Czy pierścionek zaręczynowy musi być kosztowny? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Czy pierścionek zaręczynowy musi być kosztowny?

Strony 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 242 ]

Temat: Czy pierścionek zaręczynowy musi być kosztowny?

Jakie macie podejście do kwestii "materialnych" związanych z zaręczynami? Czy Waszym zdaniem pierścionek - zgodnie z pewną przyjętą u nas tradycją - powinien być wykonany ze złota, z diamentami i innymi drogimi kamieniami? Czy wystarczyłaby (lub wystarczyła, jeśli macie zaręczyny już za sobą) Wam tańsza wersja z cyrkoniami?

Czy sądzicie, że srebrny pierścionek mógłby być tak samo wartościowy (chodzi mi tu oczywiście o wartość symboliczną, nie pieniężną) jak złoty czy platynowy z brylantem? Do założenia tego tematu natchnął mnie wątek o pierścionku ze stali nierdzewnej: http://www.netkobiety.pl/t24683.html
Tyle się mówi o tym, że pierścionek to tylko symbol, że nieważne jest, by był kosztowny - ale jednak wiele kobiet czuje się zawiedzionymi, kiedy dostają od swojego mężczyzny tańszą biżuterię. Czego oczekujecie od Waszych mężczyzn w tej kwestii?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy pierścionek zaręczynowy musi być kosztowny?

witam, mi nie zalezalo na drogim pierscionku, mimo ze wiem ze A. stac na droższy pierscionek wybrałam z białego złota z cyrkonia, nikt to sie nie zna nie zauwaza ze to cyrkonia,zreszta nawet jesli by to dla mnie jest to najpiekniejszy pierscionek na swiecie bo od mojego ukochanego,

3

Dla mnie mogłaby być nawet zwykła śrubka. Swojego  Kociaka namawiam,  aby nasze obrączki były naprawdę symboliczne.  Nie mogę nosić pierścionków, ponieważ jako była siatkarka narobiłam sobie sporo kontuzji i palce mi puchną.  A po co ma coś leżeć i kurz zbierać?  smile

4

Mi wcale nie zależy na tym, by pierścionek był za pare tysięcy. Taki zwykły zwyczajny srebrny w zupełności by wystarczył. Byle by podobał się mi i mojemu lubemu. Nie lubię żadnych wielkich diamentów i w ogóle wszystkich potężnych pierścionków. Jak dla mnie mógłby być nawet z Rossmanna za 24,99zł i tyle. smile tongue Najważniejsze, żeby mi się podobał i w końcu jest to od mojego nowo powstałego narzeczonego. smile

Jak robiłam prawko, to mój instruktor się chwalił, że wydał całe oszczędności z pół roku na pierścionek zaręczynowy. Jak dla mnie to strata pieniędzy. Wolałabym, żeby mój M. wydał na pierścionek jak najmniejszą kwotę a w zamian za to zabrać mnie gdzieś w jakąś podróż narzeczeńską. smile

5 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2011-05-04 22:52:37)

Wszystko zależy od przeznaczenia pierścionka.

Od tego czy ma być on sympatyczną pamiątką zaręczyn, czy też pewną nobilitacją i dowodem na zasobność portfela narzeczonego oraz określeniem przyszłego statusu materialnego planowanego małżeństwa.

Jeśli ma być symbolem, wtedy może być nawet taki kupiony na odpuście, stalowy, skromny, "niewidoczny".
W drugim przypadku im bardziej kosztowny, tym lepszy.

6

Ja dostałam z białego złota z diamentem. Nie wybierałam go, w ogóle nigdy nie mówiłam jaki chcę. On go dla mnie wybrał i jest piękny ale powiem Wam szczerze, że ja nie widzę wielkiej różnicy między tym diamentem a cyrkoniami z pierścionków koleżanek big_smile

7

Według mnie pierścionek to symbol miłości, która nie powinna być wyrażana w postaci wartości pieniądza. Nie każdego faceta stać na cacko za ponad tysiąc bądź więcej. Zdarza się, że nawet tani krążek za 300 zł potrafi być równie piękny i elegancki smile
Ja kiedyś zgadałam się z koleżankami na ten temat gdy mój R. był obok i powiedziałam, że nie zależy mi na drogim pierścionku. Jedno co chce to by był z żółtego złota i skromny - to wszystko smile

8

Osobiście nie jestem materialistką i dla mnie liczą się dobre intencje i uczucie a nie grubość portfela. Dla mnie pierścionek zaręczynowy jest jedynie symbolem, znakiem, że dana osoba mnie kocha i chce być ze mną. Ja dostałam złoty pierscionek z kryształem, mój mąż troszkę na niego wydał, gdybym dostała jakiś srebrny pierścionek również bym się cieszyła, dla mnie była najważniejsza tamta chwila, to że chce być ze mną a reszta to tylko dodatek. Wiadomo kobiety uwielbiają robić zakupy, dostawać prezenty, biżuterię więc w głebi serca każda z nas cieszy się z takich gestów. Pamiętajmy jednak, że to nie szata zdobi człowieka, liczy się wnętrze, uczucia.  To tyle:).

