Nieregularny okres, czy to niebezpieczne? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Nieregularny okres, czy to niebezpieczne?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 37 ]

Temat: Nieregularny okres, czy to niebezpieczne?

Drogie panie, mój problem polega na tym że mam baardzo nie regularny okres.
Już jako nastolatka miałam z tym problem ale mówiono mi że to sie zmieni z czasem.
Dzisiaj mam 26lat i wciaz borykam sie z tym problemem, boje się że przez to bede miala trudnosci z zajsciem w ciazę.
Moje przerwy w okresie sa nawet 2-3 miesieczne poczym jak  nie wywołam go tabletkami to obawiam się że czekalabym w nieskończoność.
Jako młoda dziewczyna brałam tabletki antykoncepcyjne poniewaz moj lekarz powiedzial mi ze powinno mi to pomóc.
Niestety dobrze bylo przez pare miesiecy pozniej znow pojawił sie problem.

To do mnie wraca jak bumerang.
Proszę pomózcie mi, doradzcie co mam zrobić gdzie sie udać.
Chcę mieć dzieci a boję się że przez ten problem bedzie to nie możliwe.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nieregularny okres, czy to niebezpieczne?

Ja jak miałam 17 lat i byłam u ginekologa bo chciałam sobie przesunąc okres i właśnie chciałam zrobić to za pomoca tabletek antykoncepcyjnych to mi odradził, powiedział że jestem młoda i przez tabletki antykoncepcyjne moge sobie właśnie rozregulować okres

3

Widocznie taka twoja natura. Ja zawsze miałam nieregularne okresy - pierwsze 21-38 dc a nawet i wiecej. pierwsze tabletki poszłam w wieku 24lat bo nie mogłam znieść bolesnych piersi, PMS i bólu brzucha, który konczył się mdleniem. Brałam poł roku - tylko i przez kolejne lata nie wiedziałam co do jest tabletka przeciwbólowa smile))))))))) znów niestety problem powrócił. bede brac od nowego cyklu. A okres miałam po tabletkach wreszcie jak w zegarku! Po odstawieniu przez pierwsze 4 miesiace w miare reg, potem niestety znów powtórka z rozrywki.

4

Ważne, by nie leczyć tylko objawów, ale przyczyny. W tym celu warto zrobić badania hormonalne, choćby po to by wykluczyć inne choroby jak np. chora tarczyca.

5

Ja miałam nieregularny teraz biore tabletki bo przez 3 mies nie miałam a wczesniej miałam nieregularnie w tamtym miesiacy miałam teraz nie wiem.Radze Ci zrobić badania moze Ci nic nie byc ale jesli to lepiej wiedziec:)

6

Bez sensu brać jakiekolwiek tabletki "na chybił trafił". Oczywiście lekarze niechętnie przepisują badania i wolą zapisać tabletki hormonalne -ale one działają tylko wtedy gdy sie je bierze.
Jeśli zależy Ci na zrdrowiu, po prostu poczytaj trochę w necie po czym zrób badania-robione prywatnie nie są aż takie drogie (zwykle koszt 1 badania na hormony to 15 zł w laboratiorach).

7

ja jak zaczełam miesiaczkowac, miałam okres  regularnie,problem pojawił się kiedy straciłam pierwsza ciaze, dostałam torbieli na  jajnikach, lekarz przepisał mi tabletki ale nie wiem czy były to anty, zeby okres był regularny, no i był zaszłam w ciaze po tem okres był regularny,tera ur synka 3 miesiace temu a okresu brak choc brzuch mnie boli, tez nie wiem co sie dzieje ,co z torbielami które miałam

8

jednym z objawów zespołu poliscystycznych jajników jest min. nieregularne miesiączkowanie więc najlepiej iść do ginekologa na badania ultrasonograficznie no i poczytać w necie smile

9

cytrusowa napisał/a:

jednym z objawów zespołu poliscystycznych jajników jest min. nieregularne miesiączkowanie więc najlepiej iść do ginekologa na badania ultrasonograficznie no i poczytać w necie smile

Zgadza się. U mnie je wykryli. A początkowo jako nastolatka miałam regularny okres, potem zrobiło się tak, że nie miałam go nawet 3 miesiące. A z objawów miałam przytycie (choć tu wina też łakomstwo, ale metabolizm zwolnił), duże owłosienie itp.

10

truskaweczka19 czyli calkiem możliwe, że miałaś nadmiar testosteronu.

11 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2012-07-07 21:43:04)

Catwoman napisał/a:

truskaweczka19 czyli calkiem możliwe, że miałaś nadmiar testosteronu.

