylko jest baaaardzo słodka.

to może dodaj trochę soku z cytryny smile

10

O... proste pomysły zawsze są najlepsze big_smile

11 Ostatnio edytowany przez crazy cat (2011-05-16 17:17:07)

kotoko napisał/a:

O... proste pomysły zawsze są najlepsze big_smile

dokładnie
przed chwilą zajrzałam na Twojego bloga, genialne te ciasteczka guziczki

12

Dziękuję i zapraszam częściej smile

13

zdjęcia też masz super, na moim blogu są co najwyżej przeciętne

14

Dzięki, napisałam do Ciebie maila, żebyśmy nie robiły offtopa smile

15

Nie jem słodyczy, bo jestem na diecie, za pieczeniem i gotowaniem nie przepadam, choć czasami mi się zdarza. tongue Nie wiem, czy to się przyda, ale wiem, jak zrobić ładne różyczki, bo talent do takich rzeczy mam (dekorowanie itp.). Róże koniecznie muszą być z twardszego ciasta. Zatem najpierw, wiadomo, przygotowujemy ciasto, potem ugniatamy małe "placuszki" wielkości nakrętki od butelki. W zależności od tego, jak dużą różę chcemy zrobić, od tego zależy wielkość tych "kółeczek-placuszków". Nie róbmy tych kształtów w żadnym wypadku kieliszkiem, bo one nie mają być idealnie równe, po prostu ugniatajmy je w palcach. smile Nie muszą też być równe, wręcz nawet nie powinny, mają być małe, średnie i duże (największy rozmiar niech lekko przekracza wielkość nakrętki od butelki). Zaczynamy od małych dwóch placuszków, sklejamy je ze sobą, układając coś na kształt róży, doklejając potem do nich kolejne, średie i na końcu duże wywijając wszystkie na zewnątrz. Szkoda, że się wyprowadziłam i zostawiłam w domu takie róże z plasteliny, bym pokazała, jak moja wygląda, ale jak wpiszecie w necie "róża z modeliny" albo "róża z plasteliny", to wyskoczy Wam, co trzeba. smile Takie małe róże można właśnie nanieść na cupcakes. smile
Pozdrawiam!

16

Czarnamadzia, ale z jakiego ciasta je lepić? Może lepiej marcepan albo lukier plastyczny? Bo ciasta surowego to raczej się nie zje, a pilnować gości, żeby nie jedli dekoracji na ciastkach jest trudno big_smile (kiedyś ulepiłam świnki z lukru plastycznego na tort - zostały zjedzone, kiedy tylko się odwróciłam ,a co by było gdyby były toksyczne? big_smile)

17

Nie wiem czy są smaczne ale wyglądają fantastycznie big_smile niestety ja chyba nigdy takich nie zrobię bo mi to nawet sernik na zimno nie wyszedł hmm mogę gotować ale do wypieków to mam dwie lewe ręce

18

Te cudeńka wyglądają pysznie, przygarnęłabym je całe do siebie, niekoniecznie przepis bo tak zdolna nie jestem big_smile

19

Nie wiem, z jakego ciasta można je lepić, ale wiem, że jest takie ciasto, co wkłada się do lodówki, żeby stwardniało. Wiadomo, że ciasto nie może być miękkie. Nie znam się na ciastach za bardzo, bo ja robiłam te różyczki z plasteliny, ale wiem, że cukiernicy robią różne cuda na kiju właśnie. smile Wiec to się nazywa lukier plastyczny... zapamiętam, bo na pewno skorzystam z moich zdolności i jak będzie jakaś okazja, to porobię takie różyczki. Są naprawdę proste w wykonaniu.

20

A takie? big_smile
Właśnie zrobiłam zakupy w sklepie internetowym, trochę posypek fajnych i będę kombinować w weekend wink
http://i.pinger.pl/pgr319/ce0da733001cc7794bf05046/draft_lens7094512module64998741photo_1256510026cupcakes.jpg

21

kotoko musisz być bardzo utalentowana skoro się podejmiesz takiego zadania, ja bym "wymiękła", trzeba mieć do tego zdolności, podziwiam smile

22

jejku, to wszystko tak ładnie wygląda, że pewnie aż żal zjadać... wink
mam nadzieję, że i mi się uda kiedyś takie piękne cuda przyrządzić smile

23

Ostatnio robiłam cupcakes z musem czekoladowym smile. Smakował pysznie, jak lody smile

Mus czekoladowy:
400ml zimnej kremówki 30% lub 36%
200g gorzkiej czekolady

Czekoladę pokroić na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej (do małego garnuszka nalać trochę wody, postawić na małym ogniu. Na wierzch garnka postawić miseczkę z czekoladą, tak by nie dotykała wody, mieszać, aż się rozpuści). Ostudzić.
Ubić zimną kremówkę na sztywną pianę, wymieszać z roztopioną czekoladą. Schłodzić w lodówce przez 0,5 - 1h. Masę włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na ostudzone babeczki (lub po prostu wykładać mus łyżką). Przechowywać w lodówce, najlepiej smakują zimne.