9

Mnie śmieszy porównywanie pierścionków w stylu: za ile i z jakiej firmy. Czasem mam wrażenie, że dziewczynom zalezy na pierścionku a nie na zaręczynach (w sensie nowym etapie związku) i narzeczonym.
Osobiście chciałabym tylko, żeby mój był z żółtego złota bo takie chciałabym obrączki a mieszanie kolorów mnie drażni. I nie podoba mi się jedno gołe oczko na obrączce, o czym mój D. wie. Co z tego, że jest ten maciupeńki brylant skoro ja ani tego nie odróżniam od cyrkoni ani nie uważam tego za coś cennego? tongue
Chciałabym pierścionek z kolorowym oczkiem, ale nie wiem, czy taki dostanę. Każdy jeden będzie cenny bo będzie symbolem pięknej chwili. Nieważne, czy będzie kosztował 50 zł czy 5 tys.

10 Ostatnio edytowany przez asienka88 (2011-05-05 17:37:17)

Ja dostałam pierścionek z żółtego i nie był tani, wiem bo widziałam metkę, ale jak dla mnie to nie ma znaczenia ile kosztuje.
Pierścionek podoba mi się, ale gdybym miała możliwość wybrania (narzeczony sam kupował) to wybrała bym mniejszy skromniejszy i tańszy (takie lubię). Wiem, że takie były bo musiałam zmniejszyć pierścionek, który dostałam od M. i do tego metka od niego potrzebna była. M. na początku nie chciała mi jej dać powiedział, że sam się tym zajmie chyba nie chciał żebym się dowiedziała ile kosztował pierścień-  w końcu i tak dostałam metkę i poszłam go zmniejszyć. Kiedyś kupił mi pierścionek na odpuście i też się cieszyłam wink Bo dla mnie to tylko symbol i nawet nie wiem czy będę go po ślubie nosiła, chyba że na lewej ręce na serdecznym palcu.

P.S Gothka je też nie lubię obrączek z tym jednym oczkiem jakoś tak dziwacznie wyglądają jak nie obrączka tylko pierścionek.

11

asieńka, chodziło mi o to, że nie podobają mi się pierścionki zaręczynowe, które mają jedno, gołe oczko wink Wiem, że niby takie są tradycyjne ale dla mnie są po prostu nijakie i oklepane. Wolałabym coś w kształcie kwiatka albo cokolwiek innego. Jeden mały brylancik zupełnie do mnie nie przemawia wink

12

niby każdy mówi że nie ważne czy drogi czy tani, ale jakbyście się czuły dostając tani pierścionek od bardzo bogatego chłopaka? Bo ja troche niepoważnie... wg mnie wydatek na pierścionek powinien być dostosowany do możliwości, nie ma się co wygłupiać i oszczędzać pół roku czy odmawiać sobie ważnych rzeczy, ale jeżeli kogoś stać to w granicach rozsądku może kupić droższy. Liczy się gest i symbol oczywiście, ale też wyczucie i umiar zarówno w wydaniu za dużo jak i za mało, tak myśle.

13

Najważniejsze żeby pierścionek był dany z miłości smile

14

Też tak myślę:)
ale chyba faceci podchodzą do tej kwestii ambicjonalnie i każdy chce, aby jego dziewczyna miała najpiękniejszy:) przynajmniej mój tak mi to tłumaczył. Podobno nim mi kupił pierścionek, kilka razy był w Aparcie i robił rozeznanie zastanawiając się który mi się spodoba - chyba nie ściemnia bo jak poszliśmy po zaręczynach do tego salonu pani ekspedientka go poznała smile

15

Ja dostałam zwykły złoty z jakimiś kamyczkami za 400coś zł i wtedy dla mnie biednej dziewczyny, która często na chlebek nie miała to było kosztowne i myślałam tyyyylee na pierścionek wydać... Cieszyłam się ogromnie, że był taki piękny i gruby tongue Minęły prawie dwa lata i 400zł to ja teraz potrafię na imprezie wydać z moim misiolem, więc nie był kosztowny, ale byłam w niebie jak go dostałam i mam sentyment do niego wink A o zaręczynach nawet nasi rodzice nie wiedzą ;P I najważniejsze, że dalej jesteśmy razem chociaż pierścionek trzeba było kilka razy powiększać i zmniejszać wink czyli mnie kocha ;P

16 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2011-05-23 19:41:43)

Karolcia_20 napisał/a:

Ja dostałam zwykły złoty z jakimiś kamyczkami za 400coś zł i wtedy dla mnie biednej dziewczyny, która często na chlebek nie miała to było kosztowne i myślałam tyyyylee na pierścionek wydać... Cieszyłam się ogromnie, że był taki piękny i gruby tongue Minęły prawie dwa lata i 400zł to ja teraz potrafię na imprezie wydać z moim misiolem, więc nie był kosztowny, ale byłam w niebie jak go dostałam i mam sentyment do niego wink A o zaręczynach nawet nasi rodzice nie wiedzą ;P I najważniejsze, że dalej jesteśmy razem chociaż pierścionek trzeba było kilka razy powiększać i zmniejszać wink czyli mnie kocha ;P

Mi też 400 - 500 zł za pierscionek wydaje się już dużo, więc nawet nie chciałabym drózszego , szkoda by mi było zeby tyle wydawal.TYm bardziej, ze ani on ani ja nie jesteśmy bogaci.

