cudowne zioło dziurawiec - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: cudowne zioło dziurawiec

Dziurawiec okazuje sie byclekiem na niemal wszystkie dolegliwosci od łagodnych stanów depresyjnych poprzez problemy trawienne na kłopotach skórnych skonczywszy. Picie przez dwa tygodnie, raz dziennie naparu z tego zioła (polecam raczej tzw,. zioło sypane nie fixy, najlepiej zaopatrzyc sie w nie w sklepie zielarskim) uodparnia organizm, wspomaga walkę z wonymi rodnikami, reguluje cisninie krwii...
Jakie inne zioła znacie, których działanie ma zbawienny wpływ na nasz organizm a są moze nieco zapomniane?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: cudowne zioło dziurawiec

BETTY, uważam, że jeżeli się "coś" poleca do stosowania( w tym przypadku chodzi o ziele dziurawca), należy najpierw zapoznać się dokładnie nie tylko z jego zastosowaniem, ale również poinformować o przeciwwskazaniach i skutkach ubocznych.
Bowiem taka niewiedza, może wyrządzić więcej szkody na zdrowiu niż przynieść pożytku przy stosowaniu tego zioła. Przy jego zakupie, na opakowaniu jest zawsze taka informacja, ewentualnie można poczytać w necie - do czego Cię gorąco zachęcam.

Ze swej strony podaję pełną informację dotyczącą zastosowania dziurawca i przeciwwskazaniach.

Zastosowanie lecznicze: Dziurawiec zwyczajny zawiera wiele substancji czynnych o różnych właściwościach farmakologicznych, dzięki czemu surowiec znajduje różne zastosowania w terapii, zależnie od postaci używanego leku.   Wewnętrznie: Rozkurczające działanie dziurawca na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i naczynia krwionośne oraz w małym stopniu na drogi moczowe wykorzystywane jest w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego i wątroby (zaburzenia trawienia, nieżyt żołądka i jelit, niedokwaśność, kamica żółciowa, skurcze jelit, wzdęcia); zastojach krążenia obwodowego, szczególnie w przepuszczalności i łamliwości naczyń włosowatych; w osłabieniu czynności nerek, pomocniczo w kamicy nerkowej.   Hiperycyna zawarta w dziurawcu działa uspokajająco i przeciwdepresyjne. Korzystny wpływ dziurawca na samopoczucie wykorzystywany jest w leczeniu zaburzeń nastroju typu depresyjnego, zmian nastroju związanych z przekwitaniem, niepokoju nerwowego, stanów lękowych, bezsenność a także w stanach wyczerpania nerwowego.   Zewnętrznie: Ułatwia gojenie ran, oparzeń, owrzodzeń, odmrożeń (zawarte w dziurawcu zwyczajnym garbniki działają ściągająco i antyseptycznie na błony śluzowe i uszkodzone miejsca skóry). Pomocniczo stosowany w stanach zapalnych jamy ustnej, dziąseł i gardła.

Przeciwwskazania: Gdy masz nadwrażliwość na dziurawiec, ciężkie zaburzenia funkcji wątroby, gorączkę.   Gdy przyjmujesz inne leki. Bardzo ważną cechą dziurawca, ze względu na bezpieczeństwo stosowania, jest możliwość interakcji z innymi lekami. Wyciąg z dziurawca może zmniejszać skuteczność niektórych leków, obniżając ich stężenie terapeutyczne w osoczu. Dotyczy to indynaviru używanego w leczeniu zakażeń wirusem HIV, warfaryny, cyklosporyn, doustnych leków antykoncepcyjnych, dekstrometorfanu, teofiliny, amitriptyliny, a także digoksyny. W przypadku stosowania leków przeciwdepresyjnych przed rozpoczęciem przyjmowania dziurawca należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.   Gdy jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży lub karmisz piersi. Dziurawca nie powinny stosować kobiety w ciąży i okresie karmienia piersią.

Możliwe skutki uboczne: W nadmiernych ilościach może spowodować uczulenie na słońce.