24

Nieśmiało podrzucę swój przepis, na pewno moje cupcakes krówkowe nie mają co się równać z tymi ze zdjęć, ale były bardzo smaczne wink
na 12 muffinek:
250 g maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
250 g jogurtu/maślanki/mleka (używając mleka trzeba dosypać trochę więcej mąki)
100 g cukru
75 ml oleju
1/3 puszki masy kajmakowej (krówkowej)

Standardowo mieszamy suche składniki w jednej misce, mokre w drugiej, niedbale łączymy zawartości obu misek, tak by pozostały grudki. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do środka po jednej łyżce ciasta, łyżeczce masy kajmakowej i przykrywamy jeszcze jedną łyżką ciasta, i tak robimy z wszystkimi wgłębieniami :-). Pieczemy ok. 20-25min w 180 stopniach, można spróbować dźgnąć wykałaczką muffinkę i sprawdzić czy nie jest oblepiona surowym ciastem, jednak warto uważać, żeby przy tym dźgnięciu nie trafić na masę krówkową ;-). Wyciągamy, studzimy CAŁKOWICIE (chyba, że ktoś lubi rozpuszczający się i wsiąkający w babeczkę krem :-) ).

na krem:
250g serka mascarpone
2/3 puszki masy kajmakowej (krówkowej)

W miseczce  ucieramy serek mascarpone z masą kajmakową; wersja dla leniwych zakłada użycie miksera, który cudownie rozbije wszelkie grudki ;-). Napełniamy kremem rękaw/worek cukierniczy i wyciskamy krem na ostudzone babeczki, można je teraz dowolnie udekorować (u mnie cukrowe kwiatuszki, które dzielnie segregowałam kolorystycznie tongue). Przechowywać w lodówce, krem nie rozpłynie się.
http://3.bp.blogspot.com/--Wp46Ctjs3U/TfptFuT6e6I/AAAAAAAAAV0/h6hAFh0MPeo/s400/IMGP2155.JPG

25

Nie wierzę, żadna z Was nie próbowała wykonać takich babeczek z kremem??

Tym razem dzielę się moim przepisem na cupcakes waniliowe z kremem truskawkowym

przepis na 12 muffinek:
300g mąki pszennej
100g cukru
szczypta soli
łyżka proszku do pieczenia
2 jajka
3/4 szklanki śmietany
6 łyżek oleju
łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić olejkiem waniliowym)
truskawki pokrojone w kawałki - ilość dowolna

Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia wymieszać, w drugim naczyniu roztrzepać jajka ze śmietaną, wanilią i olejem. Mokre połączyć z suchymi, niezbyt dokładnie. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je do 3/4 wysokości. Powtykać kawałki truskawek (nie radzę dodawać ich bezpośrednio do masy, bo puszczą sok i zabarwią masę na różowo)
Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.

krem:
kostka miękkiego masła
2 łyżki mleka
230g przesianego cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 czubate łyżki dżemu truskawkowego

Wszystkie składniki zmiksować na puszystą masę. Udekorować muffinki. Zjadać ze smakiem :-).

http://2.bp.blogspot.com/-JyLBc1qbGas/TgOobo_A5TI/AAAAAAAAAWM/2xBVmAxzS7w/s640/IMGP2709.JPG

26

Ooo luuuuuuuudzie , pieknosci , slicznosci , jak z bajki ! big_smile
Przepisu nie podam , bo nie robilam.
W moim sklepie osiedlowych sa  (W-wa) , a w Lublinie na serio tego nie ma ?
Ja to tak szczerze mowiac tylko ta mase lubie tongue

27

fammefatale, w Lublinie spotkałam się wyłącznie ze zwykłymi muffinkami, ale takich z kremem i dekoracjami nigdzie nie ma - chyba, że sama sobie zrobię tongue

28

Piękne.
ja nie mam cierpliwości do takich ozdób, więc robię tylko zwykłe muffiny tongue
Moje ulubione to bananowe z białą czekoladą(są takie fajne mokre), chyba nie było tu jeszcze tego przepisu.

