Organizowanie sobie czasu - listy na kartkach nie działają. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Organizowanie sobie czasu - listy na kartkach nie działają.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Organizowanie sobie czasu - listy na kartkach nie działają.

Od zawsze miałam problem z organizowaniem sobie czasu.
Ostatnio coraz częściej szukam dobrego sposobu na rozwiązanie mojego problemu.
Zaczęłam sobie robić listy, w których spisuję rzeczy do zrobienia, załatwienia itp. Jednak to mi praktycznie nic nie daję. Taka papierowa forma listy albo się gdzieś zagubi, albo zaraz o niej zapomnę. Dużo rzeczy się z nią dzieje, w każdym bądź razie - nie działa to na mnie. Nie przypomina mi to o ważnych rzeczach .
Nie wiem jak sobie mam radzić z organizowaniem wszystkiego, jak się gubię już po zrobieniu sobie różnych list czy spisów. Tym bardziej teraz, kiedy tuż tuż w drodze jest mój ślub.

Macie jakieś sposoby, na radzenie sobie z własnym czasem?

P.S. Nie jestem pewna czy w dobrym dziale umieściłam temat. Z góry przepraszam ze ewentualny błąd i proszę o przeniesienie.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Organizowanie sobie czasu - listy na kartkach nie działają.

Zawsze byłam zorganizowana, więc nigdy nie miałam takiego problemu,ALE też jestem tylko człowiekiem i w dodatku takim,który ma krótką pamięć wink dlatego ja, jeśli mam coś ważnego do załatwienia, to ustawiam przypomnienie w telefonie - w końcu zawsze ma się go przy sobie i jest lepszy niż kartka,która może się gdzieś zawieruszyć.

I zapraszam do naszego wątku dla przyszłych żon : http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?pid=567880#p567880

3

Ale męczące jest zapisywanie wszystkiego w telefonie. I kiepsko się to przegląda jak dla mnei. sad

Szukam jeszcze innego sposobu na moje rozterki. ;/

Hehe, dzięki, śledzę już ten wątek, jednak raczej się nie udzielam, bo tam dużo się dzieje, a ja ani nic nie załatwiłam, ani nie mam zbyt wiele czasu regularnie go odwiedzać. sad

4

Ja mam patent na sprawy, które trzeba załatwić przez internet - w najnowszym windowsie jest wgrany (ale można też ściągnąć za darmo z sieci) program "sticky notes". To takie wirtualne żółte karteczki, które "przykleja się" na pulpicie. Świetny moim zdaniem pomysł na zanotowanie spraw typu opłacić rachunek, wysłać maila, zamówić to czy tamto.

A nie próbowałaś może kupić sobie małego, poręcznego terminarza i w nim zapisywać ważne sprawy? Na rynku jest mnóstwo wzorów, ale np. w moim przypadku sprawdzają się te większe, z dużą ilością miejsca do zapisywania i dodatkowymi, pustymi kartkami (na lity zakupów czy cokolwiek innego).

5

O, te karteczki w systemie mi się nawet podobają, chyba ich poszukam, jednak to nie załątwi wszystkiego, bo raczej tylko te rzeczy, które załatwiam za pomocą komputera bądź gdy jestem w domu i mam włączony i akurat coś trzeba w domu zrobić, np w końcu podlać kwiatek smile

A co do kalendarzy i terminarzy to nie działają - nie ma siły to u mnie żadnej. sad

Zapraszam do pisania więcej swoich pomysłów. smile

6

Ja jestem okrutnie zapominalska - to znaczy, właściwie jestem bardzo poukładana, ale dopóki ilość zadań do wykonania nie przekracza dwóch tongue Jeśli jest ich więcej, to kiedy wpadnę w wir jednej czynności, łatwo zapominam o reszcie. Szczególnie w pracy - to tam mam najwięcej zadań. Dlatego na moim biurku leży specjalny terminarz - taki duuuuży blok kartek (zajmuje sporą część mojego biurka, jest jakby podkładką), na którym zapisuję wszystko, co jest ważne. Robię sobie tam listy rzeczy do zrobienia z podziałem na dni, jeśli coś jest superważne to piszę to bykami i zakreślam kolorowym markerem, stawiam duże wykrzykniki, by zwrócić swoją uwagę na najważniejsze wink To samo zapisuję w podręcznym kalendarzu, który zawsze noszę ze sobą - i tak samo najistotniejsze rzeczy są w nim zaznaczone na kolorowo. Jeśli chodzi o ważne wydarzenia, ustawiam przypomnienie/budzik w telefonie (i też mam ustawione codzienne przypomnienie na pigułkę antykoncepcyjną - bez tego nie ma bata, żebym o niej pamiętała).

