Co sądzicie o tym? Ja sama jestem konsultantką dwóch firm i chciłabym dowiedzec sie co inne kobiety sądzą o tego rodzaju pracy???
Ja osobiście uważam, że jest to dobry pomysł. Sama jestem konsultantka w firmie kosmetycznej i nie żałuje. Oprócz satysfakcji mam jakiś grosz i kosmetyki dla siebie taniej, a czasami nawet za darmo. Ponadto nie pracuje, więc pieniążki się przydadzą no i mam zajęcie ![]()
Jeśli można wiedzieć w jakich firmach jesteś konsultantka?
)
ja też o tym myślę, ale boję się że nie znajdę klientek na kosmetyki, a znajomych mam bardzo mało i acyl czas się zastanawiam czy spróbować
ja tez jestem konsultantką w dwóch firmach...... na dzień dzisiejszy lepiej sprzedają się u mnie produkty z pomysłem dla domu niż kosmetyki....... pewnie dlatego, że w drogeriach ogromny wybór..... klientki chcą zobaczyć.... dotknąć..... powąchać...... kupić od razu......
to nie jest tak.... że masz mało znajomych..... mama, siostra, koleżanka...... kuzynka, ciotka...... dopóki nie spróbujesz to się nie przekonasz...... zawsze można przestać zamawiać bez żadnych konsekwencji.....
ja tam jestem zadowolona.... mam taniej dla siebie.... i dodatkowo drobne na swoje potrzeby.....
pozdrawiam konsultantki.....
:)
Mi się to jakoś nie widzi. Bieganie od domu do domu, wciskanie kosmetyków. Nie, to nie dla mnie. Poza tym jak się tym już zajmuje to trzeba też się na tym znać prawda? Wiedzieć dokładnie co się prezentuje.
Teraz wszędzie drogerie lub sieci drogerii, ale sama zapisałam się do firmy art. gospodarstwa domowego. Mam nawet 22 osoby wpisane. Są to Panie, które zamawiają dla siebie i moja mama od czasu do czasu zamawia różne środki i płyny, bo są tanie i skuteczne.
Powiem tak, jakbym miała własną działalność to bym w to weszła całkowicie, bo mam wszystko podane jak na tacy (od firmy). Zaplecze merytoryczne można zdobyć samemu, ale to wymaga czasu i często nauki na własnych błędach.
Strasznie mi się nie podoba w tych firmach to, że umowa opiera się na tym, że kupujemy na użytek swój. Jeżeli sprzedajemy z marżą w sposób ciągły i zorganizowany (interpretacja tego należy do urzędnika, ustawa o swobodzie działalności gospodarczej, a znam różne przypadki) to musimy mieć własną działalność. Poza tym osoby, które zapisują mają Cię potem głęboko w d.... . Wiem, co mówię wcześniej też byłam zapisana w innych firmach i wszędzie było podobnie, chociaż obiecywali pomoc (nie mówię o środkach finansowych, ale pomocy merytorycznej). Nawet jak coś zorganizowałam większego, nikt z wyższych w hierarchii nie przyszedł pomóc. Za to, jak nic nie zamawiam to potrafią mnie znaleźć, a wcześniej mówili, że to nic zobowiązującego. W końcu się wkurzyłam i powiedziałam, że nie życzę sobie telefonów tego typu. Uważam, że tak być nie powinno... tyle w temacie. Pozdrawiam
7 2011-03-19 20:27:03 Ostatnio edytowany przez Fumiko (2011-03-20 21:48:23)
Ja jestem w Oriflame od listopada. Generalnie na początku po to, by zamawiać dla siebie. Potem nagle zaczęłam chodzić na szkolenia, budować grupę.
I już tak w lutym okazało się, że mam nawet 50,- zł na kosmetyki od firmy dla siebie...+ procenty odciągane od faktur za obroty grupy itd. itd. Może nie ma na tym dużych pieniedzy. Warto jednak zbudować ta grupę i dojść np. do 21% i mieć wszelkie przywileje + pensję od firmy.
Sam fakt, że 50, - miesiecznie, to juz oszczedzanie. Bo pozamawiam plyny, zele do mycia dla siebie.
Ja uważam, ze warto. I to też wulgaryzm prawda, że trzeba ciekać z katalogami...