Ostrzeżenia: Nie należy podawać dzieciom poniżej 7 roku życia.   Uwaga! Podczas stosowania preparatów zawierających hiperycynę należy unikać przebywania na słońcu, korzystania z solarium.   Przed zastosowaniem należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu. Nie należy stosować po terminie ważności. Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, zgodnie z wymaganiami producenta, chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.

Pozdrawiam

3

napisałaś to w taki sposób jakbym chciała kogos otruc...bez przesady, po pierwsze zaczełam watek wiec o ewentualnych skutkach ubocznych mozna dyskutowac w trakcie, po drugie doskonale znam działanie dziurawca i uwazam za niezbyt potrzebne kopiowanie i wklejanie na forum wszystkich strasznych rzeczy jakie groza nam po zażyciu tego zioła.
Zioło, lek,jedzenie, zazywanie kąpieli słonecznych, wszystko w nadmiarze i stosowane z brakiem rozwagi moze zaszkodzic
Zalezy mi na dyskusji na temat działania ziół a niewyliczaniu wrecz aptekarskim za i przeciw, na tym polegac chyba powinno forum..? pozdrawiam

4

bettybooblue napisał/a:

doskonale znam działanie dziurawca

Zatem, dlaczego w tytule wątku napisałaś " cudowne zioło dziurawiec"? skoro jest tyle przeciwwskazań do jego stosowania...czyli, nie jest ono aż takie cudowne.

bettybooblue napisał/a:

i uwazam za niezbyt potrzebne kopiowanie i wklejanie na forum wszystkich strasznych rzeczy jakie groza nam po zażyciu tego zioła.

Jestem przeciwnego zdania...zawsze należy być świadomym w temacie " za i przeciw". Ty tylko wypowiedziałaś się w temacie "za" jego stosowaniem, dlatego "z aptekarską" dokładnością wypisałam wszystko co "przeciw", bo szczególnie to zioło ma ich bardzo dużo i należy go stosować z ostrożnością.  Znam osobiście przypadki szkodliwego działania u osób nadwrażliwych na promienie słoneczne - co potwierdzam również na własnym przykładzie.
Aczkolwiek nie zachęcałaś do wypowiedzi na temat dziurawca, tylko innych ziół, "... których działanie ma zbawienny wpływ na nasz organizm..." to uznałam za stosowne wypowiedzieć się w tym temacie, właśnie z uwagi na brak tych informacji - ale daleko mi do tego , aby posądzać Cię o zamiar otrucia kogokolwiek. Nie powinnaś tak odbierać mojej wypowiedzi, bo jak sama twierdzisz , po to jest forum żeby dyskutować, jednakże forma w jaki sposób ją prowadzę zależy li tylko ode mnie.

Stosując jakiekolwiek zioła, zawsze zapoznaję się z ich działaniem i sposobem parzenia. Niektóre zioła zalewa się wrzątkiem, inne  gotuje i dlatego należy stosować się do wskazań, bo niewłaściwie przygotowane przybierają inne właściwości, często szkodliwe.

pozdrawiam

5

Zgadzam się z żyworódką... akurat dziurawiec jest na tyle niebezpiecznym ziołem, że należy informować o możliwych skutkach ubocznych. i chociaż osobiście jestem wielką zwolenniczką stosowania ziół, tak dziurawca staram się mimo wszystko unikać..

6

Żyworódka ma w pełni rację, należy zawsze znać obie strony medalu. Bardzo lubię stosować na co dzień zioła i encyklopedia ziół mi w tym pomaga. Ale musimy pamiętać o tym, że praktycznie wszystko ma jakieś skutki uboczne, a akurat dziurawiec ma ich bardzo dużo np. obniża działanie doustnych środków antykoncepcyjnych. Ja bym go tak nie wychwalała. Pozdrawiam

7

Picie dziurawca z niektórymi lekami może dać ciężkie powikłania.

Dlatego owszem  pić dziurawca i inne zioła ale po konsultacji z lekarzem , żeby było bezpiecznie.

8

Anieta_26 napisał/a:

obniża działanie doustnych środków antykoncepcyjnych.

