Właśnie, jak to jest?
Z tego co wiem, nie można brać gorących kąpieli będąc w ciąży. Drogie Panie, wymieńcie tutaj czynności jakie są surowo zabronione będąc w tym stanie. Myślę, że przyszłym mamom to się przyda.
Na przykład mi za parę lat. ![]()
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Czego kategorycznie nie można robić będąc w ciąży?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Właśnie, jak to jest?
Z tego co wiem, nie można brać gorących kąpieli będąc w ciąży. Drogie Panie, wymieńcie tutaj czynności jakie są surowo zabronione będąc w tym stanie. Myślę, że przyszłym mamom to się przyda.
Na przykład mi za parę lat. ![]()
No to ja mysle, ze moge cos dopisac, wkoncu jestem po dwoch ciazach ![]()
Tak jak juz napisalas, zabrania sie goracych kapieli, we wczesnej ciazy, dlatego ze mozna poronic, a w pozniejszej urodzic zbyt predko..
A wiec:
- Nie palic
- Nie pic ( mowia o dozwolonej lampce czerwonego wina raz na jakis czas) ale wydaje mi sie, ze kazdy alkohol jest grozny, nawet kropla.. ( chociaz, ja pod koniec pilam szampana zeby wywolac porod naturalnie)- a zgode otrzymalam od pooznej.
- Nosic ciezkich reklamowek z zakupami, max. mozemy pozwolic sobie na 2.5kg
-Szorowac dywanow co tydzien
- Nie przemeczac sie..
To tyle ile weszlo mi do glowy, jak cos to zedytuje ![]()
A i pamietajmy, ciaza to nie choroba, i nie oznacza tego zebysmy lezaly cale 9 miesiecy brzuchami do gory ![]()
ja bym tu jeszce dodala :
* nie masowac (glaskac) brzucha, bo to moze wywolac skurcze i grozi przwdwczesnym porodem ...
Mi lekarz jeszcze mowil o podraznianiu sutkow, bo to skurcze wywoluje. Sprawdzilam na ktg w 1 ciazy. I naprawde momentalnie skurcze sie pojawiaja.
Wiem że nie powinno się brać żadnych leków bez konsultacji z lekarzem
A co ze sportem? Na przykład pływanie latem? Można czy nie można? Zawsze mnie to zastanawiało, jak widziałam ciężarne kobiety w wodzie. Czy długie pływanie czymś może grozić?
Jeżeli ciąża nie jest zagrożona to jak najbardziej można pływać, należy jednak pamiętać, że można złapać jakiegoś grzyba czy infekcje na basenie (bo w jakiś zalewach to bym odradzała każdej ciężarnej) więc trzeba zaaplikować sobie odpowiedni tampon, który jest dozwolony ciąży a po kapieli dokładnie się umyć i zaaplikować krem np. clotrimazolum
\Należy natpomiast zrezygnować z takich sportów jak : jazda na rowerze, bieganie czy jazda konno.
Nie powinno się również leżeć zbyt często i długo na plecach, ciężko pracować i przy tym nieustannie wyciągać ręce do góry.
Krecik84, jeśli nie ma grzybicy pochwy, tak o profilaktycznie, nie wolno smarować się clotrimazolem. Jest to tani i świetny lek ale używanie go bez potrzeby powoduje, że się nie niego uodparniamy i niestety nie będzie działał, gdy będzie trzeba.
Ja wiem, że nie wolno jeść sera pleśniowego i cukierków z lukrecją.
Ja wiem, że nie wolno jeść sera pleśniowego i cukierków z lukrecją.
CookieBitch A to czemu?
Przepraszam za drobnostkowe pytania, ale wolę zadać głupie pytanie niż w przyszłości zrobić głupi błąd. ![]()
Wiem tyle, że lukrecja mocno podnosi ciśnienie i to może być niebezpieczne ale o serze pleśniowym to nie mam pojęcia.