17

A ja dostałam pierścionek za 50zł srebro z cyrkonią, mojego ptysia było stać na coś droższego, ale ja nie chciałam złota nie noszę bo nie lubię, a nie chciałam aby pierścionek był wyznacznikiem tego czy go stać czy nie, to miał być dowód jego miłości do mnie i miła pamiątka.

18

A ja uważam, że pierścionek zaręczynowy powinien być złoty lub platynowy, nie wyobrażam sobie srebra, bo ciemnieje i jest miękkie. Uważam, że warto w tej sprawie wybrać się do lombardu, tam można znaleźć naprawdę kosztowne, duże, ciężkie pierścionki i inną biżuterię za małe pieniądze. Ogólnie sądzę, że pierścionek zaręczynowy powinien być sporo warty, ale nie koniecznie kupiony za dużą kasę...

19

to tylko symbol. dla mnie mógłby kosztować 10 zł.

ja mam skromny, srebrny bo i taki chciałam. prawda jest taka, że dla każdej z nas własny pierścionek jest najpiękniejszy, bo podarowany z miłości big_smile

20 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2011-05-25 23:11:16)

niuniawdz napisał/a:

A ja uważam, że pierścionek zaręczynowy powinien być złoty lub platynowy, nie wyobrażam sobie srebra, bo ciemnieje i jest miękkie. Uważam, że warto w tej sprawie wybrać się do lombardu, tam można znaleźć naprawdę kosztowne, duże, ciężkie pierścionki i inną biżuterię za małe pieniądze. Ogólnie sądzę, że pierścionek zaręczynowy powinien być sporo warty, ale nie koniecznie kupiony za dużą kasę...

Czemu uważasz, że powinien być sporo warty ? smile

Tu też mam inny gust, bo ja osobiścię wolę srebro niż złoto, zdecydowanie smile

Poza tym mówisz iść do lombardu. Moim zdaniem to brzmi jak iść z facetem kupić pierścionek. No jasne, jasne, co kto lubi, ale ja wolę, żeby dla mnie to była niespodzianka i nawet jak nie będzie super w mym guście, to będę się cieszyć, bo dany z miłości smile  mam od ukochanego jeden pierścionek oczywiście nie zaręczynowy raczej nei był drogi, ale bardzo chętnie go noszę

21

No, bo już myslałam, że nie ma kobiet o podobnym nastawieniu, co ja. Widzę, że są.... to dobrze. Ja już w związku nie jestem, ale też wybrałam sobie tani pierścionek, bo mi się taki podobał, a resztę pieniędzy można było przeznaczyć na coś innego. Mój pierścionek, oczywiście napotkał na słowa krytyki, że się tak słabo cenie itp. Tak nie jest, drogo się cenię, jestem bezcenna jak każdy człowiek i nie można mnie kupić drogim pierścionkiem, tak oto kwitowałam niektóre panie;) Najważniejsza jest miłość i relacja pomiędzy dwojgiem ludzi, a pierścionek to tylko symbol. Drogi pierścionek nie sprawi, że człowiek bardziej kocha. Jak dla mnie to mogłaby być nawet okrągła uszczelka;) Pozdrawiam!

22

Dla mnie nie jest wazna cena i to z czego został zrobiony pierscionek.
Mógłby i być plastikowy z automatu z kulkami smile
Mój narzeczony zamawiał pierścionek na allegro ze zwykłego złota z cyrkoniami z gotyckim kształtem.
Ważne dla mnie było że robi to z miłości.

23

Uważam , że pierścionek zaręczynowy powinien być na miarę wydarzenia . Nie chciałabym aby mój przyszły mąż kupił mi pierścionek w sklepie ze sztuczną biżuterią , wylosował w automacie xD , czy też kupił w lombardzie . Myślę , że powinien mieć on swoją wartość . Nie jakąś kolosalną , ale jednak takiego zakupu dokonuje się raz w życiu , więc wypadałoby się postarać . Podobnie jak poprzedniczki wolałabym coś skromnego, niż wydumanego i najlepiej z platyny , bądź złota . I chciałabym go nosić na tym samym palcu co obrączkę . A obrączki preferuję tylko złote, klasyczne , z jakimś niebanalnym grawerem od wewnętrznej strony .