Bardzo ważna uwaga! O dziwo, mało kto o tym wie, a winą za niechcianą ciążę obarcza się "nieskuteczne pigułki".

9

BabaOsiadła napisał/a:
Anieta_26 napisał/a:

obniża działanie doustnych środków antykoncepcyjnych.

Bardzo ważna uwaga! O dziwo, mało kto o tym wie, a winą za niechcianą ciążę obarcza się "nieskuteczne pigułki".

W kazdej instrukcji dołączonej do pigułek jest zamieszczona informacja o dziurawcu - nie wolno ich łączyć.

10

Mnie bardziej zniechęca do stosowania dziurawca fakt, że w połączeniu w promieniami uv może robić plamy na skórze.

11

różyczka napisał/a:

Picie dziurawca z niektórymi lekami może dać ciężkie powikłania.

Dlatego owszem  pić dziurawca i inne zioła ale po konsultacji z lekarzem , żeby było bezpiecznie.

Haha, po "konsultacji z lekarzem" - w dzisiejszych czasach ignorancji, braku kompetencji i totalnego braku odpowiedzialności lekarzy, zaczynam wątpić w zapewnienie bezpieczeństwa z ich strony. Wspaniały psychiatra, u którego dzisiaj byłam przepisał mi Asertin, Nitrazepam i kazał codziennie pić ziele dziurawca, nawet nie pytając się czy przyjmuję jakieś inne leki (np. właśnie antykoncepcyjne), nie wspominając jakie działanie mogą wywołać między sobą. A na moje pytanie czy oby dziurawiec jakoś nie osłabia działania leków, bo kiedyś coś mi się tak zasłyszało od koleżanki (której wiedza podparta jest wiedzą jej ojca lekarza), zbył mnie pobłażliwym śmiechem. Tra-ge-dia.

12

Witam, mój syn z pewnych przyczyn miał tak powiem depresję, pije dziurawiec i są małe efekty na plus a pije 1,5 tygodnia.

13

a ktos zna moze cos co by pomoglo na prosaki? takie krostki na penisie sad chcialbym sie tego pozbyc....

14

Woda utleniona na początek.

15 Ostatnio edytowany przez Markuene (2012-11-04 16:52:17)

powaznie piszesz. ?

16 Ostatnio edytowany przez didina (2012-12-26 17:44:29)

żyworódka napisał/a:

Ze swej strony podaję pełną informację dotyczącą zastosowania dziurawca i przeciwwskazaniach.

Z  Gdy jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży lub karmisz piersi. Dziurawca nie powinny stosować kobiety w ciąży i okresie karmienia piersią.[/i]

A to ciekawe.. może podaj żródło swojej informacji, bo ja znalazłam zupełnie inne info o dziurawcu w ciązy.

"Niezależnie od tego przez okres ciąży przyszła matka winna pijać zamiast herbaty, dziurawiec. Bierze się łyżkę na szklankę wrzątku lub dwie torebki ekspresowe i jedną torebkę mięty, oczywiście można taką herbatę słodzić i jadać to, co się jada z herbatą. Dziurawiec poprawia działanie niemal wszystkich gruczołów wydzielania wewnętrznego: tarczycy, grasicy, śledziony, woreczka żłóciowego, jak i pracę węzłów chłonnych w obu ustrojach, a więc i u dziecka"

zródło: Witold Poprzęcki -Poradnik zielarza, Warszawa 1984

z resztą w internecie również znalazłam informacje, że dzirawiec można pijać w ciąży, poza oczywiście dniami, kiedy poddajemy się ekspozycji na słońce

17

Witaj didina.

Jeżeli dobrze sobie przypominam, to informację dot. zioła dziurawiec spisałam bezpośrednio z informacji podanej na opakowaniu. Teraz poszukałam w internecie i podaję Ci trzy źródła, w których również przestrzegają przed stosowaniem tego zioła przez kobiety w ciąży i przy karmieniu piersią.