Nie wolno za bardzo kiedy brzuszek jest już okazały kochać się z partnerem w pozycjach uciskających brzuch czyli np. w klasycznej.
jeszcze sie mi przy pomniało, ze od około 6 mc nie wolno kochać sie z partnerem bez prezerwatywy ponieważ sperma dostająca sie do środka może spowodować skurcze i przedwczesny poród ...
lekarze zalecają tego typu "przyspieszacz" kiedy ciąża jest już donoszona a dzidzia nie spieszy sie na świat... w tedy przytulanki z partnerem jak najbardziej dozwolone ale partner musi skończyć w środku żeby był jakiś efekt ![]()
z serem plesniowym chodzi o to bo musi być PASTERYZOWANE!!!! można spotkać sery pl. które nie sa pasteryzowane! ale nawet jak jest trzeba ograniczyć jedzenia w czasie ciązy jak pare razy jadłam i wszystko było ok!
nie mozna dzwigac i nosić cięzkie rzeczy!! nawet przesuwać, np tapczan!
i ograniczmy jedzenia które nie jest wartosciowe i w sam skład są same E , regulatory kwasowosci i inne chemikalia!! Pamietajcie ze w waszym ciele rozwija się nowe życie i chyba nie chcecie swoje dziecko juz w brzuchu faszerować chemikaliami!!
pływanie latem mozna noo chyba że zabroni lekarz! ale trzeba uważać na bakterie i nie dzielić się z nikim innym recznikiem którego używamy do wycierania! aha i dobrze tez miec chusteczki nawilzające do miejsc intymnych bo latem gdy jest gorąco mozna szybko złapać jakąs infekcje w kroczu i raz po raz po co niektórym siusianiu przemyć krocze!
aha i ubierac ciuchy według wielkości brzucha by go nie uciskać!!! widziałam taka jedną laske co pasem brzuch sciskała bo jej wstyd było że była w ciazy i mała urodziła sie na szczecie zdrowa ale ma problemy z psychiką(padaczka) bo była czesto niedotleniona!!
czy to faktycznie prawda, że nie można głaskać brzucha? przecież to wydaje się takie miłe i fajne
wiadomo, że nie cały czas, ale tak raz albo kilka dziennie?
Należy natpomiast zrezygnować z takich sportów jak : jazda na rowerze, bieganie czy jazda konno.
Dosłownie kilka dni temu czytałam, że ciąża nie jest przeciwwskazaniem do biegania. Ciąża to nie choroba! Ruch jest zawsze zdrowy (nie mówię o maratonach i innych wariactwach
).
Może to kwestia lenistwa... Tak jak niećwiczenie na wfie z powodu miesiączki. Miesiączka to nie choroba. Gorzej się czujemy, wiadomo. Ale ponoć ćwiczenia poprawiają samopoczucie w tym okresie. W ciąży pewnie też.
Hmm.. Obecnie biegam, nie jestem w ciąży. Może do trzeciego miesiąca będę biegać, ale jak już brzuch się uwidoczni będzie mi ciężej, to raczej z tego zrezygnuję, ze względu na to, że mój kręgosłup nie wytrzyma takiego obciążenia podczas biegu w dodatku. Kręgosłup to jedyna rzecz o jaką się martwię w czasie ciąży, bo nawet gdy podźwigam coś długo w ciągu dnia czy nawet stoję, to on już się odzywa. Jestem wysoka i zapewne to jest tego przyczyną. Będę musiała go trochę wzmocnić dodatkowo przed zajściem w ciążę. Ale mam jeszcze na to sporo czasu.
Oglądałam kiedyś program na TVN Style, jak kobietki jeździły konno na takich pasach ćwiczebnych, tylko stępem. Podobno to nie szkodzi i jest wskazane ale tylko z pomocą instruktora, który ma panowanie nad koniem.
Może do trzeciego miesiąca będę biegać,
Pamiętaj, ze pierwsze 3 mc ciąży sa najbardziej nie pewne (wszystko sie moze zdarzyc) i przez ten okres trzeba jak najwięcej odpoczywa nie przemaczać się i uważać na siebie ...
dlatego nie sadze by bieganie w ciąży ( tak wczesnej ciąży) było dobrym pomysłem ...
potem po przekroczeniu tego progu niepewności można porozmawiać z lekarzem nad farmami aktywności fizycznej on powie co jest najlepsze dla kobiety w ciąży i czy wogole można uprawiac jakikolwiek sport.Bo rożne sa ciąże takie które rozwijają sie prawidłowo i takie które sa zagrożone...
No masz racje bella89 wyleciało mi to całkiem z głowy. ![]()
CupraFR to juz ci przypomniałam
będziesz wiedzieć tak na przyszłość ... ![]()
KAŻDA KOBIETA, CIĄŻA I PORÓD JEST INNY.
Ja jestem po pierwszej ciąży i ... Podczas ciąży można, a nawet trzeba WSZYSTKO jeść.