24

Uważam że nie, choć mój okazał się być dosyć drogi podobno kosztował około 3tyś.(podobno bo nie chcą mi powiedzieć ale moja ciekawość była silniejsza i trochę poszperałam w necie;))
ja ogólnie byłam zaskoczona samymi zaręczynami:)), to była dla mnie prawdziwa niespodzianka tylko ogólnikowo rozmawialiśmy o ślubie, nie spodziewałam się tego, choć bardzo chciałam:) pierścionek pomagała wybrać mu siostra, jest cudowny, wyjątkowy najśliczniejszy:))))

25

musi to być dany z uczuciem smile

26

Witam, Ja też jestem zdania, że tradycja tradycją, ale w końcu kto to musi zmienić. Ja mam z białego złota (chodzi o trwałość tworzywa, a srebro jest miękkie) a oczka mam 2 z zielonego bursztynu. Natomiast obrączki będę miała z tytanu (są 3 razy tańsze od białego srebra, a tak samo trwałe (przynajmniej tak jest napisane w internecie) Szkoda, że przed zaręczynami nie wiedziałam o ich istnieniu:)

27

Ja jestem zdania, ze nie wazne jak drogi byl by ten pierscionek wazne by byl symbolicznie.. Nie przywiazuje do tego zbyt duzej wagi.

Przeciez to tylko pierscionek..chociaz z drugiej strony napewno ucieszyla bym sie gdybym dostala cudny pierscien zloty z diamentem;)

sumujac..bede zadowolona z tego co dostane..i kazdy na pewno bedzie mi sie bardzo podobal:)

28

Ja również nie przywiązuje do tego takiej wagi i nie chciałabym, aby pierscionek był drogi - dla mnie już 300zł, nawet 200 to drogo. Poprzedni moj facet kup mi obraczke na rocznice za 100zł, dla mnie to byl spory wydatek i dostał ochrzan big_smile to ma być pamiątka, symbolika, a nie Bóg wie jaki prezent:) tak samo nie chcialabym miec drogich obrączek.

29

Jakie wszystkie skromniachy! big_smile

No to ja powiem, że do pierścionka zaręczynowego nie przywiązuję uwagi. Może być z czegokolwiek, ale obrączki- na wypasie! Pierścionek zaręczynowy będę nosić tylko rok wg tradycji, natomiast obrączkę do końca życia. Nie zamierzam oszczędzać! Jak się uda, to platyna!

I przede wszystkim liczą się INTENCJE. Na pewno nie obrażę się za stal nierdzewną, jeśli wiem, że chłopak nie śpi na kasie, albo jest to wynik jakiejś spontanicznej chwili, ale kocha mnie ponad wszystko. Natomiast na pewno będzie coś nie tak, jeśli facet "przyoszczędzi" sobie w ten sposób na mnie, albo nie będzie mu na tym zależało.

Natomiast wielomięsięczne oszczędzanie na pierścionek postrzegam jako romantyzm w najczystszej postaci! Pomyślcie sobie: chłopak odmawia sobie przyjemności, poświęca własne zachcianki by dać najukochańszej dziewczynie to, co w jego mniemaniu najlepsze. W świecie wszędobylskiej konsumpcji i egoizmu to wyczyn!

30

Jeśli chodzi o pierścionek zaręczynowy to powiem Wam, że wybrałam go sobie sama. Osiem lat temu mój mąż zapłacił za niego 150 zł. Zawsze uważałam, że nie jest ważne czy to bdzie pierścionek z brylantem, czy z cyrkonią. Najważniejsza jest młość.

31

Roszpunka napisał/a:

Najważniejsza jest młość.

Otóż to smile

Zresztą, ja nie muszę mieć żadnych zaręczyn. Mogę od razu z chłopakiem planować datę slubu, i wcale nie musi mi się oświadczać. Naprawdę do tego też nie przywiązuje wagi. Oczywiście miło by było dostać taki prezent, niespodziankę, ale dla mnie to szkoda pieniedzy, nawet tych 100zł smile mogę nosić tylko obrączkę ślubną, nie muszę mieć pierscionka zarecznynowego. Może jestem dziwna, ale zawsze jest mi po prostu GŁUPIO dostawać jakiekolwiek prezenty od faceta, nie lubie jak facet wydaje na mnie kasę. Owszem, jest to miłe, ale głupio mi jest cokolwiek brać od niego.

32

Pierścionek zaręczynowy powinien być skromny, zresztą tak samo obrączki. Nie widzę sensu w tym cały szale kupowania drogich, wysadzanych diamentami pierścionków. To jest symbol.

