Tzatziki to tradycyjny grecki sos o silnym czosnkowym aromacie,podawany do smażonych oraz grilowanych mięs,takich jak; baranina, czy wieprzowina,a coraz częściej do drobiu. -Sos tzatziki-jogurt 200ml.
bardzo drobno poszatkowany ogórek, odciśnięty z soku
czosnek lub czosnek sproszkowany
oliwa z oliwek
sól
Tzatziki to tradycyjny grecki sos o silnym czosnkowym aromacie,podawany do smażonych oraz grilowanych mięs,takich jak; baranina, czy wieprzowina,a coraz częściej do drobiu. -Sos tzatziki-jogurt 200ml.
bardzo drobno poszatkowany ogórek, odciśnięty z soku
czosnek lub czosnek sproszkowany
oliwa z oliwek
sól
ja sosu tzatziki używam do sałatki z pierożkami tortellini:
Potrzebne składniki:
1 opakowanie tortellini (ja kupuję te z szynką),
2 spore ogórki,
1 duża, lub 2-3 małe czerwone cebule,
puszka kukurydzy,
2 opakowania sosu koperkowo-ziołowego,
1 łyżeczka przyprawy tzatziki,
5 łyżek majonezu.
Pierożki gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zostawiamy do wystygnięcia.
Ogórki wystarczy pokroić w półplasterki, ale ja wolę jak są pokrojone drobnej i każdy półplasterek kroję jeszcze na pół
, cebulę kroimy w drobną kostkę.
Sosy sałatkowe, przyprawę tzatziki i majonez mieszamy w miseczce.
Pierożki, ogórki, cebulę, kukurydzę i sos mieszamy i wkładamy ka 1-2 godziny do lodówki żeby składniki się "przegryzły", chociaż najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce ![]()
Moim zdaniem, do sosu tzatziki najbardziej pasuje jogurt grecki lub bałkański, bardziej odpowiada mi jego konsystencja
. Ogórki zwykle ścieram na tarce o dużych oczkach, następnie wyciskam je dokładnie z soku, zanim dodam do przygotowanego sosu.

Moim zdaniem, do sosu tzatziki najbardziej pasuje jogurt grecki lub bałkański, bardziej odpowiada mi jego konsystencja
. Ogórki zwykle ścieram na tarce o dużych oczkach, następnie wyciskam je dokładnie z soku, zanim dodam do przygotowanego sosu.
Ja też tak robię z ogórkami - od kiedy mój ukochany sprezentował mi robota kuchennego kocham gotować jeszcze bardziej ![]()
A jogurt daję zwykły naturalny, do tego koniecznie duuużo świeżo wyciśniętego czosnku, i drobno posiekany koperek. Z oliwy rezygnuję.
do tzatzików używam tylko greckiego lub bałkańskiego jogurtu. osobno blenderuje czosnek,sól i oliwę które później dodaję do jogurtu i startych ogórków.a i może warto wpsomnieć ,że nie ma czegoś takiego jak przyprawa do tzatzików.