Jeśli chodzi o rzeczy zakazane to tak jak już wcześniej Panie pisały nie wolno nosić zbyt ciężkich rzeczy, jeździć konno, na rowerze, uprawiać dzikiego seksu, skakać i biegać tych ostatnich nie wolno dla tego, że grozi poronieniem, a w (drugim i) trzecim trymestrze takie wstrząsy powodują że główka dziecka się obniża. (Jeśli jest ono już ułożone główką w dół, rozwarcie na 6 palców,a dziecko nadal nie schodzi w tedy jest stosowana tz, piłka ortopedyczna na której kobieta musi usiąść z rozszeżonymi nogami i po prostu na niej... Skakać
)
A co z zapinaniem pasów w zaawansowanej ciąży? Czy jest to szkodliwe, czy obojętne dla maleństwa?
A ja słyszałam, że surowego mięsa nie wolno czyli np. tatara.
Mnie mówili, że sera pleśniowego, pasztetów, domowej roboty lodów czy deserów czy majonezów - chodzi o to by surowych jaj nie jeść i być ostrożnym z każdym jedzeniem, które może surowe jaja zawierać; śledzi podobno unikać a tuńczyka w puszcze to tak 1-2 na tydzień nie więcej. Jajka tylko na twardo. Mięso dobrze upieczone/ gotowane. Dlatego też zalecają unikania fast-foodów bo nigdy nie wiesz jak higienicznie czy skrupulatnie jedzenie jest/ było przygotowane. Ograniczyć kawę i herbatę a więcej pić wody i soków.
Co do sportów to jak już koleżanki wspomniały powyżej, a bieganie i skakanie ograniczyć, gdyż łatwiej o zwichnięcia. Podobno w ciąży organizm produkuje jakiś dodatkowy hormon rozluźniający, co ma pomóc w rozszerzaniu się miednicy i mięśni, ale nie działa to tylko na te konkretne mięśnie ale na całe ciało, więc łatwo zwichnąć kostkę czy nadgarstek jak się za bardzo wywija.
No i wiadomo: picie i palenie to duże Nie.
To tyle, co pamiętam. Najbardziej to mi tego pasztetu szkoda, tak z pomidorkiem albo ogóraskiem kiszonym, mniam mniam (muszę się przyznać, że tak w sumie 6 razy w ciągu ciąży się złamałam i zjadłam kromeczke z pasztetem, ale prfilaktycznie raczej unikam).
A co z zapinaniem pasów w zaawansowanej ciąży? Czy jest to szkodliwe, czy obojętne dla maleństwa?
Oczywiście, ze trzeba zapinać!
Pas w żaden sposób nie naraża Maleństwa na jakikolwiek uraz, bez przesady. Istnieje jeszcze przekonanie, że niby ucisk itd..ale znajdźcie i pokażcie mi kobietę, której dziecko ucierpiało w trakcie jazdy z pasami.
Jeśli sporty chodzi- jeżdżenie na nartach w ciąży jest baaardzo ryzykowne
Mnie mówili, że sera pleśniowego, pasztetów, domowej roboty lodów czy deserów czy majonezów - chodzi o to by surowych jaj nie jeść i być ostrożnym z każdym jedzeniem, które może surowe jaja zawierać; śledzi podobno unikać a tuńczyka w puszcze to tak 1-2 na tydzień nie więcej. Jajka tylko na twardo. Mięso dobrze upieczone/ gotowane. Dlatego też zalecają unikania fast-foodów bo nigdy nie wiesz jak higienicznie czy skrupulatnie jedzenie jest/ było przygotowane. Ograniczyć kawę i herbatę a więcej pić wody i soków.
Moja pani ginekolog powiedziała, że na początku ciąży mogę mieć różne zachcianki i żebym się nie ograniczała i jadła to na co akurat mam ochotę (oczywiście nie przesadzając w ilościach jedzenia, bo utyję i będzie problem, żeby później to zrzucić)
Hmmm czego nie wolno lub nie powinno sie
pic alkoholu
palic
absolutnie zadnych narkotykow
goracych kapieli
zbyt ciezkiego wysilku fizyczneg
zbyt duzego stresu psychicznego
i czego nie wolno- to dac sie zwariowac w ciazy
Ja znam kobietę,której zaszkodziło zapięcie pasów.
Miała już sporawy brzuszek i zdarzył się wypadek,pasy tak mocną ją ścisnęły,że dzidziuś umarł...i musiała rodzić martwe:(
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Czego kategorycznie nie można robić będąc w ciąży?
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024