33

margaretka123 widzę że mamy podobne poglądy. Mój pierścionek zaręczynowy kosztował mało a jest dla mnie najdroższy na świecie, a obrączki mamy srebrne bo nie lubię złota

34

uważam że pierscionek zaręczynowy powinien być przyzwoity,czyli nie żadne srebro ,odspustowe gówno czy nie wiadomo co jeszcze.może z tymbarka kółeczko ? opanujcie się dziewczyny , myślę żę skoro pracuje to stać potencjalnego przyszłego małżonka na odmówienie sobie paru rzeczy i kupienie czegoś lepszego ,w końcu to dla kobiety jego życia ! nie mówię tu o sumach ponad tysiąc tak do tysiąca myślę powinien być już odpowiedni .tyle na ten temat

35

EmiLka99 nie każda kobieta lubi złoto, więc srebro też może być. Myślę że tym co napisałaś mogłaś urazić Panie które posiadają właśnie srebrne pierścionki. Pierścionek nawet jeśli byłby plastikowy to i tak nie ma znaczenia liczy się Moja droga symbol. Moja koleżanka ma właśnie taki pierścionek zaręczynowy, plastikowy w kolorach tęczy i wierz co była nim zachwycona. Dwa lata temu dostała od męża złoty pierścionek jako taki drugi zaręczynowy a ona i tak kocha ten tęczowy. Nosi go dumnie latem, a zimą nosi ten złoty.

36

jeśli wolą srebro...ich sprawa ,nie sądzę żebym kogokolwiek uraziła,wyraziłam swoje zdanie jak i inne zgromadzone tu Panie .Jak przyjrzałam się tutaj komentarzom to wyszło na to że wszystkie dziewczyny takie skromne,mało wymagające i ogólnie idealizują swój obraz  a rzeczywistość jest w większości przypadków inna ... no nic ,ja gdybym dostała na zaręczyny pierścionek z  cukierka byłabym zniesmaczona i zdegustowana ,ale jak widać dla niektórych tu kobiet było by to wielkie wydarzenie:D symbol symbolem,rozumiem sytuację " przechodzimy koło kiosku ,mój mężczyzna kupuję taki cukierek z pierścionkiem i wręcza mi go dumnie " i jest to fajna sprawa ale do zaakceptowania jedynie w formie żartu i w zależności od spontaniczności i charakteru faceta,wtedy to jest słodkie i zabawne.ale jeśli chodzi o zaręczyny to też to jest symbol i wymaga już powagi sytuacji jak i  zaangażowania.wstydziłabym się nawet rodzicom moim bądz partnera pokazać takie "cudo" jako dowód jego miłości big_smile

37

jeśli wolą srebro...ich sprawa ,nie sądzę żebym kogokolwiek uraziła,wyraziłam swoje zdanie jak i inne zgromadzone tu Panie .Jak przyjrzałam się tutaj komentarzom to wyszło na to że wszystkie dziewczyny takie skromne,mało wymagające i ogólnie idealizują swój obraz  a rzeczywistość jest w większości przypadków inna ... no nic ,ja gdybym dostała na zaręczyny pierścionek z  cukierka byłabym zniesmaczona i zdegustowana ,ale jak widać dla niektórych tu kobiet było by to wielkie wydarzenie:D symbol symbolem,rozumiem sytuację " przechodzimy koło kiosku ,mój mężczyzna kupuję taki cukierek z pierścionkiem i wręcza mi go dumnie " i jest to fajna sprawa ale do zaakceptowania jedynie w formie żartu i w zależności od spontaniczności i charakteru faceta,wtedy to jest słodkie i zabawne.ale jeśli chodzi o zaręczyny to też to jest symbol i wymaga już powagi sytuacji jak i  zaangażowania.wstydziłabym się nawet rodzicom moim bądz partnera pokazać takie "cudo" jako dowód jego miłości big_smile

38

Każdy ma prawo do własnego zdania, jedni będą dumni z takiego pierścionka inne dziewczyny będą palić się ze wstydu

39

Jeśli facet może sobie pozwolić na pierścionek za kilka tysięcy - proszę bardzo.
Jeśli odkłada co miesiąc pieniądze na pierścionek - myślę, że to urocze.
Pierścionki ze srebra wcale nie są takie straszne i nie ma co gardzić. Inna sprawa, że srebro jest miękkie, akurat to nie jest teraz ważne.
Wydaje mi się, że mimo tego co tu niektóre z Was piszą, żadna nie chciałaby dostać śrubki czy pierścionka z automatu - to by raczej świadczyło o tym, że facet nie jest poważny. A zaręczyny chyba są sprawą poważną, prawda? Lepszy tańszy pierścionek ze złota lub nawet tego srebra niż coś takiego.
Osobiście jak już noszę coś na palcu to jest raczej 'płaskie' czyli przypomina raczej obrączkę niż klasyczny pierścionek z 'wystającym' oczkiem. Jeśli będzie to złoto - spoko, mimo że złota nie noszę. Jeśli będzie to srebro - spoko. Jeśli moja druga połówka trafi w mój gust (bo nie oszukujmy się, fajnie jak pierścionek nam się podoba tongue) i będzie to dla mnie niespodzianka, to ja będę zachwycona tongue

40

nie jestem katolikiem, znaczy nie lubie kosciola, ale to jest jedna z fajniejszych rzeczy ktore wymyslili. nie wartosc pierscionka ma znaczenie, a sposob w jaki ci go da, znam chlopakow ktorych nie bylo stac zeby kupic pierscionek dziewczynie taki jak by chcieli, i widzialem kilka razy oswiadczyny tych chlopakow ktorzy niesmialo prosili o *reke* swoje wybranki, i w moim odczuciu ostania rzecza o ktorej te dziewczyny mysla to wartosc tego pierscionka. atmosfera, osoba ma znaczenie,( to bedzies pamietac do konca zycia) nie waznie czy sie ulozy czy tez nie.