Jak ktoś by chciał więcej inf., to oczywiście służę pomocą.
A ile pieniędzy możesz na tym zarobić? Ale nie w postaci bonów na kosmetyki tylko gotówki do ręki ?
Witam!!
Kochane szukałam perspektywy dla siebie i znalazłam !!
Jestem konsultantką : kosmetyki , chemia, perfumy i nie mylcie tego z akwizycją. Nie biegam po znajomych z oczami "kotka ze Shrek'a" i nie miałcze im : Pani kup Pani kup. Wręcz przeciwnie,
produkty kupuje na wasny użytek z rabatem 30% i od tego mam jeszcze zwrot kasy(pomyśl tylo jaki sklep w którym się zaopatrujesz daje Ci taką możliwość).
Kobitki świat jest w naszych rękach !!
Pozdrawiam
ps. jak ktoś ma pytania śmiało piszcie ![]()
A ile pieniędzy możesz na tym zarobić? Ale nie w postaci bonów na kosmetyki tylko gotówki do ręki ?
Cassie: Do ręki dostaniesz dopiero, gdy zbudujesz grupę, dojdziesz do określonego poziomu (jakiego? to zależy od planu marketingowego firmy) i założysz działalność gospodarczą. Wtedy wystawiasz firmie faktury lub rachunki, a ona wypłaca Ci pieniądze na konto bankowe. Tak jest prawie w każdej firmie MLM, ale ostatnio powstała firma w której możesz pracować na umowę zlecenie lub mowę o dzieło- chyba? Cały czas to śledzę z czystej ciekawości. W sumie szukałam czegoś z zabezpieczeniem w postaci umowy, ponieważ zwykle te umowy zawierały zapis, że kupujesz na własny użytek, a jeśli to sprzedajesz to łamiesz prawo. Oczywiście jest kwota zwolniona od podatku, ok. 3 tys., ale pamiętajmy o definicji działalności gospodarczej, o której pisałam we wcześniejszym poście.
Kiedyś siedziałam i porównywałam plany marketingowe firm i są lepsze i gorsze w dłuższej perspektywie rozwoju grupy. Polecam przysiąść i policzyć, a nie wierzyć na ślepo sponsorom. Jest w czym wybierać. Każda ma swoje plusy i minusy.
Przed otworzeniem działalności dostajesz rabaty na produkty, wypracowane prze ciebie i grupę (jakiś tam procent, zależy od planu marketingowego). W razie pytań służę pomocą. Nie jestem czynnym przedstawicielem i nie zależy mi na tym, a więc chętnie się podzielę moim obserwacjami.
Oczywiście nie zamierzam wrzucać wszystkich do jednego worka (dot. postu wcześniejszego). Po prostu tak trafiłam. Najwyraźniej nie mam szczęścia.
Pozdrawiam
11 2011-04-08 19:22:50 Ostatnio edytowany przez magdalenaolak (2011-04-08 23:00:48)
Jestem konsultantką Oriflame od 2 lat. Po tym czasie okazało się, że dobrze trafiłam. To był przypadek, po prostu chciałam mieć dobre kosmetyki taniej. Teraz już wiem co najważniejsze jest w firmie MLM, z jaką decydujemy się pracować.
1) Dopracowany plan marketingowy - musi sprawiedliwie dzielić pieniądze i umożliwiać nam działanie zarówno w tradycyjny sposób jak i przez Internet
2) Renoma firmy na rynku - dobra marka ułatwi nam działalność i udostępni nam produkty wysokiej jakości w niskiej cenie
3) Jak długo firma działa na naszym rynku - stopień wysycenia rynku - jeśli chodzi o Oriflame to dopiero w połowie - mamy dużo miejsca do popisu
4) Szkolenia - im bardziej profesjonalne szkolenia proponuje firma, tym łatwiej nam będzie zrobić biznes.
5) Pomoc sponsora - doświadczony sponsor znający wszystkie tajniki działalności i potrafiący tę wiedzę przekazać to nieoceniona pomoc - pamiętajmy, że dobry sponsor pomoże nam w pracy, ale pracować za nas nie będzie
W podsumowaniu powiem Wam, że już po 2 latach można naprawdę nieźle zarabiać. Wystarczy nie bać się pracy i współpracować z osobą, która wie jak pracować.
