Jestem ciekawa Waszych ocen, a może polecicie jakieś inne sprawdzone ,,eco" detergenty?
2 2011-08-10 13:55:35 Ostatnio edytowany przez Olinka (2011-08-15 11:03:23)
Ja polecm orzeszki piorące do prania
tu jest artykuł o nich i opisane są właściwości wszystkie: do praca, do mycia w zmywarce, jako środek do czyszczenia.
Post został edytowany ze względu na naruszenie Regulaminu Forum. Jednocześnie przypominam, że nie umieszczamy tutaj treści o charakterze reklamowym, nie wklejamy linków do komercyjnych stron internetowych i innych forów. Dziękuję za dostosowanie się i pozdrawiam, Moderatorka Olinka
Odświeżę wątek...
Wczoraj w "Pani Gadżet" było o orzechach piorących. Czy któraś z Was sprawdziła w praktyce jak wygląda pranie i zmywanie w takich orzechach? Czy dopierają mocniejsze zabrudzenia? I jak to wychodzi w kwestii ekonomicznej. Na allegro znalazłam kilogram orzechów za 16 zł. Pani Gadżet pokazywała, ze do zmywarki wkłada się pięć orzechów. Do prania nie powiedziała jaka ilość, wiec nie wiem na ile taki kilogram może starczyć. I czy można prac w tym białe rzeczy? Bo orzechy kojarzą mi się z przyciemnianiem...
4 2014-12-31 19:50:51 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-12-31 21:30:04)
Od ponad miesiąca ostro testuję orzechy piorące - znane również pod angielskimi nazwami: washing nuts, soap nuts, soap berries , washing berries etc. - nazwa rodzajowa: Sapndus mukorossi.
Tak naprawdę z orzechami nie mają one nic wspólnego, są to wysuszone osłonki wokół pestki owocu sapindusa. Coś jak malutka, wysuszona śliwka.
Postaram się sukcesywnie opisywać wszystkie wady i zalety używania tych orzechów jakie zauważyłam podczas stosowania.
Do tej pory sprawdziłam ich działanie podczas:
- MYCIE WŁOSÓW - myją nie gorzej niż tpowy szampon. Przy codziennym myciu wystarczy jednokrotne umycie włosów, przy myciu rzadszym włosy należy myć dwu lub trzykrotnie - w zależności od ilości użytych orzeszków. Piana pozostawiona na włosach na ok 5 -10 minut działa jak odżywka, włosy stają się bardziej miękkie. Przy włosach bardzo przetłuszczających się lub brudnych (albo kiedy stosowane były środki do modelowania) należy użyć odrobiny (ok 1/2 łyżeczki) sody oczyszczonej - wtedy na koniec trzeba włosy spłukać wodą z octem lub sokiem cytrynowym.
Zalety
- Mycie bez użycia jakiejkolwiek chemii.
- Nie podrażnia ani nie wysusza skóry głowy, ani skóry czoła/twarzy. (A przynajmniej nie bardziej niż sama woda).
- Włosy suszone naturalnie absolutnie się nie elektryzują.
- Nie trzeba używać odżywki o ile włosy nie są zniszczone zabiegami chemicznymi.
- mycie jest ekologiczne, saponiny są całkowicie biodegradowalne, można w ten sposób umyć włosy nad rzeką czy na działce bez żadnej szkody dla organizmów żywych. (Mycia w akwarium jednak nie polecam ;P )
Wady
- Włosy są okropnie szorstkie podczas mycia - przy długich włosach trzeba włosy przed myciem spleść w luźne warkocze, inaczej na głowie mamy makabrę.
- Sam proces mycia zabiera kilkakrotnie więcej czasu - trzeba albo wcześniej przygotować wyciąg (ale z to można go przygotować w większej ilości na zapas), albo trzeba kilka minut na ręczne wytworzenie piany tuż przed myciem.
- Umyte włosy nie mają zapachu - jężeli chcemy mieć pachnące włosy należy na koniec zrobić ziołową płukankę, albo nanieść na włosy odrobinę olejku zapachowego.
- Okropnie szczypie i podrażnia oczy! a także błony śluzowe w nosie - oczy pozostają podrażnione nawet ponad pół godziny.
MYDŁO
Zalety
- Całkowicie ekologiczne.
- Nie wysusza skóry rąk. Skóra jest gładka i miła w dotyku.
- Można z powodzeniem używać do mycia twarzy i całego ciała.
- Wygodne w podróży - nie trzeba zabierać całej baterii różnych środków tylko jeden malutki woreczek, którym umyjemy się od stóp do głowy (z wyjątkiem zębów ;P )
- Można używać do higieny intymnej (przyjazne ph).
Wady
- Wymaga przygotowywania skondensowanego wyciągu lub rozmydlania woreczka.
- Nie posiada zapachu, by ładnie pachnieć trzeba użyć jakiegoś kosmetyku zapachowego.
PROSZEK DO PRANIA
Orzechów można używać zarówno do prania ręcznego jak i do prania w pralce.
Do prania ręcznego używa się albo wywaru, albo piany z rozmydlonego woreczka - w zależności od wielkości pranej rzeczy. Rozmydlenie ręczne piany potrzebnej do wyprania swetra trwałoby zbyt długo dlatego lepiej jest przygotować wcześniej wyciąg.
Prać można wszystkie tkaniny, które mogą być prane w wodzie, zarówno z włókien naturalnych (bawełna, wełna, jedwab) jak i sztucznych (anilana, wiskoza, poliester, nylon).
Orzechy świetnie sprawdzają się podczas prania tkanin ciemnych, ponieważ ograniczają farbowanie - można bardziej mieszać kolory podczas prania bez obawy, że przejdą na inne traniny. Niemniej może się zdarzyć, że jakiś barwnik będzie tak nietrwały, że będzie farbował nawet przy użyciu orzechów, każdą nową rzecz warto najpierw przetestować piorąc w rękach i sprawdzając czy farbuje (co zresztą warto robić nawet używając proszków do kolorów).
Orzechy dają radę również z praniem rzeczy jasnych i białych, ale wtedy do prania należy dodawać sody - około 1 łyżki na pranie.
Pranie w pralce
Do uprania normalnego, codziennego prania należy do woreczka włożyć:
3-6 orzeszków przy wodzie miękkiej
5-10 orzeszków przy wodzie średnio twardej
7 - 12 orzeszków przy wodzie twardej.
Jeżeli pranie jest bardziej zabrudzone należy na plamy użyć ekologicznego odplamiacza, a do prania:
- do rzeczy jasnych 1 + 1/2 zwykłej ilości orzechów i sody;
- do prania ciemnego 2 normalne ilości orzechów.
Woreczek z tymi samymi orzechami możemy wykorzystać wielokrotnie przy praniu w
temp 40° - do 5 x
temp 50° - do 3 x
temp 60° i wyższa - 1 x
C. D. N. ![]()
Ze środków tzw ekologicznych mogę polecić proszek Celina. Jest to preparat mało znamy. Przynajmniej ja nie spotkałam go na półce w żadnym ze znanych mi sklepów. Zgodnie z tym co napisano w opisie tego produktu na stronie sprzedawcy t.j sklepu e-chemia jest on w pełni biodegradowalny, pozbawiony fosforanów. Mam złe doświadczenia z produktami eko, gdyż najczęściej są one mało skuteczne. Ten preparat pozytywnie mnie zaskoczył. Jest jednak dość drogi, jak to produkt eko, bo 1 kg kosztuje coś ok 35 zł.. Wypróbowałam go i muszę przyznać, ze jest wart swojej ceny.