41

Hmm mimo iż jestem tu chyba pierwszym facetem na tej stronie dla kobiet to chciałbym powiedzieć
że moja wybranka ... (Już narzeczona) dostała pierścionek srebrny z cyrkonią taki zwykły z kształtem
kokardki ma jedno oczko .. próba 925 bodajże kosztował mnie 100 złoty ... zastanawiałem się oczywiście
nad tym czy nie za tani ten pierścionek .. ale uważam że nie liczy się to ile się wyda tej kasy tylko gest
i to że dostaję go z miłości mojej do niej ... jak go zobaczyła to się popłakała spojrzała na mnie i mówi .. " Ty żartujesz chyba "
też zmiękłem i się popłakałem .. zatkało mnie słowa nie mogłem z siebie wydusić .. Ona płakała ze szczęścia tak jak ja
trzymam pudełeczko i mówi " A pytanie gdzie ? " smile mały uśmiech na naszych twarzach i pytam " Czy za mnie wyjdziesz ? "
w płaczu powiedziała tak ! :* smile pewnie że tak ... założyłem jej go na palca serdecznego u prawej dłoni .. całowaliśmy
się i przytulaliśmy smile :* piękne chwile których nie zapomnę do końca swoich dni ... i myślę że ona też .. ja mam tylko 20
lat .. Ona 18 .. Jesteśmy szczęśliwą parą .. POZDRAWIAM WAS KOBIETY smile

42

A ja wam powiem, że nie ważne ile kosztuje pierścionek zaręczynowy, ważne żeby był dany z głębi serca:) Umówmy się, nie wszystko co drogie musi być ładne i nie wszystko co tanie musi być brzydkie i tandetne.

43

Najważniejsze by chwila zaręczyn była szczera, niezapomniana, pełna miłości i była kolejnym punktem na drodze wspólnego życia.
Nie ważne ile kosztuje pierścionek, z czego jest zrobiony. Ma być symbolem, danym z serca.
Oczywiście, kobieta pragnie by pierścionek zaręczynowy podobał się jej. Ale wyznacznikiem piękna nie są pieniądze.

44

ja mam swój już wymarzony tongue zamykam oczy i go widzę smile skromny, mały kwiatuszek, koszyczek z cyrkoniami smile ale nie białe a czerwone ;p to jest mój wymarzony pierścionek zaręczynowy smile i wiem że taki dostanę, złoty.
ja uważam że do 500 zl kupi się taki o to mój wymarzony pierścioneczek, niestety złoto idzie cały czas do góry jeśli chodzi o cenę więc wiadomo że może kosztowac np 300 albo 450.
i tak będę się starac patrzec również na cenę kwiatuszka smile
od MOjego Obecnego mam już dwa złote pierścionki smile jeden za 200 zl a drugi za 250 zl, zależy również od rozmiaru palca.

45

Cena pierścionka niema znaczenia...on jest tylko symbolem !!!

Ja otrzymałam od mojego obecnego męża pierścionek zaręczynowy złoty za ok 350 zł. Mentalnie miałby dla mnie taką samą wartość gdyby kosztował mniej, czy więcej.

Dzisiaj mijają 2 lata odkąd mój kochany poprosił mnie o rękę smile

46

A co mnie to, ile taki pierścionek kosztował i z czego jest? big_smile Facet mi się oświadcza, robi w gacie, czy go przyjmę, a ja mam mu powiedzieć "wypad, bo mi dałeś tani pierścionek!" ? big_smile
Pierścionek nie musi być drogi- i tak nabiera megawartości dla osoby go noszącej.

47

Wszystko zależy od osoby kupującej. Jeśli ma fundusze i zamierza je w całości przeznaczyć na pierścionek dla ukochanej to czemu nie. Ale tak jak pisały dziewczyny to tylko symbol, który ma odzwierciedlać miłość. Bo nawet najdroższy pierścionek nie zastąpi miłości i szacunku do drugiego człowieka.

48

jak dla mnie pierścionek może byc zwykły prosty nie drogi... to symbol uczucia... ja bede sie cieszyć z jakiego kolwiek smile

49

Oczywiście, że pierścionek nie musi być kosztowny, bo tu nie o to chodzi. Liczy się kto go daje, kto przyjmuje i z jakiej okazji smile
poza tym warto wcześniej porozmawiać z wybrankiem/wybranką zna ten temat, znam taki przypadek, gdzie mężczyzna w ogóle nie trafił w gust i narzeczona nie nosi ich pierścionka zaręczynowego, trochę smutne, co?

