Podobno tradycyjne wysyłanie CV to już przeżytek. Obecnie coraz bardziej popularne stają się CV w formie krótkich filmików o sobie. Chciałabym stworzyć własne video CV ale nie wiem od czego zacząć... Macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
aniek przeglądam dziennie ok. 30 CV jak nie więcej i powiem Ci, że nie dostałam jeszcze ani jednego w formie video. Zresztą nie sądzę by dostarczyło mi ono tyle informacji co jednak ten standardowy dokument. Owszem w tych miejscach gdzie liczy się prezencja, umiejętność zaciekawienia ludzi, jak też oryginalność może być to dobrym pomysłem. W pozostałych trzymałabym się jednak standardowej formy.
3 2011-03-29 22:30:18 Ostatnio edytowany przez Suri (2011-03-29 22:31:11)
A moja koleżanka, która pracuje w Niemczech jako Rekruterka w Dziale HR opowiadała mi nie dawno, że to już zaczyna być pewna moda nowa. Także dostaje np. zamiast cv linka na youtube
Także ludzie czasem jak im zależy chwytają się różnych chyba już chwytów, aby zdobyć upragnioną pracę. Co ciekawe ona nie pracuje w agencji reklamowej czy innej "kreatywnej" działce tylko w banku. Także zaczynają "nagrywać" filmiki o sobie przyszli księgowi
Jestem bardzo ciekawa czy to tylko taka ciekawostka czy jednak za kilka lat okaże się, że mamy nowy standard.
Suri w Niemczech podejrzewam, że to jeszcze ma rację bytu. W Polsce niestety obawiam się, że firmy nie są jeszcze do tego przygotowane. Owszem, może z czasem i u nas będzie to powszechne.
Lena to prawda, że więcej informacji o kandydacie jesteś w stanie uzyskać z tradycyjnego CV niż tylko z video, ale powiedz sama - jeśli dostałabyś w tym momencie tradycyjne CV do którego dołączony byłby filmik z kandydatem to czy nie zwróciłabyś przynajmniej na te osobę uwagi? Założe się, że dostajesz dziesiątki CV dziennie - jesteś w stanie przejrzeć WSZYSTKIE?? Dlatego żeby się wyróżnić można spróbować nagrać takie video ale jak to zrobić i co powiedzieć??
aniek owszem byłaby to dla mnie pewna nowość, która przykułaby moją uwagę. Tylko owszem dobra jako dodatek a nie jako jedyny dokument. Widzisz ja przeglądam wszystkie CV bo zależnie od stanowiska szukam w nich konkretnych informacji, zatem przy wstępnej preselekcji to jest takie powiedziałabym rutynowe sprawdzanie. Dopiero te wstępnie przeselekcjonowane są dokładnie przeglądane i tu jest wada plików video. Mianowicie ich przejrzenie zajmowałoby o wiele więcej czasu a do tego nie byłoby przy tym żadnej gwarancji, że znalazłabym tam ważne dla mnie informacje.
Witam, fajnie, że temat został poruszony, bo Video CV to super uzupełnienie tradycyjnego życiorysu, myślę, że forma będzie coraz bardziej popularna i atrakcyjna tak dla pracowników jak i pracodawców zwłaszcza w tzw. kreatywnych zawodach wymagających inwencji twórczej.
A ja się chyba wyłamię, bo taka forma CV zupełnie mi nie odpowiada, nie chciałabym kręcić filmów z własnym udziałem, a co dopiero po to, aby się sprzedać. W moim odczuciu mamy już powoli do czynienia z czymś co nazywa się przerostem formy nad treścią, taką próbą pokazania się nie od tej pożądanej, profesjonalnej, ale raczej pozazawodowej, strony. Człowiek powinien sam umieć się zaprezentować, pokazać takim jaki jest, a nie na jakiego się kreuje, a tu przecież można zastosować mnóstwo chwytów prawie reklamowych, co niekoniecznie będzie mieć odbicie w rzeczywistości. Oczywiście, że tradycyjne CV również można przekoloryzować, ubarwnić, dodać fakty nie mające odzwierciedlenia w stanie faktycznym, niemniej mimo wszystko będzie dla mnie bardziej wiarygodne. Ja w każdym razie w odniesieniu do nagrania video jestem na NIE.
