Coś o przyprawach. (Tzatziki) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Coś o przyprawach. (Tzatziki)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Coś o przyprawach. (Tzatziki)

Tzatziki to tradycyjny grecki sos o silnym czosnkowym aromacie,podawany do smażonych oraz grilowanych mięs,takich jak; baranina, czy wieprzowina,a coraz częściej do drobiu.                                                                                                                                                                -Sos tzatziki-jogurt 200ml.
bardzo drobno poszatkowany ogórek, odciśnięty z soku
czosnek lub czosnek sproszkowany
oliwa z oliwek
sól

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Coś o przyprawach. (Tzatziki)
Liren25 napisał/a:

Tzatziki to tradycyjny grecki sos o silnym czosnkowym aromacie,podawany do smażonych oraz grilowanych mięs,takich jak; baranina, czy wieprzowina,a coraz częściej do drobiu.                                                                                                                                                                -Sos tzatziki-jogurt 200ml.
bardzo drobno poszatkowany ogórek, odciśnięty z soku
czosnek lub czosnek sproszkowany
oliwa z oliwek
sól

ja sosu tzatziki używam do sałatki z pierożkami tortellini:

Potrzebne składniki:

1 opakowanie tortellini (ja kupuję te z szynką),
2 spore ogórki,
1 duża, lub 2-3 małe czerwone cebule,
puszka kukurydzy,
2 opakowania sosu koperkowo-ziołowego,
1 łyżeczka przyprawy tzatziki,
5 łyżek majonezu.

Pierożki gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zostawiamy do wystygnięcia.

Ogórki wystarczy pokroić w półplasterki, ale ja wolę jak są pokrojone drobnej i każdy półplasterek kroję jeszcze na pół smile, cebulę kroimy w drobną kostkę.

Sosy sałatkowe, przyprawę tzatziki i majonez mieszamy w miseczce.

Pierożki, ogórki, cebulę, kukurydzę i sos mieszamy i wkładamy ka 1-2 godziny do lodówki żeby składniki się "przegryzły", chociaż najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce smile

3

Moim zdaniem, do sosu tzatziki najbardziej pasuje jogurt grecki lub bałkański, bardziej odpowiada mi jego konsystencja smile. Ogórki zwykle ścieram na tarce o dużych oczkach, następnie wyciskam je dokładnie z soku, zanim dodam do przygotowanego sosu.

http://mediterraneo.blox.pl/resource/Tzatziki225b.jpg

4

kotoko napisał/a:

Moim zdaniem, do sosu tzatziki najbardziej pasuje jogurt grecki lub bałkański, bardziej odpowiada mi jego konsystencja smile. Ogórki zwykle ścieram na tarce o dużych oczkach, następnie wyciskam je dokładnie z soku, zanim dodam do przygotowanego sosu.

Ja też tak robię z ogórkami - od kiedy mój ukochany sprezentował mi robota kuchennego kocham gotować jeszcze bardziej smile
A jogurt daję zwykły naturalny, do tego koniecznie duuużo świeżo wyciśniętego czosnku, i drobno posiekany koperek. Z oliwy rezygnuję.

5

do tzatzików  używam tylko greckiego lub bałkańskiego jogurtu. osobno blenderuje czosnek,sól i oliwę które później dodaję do jogurtu i startych ogórków.a i może warto wpsomnieć ,że nie ma czegoś takiego jak przyprawa do tzatzików.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Coś o przyprawach. (Tzatziki)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024