50

Już sam fakt, że dostałam pierścionek, spowodował ogromną radość.
Myśl, ile to mój mężczyzna musiał się nadreptać i namyśleć, aby go kupić, sprawiła, że pierścionek wydał mi się cudny.
A element zaskoczenia i fakt, że zaręczyny były tak oryginalnie zaaranżowane, sprawiły, że pierścionek wydał mi się najpiękniejszym na świecie.

I gdyby nawet wtedy wyciągnął obiektywnie patrząc najbrzydszy pierścionek na świecie, to i tak do dziś nosiłabym go z dumą smile

51

Ja z kolei uważam, że pierścionek powinien trochę więcej kosztować niż przeciętny - dziewczyny - przecież ma on być na całe życie smile)

52

mi akurat podobają się pierścionki z zółtego złota próby 333 w dodatku z cyrkoniami. ilekroć z moim M. przechodzimy koło jubilera, zaglądamy tam i gdy jakiś pierścionek mi się podoba, okazuje się, że jest taki, jak pisałam wcześniej. nie jestem zwolenniczką drogich pierścionków z ogromnymi brylantami. ale jeśli facet uważa za sprawę honorową wydać ileś tam kasy na tak i taki pierścionek, nich kupuje, ale uważam, że najpierw powinien dyskretnie podpytać wybrankę swojego serca o to, co jej się podoba.

53

popieram górę smile

54

Miłość jest najważniejsza, ale uważam, że pierścionek nie powinien być też najtańszy i tandetny. To w końcu ważny symbol. Kiedyś koleżanka podzieliła się ze mną poglądem, że cena pierścionka powinna wynosić minimum 1/3 pensji faceta, który pierścionek wręcza wink Uważam, że coś w tym jest, choć z drugiej strony zależy, czy na głowie nie ciążą kredyty, dzieci itd... smile

55

Wow! No to ja sie wylamie big_smile
Lubie srebro. Duzo go nosze...Ale z calym szacunkiem srebrny pierscionek to ja sobie moge kupic sama raz w tygodniu. A ten zareczynowy ma byc podobno specjalny tak?
Wiec srebrny zareczynowy odpada.
Nie lubie zoltego zlota i nie nosze bo mi do niczego nie pasuje. Wiec zareczynowy pierscionek z zoltego zlota bylby chybiony na max.
Platyna jest droga wiec potrafie zrozumiec ze ukochanego nie byloby stac na taka rozpuste.
Zostaje mi biale zloto.
Cyrkonie czy diamenty? Otoz diamenty!
Widzicie moje drogie jestem cenna osoba, cenna kobieta, istota ktora zasluguje na powazanie i szacunek. big_smile
Cyrkonie sa opowiednie w bizuterii danej na rocznice czy urodziny. Mily gest od ukochanego swiadczacy o pamieci. Jednak zareczyny sa specjalne czyz nie? Nie odbywaja sie one codziennie, w teorii powinny miec miejsce raz w zyciu. Tak jak diamenty. Sa rzadkie, cenne, nie znajduje sie ich na ulicy codziennie. Wiec poprzeczke stawiam wysoko. Ale...cos co latwo przychodzi nigdy nie jest doceniane wiec...:D
Tu gdzie mieszkam tradycja mowi ze pierscionek zareczynowy powinien miec 3krotna wartosc miesiecznej pensji big_smile I wiekszosc mezczyzn nie smie wydac mniej smile I dobrze ze sa jeszcze kraje w Europie gdzie kobiety moga oczekiwac pierscionka zareczynowego solidnej jakosci. big_smile
Obraczki jak ktos zauwazyl nosi sie codziennie wiec tez uwazam ze powinny byc swietnej jakosci. Na swoje wydalam kilka tysiecy bo maja mi wystarczyc na cale zycie a nie do najblizszego zmywania czy prania. Moge oszczedzic na przyjeciu weselnym ale nie na obraczkach. Basta big_smile

56

Ależ zgadzam się z Sadie w zupełności! Osobiście dodam, że nie miałabym skrupułów co do platyny, ale u mnie bardziej chodzi o piękny wygląd. Diamenty? Obowiązkowo! Ostatecznie otoczone szafirami, rubinami lub szmaragdami smile Pierścionek ma być piękny, cudowny i piekielnie drogi! Byle co mnie nie interesuje.

57 Ostatnio edytowany przez dorota.f (2012-03-30 19:16:52)

Sadie napisał/a:

Widzicie moje drogie jestem cenna osoba, cenna kobieta, istota ktora zasluguje na powazanie i szacunek. big_smile
Cyrkonie sa opowiednie w bizuterii danej na rocznice czy urodziny. Mily gest od ukochanego swiadczacy o pamieci. Jednak zareczyny sa specjalne czyz nie? Nie odbywaja sie one codziennie, w teorii powinny miec miejsce raz w zyciu. Tak jak diamenty. Sa rzadkie, cenne, nie znajduje sie ich na ulicy codziennie. Wiec poprzeczke stawiam wysoko.

