Rozdzielność majatkowa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Rozdzielność majatkowa

Myślę o rozdzielności majątkowej...mój mąż jest nieodpowiedzialny finansowo...jak to załatwić i czy to trudna droga ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Rozdzielność majatkowa

Witam tez chcialabym wiedziec jak to zrobic.....czekam na porady Pozdrawiam

3

Dziewczyny w takich sprawach bez pomocy prawnej ani rusz. Nie wiem gdzie mieszkacie, więc podpowiem tyle, że jest taka fundacja "Academia Iuris", która ma filie w wielu miastach, trzeba sobie namierzyć w internecie.To sprawa cywilna i trzeba mieć mocne argumenty np. wiele nabranych kredytów przy niewielkich możliwościach finansowych, nie płacone raty i rachunki itp.

4

To zależy od waszej sytuacji i ogólnie relacji. Jeśli porozmawiasz z mężem i zgodzi się na takie rozwiązanie wystarczy udać się do notariusza i zawrzeć umowę o rozdzielności majątkowej.( potocznie zwaną intercyzą) Natomiast, gdy nie ma takiej możliwości niezbędna jest raczej wizyta u adwokata, gdyż wiąże się to z wniesieniem powództwa o ustalenie rozdzielności majątkowej małżeńskiej. Pozew składa się do Sądu Rejonowego Wydział Rodzinny, należy zaznaczyć czy rozdzielność ma być ustalona z datą wsteczną, oraz uargumentowanie dlaczego sąd ma taką rozdzielność ustanowić, bo np. mąż bierze kredyty bez porozumienia z Tobą , trwoni swoje wynagrodzenie itp.

5

W takich przypadkach gdy jest zgoda obu stron można rozdzielność ustanowić notarialnie (koszt 500zł).

6

witam z tego co wiem to niejest to takie skąplikowane moja koleżanka podała o rozdzielnosc majątkową swojego męża bo pił podała dwoje świadków i praktycznie po sprawie ,a mnie mój mąż tez podał do sądu o rozdzielnośc z powodu ze wyprowadziłam się z domu rodzinnego miał też świadków i sprawa odbyła się zaocznie bezemnie pozdrawiam

7 Ostatnio edytowany przez Katerinaj (2011-01-27 00:18:48)

Ja mam rozdzielność od 2005 roku, jestem teraz spokojna i mogę spokojnie spać. Bo mój były mąż (choć na papierze jeszcze jako mąż) był bardzo ale to BARDZO nieodpowiedzialny finansowo, tonął i tonie w długach, jego długi przechodziły na mnie. Po wyprowadzce od niego od razu założyłam sprawę o Rozdzielność i odbyła się w 10min bez jego obecności. Mam papier i spię spokojnie, i teraz to co moje to moje i nikt już mi tego nie zabierze. Robię sama na siebie. No i jestem właśnie w toku załatwiania alimentów i jedynie co mnie wkurza to, to że Urzędy chcą jego zaświadczenie z Urzędu Skarbowego, np taka Opieka Społeczna- nie chcieli mi przyznać rodzinnego bo nie miałam zaświadczenia a rozdzielność ich nie obchodzi (co jest dla mnie chore!!!!) (cudem je zdobyłam) a jutro idę do nich zanieść zaświadczenie oo komornika w sprawie alimentów z funduszu i jak znowu będą chcieli jego zaświadczenie (mimo iż mają JE W TECZCE BO DAŁAM W PAŹDZIERNIKU) to się załamię, bo on mi już w życiu nie da, a wniosek z tego taki że w naszym kraju jest BEZPRAWIE I NIESPRAWIEDLIWOŚĆ bo jak masz rozdzielnosc to nie masz wspólnoty ani nie należy ci się odszkodowanie po śmierci męża ani nic innego, ale i tak kretyni chcą jego zaświadczeń o dochodach- jeżeli musisz coś załatwić- gdzie tu logika????? Jakby on chciał ode mnie zaświadczenie o dochodach, to w życiu bym mu nie dała,bo skoro mamy rozdzielność to wara od mojej kasy, czyż nie tak??? Dlatego nasze PAŃSTWO ma zwaloną politykę,rząd i mózg. Zawsze będziemy biedni jako kraj i w dupę kopani,bo jeden okrada drugiego.

8

Katerinaj napisał/a:

Ja mam rozdzielność od 2005 roku, jestem teraz spokojna i mogę spokojnie spać. Bo mój były mąż (choć na papierze jeszcze jako mąż) był bardzo ale to BARDZO nieodpowiedzialny finansowo, tonął i tonie w długach, jego długi przechodziły na mnie. Po wyprowadzce od niego od razu założyłam sprawę o Rozdzielność i odbyła się w 10min bez jego obecności. Mam papier i spię spokojnie, i teraz to co moje to moje i nikt już mi tego nie zabierze. Robię sama na siebie. No i jestem właśnie w toku załatwiania alimentów i jedynie co mnie wkurza to, to że Urzędy chcą jego zaświadczenie z Urzędu Skarbowego, np taka Opieka Społeczna- nie chcieli mi przyznać rodzinnego bo nie miałam zaświadczenia a rozdzielność ich nie obchodzi (co jest dla mnie chore!!!!) (cudem je zdobyłam) a jutro idę do nich zanieść zaświadczenie oo komornika w sprawie alimentów z funduszu i jak znowu będą chcieli jego zaświadczenie (mimo iż mają JE W TECZCE BO DAŁAM W PAŹDZIERNIKU) to się załamię, bo on mi już w życiu nie da, a wniosek z tego taki że w naszym kraju jest BEZPRAWIE I NIESPRAWIEDLIWOŚĆ bo jak masz rozdzielnosc to nie masz wspólnoty ani nie należy ci się odszkodowanie po śmierci męża ani nic innego, ale i tak kretyni chcą jego zaświadczeń o dochodach- jeżeli musisz coś załatwić- gdzie tu logika????? Jakby on chciał ode mnie zaświadczenie o dochodach, to w życiu bym mu nie dała,bo skoro mamy rozdzielność to wara od mojej kasy, czyż nie tak??? Dlatego nasze PAŃSTWO ma zwaloną politykę,rząd i mózg. Zawsze będziemy biedni jako kraj i w dupę kopani,bo jeden okrada drugiego.