Nadmiar testosteronu nie (choć malutko go też nie było), bo nie występuje on u każdej kobiety z PCOS. Ale wszystkie inne rzeczy, które wskazują na PCOS tak, czyli ogólne złe wyniki hormonów(właśnie tych, które mają zły poziom przy PCOS), obraz na usg itp. Miałam bardzo dokładne badania. Mam też problemy z tarczycą, które na okres oczywiście też wpływają i w przyszłości może przerodzić się to dodatkowo w niedoczynność (bo jeszcze nie mam).

12

Aha, no to przynajmniej już wiedziałaś co jest nie tak. wiem, że PCOS leczy się bodajże 3 mies. tabletkami hormonalnymi.

13

To zależy, póki nie chcę zajść w ciąże, to tabletki antykoncepcyjne wink.
Jak już w ciąże chcę, np za parę lat, to zazwyczaj coś na owulację.

14

truskaweczka19 a jak się czujesz po tabletkach hormonalnych ktore zapisał Ci lekarz? ja też mam PCOS ale nie biorę na razie hormonów bo jak ostatnim razem brałam to okropnie się czułam pomimo zapewnień lekarza,no i obawiam się przbrania na wadze;-/ musiałambym wtedy całą szafę wymienić chyba he he

15

Przybieranie na wadze nie jest regułą-im więcej sobie rzeczy wmówi kobieta, tym więcej ich później widzi wink Byc może pigułki nie są najzdrowszym środkiem, ale jak trzeba to trzeba. warto też zapytać lekarza o inne leki stosowane w tego typu sprawach.

Wiem, ze przy PCOS można równie dobrze zastosować lek o nazwie Parlodel (tudziez tańszy, Bromergon, ale Parlodel nie wywołuje skutków ubocznych, w każdym razie na mniejsza skalę-PODOBNO. Mnie po nim nie było absolutnie nic, nie czułam, że w ogóle biorę jakiś lek).

Przy parlodel jednocześnie: znika problem z PMS, reguluje sie okres.

16 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2012-07-08 15:52:23)

cytrusowa napisał/a:

truskaweczka19 a jak się czujesz po tabletkach hormonalnych ktore zapisał Ci lekarz? ja też mam PCOS ale nie biorę na razie hormonów bo jak ostatnim razem brałam to okropnie się czułam pomimo zapewnień lekarza,no i obawiam się przbrania na wadze;-/ musiałambym wtedy całą szafę wymienić chyba he he

Tez się bardzo źle czułam (non stop mdłości, ból brzucha, wzdęcia, zawroty głowy), dlatego lekarz mi zmienił i zobaczymy. Ja Bromergon i Proverę kiedyś brałam, bo taka lekarka bagatelizowała i mówiła, że te problemy pewnie, bo młoda i ustabilizuje się (a na dobrą sprawę wtedy już powinnam się normalnie na PCOS leczyć). Po tych lekach też źle się czułam, ale to na samym początku, bo potem lepiej. Tak naprawdę leczę się od pół roku, a powinnam gdzieś od 3 lat.
Pozdrawiam.

17

dzięki za info smile cóż trzeba się troszke pofaszerować ale jakoś mi nie po drodze do tych żeńskich hormonów ;-p na codzień nie odczuwam tak źle PCOS, nie mam nadwagi i nadmiernego owłosienia za to świetnie dogaduje się z facetami he he ciekawe czy to przez ten nadmiar androgenu i testosteronu? ;-p

18

dzięki za info smile cóż trzeba się troszke pofaszerować ale jakoś mi nie po drodze do tych żeńskich hormonów ;-p na codzień nie odczuwam tak źle PCOS, nie mam nadwagi i nadmiernego owłosienia za to świetnie dogaduje się z facetami he he ciekawe czy to przez ten nadmiar androgenu i testosteronu? ;-p

19

Koleżanka z powodu nieregularnego okresu miała 2 owulacje nałożone, bo jedna nie wypadła i szpital czekał.
A najlepszym sposobem na to jest zajść w ciążę.
Pozdrawiam.

20

w sumie...nieregularny okres to nic strasznego, na to sie nie umiera, ale warto znać przyczynę.

Ja też miewam nieregularne miesiączki, ale u mnie winą jest brak tarczycy (miałam nowotwór). Codziennie przyjmuję hormony tarczycy w tabletce, ale wiadomo, jak to jest ze sztucznym dostarczaniem hormonów - czasem zapotrzebowanie na taką dawkę jest takie, czasem inne. A wszelkie wahania odbijają się także na cyklu. Na szczęście ostatnie miesiące są wzorcowe i okres przychodzi jak w zegarku, ale każdy miesiąc jest inny.

Radzę sprawdzić hormony tarczycy (badanie TSH). Zresztą Twój ginekolog powinien skierować Cię na odpowiednie badania.

22

no zwykle to jest sprawa hormonalna smile.... tak że to zawsze warto wiedzieć.

