Opis filmu:
Sara i Brian wiodą spokojne życie. Idylla zostaje jednak przerwana, gdy dociera do nich przerażająca informacja o chorobie córki. Aby ratować życie dziecka, para podejmuje trudną decyzję, która na zawsze zmieni ich życie. Dylematy etyczno-moralne zmieniają ich relacje. Prawdziwy koszmar zaczyna się jednak, kiedy ich druga córka odkrywa prawdę dotyczącą jej poczęcia.
Obsada:
Cameron Diaz, Alec Baldwin, Abigail Breslin, Jason Patric, Thomas Dekker, Sofia Vassilieva, Joan Cusack, Nicole Marie Lenz, Brennan Bailey i inni
Reżyseria:
Nick Cassavetes
Scenariusz:
Nick Cassavetes i Jeremy Leven
Moja recenzja:
Początkowo sceptycznie nastawiona do tego filmu, nie spodziewałam się rewelacji. Jednak jestem ogromnie zaskoczona i poruszona tym obrazem!
Historia niby prosta-rodzice zmagający się z nowotworową chorobą córki.. Smutek, cierpienie i ból. Mimo wydającego się być klasycznym obrazem, ten film mnie po prostu rozbił na kawałki. Dawno nie widziałam filmu, który w taki sposób obrazowałby uczucia między członkami rodziny. Podobała mi się dramatyczna rola Cameron Diaz, która wcześniej kojarzyła mi się tylko z komediami i filmami o wesołym podłożu. Tu zagrała matkę, walczącą z chorobą dziecka.. I to dziecko.. ta młoda dziewczyna, która tak dojrzale podchodzi do sprawy życia i śmierci... I sprawa młodszej siostry, która również intryguje.. Świetna obsada, piękna choć smutna historia!
Dodatkowo wrażenie na mnie zrobił soundtrack a także sposób pokazania filmu-narracja, przeskoki w czasie.
Zdecydowanie polecam!
Naprawdę-film godny polecenia. Tematyka trudna-bo jak inaczej opisać film o cierpieniu, bezradności i śmierci?