Książki z kuchnią w tle - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Książki z kuchnią w tle

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Książki z kuchnią w tle

Przeszukałam forum i znalazłam tylko jeden temat, który w zasadzie jest recenzją jednej książki, więc spytam tutaj smile.
Czy którejś z Was przychodzą do głowy książki, w których często pojawia się motyw jedzenia, jakieś drobne inspiracje kulinarne? Zaznaczam, nie o książki stricte kulinarne mi chodzi smile. Czytałam ostatnio "Merde! Rok w Paryżu" Stephena Clarke'a, o jedzeniu było niewiele, ale kilka pomysłów do głowy mi wpadło i zainspirowało mnie to do spytania o kolejne pozycje smile.
Na razie znalazłam takie tytuły, może jesteście w stanie coś jeszcze doradzić?

Pod słońcem Toskanii - F. Mayes
Bella Toscana - F. Mayes
Smażone zielone pomidory - F. Flagg
Uczta Babette - K. Blixen
Chochlą i mieczem - J. Wachowicz- Makowska
Z moim ojcem o jedzeniu - M. Iwaszkiewicz
Przez kuchnię od frontu - M. MIchałowska
Fizjologia smaku - Brillat- Savarin

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Książki z kuchnią w tle

Polecam kolejną pozycję smile. Anthony Bourdain "Kill grill". Zaczęłam dziś czytać i nie mogę oderwać się od tej książki smile. Niektórzy mogą kojarzyć tego pana z telewizji, ma serię programów "Bez rezerwacji" na kanałach kuchnia. tv i discovery travel & living. To naprawdę fajna autobiografia smile

3

Ja mogę dodać:

Julie i Julia. Rok niebezpiecznego gotowania. Julie Powell na podstawie której powstał film
oraz Moje życie we Francji. Julia Child

4

A ja polecę Ci książki Joanne Harris. Wszyskie są przesycone zapachami i smakami wink
''Pięć ćwiartek pomarańczy''
''Czekolada'' - jest różnież film o tym samym tytule
''Świat w ziarnku piasku''
''Rubinowe czółenka''

Świetne książki, na prawdę polecam.

5 Ostatnio edytowany przez SmakRozmarynu (2011-05-22 10:43:24)

Ja zakochałam się kilka lat temu w książce Isabel Allende "Afrodyta". Bardzo zmysłowa książka o przyjemnościach jedzenia, zapachach, kulturach - świetna, pikantna, rubaszna, a czasem zabawna. Na dodatek na końcu znajdziemy zbiór przepisów na afrodyzjaki. Książka jest dość gruba, posiada reprodukcje klimatycznych obrazów związanych z tematem i czyta się błyskawicznie.

Elizabeth Bard "Lunch w Paryżu", nowość, jeszcze nie zdążyłam przeczytać i strasznie żałuję:( Książka jest reklamowana jako historia miłosna z francuskimi pysznościami w tle.

6

"Miłość, zdrada i spaghetti" Giulia Melucci. Garść dowcipu, szczypta sarkazmu, i mnóstwo serca, i już można się delektować historią kobiety, która szukała miłości u mężczyzn, a znalazła ją w kuchni.

7

Ja polecam trylogię "Tysiąc dni w Wenecji", "Tysiąc dni w Toskanii" i "Tysiąc dni w Orvieto", autorstwa Marleny de Blasi. Książki takie trochę w stylu "Pod słońcem Toskanii".
Marlena de Blasi to amerykańska dziennikarka i restauratorka, która mając już dorosłe dzieci zakochuje się z wzajemnością w Wenecjaninie i do Włoch przenosi całe swoje życie.
Autorka ma też stronę internetową po polsku - można zajrzeć.

8

Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi ! smile smile
Pozostaje mi czekać na wakacje i zabierać się za czytanie poleconych przez Was książek smile

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Książki z kuchnią w tle

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024