Sugarcrafting - dekoracje ciast w stylu angielskim - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Sugarcrafting - dekoracje ciast w stylu angielskim

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

1 Ostatnio edytowany przez kotoko (2011-04-17 15:56:49)

Temat: Sugarcrafting - dekoracje ciast w stylu angielskim

Moim zdaniem, Anglicy są mistrzami dekorowania ciast smile
Do ozdabiania tortów, babeczek czy drobnych ciastek używają tzw. lukru plastycznego, który można kupić w sklepach internetowych bądź też wykonać samodzielnie. Lukier swoją konsystencją przypomina plastelinę, można ulepić z niego wszystko na co ma się ochotę, a jego największą zaletą jest to, że można go zjeść ;-).

Bardzo ciekawi mnie, czy któraś z netkobiet dekoruje swoje wypieki właśnie w stylu angielskim?
Mam na koncie kilka tortów, wykonanych tą techniką, choć moim zdaniem do ideału brakuje im duuuuużo - zawsze robią wrażenie na rodzinie i znajomych. W maju będę piekła pierwszy tort komunijny w moim życiu, miło by było zatem, gdyby znalazł się ktoś, kto podziela moje nowe zainteresowanie i z kim można wymienić się doświadczeniami smile

Dla przykładu kilka cudeniek, pokrytych lukrem plastycznym, znalezionych w internecie:

http://www.cakepicturegallery.com/d/12466-1/Pink+gift+box+birthday+cake.JPG
http://www.pvkii.com/imag/gallery/Louis_Vuitton_Purse_Birthday_Cake_M_HIGHCLASS.213171521.jpg
http://heavenlydelightcakes.com/gallery/Cupcake%20Cakes/11%202008%2030th%20Birthday%20Cupcakes.JPG
http://masterpiece.blog.com/files/2010/05/cupcake-wedding-cakes02.jpg
http://www.caketodays.com/wp-content/uploads/2009/12/wedding-cupcakes-57.jpg

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Sugarcrafting - dekoracje ciast w stylu angielskim

Lukier plastyczny to jeden z obiektów mojego kulinarnego pożądania big_smile

te torty są fantastyczne, na moim ślubie taki właśnie będzie smile

Sama jeszcze nie robiłam, ale na pewno kiedyś zrobię big_smile

3

Mogę się z Tobą zgodzić Anglicy świetnie dekorują ciasta,ciasteczka miałam okazję zjeść  nawet ich ciasta są  dobre.  ( Zacznijmy od tego czego ja bym nie lubiła ze słodyczy he he he) Ale wydaje mi się,że każdy dobry cukiernik umie zrobić taką dekorację a nawet jak się postara to i lepszą.

4

Rzeczywiście te torty robią wrażenie, jak dla mnie są może trochę kiczowate, ale w tym właśnie tkwi ich urok wink. Niestety nie mogę pochwalić się w tej kwestii swoim doświadczeniem, choć torty i ich dekoracja są moją rodzinną specjalnością. Bardzo często dekoruję je z wykorzystaniem samodzielnie wykonanych listków z czekolady, niezmiennie robią na wszystkich wrażenie. Jeśli mam taką możliwość wybieram dodatkowo gałązki porzeczek czy winogron, dokładam te listki w taki sposób, aby wiernie odwzorowywały rzeczywistość, układam na bitej śmietanie i... nieskromnie powiem, że naprawdę jest co podziwiać smile.

5

Olinko, może troszkę nie w temacie to pytanie, ale zdradzisz sekret jak robisz te listki? smile:)

6

Jasne, że zdradzę wink. Te listki robi się naprawdę bardzo łatwo, choć trochę z nimi zabawy, za to zapewniam, że jak się postarasz, efekt jest wart poświęconego czasu smile.

W naczyniu rozpuszczam tabliczkę lub dwie (zależy jak dużo potrzebuję tych ozdób) białej lub ciemnej czekolady, najlepiej zrobić to w mikrofalówce, wtedy nie trzeba dokładać masła, a na pewno nam się nie przypali. Potem zrywam świeże listki - prawdziwe, zielone z krzewów lub drzew, najlepiej, żeby miały dosyć grube żyłki i ciekawy kształt (bo to daje fajny efekt) i były dosyć sztywne, wtedy łatwiej je wykonać.

Kiedy już mam jedno i drugie, biorę do ręki liść i delikatnie nakładam łyżeczką cienką (ale nie za bardzo, bo potem szybko się łamią) warstwę czekolady. Uwaga! Czekoladę nakładamy od spodu liścia - to jest bardzo ważne. Po nałożeniu czekolady liście odkładamy na bok i czekamy aż zastygnie, wtedy delikatnie ciągnąc za liść, odrywamy go. Ot, i cała filozofia wink.