23

Dzień dobry netKobietki smile

Z problemem PMS, długimi okresami, mdleniami i wszystkimi tymi kłopotami borykałam sie juz jako nastolatka,,,do tego stopnia, ze nie chodziłam do szkoły w pierwszy dzień okresu. Regularne nie były też i zgodnie z uwagą lekarza unormowało sie po ciąży...ale na krótko. Im starsza jestem, tym gorzej ze mną bywało..okres dwa razy na miesiąc albo 2-3 miesiące wcale. Teraz się okazało, że mam macicę posianą mięśniakami nie do operacji na razie i przymusowe pigułki antykoncepcyjne. Działają słabo, ale okres jest regularny, nie tyję, napady apetytu jak zawsze przed okresem, ale czuję sie ok. Nigdy nie miałam nadżerki i innych cudów, a tu proszę..

pozdrawiam i życzę Wam zdrówka i udanego początku tygodnia smile

24

mnie też na chwile unormowało sie po pierwszym porodzie a potem znowu powtórka czy miałaś jakeś dolegliwości z związku z mięsniakami?

25

Małgosiu smile

jeśli to do mnie pytanie, to  niby banalne. Lekarze, do których chodziłam regularnie bagatelizowali..miałam bolesne miesiączki, często nieregularnie i trwały po 9-10 dni i były obfite..sorry, ze muszę tu napisać niemiłe może słowa, ale ze skrzepami. No i poza tym czasem międzyokresowe bóle podbrzusza albo po stosunku.

Co dziwne, to po zmianie partnera bzuch mnie po współżyciu nie boli i eksperymentujemy z pozycjami, co wcześniej nie wchodziło nawet w sferę pytań.

Te pigułki ponoć mają słabe działanie antykoncepcyjne i są łagodne dla organizmu kobiety. Na razie biorę je 4 mce, po kolejnej zmianie lekarza i jest ok.

p.s.mięśniaki moze bedą kiedyś do usunięcia, ale operacja całkowita, bo ich jest zbyt dużo. Na razie jednak ze względu na uspokojenie się powyższych objawów lekarka odradziła skalpel.

26

operacja całkowita??   
czyli cała macica do usuniecia? jeny ja bym chyba bym sie załamała

27

Witam smile
od 16 roku życia mam nieregularny okres (cykl twa ok 40 dni) z przerwami ok 3miesięcznymi, pojawia się dopiero po sztucznym "wywoływaniu" tabletkami. Przez ok 2 lata brałam tabletki antykoncepcyjne ale po odstawieniu nic się nie zmieniło. Tarczycę i prolaktynę mam ok, pozostałe wyniki krwi tez są ok. I nie mam pojęcia jaka jest tego przyczyna.... Macie jakiś pomysł??

28

hm..a miałaś pozostałe hormony badane? np. testosteron? Właściwie można by powiedzieć ze taka jest twoja uroda [40 dniowy cykl] gdyby nie te 3 mies. przerwy! Jednak to najczesciej sie leczy luteiną pod język.
ps. a miałas badania np  na PCOS?

29

Nie miałam robionych tego typu badań niestety...moja ginekolożka jedyne co robi to przepisuje kolejne mi tabletki na wywołanie okresu i tyle hmm

30

alka89 napisał/a:

Nie miałam robionych tego typu badań niestety...moja ginekolożka jedyne co robi to przepisuje kolejne mi tabletki na wywołanie okresu i tyle hmm

Zmień ginekolożkę. Nie jej macica- nie jej problem.

31

Też miałam nieregularne miesiączki leczyłam się i nic nie pomogło.Dopiero teraz w wieku 40 lat okres sam mi się uregulował.Jest jak w zegarku .

32

już to pewnie pisałam, ale powtórzę: zamiast latami brać tabletki hormonalne, bardzo dobrym rozwiązaniem jest lek: Parlodel lub Bromergon -zwykle 3mies.kuracja wystarcza by uregulować okres, przy tym zmniejsza objawy PMS. Jednak najlepiej wczesniej wykonac badania hormonalne!

33

Hej mam problem z okresem . 8 msc temu urodzila dziecko i do tej pory mam nie regularny okres czy to normalne hmm

34

Jeśli to Twoje pierwsze dziecko to może tak być że masz nie regularny, ale dla pewności możesz się zgłosić do ginekologa.

35

To mogą być różne rzeczy, najlepiej się wybrac ze swoimi watpliwosciami do ginekologa, znajoma tak miala i sie okazalo ze ma zespol policystycznych jajnikow ale tych chorob moze byc multum

36

Troche sie boje :-/ ze moge miec cos powazniejszego :-/

37

Nie bój się bo jeszcze nic nie wiesz. Zgłoś się do lekarz żeby się dowiedzieć czegoś.

Posty [ 37 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Nieregularny okres, czy to niebezpieczne?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024