"Należy uwazac na dziurawiec, ponieważ powodjde, ze skora staje się bardziej wrazliwa na promienie sloneczne. Osoby przyjmujace go szczegolnie te o jasnej karnacji powinny unikac ostrego slonca i solarium, gdyż latwiej o poparzenia skory.
Powinno się również unikac w czasie przyjmowania dziurawca czerownego wina, drozdzy.
Nie powinny go przyjmowac kobiety w ciazy oraz karmiace piersia.
Może oslabic dzialanie niektorych lekow-antykoagulantow, lekow przeciwwirusowych w leczeniu HIV, tabletek antykoncepcyjnych (zawierajacych powyzel 50 ?g estrogenow), lekow antydepresyjnych, teofiliny, dextrometorfanu."
Żródło: Dziurawiec zwyczajny - Forum Ogrodnicze Oaza

"INTERAKCJE I DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE:
Dziurawiec zwyczajny powoduje, że skóra staje się bardziej wrażliwa na światło. Osoby z jasną karnacją powinny unikać ostrego słońca i innych źródeł światła ultrafioletowego, np. łóżek do opalania. W przeciwnym razie mogą wystąpić zmiany skórne, plamy na skórze. Jest również wskazane unikanie czerwonego wina, sera, drożdży, marynowanych śledzi. Dziurawiec zwyczajny nie powinien być używany w czasie ciąży oraz karmienia piersią."
Żródło: Dziurawiec zwyczajny - Magiczny Ogród

"SKUTKI UBOCZNE I OSTRZEŻENIA
Dziurawiec zwyczajny powoduje, że skóra staje się bardziej wrażliwa na światło. Osoby z jasną karnacją powinny unikać ostrego słońca i innych źródeł światła ultrafioletowego, np. łóżek do opalania. Jest również wskazane unikanie czerwonego wina, sera, drożdży, marynowanych śledzi. Dziurawiec zwyczajny nie powinien być używany w czasie ciąży oraz karmienia piersią."
Żródło: Zielnik.herbs2000.com

didina napisał/a:

(...)z resztą w internecie również znalazłam informacje, że dzirawiec można pijać w ciąży, poza oczywiście dniami, kiedy poddajemy się ekspozycji na słońce(...)

Przejrzałam kilka artykułów i nie trafiłam na taki, w którym polecano picie tego zioła kobietom w ciąży - raczej nie było żadnej
wzmianki.
Na ekspozycję słońca, jesteśmy narażeni od wschodu do zachodu słońca - nie tylko podczas plażowania.
Największe ryzyko ponoszą osoby uczulone na promienie UVA i UVB.

Poza tym pomyśl, jeżeli przez kilka dni nie wychodzisz z domu i pijesz zioło dziurawca, to znajduje się ono w organizmie. Więc fakt, że nie wypijesz go w dniu wyjścia (plażowania) niczego nie zmienia.

Informacja, na którą się powołujesz jest z 1984 roku, a teraz mamy 2012 roku.
Prawdopodobnie w wyniku kolejnych badań, rozszerzony został zakres szkodliwości tego zioła.
Tak myślę.

Pozdrawiam.

18

Żyworódko- po pierwsze pisząc o ekspozycji słonecznej- miałam na myśli taką jaka zwykle występuje latam czyli dość intensywna.  Nie dajmy się zwariować- nikt nie mógłby pić dziurawca jeżeli nawet w zwykłe średnio słoneczne, czy chmurne dni oddziaływałby on tak samo jak dni w intensywnie słoneczne.
Poza tym Witold Poprzęcki był znakomitym i wybitnym zielarzem, który znał się na rzeczy. I ja wierzę mu bardziej niż koncernom farmaceutycznym, które aktualnie robią wszystko aby całkowicie zakazać ziołolecznictwa znanego od wieków i stosowanego przez nasze babki i prababki. Myślę, że wiedza nt. ziół wiele się nie zmieniła od roku 1984. Wiele opracowań wciąż opartych jest na wiedzy z tamtych i wcześniejszych lat.
Tak samo jak ty znalazłaś parę wątków w necie odnośnie szkodliwości dziurawca w ciąży tak ja znalazłam na odwrót. Ale w necie jest wszystko i bez porządnego źródła nie jestem skłonna wierzyć tym informacjom.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024