A jeszcze ważniejsze... nie rezygnować!
Kto zwycięża nigdy nie rezygnuje!
Kto rezygnuje nigdy nie zwycięża!
Dzięki wytrwałości ślimak dotarł do arki ![]()
Witam,
a a ja związałam się z mało znaną jeszcze firmą kosmetyczną. Kosmetyki mają rewelacyjne i niedrogie, a konsultantek jeszcze mało więc ogromne pole do popisu. Jestem mamą mającądzieci jeszcze w domku, wiec to najlepsza opcja dla mnie.
A poza tym tak czytam o Was i myślę, że MLM to dobry pomysł, często źle mówi się o tym rynku, alemyślę, żeto ci którzy nie spróbowali.
Pozdrawiam
Witam Was ![]()
Ja zaś wybrałam firmę mlm, której inteligentne kosmetyki powstrzymują procesy starzenia się skóry.
Firma dopiero stawia na polskim rynku pierwsze kroki, więc należę do grupy pionierów przecierających szlaki. Zgadzam się ze zdaniem mojej poprzedniczki, że tam, gdzie jeszcze w temacie mało konsultantów, mamy większe pole do popisu. Tak mówią rankingi!
Większość statystyk mówi, że zapotrzebowanie rynku na tę kategorię produktów, (czyt. produkty odmładzajace) nigdy nie było większe. Dlatego też temat młodości i ogólnie temat wellness to biznes z perspektywami.
Firma w przeciwieństwie do innych ma bardzo prosty plan marketingowy, dlatego tu jestem ![]()
Spokojnej nocki
PS. w razie pytań, zapraszam ![]()
Więc i ja się dołączę ![]()
Zaczęło się od sprzedaży produktów Avonu, w którym działałam przez 3 lata.
Później przerzuciłam się na MLM, firmy zmieniałam (Betterware, FM Group, Oriflame), porównywałam i w końcu trafiłam w odpowiednie miejsce - współpraca z Aroma Group
. Mogę działać online i nie skupiam się na sprzedaży - kupuję tylko na własne potrzeby.
Plan marketingowy został tak stworzony, aby od początku zarabiać, firma stosunkowo nowa na rynku, więc wzięłam się do pracy.
Dzisiaj jestem Kierownikiem Zespołu po dwóch miesiącach współpracy i dążę do dalszych sukcesów
.
Niestety mentalność polaków co do marketingu sieciowego jest paskudna.. ;/ To świetny sposób na dorobienie do pensji, zarobienie normalnej pensji, a nawet większych sum - wszystko zależy od nas samych.
MLM to własny biznes bez mega wkładu finansowego jeśli chcemy zarabiać konkretne pieniądze - do tego dążę
.
Ja również jestem konsultantką Oriflame, i bardzo sobie chwalę tę formę pracy. Sama sobie jestem szefem, pracuję we własnym tempie, organizuję sobie czas wg własnych potrzeb i możliwości i co najważniejsze nic nie muszę, jak chcę to pracuję a jak nie chcę to nie pracuję, to zależy wyłącznie ode mnie.
Jednak moja refleksja jest taka, że w takiej pracy odnajdą się wyłącznie ludzie którym "się chce, chcieć". Wszyscy mamy marzenia, wielu z nas marzy "że coś by chciało..." ale jak mamy te marzenia zrealizować, skoro nie chce nam się spróbować niczego nowego, bo np. boję się że nie będę miała klientów itp. - nigdy się tego nie dowiesz jeżeli nie spróbujesz.
Do odważnych świat należy, a szanse trzeba łapać. Powodzenia!
16 2012-05-07 21:31:19 Ostatnio edytowany przez animka90 (2012-05-07 21:32:13)
w każdej pracy musi nam się chcieć coś robić bo jak usiądziemy i będziemy czekać na sukces to niestety ale sam nie przyjdzie
ja też postanowiłam coś z tym zrobić, mimo że mam stałą pracę jestem też konsultantką i nie żałuje
z tego co zarobię mogę sobie zafundować jakiś mały luksus tylko dla siebie
planuję za jakiś czas być młodą mamą więc trochę kaski się przyda ;P polecam wszystkim gg 1309786