A gdzie można kupić papilotki? (oprócz internetu)

29

W internecie jest największy wybór, ale można też kupić w supermarketach, w tesco i kerfurze na pewno są, bo widziałam smile

30

patrze na zdjęcia, ho ho, to szkoda jeść takie małe dzieło smile

31 Ostatnio edytowany przez timotea (2011-07-20 14:14:54)

Rzeczywiście, wyglądają pięknie big_smile Choć średnio przepadam za takimi kremami, ale na pewno fajnie urozmaicają muffiny, ponieważ są dość suche. Uwielbiam w nich to, że tak szybko i łatwo można je przygotować, dosłownie w każdej chwili wink . Zaintrygował mnie przepis na muffiny z colą i krówkowe, ponieważ uwielbiam masę krówkową big_smile Tylko zastanawiam się czy w tych z colą na prawdę czuć posmak coli?
callGirl - może podasz przepis na muffiny bananowe z czekoladą?:)

32

Ja nie robiłam tych z colą, ale podobno tylko delikatnie czuć smak, a chodzi tu głównie o bąbelki z napoju, które sprawiają, że ciasto jest bardziej puszyste ;-)

33

Wątek trochę się zakurzył, więc dziś polecam babeczki śmietankowe z malinami. Może i nie pora na maliny, ale zawsze można użyć mrożonych lub przepis wykorzystać za niecały rok smile.

200g mąki pszennej
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
170g drobnego cukru
140ml śmietany
125ml oleju
2 jajka
ekstrakt śmietankowy
filiżanka malin (mrożonych nie rozmrażać smile )

Przygotowanie tak jak zawsze.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąki, proszek do pieczenia, cukier.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, śmietanę. Połączyć ze składnikami suchymi, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać do każdego otworu ciasto, do mniej więcej 3/4 wysokości. W każdy dołek wcisnąć kilka malin.

Piec w temperaturze 200?C przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić całkowicie przed nałożeniem kremu.

krem:
kostka miękkiego masła
2 łyżki mleka
200g przesianego cukru pudru
aromat miętowy w żelu
barwnik spożywczy (u mnie odrobina różowego barwnika w proszku)

Masło ubić, dodać resztę składników, wyciskać na ostudzone babeczki i zjadać wink

http://2.bp.blogspot.com/-rtQ2jAPGcwc/TqxSROkl71I/AAAAAAAAAkI/R9HxQTzoLsk/s640/IMGP6257.JPG

34

Ktoś coś aktualnie robi? smile

Zakochałam się w takich oto cudeńkach:

http://i.ytimg.com/vi/sxEarBfvhWA/0.jpg

http://i1.ytimg.com/vi/EQbJg9Cz2Z0/hqdefault.jpg

http://www.justabitecakepops.com/sites/default/files/imagecache/product_full/party_pops.jpg

http://homefoodliving.com/wp-content/uploads/2013/06/1370949190-310x360.jpg

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQPxcqYWhsykByuVDnZknr9Hz33q4okPINHPfuVP5lxcQ-dIlbmfg

http://i1.ytimg.com/vi/diUDQmlOQfI/maxresdefault.jpg

i chętnie bym się powymieniała doświadczeniami smile

35

Babeeeczki big_smile Ja mam chwilowy zastój, ale uwielbiam piec babeczki:D Mój luby najbardziej lubi zwykle słodkie polane zwykłą mleczną czekoladą, ja kocham te z kremem (krem robie tylko na śmietance lub mascarpone, maślane mnie odrzucają), a znajomi oprócz tego, że zawsze czekają jakiego koloru krem wyczynię, to pokochali bezpamięci babeczki słone;d Robię je na podróż np. z salami i żółtym serem - zniknęły w mig, o ostatnią walczyły 3 osoby smile

36

PłomiennaLena napisał/a:

Robię je na podróż np. z salami i żółtym serem - zniknęły w mig, o ostatnią walczyły 3 osoby smile