Rzeczywiście nie wszyscy lubią oglądać siebie na nagraniach video i czują się mało komfortowo przed kamerą ale wtedy taka forma CV nie jest dla nich. Nasze skrępowanie na pewno będzie widoczne na nagraniu i wtedy może to wywołać skutek odwrotny od zamierzonego
Na pewno plusem takiego CV jest możliwość pokazania przyszłemu pracodawcy naszych umiejętności prezentacyjnych i to w jaki sposób radzimy sobie z kamerą co ma duże znaczenie np dla osób z działów PR czy dziennikarzy. Inną sprawą jest to, że w dzisiejszych czasach przerost formy na treścią jest powszechny, przykładem są chociażby reklamy. Jeżeli taka forma będzie coraz bardziej popularna to rynek pracy niejako "wymusi" na przyszłych kandydatach jej używanie.
Rzecz w tym, że ja nie mam problemu z występem przed kamerą, jestem otwarta i zwykle mam coś do powiedzenia, mnie takie rzeczy nie stresują i nie peszą, zresztą już w szkole średniej miałam okazję widzieć się w telewizji, bardzo chętnie brałam też udział w różnego rodzaju przedstawieniach w teatrze czy na akademiach, natomiast w ostatniej swojej pracy wzięłam udział w reklamie firmy, którą potem przez niemal rok musiałam stale oglądać w lokalnej kablówce, a emitowana była jeszcze w dwóch innych, samo nagrywanie stanowiło zresztą świetną zabawę
. To wszystko znaczy mniej więcej tyle, że nie jest dla mnie niekomfortowym oglądanie się gdziekolwiek, nagrywanie filmu czy występowanie przed publicznością, mnie po prostu zupełnie nie przekonuje cv w takiej formie i o ile nie będzie to absolutnie konieczne to z własnej inicjatywy na pewno się na takie nie zdecyduję.
Zgadzam się z Leną i Netką234 - o tym czy takie CV będzie dobre decydować będzie konkretne stanowisko i jego wymogi. Jeśli dzięki takiemu CV mogę w pewien sposób potwierdzić pracodawcy spełnianie określonych kryteriów np: dobra prezentacja, umiejętności komunikacyjne to takie CV może spełnić swoją rolę. W przeciwnym razie nie dostarczy dodatkowych informacji, od których zależy to czy zostaniesz zaproszona na rozmowę. Z badań wynika, że aż 99,2% CV ląduje w koszu, dlatego czy to będzie zwykłe CV czy tzw kreatywne nie ma to znaczenia - jeśli nie będzie pasowało do wymogów stanowiska pracy to tak czy inaczej wyląduje w koszu. Z moich doświadczeń wynika, że osoby poszukujące pracy wciąż popełniają te same błędy przy pisaniu CV, które przekreślają ich szanse na zatrudnienie. 19.04 będę prowadził darmowe szkolenie online na żywo nt. tego Co musisz wiedzieć, aby napisać dobre cv? Jeśli ktoś jest zainteresowany to serdecznie wszystkich zapraszam.
A ja jestem staromodna i wolalabym jednak papierowe CV. Choć gdybym się starała o pracę, w której wymagana jest aplikacja wideo, nie miałabym problemu z nagraniem takowej.
Video CV to coraz bardziej popularna forma
Myślę, że je musimy się obawiać, że wyprze tradycyjny życiorys. Moim zdaniem video prezentacja może być fajnym dodatkiem do dokumentów aplikacyjnych, czymś co nas wyróżni z tłumu i pokaże, że jesteśmy kreatywni. Nie ryzykowałabym jednak z takimi eksperymentami w każdej branży.