A czy to nie jest tak, że laik i tak nie odróżni diamentów od cyrkonii?
Jedno i drugie się pięknie świeci.

No chyba, że jak chłop wręcza Ci pierścionek, to prosisz na początku o świstek, który mówi o wartości świecidełka wink

58

dorota.f napisał/a:
Sadie napisał/a:

Cyrkonie sa opowiednie w bizuterii danej na rocznice czy urodziny. Mily gest od ukochanego swiadczacy o pamieci. Jednak zareczyny sa specjalne czyz nie? Nie odbywaja sie one codziennie, w teorii powinny miec miejsce raz w zyciu. Tak jak diamenty. Sa rzadkie, cenne, nie znajduje sie ich na ulicy codziennie. Wiec poprzeczke stawiam wysoko.

A czy to nie jest tak, że laik i tak nie odróżni diamentów od cyrkonii?
Jedno i drugie się pięknie świeci.

No chyba, że jak chłop wręcza Ci pierścionek, to prosisz na początku o świstek, który mówi o wartości świecidełka wink

Mamy  nadzieję na takt i dobry smak wręczającego. Perfumy z bazaru niekiedy sa identyczne jak te z drogerii tylko co z tego?

59

dorota od tego sa doradcy w sklepach jubilerskich zeby pokierowac facetem i powiedziec mu czy to diament czy cyrkonia. A do faceta obowiazkow nalezy wiedziec co ja lubie. Czy nosze zloto takie czy inne i czy dopuszczam cyrkonie czy diamenty i jaki jest moj rozmiar palca. To jest robota ktorej nie zamierzam wykonywac za faceta. Jak ma na tyle jaj zeby mnie prosic o reke to i niech ma jaja i w innym temacie. smile
Powiem wam tak moj obecny juz maz zniknal moj inny pierscionek zeby wziac rozmiar, oszczedzal przez jakis czas a po jakims czasie stwierdzil ze po domu i samochodzie pierscionek zareczynowy byl najdrozsza rzecza jaka zakupil. A pewnie! Czemu mam sobie odmawiac diamentow..? smile

60

Sadie napisał/a:

Powiem wam tak moj obecny juz maz zniknal moj inny pierscionek zeby wziac rozmiar, oszczedzal przez jakis czas a po jakims czasie stwierdzil ze po domu i samochodzie pierscionek zareczynowy byl najdrozsza rzecza jaka zakupil. A pewnie! Czemu mam sobie odmawiac diamentow..? smile

Mój też chciał być sprytny, ale w obecnym czasie nosiłam pierścionki tylko na kciuku... Dużo to biedakowi nie dało tongue

Dla mnie zaręczynowy pierścionek i tak ma tylko symboliczną a nie materialną wartość. Jest bezcenny i w nosie mam to, czy chodzę z diamentami, cyrkoniami czy innymi szkiełkami.

61

Nie musimy byc wszyscy tacy sami smile
Jak ci to nie przeszkadza to mnie tez nie smile

62

Ja mam srebrny, piekny pierścionek i kompletnie mi nie zależało jaki to ma być model- liczyła się wartość symboliczna tylko i wyłacznie, nie przykładam wagi, nawet w  1%  do biżuterii i cieszę się że mój mąż , wtedy chłopak to resepktował smile

63

Mój pierścionek prawie 2 lata temu kupowany był  w Aparcie za 500zł. jest piekny i dla mnie najważniejszy smile Ale pokochałabym pierścionek nawet z gum do żucia bo był dany przez mężczyznę, którego kocham nad życie!!!

64

mój pierścionek kosztował jakieś 800 zł, jest mały, skromny ale z brylantem. Nie miało dla mnie znaczenia jak będzie wyglądał, najważniejsze, że ON sam go wybierał i podobno jak tylko go zobaczył to wiedział, że to jest pierścionek idealny dla mnie. Jest najpiękniejszy na świecie i cena nie ma dla mnie znaczenia. Co innego obrączki, które- jak już zaznaczałam w innym wątku- nie mogą być byle jakie.

65

czy musi być kosztowny? nie sądzę, zależy kogo na co stać. Mój kosztował 300 zł i nie zamieniłabym go na inny smile
ale mam znajomą która dostała za 1000 zł i marudziła, że się narzeczony nie wysilił, także zależy też od osoby:)
jeśli chcecie wygrać śliczny pierścionek zaręczynowy za 5000 zł to zerknijcie tutaj:link
wyhaczyłam taki konkurs, jak na razie za wiele odpowiedzi nie ma to szanse są spore smile

Post został edytowany ze względu na naruszenie Regulaminu Forum. Jednocześnie przypominam, że na forum nie umieszczamy treści o charakterze reklamowym, nie wklejamy linków do stron internetowych i innych forów.

Dziękuję za dostosowanie się i pozdrawiam.
Moderatorka Wielokropek

Posty [ 1 do 65 z 242 ]

Strony 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Czy pierścionek zaręczynowy musi być kosztowny?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024