Natomiast w domu, kiedy muszę o czymś pamiętać, rozklejam sobie karteczki po całym mieszkaniu (w strategicznych miejscach: na lustrze, na sedesie, drzwiach wink).

7

Co do ustawiania budzika na jedną określoną porę to i u mnie to działało, a działało, bo też miałam zawsze ustawiony jeden alarm na jedna stałą godzinę, żeby łyknąć tabletkę. smile Inaczej również, bym o niej nigdy nie pamiętała. smile Ale już nie biorę.

A jak po prostu ustawię alarm na jakąś inną godzinę w ciągu dnia to nie wiem czego dotyczył... A powiadomienia są dla mnie niewygodne, tym bardziej przy założeniu dużej ilości różnych rzeczy do zrobienia. sad

8

Eh, to nie wiem. U mnie działa dosyć dobrze terminarz - ale w sumie często zapominałam do niego zaglądać wink no i te karteczki na pulpicie (nie mogę rozwieszać po mieszkaniu, bo za bardzo interesują mego kota).

Za tydzień zaczynam na uczelni warsztaty z zarządzania czasem, jak dowiem się czegoś ciekawego to od razu podrzucę tu pomysł smile

9

O, fajnie, byłabym Ci wdzięczna Falko. smile

A tak swoją drogą, to kiedyś przeczytałam dwie książki na ten temat, lecz niestety nic nie dały. sad

10

Ehh, wiem coś o tym. Niby znam te wszystkie "maigczne sztuczki na przypominanie", to i tak nie potrafię z nich korzystać. Co kupię nowy terminarz - to chwilę później okazuje się że zostawiłam go w domu w drugiej torbie albo w ogóle gdzieś się zawieruszył. Listy zakupów zostawiam na stole w kuchni, mieszam rachunki zapłacone z tymi do opłacenia itede itepe.

Ale ciągle mam nadzieję że któregoś dnia znajdę coś, co pozwoli ogarnąć mi ten bałagan smile albo stwierdzę, że trudno, taka już moja uroda - roztrzepanego oszołoma wink

11

Ja korzystam z kalendarza i czasem nastawiam przypomina cz w telefonie- tak, na wszelki wypadek, gdy coś jest bardzo ważne. Zwykle jak już coś zapisze to o tym pamiętam;) Taki mój sposób.

12

niki, niestety samo nic się zmieni. Ty musisz coś zmienić w swoim postępowaniu. Wiem, że boli (i ta prawda, i jej wykonanie). Ale niestety nie ma tak, że ja pozostanę taka, jak jestem, będę robić to, co do tej pory, a moje życie nagle zmieni się na lepsze. To moja odpowiedź na Twoje (i nie tylko Twoje) "to na mnie nie działa i tamto też...".
Wprowadź w życie choć jeden sposób na zorganizowanie swojego czasu, który znasz z książek lub z wypowiedzi na tym forum. Na tydzień. Taka próba. Najpierw musisz umieć panować nad sobą, żeby móc zapanować nad czasem. 
Co do moich metod - listy spraw do załatwienia. Z tym że mam listy długoterminowe (wyrobić paszport, kupić lepsze słowniki) i listy na dany dzień lub najbliższe dni (odpowiedzieć na maila, ugotować, zrobić porządek z butami). W terminarzu (bardzo małym w moim przypadku) zapisuję terminy dalsze niż 'jutro', jeśli mam coś umówionego na dany dzień i godzinę lub jeśli z miesięcznym wyprzedzeniem znam datę opłacenia kolejnego rachunku. 
I najlepszy trik - wykreślaj z listy rzeczy nieistotne! To działa. Zastanów się, po co właściwie chcesz robić x i jakie znaczenie zrobienie lub nie x-a będzie miało za rok, za dziesięć lat. Czy nie ma ważniejszych rzeczy do zrobienia w tym czasie?
Życzę powodzenia w ujarzmianiu czasu smile

13

niki_82 napisał/a:

A tak swoją drogą, to kiedyś przeczytałam dwie książki na ten temat, lecz niestety nic nie dały. sad

Ciągle powtarza się u Ciebie "nic nie dało", "nic nie dały". Bo to nie wystarczy przeczytać ale trzeba postarać się i wdrożyć wink
Ja miałam ten sam problem - wystarczył terminarz i systematyczne zaglądanie, wypracowanie tego nawyku.

14

Ale o to chodzi, że ja próbowałam już nie jednej rzeczy. Kalendarza to nawet kilka razy. Ciężko mi idzie ale dalej walczę.

Czasami myślę, że to całe moje niezorganizowanie to wygląda jak jakaś choroba. tongue

Dalej szukam pomysłów. smile

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Organizowanie sobie czasu - listy na kartkach nie działają.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024