Zdradzisz przepis, dobra kobieto? smile

37

filozofia w tym żadna big_smile przepis który kochacie - wasz sprawdzony na 'czyste' babeczki  modyfikujemy lekko:) Wyrzucamy cukier waniliowy i cukier, zamiast niego pojawia się szczypta soli, papryka ostra, pieprz i oregano big_smile składnika ciekłego dajemy o łyżeczkę do łyzki (jak mleko to łyżeczkę, jak dość gęsty jogurt to łyżkę) więcej. Wkrawamy serek i salami w kosteczce, mieszamy i nakladamy big_smile wychodza takie smieszne, uroczo koślawe, można dodać nieco mnie tłuszczu jeśli mamy właśnie salami czy kiełbaskę:D w środku są takie bułeczkowatoniecowilgotne smile pieczemy tradycyjnie, czyli aż są dobre:D Napiszę dokładny przepis jak znajdę chwilkę:) a w przygotowaniu planuje opatentować 'słone' forstingi - z tuńczyka, z serka topionego etc:P

38 Ostatnio edytowany przez Iceni (2013-08-14 20:50:25)

Cupcakes yikes przekleństwo każdego angielskiego birthday party

Ludzie, to moda czysto angielska, ale tutaj to cały biznes jest - gotowe, kolorowe lukry, masy, foremki, posypki, koraliki, andrutowe kwiatki, motylki i tysiąc innych dupereli = cukier + chemia + barwniki - te wszystkie piękne zdjęcia to zlepienie kilku półproduktów w całość

To może i ładnie wygląda, ale jest niezjadliwe... bo ile można zjeść lukru ?

A w normalnym "domowym" wydaniu cupcakes wyglądają mniej więcej tak:

http://www.madebywhite.com/blog/wp-content/uploads/2009/12/cupcakes.jpg

39

Ja z gotowców używam jedynie pereł z cukru i tych takich posypek czekoladowych i waniliowych - wiiecie, takie za 1,2zł w torebce jak cukier waniliowy:d Resztę robię samiutka, nawet nie barwię barwnikami tylko albo kroplą buraka big_smile albo galaretkami kolorowymi. No też niby chemia, ale ciii:p

40

Mniam Ale smaczny temat tongue

Co do babeczek, muffinek itp to dawno nie piekłam.
Babo normalnie mi się oczki zaświeciły jak zobaczyłam
te kolorowe wypieki Twoje. tongue

Lizaki? Arbuzowiec?

41

Milionek napisał/a:

Lizaki? Arbuzowiec?

Niestety nie moje, to zdjęcia z internetu sad Ale tak samo zaświeciły mi się oczka na ich widok i poprzysięgłam sobie, że za parę dni będę umiała zrobić identyczne (albo i ładniejsze, a co big_smile).

42

PłomiennaLena napisał/a:

Ja z gotowców używam jedynie pereł z cukru i tych takich posypek czekoladowych i waniliowych - wiiecie, takie za 1,2zł w torebce jak cukier waniliowy:d Resztę robię samiutka, nawet nie barwię barwnikami tylko albo kroplą buraka big_smile albo galaretkami kolorowymi. No też niby chemia, ale ciii:p

no to cie podziwiam,  że ci się chce - jeżeli jeszcze robisz dekoracje z kremów, a nie z lukru, to jesteś wielka podwójnie - bo ja lukier przez te angielskie "wypieki" znienawidziłam z całego serca ;D i jeżeli tylko widze na czymś lukier to jest to dla mnie niezjadliwe tongue

43 Ostatnio edytowany przez Iceni (2013-08-14 21:56:46)

BabaOsiadła napisał/a:
Milionek napisał/a:

Lizaki? Arbuzowiec?

Niestety nie moje, to zdjęcia z internetu sad Ale tak samo zaświeciły mi się oczka na ich widok i poprzysięgłam sobie, że za parę dni będę umiała zrobić identyczne (albo i ładniejsze, a co big_smile).

ale to chyba tylko w ramach zabawy - bo do jedzenia to to znowu się za bardzo nie nadają te "lizaki"  big_smile pokruszone ciasto z nutellą oblane jakąs kolorową masą?
To juz lepiej zrobić z modeliny big_smile

44

Te lizaki to owszem, w ramach zabawy/dekoracji/rehabilitacji dłoni, choć jak obczaję jakieś zdrowsze składniki, to nie wykluczam, że i do jedzenia. Lizać tego się, jak mniemam, nie da, prędzej obgryzać z patyczka, ale w przypadku mojego dziecka to akurat świetny pomysł.

Za to taki chleb arbuzowy - samo zdrowie, a jaka frajda!

Posty [ 45 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Małe dzieła sztuki - cupcakes

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024