Konsekwencja w wychowaniu dzieci - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Konsekwencja w wychowaniu dzieci

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1

Temat: Konsekwencja w wychowaniu dzieci

Od wielu już lat trwa dyskusja jak należy postępować, by nasze dzieci wyrosły na mądrych i dobrych ludzi. Niegdyś panowała tzw. czarna pedagogika, według której bicie było najlepszym rozwiązaniem. Dzisiaj natomiast zabrania się nawet najlżejszego klapsa. Postrzeganie wychowania zmieniło się więc o 180 stopni.
Obecnie najwłaściwsze wydaje się konsekwentne wychowywanie dzieci; jasne określenie co mogą, a co nie jest im dozwolone i przestrzeganie tego. Skąd jednak mamy wiedzieć, czy za parę lat, nie dojdzie się do wniosku, że i taki sposób jest niewłaściwy?
Wydaje się, że najlepiej na to pytanie mogą odpowiedzieć rodzice, którzy mają doświadczenie w stosowaniu tej metody.
Czy konsekwentne, więc postępowanie w stosunku do dzieci jest łatwe i przede wszystkim czy jest skuteczne?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Konsekwencja w wychowaniu dzieci

Myśle ze wychowując dziecko musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie cele przed tobą stoją... Dzieci nie wychowujemy dla siebie, pod siebie, ani na swój obraz i podobieństwo.
Chcemy aby nasze dzieci:
1 wyrosly na samodzielnych ludzi
2 poukladaly sobie życie
3 umialy podejmować wybory i ponosić konsekwencje swoich czynów.
4 miały odwagę być sobą- to tez znaczy, ze chcemy by wiedziały kim są i chcą być
5. Miały odwagę zmieniać i kształtować swoje życie po swojemu
6 umialy powiedzieć nie temu wszystkiemu co może im szkodzić
7 umialy tworzyć relacje

i myśle sobie tak... Co ja mogę dziecku dać?? Ciepło, miłość, wsparcie. Ale tez muszę go nauczyć ze są wybory i jest odpowiedzialnosc. Muszę go nauczyć ze każde działanie ma przyczynę i skutek. Muszę mu pozwolić ponieść konsekwencje swoich czynów- nie w postaci mojej kary- bo tak go naucze, ze jak mnie nie ma w pobliżu, to konsekwencji tez nie ma... Nie w postaci kary ale skutku... Nie odrobisz lekcji? Będzie uwaga... Uderzysz w samochodzik- straci kółko... I ja nie będę go sklejac... Wysypiesz zAwartość talerzyka? Dostaniesz szmatke i nauczyły się sprzątać...
Ja myśle ze tutaj nie ma filozofii. To zwykły rozsądek. Chce żeby szanował innych- pokaże mu ze szanuje jego. Chce go nauczyć konsekwencji swoich czynów? Pokaże mu ze konsekwnecje istnieją. Bo ja tez jestem konsekwentna odpowiedzialna wobec niego. Dlatego nie pójdę na ustepstwo gdy oglądał już telewizje godzinę i chce wiecej. Bo to jest dla maluszka szkodliwe. A jeśli ja zgadzam się, aby mu szkodzić... I będę niekonsekwentna. To co mu zaszkodzi w przyszłości wziąć narkotyki? I zaszkodzić sam sobie?
Jeśli moje dorsstajace dziecko widzi, ze na imprezie przekraczam granice picia, po której człowiek się robi lekko nieprawdziwy... To czemu mam się oburzac ze jako nastolatek wybierze taka sama formę zabawy?
Każdym słowem, gestem, czynem dajemy przykład. To nie oznacza ze mamy gwarancje szczęścia i dobra dla przyszłości naszego dziecka. Ale to oznacza, ze dajemy mu kapitał. Dobry kapitał do wykorzystania. I miejmy nadzieje ze z niego skorzysta.

3

No właśnie, przy stosowaniu koneskewncji nie ma kary, dziecko nie odbiera komunikatu, że rodzic je karze za cos, ale, że jest to następstwo jego zachowania. Wiedziało że czegos robic  nie wolno i ze jak to zrobi to taki bedzie efekt. Dzieki takiemu konsekwnetnemu zachowaniu, reakcja rodzica nie zalezy od jego obecnego nastroju, ale od reguł , od granic jakie są postawioner. Dziecko wtedy czuje się znacznie bardziej bezpieczne. Tylko co powiedziec rodzicom, którzy wcześniej nie stosowali się do konsekwencji, a teraz chcą? jak mają zacząc?

4

Ale kara jest także! Ustalam zasady których nie wolno łamać. Łamanie zasad powoduje konsekwencje. Ale kara nie oznacza bicia.
Ja myśle ze jest jedna pierwsza zasady. Konsekwentni musimy być wobec siebie samych. Tylko wtedy potrafimy być konsekwnetni w stosunku do dzieci.

5

pozwolę sobie dołączyć do Was mamusie:)
uważam ,ze konsekwencja jest bardzo ważna-ale ja osobiście nie mam wytrwałości:(
mam jedno dziecko więc u mnie wszystko idzie metodą prób i błędów. od jakiegoś czasu wprowadziłam małemu taka forme,że jest nagradzany i karany (czarne chmurki,żółte słoneczka) na wielkiej kartce napisałam czego Nam nie wolno,żeby mały wiedział,że nie tylko on ma jakieś zakazy itd. powiem,że przez jakieś 2 tyg wszystko rewelacyjnie się sprawdzało,ale teraz jesteśmy znów w punkcie wyjścia:(
i mimo tego iz synek  wie ,że robi źle np.bijąc czy wyzywając nadal to robi:(

6

Na mojego sloneczka nie działają bo ma 14 lat!!! Hihihihi:) dzieciaki zawsze bedą testowac nasza konsekwnecje. A my musimy zapewnia. Im poczucie bezpieczeństwa. Komuś ufać musza...

7

oj to mój jakieś 9 latek mniej:)

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Konsekwencja w wychowaniu dzieci

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024