Rozdzielność majątkowa nie zwalnia małżonków od zaspakajania potrzeb rodziny, alimentacji. Mając rozdzielność małżonkowie zobowiązani są do dostarczania sobie wzajemnie środków do życia- np. mąż pracuje a żona wychowuje dziecko. Pomoc z mops(czyli od podatników) otrzymuje się dopiero wtedy gdy osoby zobowiązane przez KRiO nie są wstanie pomóc.

9

Łatwo powiedzieć idź do adwokata. Adwokaci nie są na każdą kieszeń. Ja zarabiam 2000 na rękę i mnie stać na sporadyczne wizyty a nie na poprowadzenie sprawy ale lepsze to niż nic.

Generalnie ja napisałam pozew o podział majątku wspólnego do sądu okręgowego. Wydrukowałam sobie różne wzory z internetu, zrobiłam pozew i poszłam do adwokata by mi sprawdził. Doradził mi kilka fajnych rzeczy, nie mogę powiedzieć i wysłałam pozew normalnie pocztą na adres sądu.

Jak ktoś niezbyt nadziany to sądzę, że rozsądnym rozwiązaniem jest chodzić do adwokata by pisma sprawdził czy pomógł się na rozprawę przygotować. Ja tak robię i mi to dużo pomaga. Zawsze mi Ofiara (tak się nazywa mój adwokat:-)) coś wymyśli i jakoś ta sprawa idzie. Ale nie ma co liczyć, że to 5 minut będzie. Ja jestem z Warszawy i już rok mi sprawa trwa ale w tym czasie miałam tylko 3 rozprawy- tak sąd mi terminy wyznacza. Ehh. Polska. Teraz myślę żeby byłemu sprawę o ograniczenie władzy założyć i idę czytać dalej...

10

tylko notarialnie, najlepiej takie coś przed slubem zrobić. a jesli teraz to nie wiem czy sądownie nie trzeba bedzie. najlepiej do adwokata:)

11

Ja też przez to przechodzę...  załoze pozwu o rozdzielnośc majatkowa..
Stosunkowo łatwo jest..
napisanie pozwu , akt małżeństwa  no i 200zł opłata sądowa.
u notariusza to wyglada tak  kosztuje mniej wiecej  500zł.. robi sie na dzien dobry..  tyle że muszą byc oboje małzonkow. i naczej nici.

12

Proszę o pomoc!!!!Wszędzie gdzie pisałam-odpowiedż jest płatna.Mąż bez mojej wiedzy i zgody nabrał kredytów na około 15000zł.Rzucił pracę i wtedy wszystko wyszło na jaw.Kredyty brał w 2008 i 2009r.Sprawę założyłam w 2010 roku.W sądzie potwierdził że nie wiedziałam i nie korzystałam z tych kredytów.Proszę niech mi ktoś powie czy komornik może zająć mi pensję?czy może zabrać coś z domu np.komputer syna.Mąż nie pracuje,ma też zasądzone alimenty na syna.

13

Proszę niech ktoś mi doradzi co mam zrobić.Gdy dowiedziałam się że mąż mnie zdradził wyciągłam wszystkie oszczędności z konta jest ich niewiele ale na początek to coś.Jestem bezrobotna mamy jedno dziecko ,zawsze byłam przykładną żoną i wywiązywałam się ze swoich obowiązków mąż nie ma co mi zarzucić , nigdy nie trwoniłam pieniędzy .Nasze małżeństwo trwa nadal ale mąż postanowił wnieść o rozdzielność majątkową.Nie mogę się z tym pogodzić bo pieniądze nie straciłam i chciałam oddać bo zawsze było wszystko wspólne i razem decydowaliśmy a mąż ich nie chciał nigdy nie zrobiłam nic przeciwko rodzinie.Chciałabym wiedzieć czy faktycznie tak jest i nie mam nic do powiedzenia czy mogę się jakość obronić w sądzie i udowodnić że w naszym małżeństwie to mąż trwonił pieniądze i robi to nadal i jest to tylko pretekst aby znowu mnie zgnębić.

14

Bardzo proszę o pomoc bo w sumie to nie mam pojęcia co zrobić.Z mężem jestem w separacji juz 12 lat,powód jak w większości alkohol.Poradzono mi bym ustanowiła u notariusza rozdzielność majątkową i tak też zrobiłam,umowę taką zawarłam przed notariuszem w obecności małżonka w 2010 roku i spałam spokojnie.Dziś dowiedziałam się od córki iż mąż zawarł umowę z Orange ale nie wywiazał się z tej umowy i ma dług 400zł.Byłam w firmie Orange ale tam powiedzieli mi że nie mogą mi udzielić żadnych informacji więć poprosiłam by do umowy dołaczyli akt notarialny w razie gdyby dług przejął wierzyciel.Niestety miły pan poinformował mnie że nie ma mocy prawnej by dołaczyć taki dokument.Nie wiem co zrobić,czy w razie gdyby dług przejął już wierzyciel wystarczy wysłać do wierzyciela mój akt notarialny???

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024