7

Uuu-uuu, czy od kwietnia ktoś coś kombinował z lukrem? smile smile Nie wierzę, że tak tu cicho, musi się znaleźć na forum ktoś, kto próbował tej zabawy i zechce podzielić się swoimi doświadczeniami smile
W maju piekłam tort na komunię, tak jak pisałam wcześniej. A w międzyczasie były też dwa torty urodzinowe, którymi skromnie się pochwalę smile.

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/224016_207640855936641_100000721833595_647698_1759969_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/267864_229038410463552_100000721833595_767120_1466435_n.jpg

8

Kurczę Kotoko, zachwycają mnie Twoje twory! wink
Powiedz mi, skończyłaś jakąś szkołę czy sama z siebie gotujesz?
I czy kształcisz się aktualnie w takim kierunku?
TAki talent...szkoda, żeby się zmarnował;)
Ja nawet nieźle gotuję, ale nie chce mi się ;/

9

Juliette, zrobiło mi się bardzo mi miło po przeczytaniu Twojego komentarza, dziękuję smile. Jestem samoukiem, nie kształcę się w tym kierunku, to po prostu miłe hobby, które relaksuje mnie w przerwach w czytaniu książek (studiuję filologię polską wink ). Cieszę się, że komuś podoba się to co robię smile.

10

Podzwiam takich ludzi jak Ty, bo wiadomo gotowanie jest czasochlonne i pracochlonne ( bo takie dzielo jak TWoje, to nie robi sie w 5 minut? wink Ja za leniwa jestem...może kiedys wreszcie jak bede żoną, to będe tak gotowac dla męża z chęcią wink Pozdrawiam.

11

Jeśli ktoś ma dużo wprawy to pewnie robi taki torcik w godzinkę, mi to zajmuje kilka, ale jeszcze się nauczę skracać czas wykonywania tongue:P. Jeszcze raz dziękuję.

12

Dziś zabieram się taki właśnie tort i mam pytanie.Może któraś z was mi doradzi:)Krem zrobię maślano-budyniowy.Po przełożeniu biszkoptów tym kremem powinnam wstawić tort do lodówki aby krem stężał zanim zacznę pokrywać go masą cukrową??To mój pierwszy eksperyment z masą cukrową i chcę mieć pewność,że zrobię to jak należy:)A jeszcze jedno pytanko...Jak grubą warstwą kremu mam obsmarować tort dookoła(pod masę cukrową)??

13

Angielskie torty są ohydne w smaku, nafaszerowane chemią, przeslodzone i w zasadzie wszystkie jednakowe.
Różnią się właśnie tylko dekoracja.
A dekoracje owszem, zjeść można, ale ile można wepchnąć w siebie cukru ze smakiem? Taki tort jest oblepiony KILOGRAMEM cukru!
A na angielskich przyjęciach to, co zostaje po, to w 90% właśnie lukier plus trochę ciasta. Oczywiście nikt przy zdrowych zmysłach tego lukru nie zjada, bo kto by się faszerowal cukrem, lukier jest traktowany jak opakowanie z tektury - należy pochwalić, ze ładne, potem wydlubac odrobinę zjadliwego ciasta ze środka, a cały lukier ląduje w koszu.

Jedynym ratunkiem jest fakt, że polskie torty bywają bardziej urozmaicone smakowo. W UK inny smak tortu to w zasadzie jedynie inny aromat użyty do ciasta.

Może w Polsce jest to pewna nowośc, więc jest jeszcze atrakcyjne, ale z angielskiej perspektywy - lukier zawsze smakuje tak samo, zachwyt nad dekoracja mija po 5 minutach, kiedy się okazuje, ze znów trzeba w siebie wcisnąć kolejna porcje lukru z uśmiechem na twarzy żeby gospodarzom przykrości nie sprawić. Po 20 torcię to koszmar tongue

Anglicy sa mistrzami w robieniu ciasteczek, torty to porażka wink

14

A więc mam to za sobą.Było ciężko.Po rozwałkowaniu masy wszystko darło się  w rękach...porażka(może to wina lukru-kupiłam gotowy).Nie mogłam znalezc nigdzie barwników w żelu więc kupiłam w płynie i rzeczywiście nie nadają się zbytnio do tego,bo lukier robi się zbyt rzadki.Ogólnie tort wygląda spoko jak na pierwszy raz,ale nie wiem czy jeszcze się skuszę na masę cukrową:)

15

Rzeczywiście lukier plastyczny jest ohydny w smaku i mało kto zjada takie dekoracje. Dlatego ja sobie ćwiczę na atrapie big_smile Obecnie pracuję nad tortem wiosennym: pieniek drzewa, mech i jakieś drobne kwiatki.

Ale o wiele bardziej wolę zdobić torty czekoladą plastyczną lub kremem maślanym/maślano-budyniowym:

http://i62.tinypic.com/28nj0p.jpg

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Sugarcrafting - dekoracje ciast w stylu angielskim

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024